arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۷۶۷
تاریخ انتشار: ۴۱ : ۱۱ - ۱۲ بهمن ۱۳۸۹

وزارت ارشاد: پایگاه هاشمی رفسنجانی فاقد مجوز است

معاون مركز توسعه فناوري اطلاعات و رسانه‌هاي ديجيتال وزارت ارشاد گفت: پايگاه اطلاع رساني هاشمي رفسنجاني تاكنون در سامانه ثبت پايگاه‌هاي اينترنتي ايراني به ثبت نرسيده است و لذا مطابق آيين‌نامه ساماندهي پايگاه‌هاي اينترنتي ايراني فاقد هويت محسوب مي‌شود.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
معاون مركز توسعه فناوري اطلاعات و رسانه‌هاي ديجيتال وزارت ارشاد گفت: پايگاه اطلاع رساني هاشمي رفسنجاني تاكنون در سامانه ثبت پايگاه‌هاي اينترنتي ايراني به ثبت نرسيده است و لذا مطابق آيين‌نامه ساماندهي پايگاه‌هاي اينترنتي ايراني فاقد هويت محسوب مي‌شود.

به گزارش فارس، در پي انتشار اخباري در پايگاه اطلاع‌رساني Hashemirafsanjani.ir و استفاده برخي منابع خبري از آن، مهدي صرامي معاون مركز توسعه فناوري اطلاعات و رسانه‌هاي ديجيتال وزارت فرهنگ ارشاد اسلامي به خبرنگار اجتماعي باشگاه خبري فارس «توانا» گفت: پايگاه اطلاع‌رساني Hashemirafsanjani.ir تاكنون در سامانه ثبت پايگاه‌هاي اينترنتي ايراني به ثبت نرسيده است و لذا مطابق آيين‌نامه ساماندهي پايگاه‌هاي اينترنتي ايراني فاقد هويت محسوب مي‌شود و فاقد مجوز است.

فارس: آيا پايگاه‌هاي اينترنتي بدون مجوز، اجازه فعاليت دارند؟ و آيا پايگاه اطلاع رساني Hashemirafsanjani.ir مي‌تواند بدون مجوز فعاليت كند؟

صرامي: كلاً پايگاه‌هاي اينترنتي براي اينكه داراي هويت محسوب شوند و بتوانند از حمايت‌هاي حقوقي به صورت خاص بهره‌مند شوند و همچنين بتوانند از خدماتي كه در فضاي جمهوري اسلامي ايران است، بهره‌مند شوند بايد ضوابط مربوطه را رعايت كنند و بايد اين پايگاه‌ها ثبت شوند و بديهي است كه اگر سايتي ثبت نشده باشد از مزاياي حقوقي و حمايت‌هاي مادي و معنوي مربوطه در فضاي شبكه دسترسي جمهوري اسلامي ايران كه براساس ضوابط قانوني تعيين شده است، محروم خواهد ماند.

فارس: قوانين و شرايط ثبت پايگاه‌هاي اينترنتي ايراني به چه صورت است؟

صرامي: خيلي ساده و راحت است بدون اينكه به جايي مراجعه شود افراد مي‌توانند به سايت " www.samandehi.ir " مراجعه كنند و پايگاه خود را ثبت كنند كه اين مسئله روالي است كه در عرض چند دقيقه يك نفر مي‌تواند سايت خود را ثبت كند و ما نيز با سامانه ثبت احوال كشور مرتبط هستيم و از اين طريق مي‌توانيم بررسي كنيم كه مشخصات فرد واقعي است يا خير و با تدابير فني كه در سامانه لحاظ شده عملاً اين امكان است كه مشخص شود كه سايت واقعأ مربوط به چه كسي است و هويت آن شخص معتبر است يا خير.

فارس: وضعيت حقوقي يا حقيقي پايگاه‌هاي اينترنتي به چه صورت است؟

صرامي: مسئوليت هر سايتي برعهده يك شخص و يك فرد است ولي در صورتي كه شخص حقوقي بخواهد سايتي را به نام خود ثبت كند ما سايت را به عنوان آن شخص مي‌توانيم ثبت كنيم ولي به صورت پيش فرض در سامانه ما در " وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي " مسئول يك سايت يك شخص است و چنانچه معرفينامه معتبر از سوي يك شخص حقوقي ارسال شود آن فردي كه سايت را ثبت مي‌كند به نمايندگي آن شخص حقوقي تلقي مي‌شود؛ در حدود ۲۰ هزار پايگاه تاكنون در سامانه پايگاه‌هاي اينترنتي ايران ثبت شده‌اند و فعاليت‌شان از نظر قانوني بلامانع است و مي‌توانند از مزاياي مربوطه برخوردار شوند كه يكي از اين مزايا اين است كه اگر مطلب مجرمانه‌اي از يك پايگاه اينترنتي ثبت شده مشاهده شود مطابق روال معمول ابتدا به آن سايت تذكر داده مي‌شود و در صورتي كه محتواي مجرمانه را به فوريت حذف نكند سايت براي تصميم گيري جهت فيلتر و يا مسدودسازي به مراجع قانوني معرفي مي‌شود ولي در صورتي كه سايتي ثبت نشده باشد بدون تذكر به آن سايت روال مربوطه طي مي‌شود.

فارس: تفاوت فيلتر و مسدود شدن از نظر فني چيست؟

صرامي: مسدودسازي بر مي‌گردد به آنكه محتوا از دسترس خارج شود و كلاً امكان اينكه كاربران بتوانند به آن محتوا يا پايگاه مسدود شده دسترسي پيدا كنند نيست ولي فيلتر يعني همان صفحه فيتلترينگ كه بعضأ ديده مي‌شود در مقابل آن پايگاه به نمايش در مي‌آيد و اين مسائل فيلتر و مسدودسازي از جمله مسائل فني به حساب مي‌آيد كه به دلايلي برخي از سايت‌ها كه لازم است مسدود شوند توسط مرجع ذيصلاح قانوني دستور مسدودسازي صادر مي‌شود و كلاً تمام محتواي آن سايت توسط كاربران و حتي بعضأ مدير آن سايت قابل دسترس نخواهد بود ولي سايتي كه فيلتر مي‌شود صفحه فيلترينگ قانوني و رسمي به جاي صفحه سايت نمايش داده مي‌شود.

فارس: آقاي صرامي شما گفتيد كه حدود۲۰ هزار پايگاه اينترنتي در سامانه پايگاه اينترنتي ايران ثبت شده‌اند حال چند پايگاه ثبت نشده وجود دارند يا منتظر ثبت هستند؟

صرامي: به دليل اينكه اشخاص ثبت پايگاه‌هاي اينترنتي را توسط سامانه رايانه‌اي و به صورت اينترنتي انجام مي‌دهند زمان انتظار براي ثبت پايگاه معمولاً در حد چند دقيقه و در برخي موارد در حد چند ساعت است فلذا افراد در زمينه زمان براي ثبت هيچ مشكلي نخواهند داشت ولي چون اينترنت درياي بسيار وسيعي است امكان اينكه بتوانيم بگوييم كه چه تعداد سايت ثبت نشده داريم از نظر فني، نمي‌توان عددي عنوان كرد زيرا هر لحظه سايت‌هاي زيادي در حال درست شدن هستند و سايت‌هاي زيادي تغيير مي‌يابند فلذا اين سوال از نظر فني سوال مبهمي محسوب مي‌شود ولي اينكه چه سايت‌هايي هويت دار و قانوني هستند مي‌توان گفت كه همه پايگاه‌هاي اينترنتي كه ثبت شوند و حدود قانوني را رعايت كنند از نظر ما محترم هستند و وظيفه خود مي‌دانيم در راستاي اطلاع رساني صحيح از حقوق آنها حمايت كنيم.

فارس: به جز پايگاه اطلاع رساني hashemirafsanjani.ir ، آيا ايشان پايگاه اطلاع رساني ديگري دارند؟ و آيا تاكنون از ايشان براي عدم ثبت پايگاه اطلاع رساني‌شان پاسخي خواسته‌ايد؟

صرامي: از نظر ضوابط قانوني اين سايت ثبت نشده است و فاقد هويت محسوب مي‌شود فلذا بايستي از خود ايشان سوال شود كه مسئوليت آن را مي‌پذيرند يا خير؟

فارس: اكثر مسئولين وبلاگ و پايگاه اطلاع رساني دارند و آن را ثبت مي‌كنند ولي چرا براي برخي بايد اين تفاوت قائل شد؟

صرامي: اين را بايد از خودشان آقايان سوال كنيد.

فارس: ولي چون شما متولي اين حوزه در مركز توسعه فناوري اطلاعات و رسانه‌هاي ديجيتال وزارت فرهنگ ارشاد اسلامي هستيد مي‌خواهيم شما پاسخ دهيد؟

صرامي: البته وظيفه ما نيت خواني از افراد نيست اينكه شخصي سايتي را ثبت نمي‌كند ممكن است يا واقعاً متعلق به خودش نيست كه در اينصورت براي جلوگيري از سوء استفاده و جعل عنوان شخص شايسته است توسط خود آن شخصيت فرضي موضوع شفاف اطلاع رساني شود و رفع ابهام گردد در غير اينصورت مي‌تواند دلايل مختلفي داشته باشد از جمله مي‌خواهد غير قانوني و با هويت نامعلوم كار كند يا شايد مسئوليت مطالبي را كه در آن سايت وجود دارد را مي‌خواهد نپذيرد يا خود را فراقانوني مي‌داند و به چارچوب قوانين جمهوري اسلامي ايران احساس التزام نمي‌كند يا اصرار دارد بر اينكه در فضايي مبهم فعاليت كند يا هر دليل شخصي ديگر ممكن است داشته باشد، ولي آنچه كه مهم است ما بايد قانون را رعايت و اجرا كنيم و ضوابط قانوني گفته است صرفأ پايگاه‌هاي اينترنتي كه ثبت شده‌اند پايگاه‌هاي داراي هويت محسوب مي‌شوند و پيگيري حقوق‌شان امكان پذير است و امكان دسترسي به آنها داده مي‌شود.

فارس: برخي از سايت‌ها و پايگاه‌هاي اينترنتي از پايگاه اطلاع رساني آقاي هاشمي رفسنجاني مطلبي را برمي‌دارند و منتشر مي‌كنند و سايتي كه اين مطلب را برداشته و منتشر كرده است مسدود يا فيلتر مي‌شود ولي با منبع آن مطلب برخورد نمي‌كنيد، چرا؟

صرامي: وزارت فرهنگ ارشاد اسلامي مرجع فيلتر كردن سايت‌ها نيست و قانون گذار مطابق قانون جرائم رايانه‌اي كارگروهي را تعيين كرده است و اين كارگروه اعضاي مشخصي دارد كه در قانون جرائم رايانه‌اي آمده است و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي يك عضو نماينده در آن كارگروه دارد علاوه بر اين مقامات قضايي ذيلاح نيز مي‌توانند دستور فيلترينگ صادر كنند فلذا هر مورد بايد در جاي خود و از مرجع مربوطه پيگيري شود. البته ما نيز در حد وظايف و اختيارات قانوني اين موضوع را تا حصول نتيجه دنبال مي‌كنيم زيرا تلقي تبعيض در اجراي قانون نبايستي وجود داشته باشد.

فارس: به عنوان يك مسئول اجرايي در وزارت فرهنگ ارشاد اسلامي براي شما سوال نمي‌شود كه چطور سايتي كه از پايگاه اطلاع رساني آقاي هاشمي رفسنجاني مطلبي عنوان مي‌كند بايد مسدود شود ولي با منبع مطلب نبايد هيچ برخوردي شود. هنوز اين تفكيك قانوني شما مبهم است.

صرامي: قطعأ يك بخشي به قانون بر مي‌گردد؛ قانون بايد به گونه‌اي باشد كه امكان فرار يك عده‌اي را كه اصرار دارند فراتر از قانون يا خارج از چارچوب‌هاي قانوني حركت كنند را ندهد و ضمانت‌هاي اجرايي براي برخورد با كسي كه اصرار دارد فراقانوني عمل كند فارغ از اينكه چه شخصي باشد را داشته باشد.

فارس: در كشور ما در حال حاضر اين قانون را داريم يا نوشته شده است؟

صرامي: قوانين و آيين‌نامه‌هاي خوبي در حال حاضر وجود دارد ولي باز هم نياز هست كه تقويت شود به گونه‌اي كه راه را بر قانون شكني عده‌اي از خواص ببندد و هر كس مسئوليت فعاليت خود را بپذيرد و از اطلاع رساني شفاف در خصوص مطالب يا سايت‌هاي منتسب به خود استقبال كند و منافع خود را در فضاي مبهم جستجو نكند.
نظرات بینندگان