arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۳۸۰۵۶
تاریخ انتشار: ۳۹ : ۰۰ - ۲۲ شهريور ۱۳۹۰

دزدي به بهانه اداي نذر/امامزاده قاسم، در دل كوه هاي شميران

شرق نوشت: امامزاده قاسم از معدود امامزاده هايي است كه در ميان آپارتمان و برج هاي سربه فلك كشيده و خانه هاي با قدمت بلند پايتخت محصور شده است كه منظري آميخته از نماي مدرنيته و سنتي دارد.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
شرق نوشت: امامزاده قاسم از معدود امامزاده هايي است كه در ميان آپارتمان و برج هاي سربه فلك كشيده و خانه هاي با قدمت بلند پايتخت محصور شده است كه منظري آميخته از نماي مدرنيته و سنتي دارد.

اين بناي تاريخي در دل كوه هاي شميران و در ارتفاع هزار و 700 متري در روستايي قديمي به نام «دژعليا» قرار دارد كه بعدها اين روستا به نام «امامزاده قاسم» معروف شد. حرم از شمال به تپه آبك، از جنوب به خيابان نخجوان، از غرب به ميدان امامزاده قاسم و از شرق به خيابان استخر منتهي مي شود. در اطراف امامزاده همه نوع مغازه اي از نانوايي و تره بار گرفته تا مغازه معروف به اكبر جوجه ديده مي شود.

در گذشته گورستاني بناي امامزاده را در بر گرفته بود كه خانواده هاي سرشناس شميراني در زميني كه به صورت پلكاني بود، دفن مي شدند كه امروزه هيچ اثري از قبرها باقي نمانده است؛ وقتي علتش را پرسيدم متولي امامزاده گفت: «متاسفانه چند سال گذشته به دليل طرح توسعه حرم، تمام قبرها را ويران و خراب كردند و به مكان خاصي انتقال ندادند.

چند ماه پيش بود كه يك آقايي وارد دفترم شد و در كنار در نشست از او پرسيدم، كجا را مي خواهيد؟ چه كار داريد؟ كه با دست اشاره به زمين كرد و گفت: «اينجا پدرم دفن شده و برايش مي خواهم فاتحه بخوانم».

 باتوجه به اينكه مدتهاست دفن در اين امامزاده ممنوع شده با اين حال برگه اعلان هايي در همه جاي امامزاده به اين مضمون به چشم مي خورد: «تعداد محدودي قبر به فروش مي رسد»؛ متولي امامزاده قاسم دراين باره مي گويد: «ما بنا داريم كه قسمتي از امامزاده را تبديل به درمانگاه فوق تخصصي كنيم، چراكه در اين محله كلينيك وجود ندارد كه در اين زمينه با كمبود بودجه مواجه هستيم به خاطر همين تعداد اندكي قبر را در محوطه صحن براي فروش گذاشته ايم.» وي در رابطه با قيمت قبرها گفت: «قيمت قبرها كه اكثرشان دوطبقه است، براي فروش صدميليون تومان است».
   
    روايت هاي متعدد از امامزاده
    در زمينه هويت امامزاده قاسم تا به امروز سند و اطلاعات دقيقي يافت نشده است و نقل قول و حديث هاي فراواني وجود دارد كه برخي معتقدند اين امامزاده، پسر بلافصل امام حسن مجتبي(ع) است كه در كربلابه همراه امام حسين(ع) به شهادت رسيد و سرش براي عبرت مردم به شهرري فرستاده شد كه با سر وي چوگان بازي مي كردند تا اينكه زني از اهالي شميران، اين سر را پس مي گيرد و در محل كنوني دفن مي كند. عده اي نيز مي گويند اين امامزاده، فرزند امام حسين(ع) و بي بي شهربانو است.

 متولي امامزاده در باب هويت اين امامزاده مي گويد: همان طور كه در بالاي صحن نوشته شده است اين امامزاده، قاسم بن حسن بن زيدبن حسن مجتبي از فرزندان با واسطه امام حسن(ع) است كه مي گويند وي پدرزن حضرت عبدالعظيم است. اين امامزاده كه تحت تعقيب بني اميه و بني عباس بود، به سمت شميران براي مخفي شدن عزيمت مي كند و در روستاي «دژعليا» مخفي مي شود كه سرانجام توسط عباسيون به شهادت مي رسد و اهالي محله، امامزاده را در همان روستا دفن مي كنند.

طبق اسناد به دست آمده اين بقعه در سال 370هـ.ق توسط عضدالله ديلمي ساخته شد كه عده اي نيز قدمت بقعه را به دوران صفوي منسوب مي كنند. البته ناگفته نماند كه در زمان صفوي، حرم مورد مرمت و بازسازي قرار مي گيرد و شاه تهماسب صفوي در سال 963هـ.ق به مناسبت سي وسومين سالگرد سلطنتش، صندوق چوبي را روي مرقد امامزاده مي گذارد اما ساختمان اصلي حرم در دوره قاجاريه، زمان سلطنت فتحعلي شاه توسعه مي يابد و ايوان بزرگي كه امروزه همچنان پابرجاست و نمايي به سمت مركز تهران دارد، در اين دوره ساخته مي شود و به دستور ناصرالدين شاه، گنبد كاشي كاري شده اي بر فراز بارگاه نصب مي شود كه تا به امروز چندين بار مورد مرمت و بازسازي قرار گرفته است و همچنين حياط اين امامزاده بر مبناي «طرح توسعه حرم» عريض شده و در چند سال گذشته، بقاياي پيكر چند شهيد در آنجا دفن شده است.
   
    نذر براي دزدي سنگي با قدمت
    يكي از اهالي منطقه امامزاده قاسم در رابطه با دزدي از امامزاده توضيح مي دهد: «حدود 10 سال گذشته گروهي به امامزاده آمدند و عنوان كردند ما نذر آقا كرديم كه بياييم داخل حرم را نقاشي و مرمت كنيم و متولي هم به آنها اجازه اين كار را داد. اين گروه حرم را داربست زدند و كارشان را خيلي سريع شروع كردند ولي بعد از چند روزي غيب شان زد كه خدام متوجه مي شوند سنگي قيمتي و با قدمت از داخل حرم گم شده است.»

 متولي امامزاده نيز در اين باره گفت: «بله، متاسفانه آن گروه از خدا بي خبر، از امامزاده سنگي را مي دزدند. من اين سنگ را از نزديك ديده بودم، اين سنگ از جنس يشم بود كه شجره نامچه آقا و تصويري از ايشان رويش حك شده بود كه كارشناسان معتقد بودند قدمتي بالاي 700، 800 سال داشته است.»

    وجود پاركينگ طبقاتي در ضلع جنوبي، زايرسرا و بازار تجاري از نكات قابل توجهي است كه اين امامزاده را از ساير امامزاده ها متمايز مي كند.
نظرات بینندگان