arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۳۹۰۳۱
تعداد نظرات: ۸ نظر
تاریخ انتشار: ۳۲ : ۱۵ - ۳۱ شهريور ۱۳۹۰

یادداشت سیدمحمد خاتمی در آستانه هفته دفاع مقدس

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

"جنگ زشت است و چندش آور و ویرانگر و ما که جنگ را در بامداد روز تازه تاریخیمان یعنی پیروزی انقلاب و امید به آینده آزمودیم و هشت سال آن را تحمل کردیم می توانیم زیانباری آن را نیز درک کنیم. ما آغازگر جنگ نبودیم و موضعمان دفاعی بود و ایستادیم و از این بابت شرمسار نیستیم و شرمساران کسانی هستند (یا باید باشند) که امان و امنیت منطقه را بریدند و به این جنگ نکبت بار دست یازیدند.”

سید محمد خاتمی، رییس جمهور سابق کشورمان در آستانه سالروز آغاز جنگ تحمیلی و هفته دفاع مقدس در یادداشتی ایران سرفراز را نه تنها قهرمان عرصه دفاع مقدس، که قهرمان آشتی و صلح مبتنی بر عدالت خواند.

رییس دولت اصلاحات در این یادداشت که در وب سایت رسمی وی منتشر شده یادآور شد: نماینده این ملت با افتخار و با صدایی بلند در مجمع عمومی سازمان ملل متحد از گفت و گو به جای زور و از مهربانی به جای خشونت سخن گفت و چه خوب این سخن شنیده شده و روز ۳۰ شهریور پیشنهاد مطرح شده به تصویب رسید.

متن کامل این یادداشت به شرح زیر است:

به نام خدا

۳۱ شهریور، روز آغاز یورش همه جانبه حکومت عراق به ایرانی بود که تازه از طوفان یک انقلاب بزرگ به ساحل آرامش و امید چشم دوخته بود و می بایست سازمان و سامان متناسب با خواستهای بلند یک ملت آزاده را بیابد. و شاید صدام و حامیان او در این پندار که وضع ایران آشفته و در نتیجه آسیب پذیر است این جنایت را که منشاء خسارتهای فراوان به دو کشور و ملت ایران و عراق شد صورت گرفت.

زشتی تهاجم، اشغال، تجاوز و ویرانگری اما در برابر، زیبایی پایداری، سربلندی و دفاع از کرامت انسان و تمامیت ارضی و سرافرازی ایران و انقلاب را نیز داشت.

جنگ زشت است و چندش آور و ویرانگر و ما که جنگ را در بامداد روز تازه تاریخیمان یعنی پیروزی انقلاب و امید به آینده آزمودیم و هشت سال آن را تحمل کردیم می توانیم زیانباری آن را نیز درک کنیم. ما آغازگر جنگ نبودیم و موضعمان دفاعی بود و ایستادیم و از این بابت شرمسار نیستیم و شرمساران کسانی هستند (یا باید باشند) که امان و امنیت منطقه را بریدند و به این جنگ نکبت بار دست یازیدند.

ایران اگر در دفاع مقدس قهرمان بود، قهرمان آشتی و صلح مبتنی بر عدالت نیز بود.

نماینده این ملت با افتخار و با صدایی بلند در مجمع عمومی سازمان ملل متحد از گفت و گو به جای زور و از مهربانی به جای خشونت سخن گفت و چه خوب این سخن شنیده شده و روز ۳۰ شهریور پیشنهاد مطرح شده به تصویب رسید.

سخنان خوب و نغز که انسان را به راستی و نیکی و والایی می خواند در تاریخ کم نبوده است،‌ اما اینگونه نیست که هر سخنی به خوبی شنیده شود و طنین آن در گوش تاریخ بپیچد و ایجاد امید و حرکت کند.

در تاریخ لحظاتی است که جانهای عطشناک سخنی را می شنوند و این شنیدن بسیار مهم و تعیین کننده است. گفت و گوی فرهنگ ها و تمدن ها در آن لحظه تاریخی شنیده شد و ندادهنده می گفت سرمشق و الگوی رابطه و زندگی در جهان به هم پیوسته کنونی چیزی جز ستیز و سلطه و جنگ و اشغال و کشتار و تحقیر انسان نیست و باید دگرگون شود. "زبان” و "کلمه” که بارزترین تجلیگاه وجود آدمی است مناسب ترین بستر ارتباط است، به شرط آنکه سبب تعارف و تفاهم شود. "گفت و گو” (یا دیالوگ) اکسیری است که می تواند و باید دشمنی را به همدلی و تقابل را به "همزیستی” مبدل کند. تمدن ها و فرهنگ ها نه به اختیار یکایک انسان ها پدید می آیند و نه حذف یا هضم آنها در آنکه زور و قدرت تسخیر بیشتر دارد ممکن است. اما می توان عناصر مشترکی را در همه آنها یافت و آن را مبداء حرکت همراه و تفاهم قرار داد و به سوی:

اولا روشن تر کردن چهره حقیقت که همواره دیدار می نماید و پرهیز می کند

و ثانیا دست یابی به راه کار مشترک برای بهبود وضع زندگی و فراهم آوردن امکان بهره گیری همگان از مزایای آن حرکت کرد.

گفت و گو بدان گونه که مطرح شد بخصوص در هنگامه هیاهوی توهم "برخورد تمدن ها” و پندار نا استوار "پایان تاریخ” طنینی شگفت انگیز هم در عرصه رسمی سیاست و ارتباطات جهانی داشت، بدان گونه که این پیشنهاد با اتفاق آراء در مجمع عمومی سازمان ملل متحد به تصویب رسید و هم طنین خوش آهنگ این پیشنهاد در مجامع علمی، اندیشگی، فرهنگی و روشنفکری و همه محافل دردآشنا اعم از اسلامی و غیراسلامی شگفت انگیز بود.

شاید کمتر موضوعی چون گفت و گوی تمدن ها و فرهنگ ها باشد که نسبت به آن ایجاد دهها کرسی و شاخه و شعبه در دانشگاههای معتبر جهان و دهها سازمان و سامان گفت و گویی رسمی و غیررسمی و صدها کتاب و مقاله و پایان نامه دانشگاهی و دهها گردهمایی بین المللی و عطف توجه سازمان های معتبری چون یونسکو و سازمان کنفرانس اسلامی و … در پی داشته باشد.

در این مورد اگر افتخاری است (که هست) نصیب ملت بزرگ و سرفراز و مؤمن و آزادی خواه ایران است که به نام او و با تکیه بر پیشینه درخشان فرهنگی و تاریخی و پیشتازی او در دوران جدید در آزادی خواهی و استقلال طلبی و پیشرفت جویی این پیشنهاد مطرح شد.

گرچه بخصوص بعد از حادثه تروریستی ۱۱ سپتامبر فضای پیدای جهانی بیشتر فضای جنگ و خشونت و افراط و دائره بسته جنگ علیه ترور و ترور علیه جنگ افروزان و نفرت پراکنی چه از سوی دولتها و چه جریانهای خشونت گرا بوده است ولی در پس لایه های نه چندان ضخیم نارواداری و خشونت گرایی و زورآزمایی، خواست صلح بر پایه عدالت و امنیت فراگیر و توجه به کرامت انسانی (هر انسانی) که گفت و گوی تمدنها راه گشا به سوی آن بوده است روز به روز نیرومندتر می شود و این همه خود حجت موجه است بر ترجیح صلح بر جنگ، آزادی بر سرکوب و خودکامگی، و کرامت آدمی بر تحقیر او.

و چنین باد!

سید محمد خاتمی

سی شهریور ۱۳۹۰

نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۸
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۴
ناشناس
|
UNITED STATES
|
۱۵:۵۸ - ۱۳۹۰/۰۶/۳۱
2
44
سید بزرگوار! کثیری از مسولان و اقلی از مردم کفران نعمت کردند و قدر و بهای گوهری چون تو را ندانستند، و کفران نعمت هم در درگاه خداوند متعال بی پاسخ نخواهد ماند. از هر بعد که می نگریم، اقتصادی ( بهای پایین نفت و ...)، سیاسی(فضای نسبتا آزادتر)، اجتماعی(بهتر بودن روحیه مردم و کمتر بودن خشونت های عریان اجتماعی ...)، بین المللی(افزایش جایگاه ملت و کشور ایران) و... بدون داشتن ادعاهای خیلی بزرگ، کشور را خوب(قطعا نه خالی از ایراد) اداره کردی، و چه افسوس قدر گوهری چون تو دانسته نشد.
صبر بسیار بباید پدر پیر فلک را/ تا دگر مادر گیتی چو تو فرزند بزاید
فرزندی که از ردای ریاست جمهوری نه رختی بر تن خود و فرزندانش دوخت، و نه در پی یافتن جایگاهی دایمی در عرصه قدرت برامد. با خود می گویم اگر نامه ای در حمایت یا تسهیل اعمال غیر قانونی امیر منصور آریا، از جانب تو یا نزدیکانت صادر میشد، این کفن پوشان ِ سابقا همیشه در صحنه، چه بلایی بر سر تو می آوردند.
به یاد می آورم هر گاه سفر خارجی مهمی در پیش داشتی، محال بود مقارن با سفرت، دستگیری هایی رخ ندهد، تا اثرگذاری سفر تو کم شود، چهره آزاد و لطیفی که می خواستی از جمهوری اسلامی نشان دهی مخدوش شود و چند سوال از جلسه ات با خبرنگاران به آن دستگیری ها اختصاص پیدا کند و الخ ... حتی از حیث شوون کشورداری، زمان این دستگیری ها رو طور تنظیم نمی کردند که مقارنه ای با سفر تو نداشته باشد، اما اکنون جاسوس بیگانه را ( که به گفته خودشان اتهاماتشان در دادگاه داخی ثابت شده و 8 سال محکوم به حبس شده اند) آزاد می کنند تا برای کسی که نمایندگی مان! را یدک می کشد، کسب وجهه کنند.
پاسخ ها
ناشناس
| IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF |
۱۷:۱۹ - ۱۳۹۰/۰۶/۳۱
آفرین ، من اصلاح طلب نیستم ولی از نوشته ات لذت بردم ، از این باب که کسی ادعای اصولگرایی دارد که آبروی اصولگرایان را برده است
ناشناس
| IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF |
۱۷:۲۲ - ۱۳۹۰/۰۶/۳۱
احسنت بر نویسنده و درود بر خاتمی عزیز که جز عظمت اسلام و ایران عزیز چیزی نخواسته و نمی خواهد.
عبدالله
| IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF |
۲۳:۰۵ - ۱۳۹۰/۰۶/۳۱
هزارآفرین به تو و خاتمی بزرگوار و عزیز.خدا میدونه چقدر خاتمی رو دوستش داریم وروز به روز این دوست داشتن بیشتر میشود.
منتظر
| IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF |
۲۳:۴۰ - ۱۳۹۰/۰۶/۳۱
جانا سخن از زبان ما مي‌گويي. احسنت.
بيشتر تحسينت خواهم كرد اگر با آي‌پي واقعي خود وارد سايت شويد تا همه بدانند ما از داخل ايران قدرشناس خادمان واقعي مردم، كشور و نظام هستيم.
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۹:۱۴ - ۱۳۹۰/۰۶/۳۱
15
1
سلام- همه عظمت دفاع مقدس را بیان فرمودید که گفتگوی تمدنها را برخ بکشید؟ برفرض که همه دانشگاهها وپایان نامه ها بقایشان بر این مطلب استوار شود ؟ چه تغییری در روابط بین الملل رخ داده ؟ چه فریاد مظلومی شنیده شده ؟ چه ظالمی از ظلم نمودن دست کشیده؟ اگر نبود دفاع شیرمردان بی ادعا در سالیان نبرد وخون نه نامی از ایران مانده بود ونه ایرانی البته اگر جنابان خود را ایرانی بدانند؟؟ شماها اگرهم ایرانی باشید دیگر ابترید چون فرزندانتان در این سرزمین زیست نمیکنند.شما ناتوان بودید از گفتگوی تمدن در چارچوب خانواده حال چه توقعی دارید؟؟؟
عبدوس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۰۱:۱۸ - ۱۳۹۰/۰۷/۰۱
1
9
برادر ناشناس محترم اگر تغییری هم رخ نداده این افتخار از آن خاتمی است که تا ابد به آن ببالد و بگوید که من این ندای زیبا را در جهان فریاد زدم. حال تاثیر داشته باشد یا نداشته باشد بحث دیگری است که اگر عینک بدبینی را در آورید خواهید دید که بعد از آن حرمت و بلندی ایران تا کجا رسید و خاتمی را به ریاست بنیاد گفتگوی تمدنها برگزیدند و همه از آن استقبال کردند به نطر من تعریفاتی که خاتمی از دفاع کرده اگر هم برای بیان گفتگوی تمدن ها باشد باز هم از ارزش گفتگوی تمدنها نمی کاهد و چه بسا این گفتگو از جنگ هم ارزشمند تر می بود اگر ادامه می یافت بلا تشبیه اگر قرآن را بخوانید می بینید که خداوند از صلح حدیبیه با نام فتح مبین یاد می کند در حالی که در تمام آن سالهای برقراری صلح مسلمین جنگی رخ نداد و این فضای ارام بین اسلام و کفر فتح مبین را برای اسلام رقم زد. کمی اندیشیدن هم چیز بدی نیست والله
عبدالله
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۲۰:۲۶ - ۱۳۹۰/۰۷/۰۱
0
50
مردان بزرگ همواره بزرگ خواهند ماند.
نظرات بینندگان