arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۵۵۱۶۶
تاریخ انتشار: ۵۰ : ۱۴ - ۲۳ اسفند ۱۳۹۰

جواب ندادن احمدی نژاد به سوال به سود کیست؟

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
بازتاب نوشت: کمتر از 24 ساعت به طرح سوال از احمدی نژاد، برخی از مخالفان طرح سوال تصمیم گرفته اند با آبستراکسیون دسته جمعی و ترک صحن علنی مجلس، مانع ازاین شوند که علی مطهری و 78 نماینده دیگر بتوانند تصمیم مجلس را برای پرسش از احمدی نژاد عملیاتی کنند.

در راهروهای مجلس شنیده شده که هم طیف ایثارگران مانند الیاس نادران و 6 نماینده دیگر که بیانیه داده بودند و خواستار منحل شدن طرح سوال بودند به دنبال اجرایی کردن این تصمیم هستند و هم نمایندگان حامی احمدی نژاد در مجلس.  چنانچه در راهروهای  مجلس شنیده می‌شود، بیانیه توکلی و دوستانش آخرین سناریو برای منحل کردن طرح سوال از احمدی‌نژاد نبوده و قرار است نمایندگان حامی احمدی‌نژاد هم  در جلسه روز چهارشنبه پیش از آنکه احمدی‌نژاد وارد صحن علنی شود، صحن را به نشانه اعتراض ترک کنند.

البته  دیروز احمد توکلی در گفت وگو با خبر درباره برخی اخبار در خصوص تلاش های برخی از  نمایندگان برای از رسمیت انداختن نشست روز چهارشنبه مجلس با رئیس جمهور ، گفت: من خبری در این زمینه نشنیدم. چرا باید مجلس از رسمیت بیفتد؟

این کار یعنی مجلس از حد نصاب می‌افتد و جلسه به دلیل نبود 194 نماینده در صحن، از رسمیت خارج می‌شود. با این شیوه، هیچ کس مانع از طرح سوال مطهری نمی شود. اما به دلیل آن که مجلس از رسمیت افتاده، عملا نمی توان از او سوال طرح کرد و هیات رئیسه هم اگر نتواند جلوی این تصمیم را بگیرد، مجبور خواهد شد زنگ تعطیلی بهارستان 90 را به صدا در بیاورد.

اقدامی که از نگاه طراحان سئوال ، نوعی بی احترامی سیاسی به افکار عمومی قلمداد می شود و به همین دلیل طراحان سئوال از هیات رئیسه خواسته اند تا مانع این اتفاق شود.


با این ایده که گویا ابتدا نزدیکان احمدی نژاد پیشنهادش را مطرح کردند ، رئیس جمهور در صحن مجلس حاضر می‌شود و در نهایت با این استدلال که من آمدم، نمایندگان نبودند، به نوعی در راس بودن مجلس هم زیر سئوال خواهد رفت.

 

علی مطهری معتقد است هیات‌رییسه نمی‌گذارد این اتفاق بیفتد و آبستراکسیون سیاسی رخ دهد و در صورتی که نزدیکان احمدی‌نژاد در مجلس خواستند از چنین ترفندی استفاده کنند، هیات‌رییسه باید با بستن درهای مجلس از خروج نمایندگان و  از رسمیت افتادن جلسه جلوگیری کند، هر چند طبق آیین‌نامه مجلس، اگر بخشی از نمایندگان تصمیم به ترک جلسه بگیرند، هیات‌رییسه نمی‌تواند مانع از تصمیم آنها شود.

 

حتی این احتمال وجود دارد که دلیل آورده شود روز آخر کاری مجلس در سال 90  بوده و برخی نمایندگان زودتر از ساعت تعطیل شدن، صحن را برای رفتن به حوزه‌های انتخابیه‌شان ترک کردند؛ امری که در روزهای چهارشنبه در مجلس معمول است و در اکثر موارد مجلس لب مرز جلسه هایش را در روزهای چهارشنبه دایر می کند. لذا تنها یک تصمیم سیاسی تعدادی معدود حتی 30 نفره برای ابستراکسیون می تواند صحن مجلس را در فردا به تعطیلی بکشاند.

 

اما جدا از این احتمال توکلی، الیاس نادران و زاکانی هم بر تصمیمشان جهت لابی برای منحل کردن طرح سوال تاکید بسیار دارند؛ تصمیمی که گفته می‌شود در اصل حداد عادل آن را طرح کرده و توکلی و نادران و زاکانی اجرایی‌اش کردند. این طیف می‌گویند بیایید با احمدی‌نژاد آشتی کنیم. اگر او را بیاوریم و در مورد نکرده‌هایش و سرپیچی‌هایش از قانون اساسی مورد بازخواست قرارش دهیم، رسانه‌های دشمن دلشاد می‌شوند.لذا نتیجه می‌گیرند برای اینکه دشمنان را مایوس کنیم، بیاییم به احمدی‌نژاد بگوییم از در دوستی یک روز بیا مجلس و همه دور هم بنشینیم و درباره مسائل مهم کشوری با هم مشورت کنیم.

 

این حرف‌ها و پیشنهادهایی که نادران مطرح کرده، در واقع همان مراسم هم‌نشینی‌های مجلس و دولت بود که تا سال گذشته جسته و گریخته برگزار می‌شد اما در سال 90 که روابط مجلس اصولگرا و دولت رو به وخامت رفت، تقریبا این دیدارهای دوستانه کنسل شد و حالا امثال توکلی و نادران می‌خواهند 78 نماینده سوال‌کننده، پشت مطهری را خالی کرده و بروند سراغ همان عادت قدیمی هم‌نشینی.

 

حال باید دید مجلس و طراحان سوالی که اکثرشان اصولگرا هستند، چطور می‌خواهند در برابر احمدی‌نژاد و لابی‌هایش جهت ملغی کردن بازخواست از وی، ایستادگی کنند و روز آخر بهارستان 90 به روز پایان مصونیت رییس‌جمهور از تندترین انتقادات خودی‌ها تبدیل خواهد شد؟

 

جواب ندادن احمدی نژاد به سوال به سود مجلس است یا دولت یا ...؟

اما در شرایطی که سوال از رئیس جمهور با استیضاح تفاوت دارد و تنها یک رای گیری درباره قانع شدن یا قانع نشدن مجلس به دنبال دارد، این پرسش به وجود آمده که این همه تلاش در یک سال اخیر و به ویژه هفته اخیر برای عدم تحقق این اقدام قانونی به سود کیست؟

در حالی که احمدی نژاد می تواند همانند موارد گذشته، با موضعی حق به جانب و طرح برخی گلایه ها موضوع را ختم کند، عدم طرح سوال به سود او نیست و به علاوه مجلس هم اگر از پس پرسیدن یک سوال خشک و خالی از رییس جمهور برنیاید، به وجهه خود آسیب زده است. از این رو می توان تنها برنده عدم طرح سوال را کسانی دانست که مردم سالاری در ایران را ضعیف خوانده و مجلس را متهم به عدم استقلال می کنند.

 

البته دیدگاه دیگری هم هست، به عنوان نمونه توکلی می گوید: فکر می کنم اگر  رئیس جمهور در مجلس حاضر شود، با صحبت هایی که می کند حاکم می شود و بعید می دانم افرادی مثل مطهری یا مصباحی مقدم حریف احمدی‌نژاد شوند. چرا که این دوستان 15 دقیقه وقت دارند و رئیس جمهور یک ساعت زمان دارد.
نظرات بینندگان