arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۳۷۵۶۶۲
تاریخ انتشار: ۴۸ : ۱۸ - ۱۴ آبان ۱۳۹۶

استعفای نامتعارف الحریری و نگرانی ها از تشدید تنش ها در لبنان و درگیری ها درمنطقه

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

استعفای نامتعارف الحریری و نگرانی ها از تشدید تنش ها در لبنان و درگیری ها درمنطقه

خبرگزاری فرانسه با اشاره به استفعای ناگهانی و نامتعارف«سعد الحریری» از نخست وزیر لبنانی در ریاض، نوشت که این اقدام الحریری، ' تنش های روز افزون در روابط میان ایران و عربستان را نشان می دهد' و می تواند به افزایش تنش ها در لبنان حتی وقوع جنگ داخلی در این کشور و تشدید درگیری ها در منطقه منجر شود.

استعفای نامتعارف الحریری و نگرانی ها از تشدید تنش ها در لبنان و درگیری ها درمنطقه


خبرگزاری فرانسه در گزارش روز یکشنبه خود به قلم «ربی الحسینی» افزود: اعلام استعفای ناگهانی «سعد الحریری» نخست وزیر لبنان آن هم در عربستان، امکان وقوع رویارویی منطقه ای در خاک این کشور کوچک و شکننده را بیشتر کرده است.


سعد الحریری روز شنبه (13 آبان ماه) در اقدامی ناگهانی و نامتعارف و از طریق شبکه خبری سعودی «العربیه»، از پست نخست وزیری لبنان که به موجب یک توافق سیاسی میان احزاب لبنانی برگزیده شده بود، استفعا کرد.


«هلال خشان» استاد علوم سیاسی دانشگاه آمریکایی بیروت در گفت و گو با فرانس پرس گفت: این تصمیم، حساس است و عواقب و پیامدهای آن بزرگتر از آن است که لبنان بتواند تحمل کند.


خبرگزاری فرانسه نوشت:لبنان از سال 2015 میلادی شاهد بحران های حاد و مستمر سیاسی به ویژه به سبب اختلافاتی که میان دو گروه حریری و حزب الله وجود داشته، بوده است، این اختلافات بیشتر اوقات به صورت تنش هایی امنیتی ظاهر می شد که گاهی خود را با ترور افراد نشان می داد و گاهی با درگیری های مسلحانه.

** حریری جنگ سرد لبنان را آغاز کرد


این استاد دانشگاه افزود: حریری جنگ سرد لبنان را آغاز کرد؛ جنگی که ممکن است به جنگ داخلی در این کشور تبدیل شود و این در حالی است که هیچ رقیبی برای حزب الله در عرصه نظامی در لبنان وجود ندارد.
حریری که زاده عربستان است، در نوامبر (آبان /آذر) 2016 آن هم پس از رئیس جمهور شدن ژنرال «میشل عون»، طبق توافق سیاسی میان احزاب این کشور، به سمت نخست وزیری لبنان تعیین شد.


از زمان توافق سیاسی و نخست وزیری سعد الحریری و نیز تشکیل کابینه در اواخر سال 2016 میلادی در لبنان، آرامش سیاسی نسبی در این کشور برقرار شد و شدت تنش های سیاسی کاهش یافت.


طی چند روز گذشته، الحریری دو بار به عربستان رفت و با مسئولان این کشور به ویژه «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی دیدار کرد.


الحریری پس از باگشت از نخسین سفرش به ریاض، با «علی اکبر ولایتی» مشاور ارشد امور بین الملل مقام معظم رهبری در بیروت دیدار کرد و بلافاصله چند ساعت بعد دوباره به عربستان رفت و روز بعد، با اعلام خبر استعفایش، مردم لبنان را غافلگیر کرد.


حریری در پیام استعفایش گفت: ایران به اقتدار دولت (لبنان) دست اندازی کرده و دولتی داخل دولت (لبنان) ایجاد کرد که حرف نهایی را می زند.
وی با متهم کردن حزب الله که در دولت لبنان مشارکت دارد، گفت: این حزب واقعیت را با زور سلاح تحمیل کرده است.


در همین حال وزارت خارجه ایران استعفای حریری را «سناریوی جدید برای تنش آفرینی در لبنان و منطقه دانست».

 

**«جنگ استخوان شکستن» میان ایران و عربستان


فرانس پرس نوشت: این سخنان الحریری در حالی ایراد می شود که تنش های شدیدی میان عربستان و ایران وجود دارد.


«یوسف فادیا کیوان» استاد علوم سیاسی دانشگاه «القدیس» لبنان در این باره گفت: زمان و مکان اعلام این استعفا نامتعارف و عجیب بود اما خود تصمیم ناگهانی نبود؛ زیرا مدت ها بود که فضایی از رویاروویی وجود داشت و رخدادهای پی در پی در منطقه نشان از وقوع تحولات تازه داشت .


وی افزود: درگیری استخوان شکنی میان عربستان و ایران وجود دارد که ضرورتا «رویارویی» میان طرف های سیاسی در لبنان را نیز در پی خواهد داشت.


سعد الحریری از 12 سال گذشته و از زمان ورودش به میدان نزاع های سیاسی، درگیری ها و کشمکش های سیاسی مختلفی با حزب الله داشت اما هر بار به عقب نشینی در مقابل این رقیب قوی و چه بسا قوی ترین قدرت در میدان سیاسی و نظامی لبنان مجبور می شد.
کیوان معتقد است: وجود جریان های سیاسی داخل کابینه لبنان که افکار متناقض یدارند، عملکرد کابینه را فلج یا اوضاع سیاسی را بحرانی می کند.


این استاد دانشگاه همچنین درخصوص خلا سیاسی مجدد در لبنان هشدار داد.
«سرکیس ابو زید» نویسنده سیاسی نیز در گفت وگو با فرانس پرس گفت: استعفای حریری حامل «پیام بزرگی از عربستان برای لبنان و ایران بود. این اقدام تاکید می کند که رویارویی بزرگی میان تهران و ریاض در جریان است که پیامدهایی برای لبنان به همراه دارد.

کیوان استاد دانشگاه «القدیس» در ادامه گفت و گو با فرانس پرس، تاکید کرد: عربستان نمی خواهد الحریری نخست وزیر کابینه ای باشد که حزب الله در آن حضور دارد.
عربستان طی هفته های اخیر از زبان «ثامر السبهان» وزیر مشاور دولت سعودی در امور کشورهای عرب حوزه خلیج فارس اظهارات تندی علیه ایران و حزب الله کرد.


السبهان ماه گذشته خواستار تشکیل «ائتلاف بین المللی» علیه حزب الله شده بود که ریاض آن را در لیست سیاه تروریسم قرار داده است و اعلام کرده بود که تحریم هایی آمریکا علیه این حزب، کافی نیست.

 

**تنش ها نه تنها لبنان بلکه منطقه را تهدید می کند

 

هلال خشان استاد دانشگاه آمریکایی بیروت در ادامه مصاحبه با فرانس پرس ، استعفای حریری را فراتر از بحران آفرینی داخلی در لبنان دانست و در خصوص وخامت اوضاع در منطقه علیه حزب الله هشدار داد و گفت ممکن است که این تحولات به بروز جنگ نظامی، تبدیل شود.


وی گفت: کابینه دولت لبنان منحل شد و در نتیجه حزب الله دیگر نماینده و وزیری در آن ندارد. این اقدام به این معناست که هر گونه اقدام علیه این حزب، به مثابه ضربه زدن به دولت نیست، چرا که دیگر دولتی وجود ندارد.
از سال 2013 میلادی، اسرائیل (رژیم صهیونیستی) بارها مواضع و کاروان های سلاح حزب الله در سوریه را هدف قرار داده و هشدار داده است که هرگز اجازه نمی دهد حزب الله از سلاحی استفاده کند که این رژیم را تهدید کند.


اسرائیل (رژیم صهیونیستی) چند بار علیه لبنان و حزب الله وارد جنگ شده است که آخرین جنگ در سال 2006روی داد.
فرانس پرس در پایان به نگرانی مردم لبنان پرداخت و نوشت که کاربران اجتماعی نیز نگرانی خود را استعفای الحریری اعلام کردند؛ به طوری که «علی حمود» یک کاربر لبنانی در صفحه شخصی اش در توئیتر نوشت: پس از استعفای الحریری جنگ در لبنان آغاز خواهد شد.


«نبیل عبد الساتر» نیز نوشت: استعفای الحریری به معنای اعلام جنگ است.

منبع: ایرنا
نظرات بینندگان