arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۴۱۴۹۱۵
تاریخ انتشار: ۵۱ : ۱۵ - ۳۰ خرداد ۱۳۹۷

همتی انتصاب بعنوان «سفیر ایران در چین» را تایید کرد/«او بهترین گزینه‌ در دوران پساترامپ است که می‌تواند استفاده از پول ملی در روابط ایران و چین را سروسامان دهد»

درحالیکه روز گذشته «انتخاب» از انتصاب دکتر عبدالناصر همتی به عنوان سفیر فوق العاده وتام الاختیار ایران درچین خبر داد، او صبح امروز تغییر سمت خود از رئیس کلی بیمه مرکزی به سفیر ایران در چین را تایید کرد. همتی را باید نخستین سفیری دانست که بعد از آرایش اقتصادی وزارت خارجه به‌عنوان یک سفیر کاملا اقتصادی عازم یک کشور می‌شود؛ کشوری که بزرگ‌ترین شریک اقتصادی ایران در دوران تحریم بود و در دوران برجام نیز این روابط اقتصادی نه‌تنها کمتر نشد که پایه‌های آن محکم‌تر هم شد. شاید در دوران پساترامپ هیچ چهره‌ای مثل همتی نتواند آنچه را در مذاکرات اخیر رؤسای جمهور ایران و چین بر آن توافق شده است به سرانجام برساند.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

درحالیکه روز گذشته «انتخاب» از انتصاب دکتر عبدالناصر همتی به عنوان سفیر فوق العاده وتام الاختیار ایران درچین خبر داد،  او صبح امروز تغییر سمت خود از رئیس کلی بیمه مرکزی به سفیر ایران در چین را تایید کرد.

به گزارش انتخاب ؛ عبدالناصر همتی در گفت وگو با فارس، در پاسخ به این سوال که آیا شما به عنوان سفیر ایران در چین، به این کشور عزیمت خواهید کرد، اظهارداشت: بله، بنده به‌زودی به چین می‌روم.

همتی اقتصاددان و استاد دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران است، سابقه 7 سال مدیرعاملی بانک سینا، 3 سال مدیرعاملی بانک ملی و 14 سال رئیس کلی بیمه مرکزی را در کارنامه خود دارد.

چهره اقتصادی سفیر می‌شود

روزنامه همشهری نیز امروز در گزارشی نوشت: انتخاب عبدالناصر همتی برای سفارت پکن در روزهایی که با خروج رئیس‌جمهور آمریکا از برجام؛‌ چرخش دولت به سمت شرق را شاهد بودیم، باید انتخاب هوشمندانه‌ای از سوی دستگاه دیپلماسی کشور باشد؛ مردی که در دوران حضور حسن روحانی در شورای‌عالی امنیت ملی به‌مدت 5سال عضو کمیته اقتصادی شورای‌عالی امنیت ملی بود و در دوران ریاست‌جمهوری حسن روحانی یکی از گزینه‌های ریاست بانک مرکزی پیش از انتخاب ولی‌الله سیف به این سمت بود.

عبدالناصر همتی را باید نخستین سفیری دانست که بعد از آرایش اقتصادی وزارت خارجه به‌عنوان یک سفیر کاملا اقتصادی عازم یک کشور می‌شود؛ کشوری که بزرگ‌ترین شریک اقتصادی ایران در دوران تحریم بود و در دوران برجام نیز این روابط اقتصادی نه‌تنها کمتر نشد که پایه‌های آن محکم‌تر هم شد.

عبدالناصر همتی که در کارنامه کاری خود در 2مقطع ریاست بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران و ‌مدیرعاملی بانک ملی را دارد در پکن جایگزین سفیری کاملا سیاسی می‌شود.

علی اصغر خاجی سفیر فعلی ایران در چین یکی از چهره‌های پشت پرده مذاکرات پنهانی ایران و آمریکا در عمان بود؛ مذاکراتی که از سال92 در عمان کلید خورد و مقدمه مذاکراتی شد که در تیرماه سال94 به توافق هسته‌ای ایران و 1+5ختم شد.

خاجی در دوران ریاست‌جمهوری محمود احمدی‌نژاد مثل خیلی از دیپلمات‌های کارکشته آن زمان ازجمله محمد جواد ظریف قصد خانه نشینی داشت یا قصد داشتند خانه نشینش کنند اما با پادرمیانی شیخ نور یعنی علی اکبر ناطق نوری در وزارت خارجه ماند، مذاکرات عمان را هدایت کرد تا آنکه در دولت روحانی عازم پکن شد.

شاید در دوران پساترامپ هیچ چهره‌ای مثل عبدالناصر همتی نتواند آنچه را در مذاکرات اخیر رؤسای جمهور ایران و چین بر آن توافق شده است به سرانجام برساند.

مسئله افزایش همکاری‌های بانکی و استفاده از پول ملی یکی از مهم‌ترین توافقات حسن روحانی و شی جین پینگ در حاشیه اجلاس شانگهای حدود 10روز پیش بود. در آن جلسه رئیس‌جمهور چین با بیان اینکه افزایش همکاری‌های بانکی و استفاده از پول ملی از اهمیت زیادی در توسعه مناسبات برخوردار است، گفت:مشارکت چین در ساخت راه‌آهن سریع‌السیر تهران - اصفهان در مرحله اجرایی است و امیدواریم عملیات مسیر تهران - مشهد هم به‌زودی آغاز شود.

حسن روحانی، رئیس‌جمهور نیز با بیان اینکه چین طی سال‌های گذشته شریک نخست تجاری ایران بوده است، تجارت با پول ملی دو کشور را باعث تداوم این روند برشمرده و گفته بود: توسعه همکاری‌های بانکی بزرگ‌ترین پشتوانه برای اجرای توافقات دو کشور و ارتقای سطح همکاری‌هاست.

استراتژی دستگاه دیپلماسی برای چینش سفیران جدید خود فقط منحصر به چین نیست. نگاه دیگر ایران به سمت هند است؛ کشوری که شریک دوم اقتصادی ایران در دوران تحریم بود و بعد از قرار گرفتن غلامرضا انصاری، سفیر سابق ایران در هند در معاونت اقتصادی وزارت خارجه، ایران به‌دنبال اعزام سفیر دیگری با رویکرد اقتصادی به این کشور است.

در همین رابطه یک منبع مطلع در وزارت خارجه به همشهری گفته است هنوز کسی برای تصدی سفارت ایران در دهلی قطعی نشده است اما برای ژاپن که یکی دیگر از شرکای اقتصادی ایران بود مرتضی رحمانی‌موحد قطعی شده است.

رحمانی موحد پیش‌تر مسئولیت معاونت گردشگری را در سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کشور عهده‌دار بوده و قرار است جایگزین رضا نظر آهاری شود.

نظرات بینندگان