arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۴۲۳۵۶۹
تاریخ انتشار: ۳۸ : ۱۷ - ۲۰ مرداد ۱۳۹۷

احیای آب بندان های شمال کشور در دستور کار دولت

بر اساس آمار رسمی ، مساحت کل آب بندان های استان های گلستان ، مازندران و گیلان حدود ۳۳ هزار هکتار است که آب آبیاری حدود ۱۵۰ هزار هکتار اراضی شالیزاری را تأمین می کند.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

وزیر جهاد کشاورزی بی توجهی به آب بندان ها در شمال کشور را خسرانی برای کشاورزی این منطقه دانست و اعلام کرد که احیای این منابع آبی به عنوان میراث ماندگار اجدادی در دستور کار دولت تدبیر و امید قرار گرفته است .

به گزارش شبکه اطلاع رسانی تدبیر و امید به نقل از ایرنا،محمود حجتی روز شنبه در آیین بهره برداری از طرح تجهیز و نوسازی شالیزارهای شهرستان سیمرغ در مرکز مازندران افزود : آب بندان ها میراث اجداد و گدشتگان کشاورزان خطه شمال هستند که کم آبی سبب شد تا امروز به اهمیت و حفظ این منابع آبی پی برده شود.

وی گفت : دولت تدبیر و امید با همکاری کشاورزان ، لایروبی و ایجاد دیواره های بتنی آب بندان ها را آغاز کرده است تا این سرمایه و میراث گذشتگان احیا شود .

آببندان ، استخر یا تالاب دست ساز خاکی و بسیار بزرگ است که از گود کردن و خاکبرداری یک محدوده و ریختن و کوبیدن و ایجاد دیواره خاکی دور این محدوده به وجود می آید تا روان آب ها در آن برای بهره برداری کشاورزی ذخیره شود.

این سازه ذخیره ساز آب کشاورزی ، مختص استان های شمالی کشور است که در مازندران به آن ' اندون ' ، در گیلان ' سل ' و در استان گلستان ' بندسار ' می گویند.

بر اساس آمار رسمی ، مساحت کل آب بندان های استان های گلستان ، مازندران و گیلان حدود ۳۳ هزار هکتار است که آب آبیاری حدود ۱۵۰ هزار هکتار اراضی شالیزاری را تأمین می کند.

رواج سدسازی در کشور به همراه استفاده بی در و پیکر از سفره های زیرزمینی و دلخوشی به شیوه های نوین آبیاری در چند دهه گذشته سبب شد تا تعداد زیادی از آب بندان های این استان ها رها شده و خشک شوند در حالی که تا اواخر دهه ۴۰ و ۵۰ این سازه ها تنها تامین کننده آب کشاورزی در شمال کشور بود.

ضرورت همکاری کشاورزان و دهیاران

وزیر جهاد کشاورزی با گله از این که در سال های گذشته از آب بندان ها در شمال کشور به خوبی نگهداری نشده ، بر ضرورت همکاری کشاورزان و ساختارهای تشکیلاتی مرتبط با روستاها برای احیای آب بندان ها تاکید کرد و افزود : دهیاران باید همکاری بیشتری را با انجام طرح های ساماندهی آب بندان های شمال کشور داشته باشند و وزارت جهاد کشاورزی و وزارت نیرو هم به صورت جدی این برنامه را در دستور کار دارند.

وی افزود : با همه محدودیت آبی در سال جاری ، برداشت برنج در استان های شمالی در حال انجام است و یقین کنید با همکاری و تعامل همه مسایل را حل و فصل می کنیم.

حجتی نقش کشاورزان شمال کشور را در امنیت غذایی کشور انکارناپذیر دانست و خطاب به آنان گفت : امروز اثر کار شما با اجرایی شدن طرح تسطیح زمین های شالیزاری را مشاهده می کنیم . شما غذای ملت ایران را تامین می کنید و مانع خروج ارز در این شرائط تحریم می شوید.

وزیر جهاد کشاورزی افزود : کشاورزان به رغم مشکلات زیادی که در اجرای طرح تجهیز و نوسازی اراضی خود از جمله جا به جایی خاک و ملکشان و تاخیر در کشت اول مواجه می شوند ، اما برای انجام این کار مهم همکاری می کنند که جای قدردانی دارد .

وی با بیان اینکه امروز کشاورزی کشور به خوبی در حال توسعه و مکانیزاسیون است ، تاکید کرد : چشم دشمنان را با تولید غذاهای متنوع کشاورزی در خواهیم آورد و نمی گذاریم تحریم ها اثری بر فرآیند تولیدات کشاورزی بر جای بگذارد.

بر اساس آمار سازمان جهاد کشاورزی ، استان مازندران ۸۰۰ قطعه آببندان با ۱۷ هزار هکتار وسعت دارد که علاوه بر تامین آب کشاورزی بویژه شالیزارها ، تغذیه کننده چشمه‌ها و سفره های زیرزمینی ، زیستگاه پرندگان و حیات وحش ، حافظ تنوع زیستی ، بانک ژن و از جمله جاذبه های گردشگری استان محسوب می شوند.

آب رودخانه ها و هرز آب ناشی از بارندگی در فصل های غیرکاشت از طریق کانال ها و پمپاژ به آب بندان ها هدایت شده و در فصل بهار و تابستان برای آبیاری مورد استفاده قرار می گیرد.

به ازای هر هکتار آب بندان تا پنج هکتار از اراضی شالیکاری مشروب می شود.

نظرات بینندگان