arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۱۱۳۱۵۵
تاریخ انتشار: ۳۸ : ۰۹ - ۰۵ خرداد ۱۳۹۲

سعید جلیلی: بدهی بانکی23 نفر، معادل یک ماه یارانه همه مردم کشور است

سعید جلیلی اولین نامزد ریاست جمهوری بود که در برنامه گفت و گوی ویژه خبری شبکه دوم سیما حضور یافت.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
سعید جلیلی نامزد انتخابات ریاست جمهوری یازدهم در برنامه گفت و گوی ویژه خبری درباره علت حضور در انتخابات گفت: عرصه ریاست جمهوری عرصه مهمی است و وظیفه سنگینی بر عهده رئیس جمهور است و کسانی که می خواهند وارد شوند باید از وضعیت کشور شناخت ویژه داشته باشند.

به گزارش خبرآنلاین، جلیلی ادامه داد: با توجه به این که عرصه رقابت است مهم است که ببینند چه کسانی وارد می شوند و اگر احساس کنید کسی قوی تر از شما وجود دارد نباید حضور یافت.

وی تاکید کرد: بر همین اساس تا دقایق آخر تحقیق و مشورت کردم چون باید با قدرت وارد شد و شناختی هم از مشکلات کشور به دلیل حوزه های فعالیت خود دارم؛ تکلیف را بر خود دیدم که در انتخابات حضور پیدا کنم.

جلیلی تاکید کرد: به نظر من چون یکی از مهم ترین برنامه های رئیس جمهور رسیدن به امور اقتصادی است و یکی از مهم ترین سوال های مردم است و انشاالله منتخب مردم پس از حماسه سیاسی در روز انتخابات باید از فردای آن روز وارد حماسه اقتصادی شود و این موضوع ضروری است.

وی تاکید کرد: در عرصه اقتصاد ظرفیت خوبی را به لحاظ قوانین داریم و اسناد بالادستی فراوانی را داریم و سیاست های کلی نظام و سند چشم انداز 20 ساله و قانون برنامه پنجم و قوانین مجلس را داریم و این ها یک ظرفیت های مهم است که به نظر من این ها فرصت برای تحقق حماسه اقتصادی است.

این نامزد انتخابات ریاست جمهوری افزود: کسی که در این عرصه می خواهد وارد شود باید این بحث را مطرح کند که چگونه می خواهد این قوانین را اجرا کند. رئیس جمهور باید برنامه اجرایی داشته باشد.

جلیلی با اشاره به موضوع تورم و اشتغال و هدفمندی، گفت: این مسائل بسیار مهم و اساسی است و حوزه اقتصاد حوزه فرصت ها و تهدیدها است و برخی تهدیدها بر کشور وارد شده است و این تهدیدها اگر به نظر من به خوبی از فرصت ها استفاده شود بساری از این تهدیدها خوب به خود منتفی می شد.

وی تاکید کرد: یکی از بحث هایی که مدت ها است در کشور مطرح بوده قطع وابستگی به نفت است و اگر این موضوع خوب اجرا می شد شاید ان که برخی بخواهند از ظرفیت تحریم در عرصه نفت استفاده کنند عملا منتفی می شد.

دبیر شورای عالی امنیت ملی افزود: فکر می کنم یکی از بحث های اساسی که در برنامه دولت وجود دارد این است که باید به حوزه اجرایی در اقتصاد سامان داده شود. در حوزه اقتصاد باید این ساختار اجرایی اداری ما با ظرفیت های و شرایطی که امروز داریم متناسب شود.

جلیلی افزود: ما به لحاظ تهدیدها برنامه هایی از سوی دشمنان را مشاهده می کنیم و باید شاختار ما این ظرفیت را داشته باشد که با آنها مقابله کند.

وی با بیان این که یکی از ظرففیت های خوب در اقتصادی بحث سخت افزاری و نرم افزاری است، گفت: باید این ظرفیت ها به خوبی آزاد شوند.

جلیلی افزود: باید ساختار اجرایی و اداری باید به گونه ای باشد که مردم احساس کنند با رجوع به آنها می توانند ظرفیت های خود را آزاد کنند و باید آسیب های این موضوع گرفته شود.

وی ادامه داد: یک سوال اصلی است که علت مشکلات اقتصادی داخلی است یا خارجی؟ به دلیل مسائل بین المللی ممکن است که شوک هایی وارد شود اما می توان آنها را به فرصت تبدیل کرد.
جلیلی ادامه داد: 12 سال پیش یکی از وزیران درباره علت واردات بنزین گفت تولید بنزین صرفی اقتصادی ندارد و همین موضوع تهدید برای ایران شد که بعد ها از این تهدید به عنوان یک فرصت استفاده کردیم.

وی افزود: هم اکنون که برخی تحریم ها مطرح است در سیستم اقتصادی ما این گونه است که 11 میلیارد دلار واردات برای کالاهای اساسی نیاز است و اگر بررسی کنیم می بینیم که همین را هم می توان به فرصت تبدیل کرد. کشور ایران کشور کوچکی نیست و ظرفیت فراوانی دارد و تمام این کالاها در کشور قابل تولید است و اگر اینگونه شود تهدیدها منتفی می شود و می توان با 11 میلیارد دلار اشتغال فراوانی ایجاد کرد.

وی تاکید کرد: به دلیل کاری که در دبیرخانه[شورای عالی امنیت ملی]انجام داده ایم و روی این مسائل تحقیق کرده ایم به طوری مثال در سال 90 حدود 39 میلیون دلار از آلمان چوب بستنی وارد کرده ایم و این در شرایطی است که می توانیم این را در روستاهای خودمان تولید کنیم.

وی با اشاره به قانون هدفمندی گفت: باید هرچه سریع تر مراحل بعدی آن اجرا شود و قانون خوبی است و در بحث اصل 44 ظرفیت های خوبی داریم.

سعید جلیلی در ادامه برنامه گفت و گوی ویژه خبری درباره گفتمان اسلام ناب افزود: ما یک باور قرآنی داریم که اگر شما اندیشه دینی را محقق کنید یک حیات تشکیل می شود و این باوز قرآنی ما است.

وی ادامه داد: امروز بعد از 34 سال این موضوع تنها یک ایمان نیست و تجربه هم است و هرگاه در جامعه جاری شد موفقیت های بیشتری ایجاد شد و هرگاه از آن دور شدیم مشکلات بیشتر شده است.

جلیلی افزود: چرا با وجود مقابله تمام دنیا دفاع مقدس موفق شد؟ برای این که این اندیشه جاری شد به گونه ای که بعد از 25 سال کشوری چشم طمع به آن شکل ندارد و این نگاه می تواند در تمام مسائل وجود داشته باشد.

وی درباره برنامه های خود در حوزه سیاست خارجی و رابطه با آمریکا گفت: سیاست خارجی در هر کشوری در تمام دنیا یک اصول و اهداف واندیشه ای دارد و در این چارچوب ادامه می دهد و طبیعی است نقاط اشتراک میان این اصول می تواند طمینه تعامل و تولید فرصت را ایجاد کند همچنان که نقاط افتراق می تواند موجب تهدید باشد.

وی ادامه داد: گفتمان اسلام ناب در تمام حوزه ها تولید ظرفیت کرده است و در سیاست خارجی جاری شده است.

دبیر شورای عالی امنیت ملی ادامه داد: این نگاه برای ما تولید عزت و قدرت کرده است و این موضوع سخن من نیست و همه می گویند و همه می گویند ایران امروز قدرت منطقه ای است. خود آنها می گویند اگر می خواهید موضوع سوریه برطرف شود باید ایران در ژنو 2 حضور داشته باشد.

وی تاکید کرد: عرصه سیاست خارجی عرصه رویارویی این اراده ها است و هیچ کس نمی تواند تحقق ظرفیت های ایران در عرصه سیاست خارجی را کتمان کند.

جلیلی افرود: ایران یک اراده مطرح می کند و 5+1 نیز 6 اراده را مطرح می کنند اما باز هم آنها عقب نشینی می کنند و این ظرفیت مرهون گفتمان انقلاب است.

وی تاکید کرد: در عرصه سیاست خارجی فرصت ها و ظرفیت های زیادی داریم. جامعه جهانی یک ظرفیت بسیار بزرگ است و در این جامعه 120 کشور در جنبش عدم تعهد داریم که ما رئیس آنها هستیم و این نشاندهنده ظرفیت بالا است و اگر ساختار دقیق داشته باشیم و بتوانیم از فرصت ها استفاده کنیم تهدیدها را کاهش خواهیم داد.

این نامزد انتخابات ریاست جمهوری افزود: در گفتمان دینی کسی که در مقام یک مسئولیت قرار می گیرد باید گوش شنوا برای مردم داشته باشد. ظرفیت انقلاب اسلامی همین است و پیروزی به خاطر همین بوده است که این اندیشه دینی به پشتوانه مردمی بوده و مردم حاضر شده اند بیشترین فداکاری ها را در این عرصه کنند.

وی تاکید کرد: یکی از بحث های مهم این است که ما وقتی می گوییم نظام و دولت پاسخ گو اذهان به سمت پاسخ تلفن می رود اما پاسخگویی باید شاخص و نظام داشته باشد.

جلیلی افزود: در تصمیم سازی ها مردم و نخبگان باید مشارکت داشته باشند و با این گستردگی های مدرن کسی نمی تواند ادعا کند که در تمام عرصه توانایی دارد و باید سازوکارهایی باشد که این مسائل را بررسی کند.

وی درباره پایبندی به قانون گفت: قانون باید فصل الخطاب باشد و این موضوع انسجام دهنده است. ما مقام ولایت فقیه را داریم و بعد از آن هم قوانین تعریف شده است. یکی از بحث های ضروری در همین بحث است که کسانی نباید برای خود ضمانت را احساس کنند و هر کاری که می خواهند انجام دهند. کسی نباید احساس کند به دلیل یک مسئولیتی که دارد می تواند محیط امنی را داشته باشد.

سعید جلیلی معوقات بانکی را با رقم هدفمندسازی یارانه ها مقایسه کرد و گفت:الان 70 هزار میلیارد تومان معوقات بانکی در کشور داریم که 11.4 درصد از آن در اختیار 23 نفر است.

وی تصریح کرد: این رقم به میزان یک ماه یارانه تمام مردم کشور است.

وی تصریح کرد: توان آن را داریم که به جای 11میلیارد دلار واردات کالای اساسی، آنها را در داخل تولید کنیم.

جلیلی در ادامه اظهارت خود با بیان اینکه اقتصاد مقاومتی راهبردی صحیح به توطئه های دشمنان نظام و فشارهای تحمیل شده به نظام است، گفت: یکی از عرصه هایی که در این سال ها به ما فشار آوردند و باید در بحث اقتصاد مقاومتی به آن توجه کنیم عرصه نفت است، اگر اقتصاد بدون نفت را رقم بزنیم یکی از مولفه‌های اصلی اقتصاد مقاومتی را محقق کرده ایم.

وی تصریح کرد: ما سال گذشته با همه فشارهای که وارد شد 51 میلیارد تومان واردات داشتیم در حالیکه صادرات غیرنفتی ما با احتساب پتروشیمی و میعانات 41 میلیارد تومان بود یعنی فقط 11میلیارد تومان اختلاف داشتیم که می شود این میزان را با گام قوی تر کمتر کرد.

در ادامه بخش های دیگری از سخنان سعید جلیلی می آید:

یکی از مزیت های امروز کشور نیروی تحصیلکرده، جوان و متخصص است که اگر پای کار بیایند صادرات نه تنها در مواد خام بلکه صادرات هم به تولیدات دانش بینان تبدیل می‌شود و ظریفیت بزرگی برای ما اینجا می کند.

*در بحث حمل و نقل کشور ما موقعیت ژئوپولتیکی و ترانزیتی بسیار ارزشمندی داریم و اگر این ظرفیتی ترانزیتی را فعال کنیم و از آن استفاده حداکثری کنیم فرصت بالایی در اشتغال و درآمدهای ارزی ایجاد می کند.

* در پاسخ به سوالی مبنی براینکه [عدالت و پیشرفت چه جایگاهی در برنامه‌های شما دارد]: در بحث عدالت چند نکته باید در نظر داشت، عدالت و پیشرفت دو مقوله با هم مرتبط هستند، امام علی علیه السلام می فرمایند که در عدالت است که پیشرفت شکل می گیرد و این مبنای مهمی است.

* ما ظرفیت‌های خوبی داریم که اگر بتوانیم فرصت‌های لازم را فراهم کنیم که همه این ظرفیت‌ها استفاده شود و فرصت‌های برابر برای همه فراهم سازیم که مردم احساس نکنند تبعیضی وجود دارد حتما به دنبال خود پیشرفت را دارد.

*عدالت در اقتصاد در سه حوزه باید شکل گیرد؛ اول در مرحله قبل تولید و در توزیع منابع ارزی، پولی و طبیعی است.یعنی اگر منابع به خوبی تخصیص یابد و بر مبنای عدالت بین مردم تقسیم شوند عدالت شکل گرفته است.

دوم عدالت در مرحله تولید است، اینکه سهم هر بخش چیست؟ کسی که در بخش مسکن وارد شد سهم ساخت یا زمین و ...برایش تعریف شود آن وقت در مرحله سوم که همان مصرف است عدالت بهتر شکل می گیرد.

*زمانی بود که دولت خودش انحصارات را در دست داشت و مانع می‌شد که فرصت‌های اقتصادی توزیع شود و بخش خصوصی و مردم مشارک نداشتند اما در حال حاضر بهتر شده است اما امروز متاسفانه در بخش خصوصی هم انحصارطلبی وجود دارد که دور از عدالت است.

* راهکار تحقق عدالت و پیشرفت آن است که اولا اعتقاد داشته باشیم عدالت با پیشرفت همراه است و در دیگر سو ساختارها و سازوکار مبتنی بر عدالت را پایه گذاری کنیم. برای مثال در بحث مفاسد اقتصادی و فساد 3 هزار میلیاردی که رخ داد باید سازوکار اقتصادی آن را حل کند نه اینکه با سازوکارهای امنیتی و قضایی وارد شود. دولت قبل مجلس و قوه قضاییه مدعی باشد.

* در حال حاضر ما 70 هزار میلیارد تومان معوقات بانکی داریم که سررسیدش گذشته است. ما وقتی می گوییم که هدفمندی منجر به تورم و نقدینگی شده است این مقدار معوقات تاثیرگذاری بیشتری دارد. در بررسی که ما در دبیرخانه شورای عالی امنیت داشتیم نشان می داد که نزدیک به  11.4 درصد از این معوقات در دست 24 نفر است که عمدتا هم در بحث تولیدی کار نمی کنند.

* سازوکارهای اقتصادی را باید پیاده سازی کرد. بحث سامانه و مراکز اطلاعات اقتصادی بحث مهمی است که باید برای این سازوکار تعبیه شود. مثلا پورتال تجاری یا سامانه اقتصادی که تمام مسائل اقتصادی کشور در یک جا جمع شود و تقاطع اطلاعاتی اینها مانع مفاسد اقتصادی می شود و اگر زودتر کار می شد مفاسدی از جنس 3 زار میلیارد مجال و ظهور و بروز پیدا نمی کند.
نظرات بینندگان