arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۱۷۳۷۳۳
تعداد نظرات: ۸ نظر
تاریخ انتشار: ۱۳ : ۱۰ - ۰۴ مرداد ۱۳۹۳

عبور قلیان از خطر قرمز سلامتی ایرانیان

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
مصرف قلیان در کشور از خط قرمز عبور کرده و دیگر نمی توان با توصیه های پزشکی، امیدوار بود که آمار مصرف کنندگان مواد دخانی کاهش یابد.

شاید، بارزترین شاهد این ادعا، نگرانی بیش از 4 هزار پزشکی باشد که با ارسال نامه ای به رئیس جمهور، نسبت به خطرات مصرف قلیان هشدار داده اند.

قلیان کشی در جامعه هر روز بر نگرانی دست اندرکاران حوزه سلامت می افزاید به طوریکه در آخرین اقدام، بیش از 4000 پزشک که در بین آنها چهره های شناخته شده و رجل سیاسی نیز دیده می شود، با نوشتن نامه ای به رئیس جمهور، از وی خواستند تا به هر نحوه ممکن شده از عرضه قلیان در سطح قهوه خانه ها، سفره خانه های سنتی و... جلوگیری کند.

بررسی ها نشان می دهد که خطرات مصرف قلیان به مراتب بیشتر از کشیدن سیگار است. هرچند مصرف هر نوع مواد دخانی، با بیماریهای خطرناکی همراه است که از جمله آنها، می تواند به بروز انواع سرطانها اشاره کرد.



**ماجرای نامه 4 هزار پزشک به رئیس جمهور

حدود یک ماه قبل بیش از چهار هزار نفر از ‏چهره های سرشناس حوزه سلامت کشور طی نامه ای به رئیس جمهوری با ابراز ‏نگرانی از مصرف بی رویه قلیان و سونامی سرطان ناشی از آن درخواست کردند تا بر اساس قوانین ‏جلوی گسترش روز افزون این پدیده خانمان سوز گرفته شود.

آنها این نامه را نوشتند که نگرانی خود را بروز دهند و از بالاترین مقام اجرایی کشور بخواهند که در این زمینه تدبیری بیاندیشد تا شاید بتوان از روند رو به افزایش گرایش به سمت مصرف قلیان در جامعه جلوگیری کرد.

بر اساس آنچه در نامه این پزشکان آمده است: ˈسرعت رشد ابتلا به سرطان در کشور به شکل قابل توجهی افزایش یافته است و کشور ما ‏بالاترین ‏روند رشد ابتلا به سرطان را در ‏دنیا داراست، 30 تا 35 درصد علت سرطان ها به عوامل خطری باز می گردد که ‏علت اصلی آن ‏دخانیات است و 30 درصد مرگهای ناشی از سرطان مستقیما با ‏دخانیات در ارتباط است. هر چند مبارزه ‏با دخانیات به یک ‏خواست جهانی بدل گشته و حتی قانون جامع کنترل و مبارزه ملی با دخانیات در کشور تصویب و ‏ابلاغ ‏شده است، اما متاسفانه ‏گام های عملی و متقنی که توانسته باشد مانعی بر توسعه مصرف سیگار و قلیان در کشور ‏بویژه در بین جوانان باشد، هنوز مورد ‏انتظار خیر ‏خواهان عرصه سلامت کشور است. قلیان تفریحی است که هر روز ‏فاصله جوانان را با مرگ و نیستی کمتر می کند و ‏آنان را به ورطه فلاکت می کشاند.ˈ



**15 درصد جوانان ایرانی قلیانی هستند

بر اساس ‏گزارش سازمان جهانی ‏بهداشت، سالانه پنج میلیون نفر به دلیل مصرف قلیان می ‏میرند و آخرین آمار منتشر شده از سوی وزارت بهداشت نیز ‏گویای آن است که ‏‏15 درصد جوانان 13 تا 15 سال در کشور مصرف ‏کننده قلیان هستند و سالانه در مجموع 35 هزار ‏تن تنباکو در کشور دود می شود.

در بخش دیگری از نامه پزشکان به رئیس جمهور آمده است: ˈهر چند این تحفه ‏استعماری در طول تاریخ ‏در زندگی اجتماعی ایرانیان ریشه دوانیده ‏است و لیکن امروزه توسعه این ناهنجاری با توجه به مضرات فوق العاده ای که برای ‏سلامت ‏آحاد جامعه ایجاد نموده است ‏به عنوان یک معضل اجتماعی شناخته می شود و می توان گفت قلیان دروازه ورود ‏نوجوانان به مصرف سایر مواد دخانی ‏است و ‏شیوع مصرف قلیان در بین حدود 37 درصد از نوجوانان و جوانان کشور، خطری ‏جدی برای سلامت این نسل ‏است.‏ˈ

هر چند مصرف سیگار ساده تر و شیوع آن بیشتر از قلیان است اما میزان منوکسید کربن وارد شده به بدن انسان در اثر ‏استعمال ‏قلیان 6 برابر سیگار و میزان ‏عامل سرطانی قلیان 46 برابر بیشتر از سیگار است.

دیگر عوامل سرطانی ‏مانند ‏آرسنیک در قلیان چهار برابر سیگار و سرب در قلیان 202 برابر ‏سیگار است و تجارت انواع تنباکوها با ‏رنگ و بوی مختلف از ‏اسانس های گوناگون از یک طرف و فروش و نمایش انواع قلیان های داخلی و خارجی از کیفی ‏تا ‏جیبی از طرف دیگر سبب ‏گردیده است که آثار زیانبار این عامل دخانی دوصد چندان گردد. بیماریهای عفونی واگیردار ‏‏در اثر استفاده مشترک از شیلنگ ‏قلیان ‏و افزودن الکل یا داروهای روانگردان به تنباکوی قلیان، افزایش شدید نیکوتین ‏پلاسما و ضربان قلب و خطر ابتلا به سرطان ‏دهان، مثانه و ابتلا به آسم، حساسیت ‏آلرژیک و سل ریوی از دیگر ره ‏آوردهای این تحفه استعماری است.‏

پزشکان در نامه خود آورده اند: ˈجناب آقای رئیس جمهور؛ در شرایطی که مصرف سالانه 60 میلیارد نخ سیگار در کشور، سلامت و اقتصاد جامعه را به یغما می برد ‏و علی رغم تمام ‏مصائبی که ‏این عامل دخانی ایجاد نموده است، بحث استعمال قلیان و رواج آن در بین دختران و پسران جوان ‏نقل محافل ‏و رسانه های گوناگون است و مدیران دو سازمان ‏متولی وزارت بهداشت و نیروی انتظامی نسبت به عواقب شکل ‏گیری ‏آمارهایی درباره استعمال دخانیات بویژه قلیان در میان این قشر از جامعه هشدارمی دهند اما ‏پاسخ مناسبی در این ‏خصوص ‏دریافت نمی شود.‏ˈ

وضعیت اسفبار استعمال قلیان در محافل خصوصی، قهوه خانه ها،رستوران ها معضلی است که رفع آن عزمی ملی و ‏حرکتی ‏جهادی را می طلبد و نیاز است تا ‏جنابعالی به عنوان رئیس جمهور شخصا میدان داری این حرکت جهادی را بر ‏عهده بگیرید و با ‏ایجاد جنبش ملی مبارزه با قلیان زمینه را برای پیشگیری از ‏نابودی نسل جوان این کشور فراهم نموده تا ‏شرمنده نسل آینده ‏نشویم.‏

استادان، اعضاء هیئت علمی دانشگاه ها و پژوهشگاه های علوم پزشکی و متخصصین آمار، پیشگیری و درمان ‏سرطان ‏ضمن ابراز نگرانی از گسترش ‏مصرف قلیان در کشور، خواستار و پیگیر اجرای کامل قانون جامع کنترل و مبارزه ‏ملی با دخانیات ‏مصوب سال 1385 و آئین نامه اجرائی آن مصوب سال 1386 ‏بوده که در آن ممنوعیت عرضه قلیان در ‏اماکن عمومی از جمله ‏قهوه خانه ها با صراحت مورد تاکید قرار گرفته است و اجرای قانون و آئین نامه اجرائی آن را ‏ضامن ‏حفظ سلامت آحاد جامعه ‏بویژه جوانان و آینده سازان این کشور می دانند. اکنون که تحقق عدالت و ارتقاء سلامت به ‏عنوان یکی از دغدغه های قابل ‏تقدیر ‏دولت تدبیر و امید در تابلوی تحول در نظام سلامت نمایان گردیده است، می طلبد ‏با توجه جدی به اصل تقدم پیشگیری ‏بر درمان با مبارزه ملی بر علیه قلیان و ‏بنگاه های عرضه کننده آن، زمینه را برای ‏اجرای کامل سیاست های سلامت ابلاغی از ‏سوی رهبری فراهم آورید.‏



**واکنش وزیر بهداشت

بعد از نوشتن این نامه بود که پزشکان شروع کردند به هشدارهای پزشکی و خطراتی که می تواند مصرف قلیان برای سلامت فرد به دنبال داشته باشد. در همین ارتباط دکتر سید حسن هشمی وزیر بهداشت، نیز در نشست مشترک با وزیر صنعت، معدن و تجارت که اخیرا برگزار شده است، کاهش دسترسی به سیگار و قلیان را خواستار شد و گفت: با تولید و مصرف دخانیات به ویژه سیگار و قلیان مخالفیم.

وی افزود: افراد جامعه وقتی در اثر استعمال سیگار و قلیان مریض می شوند بیماریهای صعب العلاج، معلولیت و آسیبهای اجتماعی حاصل از مرگ و میر افراد افزایش می یابد که این هزینه های عمومی سلامت را نیز بالا می برد که بخشی از این موارد قابل جبران هم نیست.

وی مشکل عمده را ورود غیرقانونی سیگار به کشور بیان کرد گفت: هر قدر هزینه را بالا ببریم و دسترسی را کاهش دهیم، اگر دستگاه های نظارتی کار خود را به خوبی انجام ندهند کار بیهوده ای کرده ایم.

وزیر بهداشت در ارتباط با نامه 4000 پزشک به رئیس جمهور در سونامی سرطان ناشی از افزایش مصرف قلیان، افزود: گفت: مطالبه همه ما به ویژه وزارت بهداشت مبارزه با مصرف دخانیات به ویژه سیگار و قلیان است که امیدوارم دستگاههای ذی ربط، مسئولانه رفتار کنند.

هاشمی با بیان اینکه استفاده قلیان ممنوع است به نامه 4000 پزشک به رئیس جمهور اشاره کرد و گفت: دستگاههایی که باید نظارت کند مشخص است؛ حال قوه قضاییه و اماکن مشخص در صورت دیدن تخلف باید متخلفان را به دست قانون بسپارند و مطابق قانون با آنها رفتار کنند که این به قوه قضاییه مربوط می شود.

وزیر بهداشت، نامه 4000 پزشک به رئیس جمهور را اقدامی نمادین از طرف کل جامعه پزشکی برشمرد و افزود: این به این معناست که همه جامعه پزشکی و همه خانواده ها و همه ایرانیان علاقه مند هستند که قانون دقیقا رعایت شود و در مواردی هم که تخلف می شود به شدت برخورد شود.



**پیک قلیان

در همین حال دکتر علیرضا مرندی وزیر اسبق بهداشت و نماینده مردم تهران در مجلس با یادآوری نامه 4 هزار پزشک به رئیس جمهور درباره مهار سونامی ‏سرطان ناشی از مصرف بی رویه قلیان، یادآور شد: بیش از 4 هزار پزشک در نامه ای خواستار جلوگیری از عرضه قلیان شدند اما در عمل هیچ اتفاقی رخ نداد؛ این موضوع نشانگر آن است که جان مردم به هیچ وجه برای مسئولان اهمیتی ندارد.

وی با نگران کننده خواندن نگاه منفعلانه مسئولان نسبت به عرضه مواد دخانی در جامعه، تصریح کرد: به نظر می رسد سود ناشی از گردش مالی این صنعت مهمتر از جان انسانهاست.

مرندی با تاکید بر تصویب و ابلاغ قانون جامع کنترل و مبارزه ملی با دخانیات در کشور، تصریح کرد: جمهوری اسلامی جزو نخستین کشورهایی است که در زمینه جلوگیری از عرضه سیگار و سایر مواد دخانی قوانینی را پیگیر و به تصویب رساند بر این اساس به راحتی می توان جلوی عرضه مواد دخانی در کشور را گرفت تنها باید زمینه اجرایی شدن قوانین را فراهم کنیم.

وی با نگران کننده خواندن میزان مصرف سیگار در جامعه، گفت: امروز شاهدیم که قلیان علاوه بر قهوه خانه ها در درب منازل هم عرضه می شود که این وحشتناک است

نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۸
در انتظار بررسی: ۲۴
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۰:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۴
8
29
من یک جوونم مثل همه جوونهای این مملکت با دوستان و اقوام زیاد رفتم کافه غلیون هم کشیدیم با هم اما اگه منطقی نگاه کنیم واقعا غلیون هیچ سودی برای ما نداره جز ضرر البته برای اشتغال زایی کاذب خوبه چون هیچ تخصصی نمیخواد خیلیهام پول خوبی ازش در میارن و تبدیل شدن به پاتق دختر پسرها برای روابط نادرست به نظر من خود غلیون در این محل ها خیلی بده اما کافه ها برای اشتغال زایی و وقت گزرانی جحوونها بد نیستن فقط اگه بشه به جای غلیون که همش ضرر یک سری ورزشها و تفریحات سالم در این کافه ها ارایه کرد میشه از جنبه منفی خارجشون کرد و مثبتشون کرد که هم جنبه اشتغال زایی شون حفظ بشه هم برای سلامت جسم و روح جوونها مفید باشن مثلا بیان بازی هایی مثل بیلیارد شطرنج و از این دست اینجور جاها رواج بدهند کارهای سالم و جوون پسند بخش غلیون رو هم لازم نیست حذف کنن اما تبدیلش کنن به یک بخش کوچیک به نظرم ما باید این تهدید به فرصت تبدیل کنیم کلا چون جوونها تفریحی ندارن میرن اینجور جاها ما در تفریح سازی ضعیفیم که تفریح جوونمون شده کشیدن غلیون باید برای تفریح جوونها مکانهای مناسب و استانداردی طراحی بشه
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۰:۵۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۴
0
5
خط قرمز
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۱:۱۱ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۴
4
14
ای کاش فقط در قلیانخانه ها بود متاسفانه به هرجا با خانواده میرویم برای تنفس هوای پاک و خنک در این تابستان گرم با سردرد ناشی از مصرف بیش از حد قلیان مواجه میشویم
بنده از شیراز خواستم به اطلاع مسولین محترم برسانم در بلوار چمران مصرف قلیان و تعداد قلیان بدستان نشستن و استفاده از تفرجگاهها را برای بقیه مردم غیر ممکن کرده خواهشمند است اینطور هم جامعه را به حال خود رها نکنید ما بعد از یک هفته دست زن و بچه را میگیریم تا دقایقی را در این ناحیه و یا سایر پارکه بگذرانیم متاسفانه وضعیت نابهنجار مصرف قلیان و دودهایی که به خورد مردم بی گناه میرود باعث ازار و اذیت میشود طوریکه عهد کردم دیگر پایم را به بیرون از خانه نگذارم اخر ما چه گناهی کرده ایم که باید پسماند دود قلیان یک عده جوان ولنگار و دخترهای بزک کرده را تنفس کنیم
باید دولت شدیدا" برخورد کند و اگر نمیخواهد کل ماجرا را تعطیل کند مکانهای خاص و مشخصی را برای اینکار درنظر بگیرد
از اول بلوار چمران تا اخر اون از بوی متعفن دود ادم سردرئد میگیره گناه بچه های ما چیه؟؟؟نه فرهنگ سازی میکنید نه جایگزینی برا تفریح جوونها ایجاد کردید نه برخورد قهرامیز اخه
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۱:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۴
1
21
خبر: پلیس امور دینی داعش کشیدن سیگار و قلیان را در اماکن عمومی ممنوع اعلام کرده که منجر به کاستن از نشاط زندگی اجتماعی در شهر شده است و کافه ها نیز تعطیل شده است.
پاسخ ها
ناشناس
| GERMANY |
۱۴:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۴
اینجا که هیچ کس قلیون نمی کشه ، ولی همه با نشاط هستند، قبلا فکر می کردم اروپایی ها چه تفریحاتی دارند و در کشور ما ( ایران) تفریح وجود نداره ، اما حالا می بینم که همه فقط دور هم جمع می شن و با بازی های خیلی معمولی سر خودشون رو در اوقات بیکاری گرم می کنند، با ور نمی کنید ، ولی با چند تا بطری خالی و یک توپ معمولی ساعت ها سر گرم نشانه گیری هستند ، چیزی که شاید به نظر ما مسخره بیاد. متاسفانه یه عده فکر می کنند تفریح فقط چیزی که ممنوع باشه و به ما آسیب بزنه!
مجید
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۳:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۴
0
5
..این چیزا با حکم و دستور وخواهش و التماس حل نمیشه...فقط با جایگزین....راه حل منطقی ارئه بدین ....
فرشاد
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۳:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۴
1
7
چه تفریح و تفننی برای مردم و خصوصا جوانها هست که حالا قلیان کشیدن خط قرمز شده..بجای حل مسئله مدام صورت مسئله پاک میشه. چند روز پیش بخاطر صدای بلند موزیک از یه ماشین پلیس در مقابل دید مردم ماشین رو نگه داشت و هر چهار تا جوان رو بازرسی بدنی کردن و کل ماشین رو گشتن و بیچاره جوانها مدام به غلط کردن افتادن...کجا و چطور جایی هست که جوانها انرژِی زیاد خودشان را تخلیه کنن. تو پارک آب بازی میکنن مثل یه جاسوس و خود فروخته باهاشون برخورد میشه و دستبند بدست زده شخصیت اونها رو لگد مال میکنن...چرا مسئولین نمیخوان بفهمن جامعه ما افسرده و ناتوان و بی انگیزه شده...مدام با چند نمونه ورزشکار یا نخبه تو سر میلیونها جوان نکوبند که اونها رو الگو قرار بدن...هر کس ایده ای داره درخواستی داری نیازی داره...نه قلیون کشیدن راه مناسبه نه موزیک زیاد در ماشین بین مردم...اما گاهی سرکوب انرژی باعث میشه جای دیگه و بطور نامناسب منفجر بشه...
اینهمه رانت خواری و سود جویی و پارتی بازی باعث سرخوردگی جوانها شده...خیلی ها لیاقت زیادی دارن اما لیاقت و شایستگی اونها تو پیچ و خم بی لیاقتی و بی تفاوتی برخی مسئولین گم شده...
زندگی ماشینی امروز چه کوچک چه بزرگ رو خسته و بیحال کرده...همه صاحب ثروت و مکنت و پارتی و رانت نیستن که تفریحات خودشون رو برن کشورهای خارج و از پول بیت المال مصرف کنند...
لطفاً چه دکترها چه روانشناس ها چه مسئولین بجای هشدارهای بی منطق فکر کنن عامل این مصیبت چیه...وگرنه کم عقل ترین آدمها هم می دونن که قلیان و سیگار بسیار مضره...بی جهت ادعای روشنفکری و پیدا کردن مصیبت مردم و جوانها را نکنن.
پاسخ ها
ناشناس
| IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF |
۱۵:۱۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۴
دوست عزیز تو یه جامعه افسرده همه افسرده و مضطرب هستن. از مردم عادی بگیر تا همون پلیس و قاضی و بقیه. اون پلیس و قاضی و کارمندم تو فشار زندگی موندن و خانوادشون مثل خانواده من و شماست و نیازهایی دارن. بعضی هاشون از موقعیت خودشون سواستفاده میکنن و با رشوه و پارتی بازی پول در میارن اما اغلبشون سالم هستن و دنبال زندگی کثیف نیستن و مثل ماها باید زجر بکشن.
نظرات بینندگان