arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۱۸۲۷۲۴
تاریخ انتشار: ۳۰ : ۱۲ - ۰۷ مهر ۱۳۹۳

آمادگی برای پرداخت بدهی بابک زنجانی شایعه نبود!

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
در زمانی که موضوع «بابک زنجانی» و فعالیت های او در ترکیه منتشر شد پای یک فعال اقتصادی ایرانی اما ساکن ترکیه هم به میان آمد که نامش «رضا ضراب» بود. بسیاری بر این تصور بودند که ضراب شریک و همدست فعالیت های اقتصادی بابک زنجانی است و زمانی که در ترکیه بازداشت شد بسیاری علت این اتفاق را مربوط به همکاری با زنجانی دانستند.

اما به گفته خزانه دار اتاق بازرگانی تهران او تنها یک معامله در بخش طلا با بابک زنجانی داشته که تنها ضرر به دلیل تقلبی بودن طلاها نصیب او شده است. ضراب چهره شناخته شده ای در ترکیه است بنابر این برخی تندروی ها و رسانه های خاص در ایران موجبات گلایه هایی را فراهم کرده است. یک مصاحبه تحریف شده هم بر این موضوع دامن زد؛ همان مصاحبه ای که دکتر «حمید حسینی» با روزنامه «تودی زمان» ترکیه داشت اما از آنجا که این روزنامه متعلق به مخالفان اردوغان است، ضمن تحریف مصاحبه به نقل از او ضراب را با عناوین مجرمانه خطاب کرده بود.

سیدحمید حسینی در تشریح آنچه به روزنامه «تودی زمان» گفته بود و اتفاقات پس از آن با «آرمان» به گفت وگو پرداخت که متن آن را در ادامه می خوانید:



* شما اخیرا سفری به ترکیه داشتید، این سفر کاری و تجاری بود؟ نظرتان راجع به این شایعه که هدف سفر پیگیری جهت پرداخت بدهی بابک زنجانی توسط رضا ضراب بوده است، چیست و چقدر این شایعات به واقعیت نزدیک بود؟

- ممنونم از توجه شما و سوال درمورد علت سفر. برای امثال من که درگیر تجارت بین الملل هستیم، سفر خارجی عادی است و من حداقل سالی سه ماه را در سفر هستم. اولا اتاق تهران روابط خوبی با اتاق های ترکیه خصوصا اتاق ازمیر دارد و مرتب درحال رفت وآمد هستیم. ثانیا من روابط تجاری با ترکیه دارم و با یک گروه بزرگ ترک مذاکره کرده ام که در ایران نیروگاه برق احداث کنند و برق را به ترکیه صادر کنیم؛ درخواست رسمی آنان را برای عقد قرارداد گاز به مهندس زنگنه وزیرنفت ارسال کرده ام و همزمان در تلاشم تا موانع صادرات قیر فله به ترکیه را برطرف کنم. این سفر ربطی به بابک زنجانی نداشته و من ماموریتی از هیچ سازمانی برای این موضوع نداشتم. با توجه به سیاسی شدن این پرونده و پیچیدگی های آن دیگر علاقه ای به واردشدن به این موضوع ندارم، جالب است که هنوز شکایت بابک زنجانی علیه من در دادگاه مختومه نشده و حقیر که از اولین کسانی بودم که اسناد ایشان را قلابی دانسته و پرداخت پول نفت را غیرمحتمل دانستم اما متهم به حمایت از ایشان می شوم! از سوی دیگر به خاطر اشرافی که به مسائل ترکیه دارم در تیرماه امسال مصاحبه ای با روزنامه «تودی زمان» ترکیه انجام دادم و دیدگاهم را درمورد بابک زنجانی و رضا ضراب مطرح کردم. این روزنامه که متعلق به اپوزیسیون حزب عدالت و توسعه است، برای تاثیرگذاری بر انتخابات ترکیه، آن را تحریف کرده بود و لازم بود که اقدامی انجام بدهم خصوصا اینکه علیه ایران بود و بر روند پرونده ایشان در دادگاه ترکیه و اعتبار تجاری ایشان لطمه زده بود. سرمایه یک صراف اعتبارش در بازار و اعتماد مردم است و این مصاحبه بر اعتبار آنان لطمه زده بود.



* جریان مصاحبه اصلا چه بود که آن را تحریف کردند؟

- روزنامه شرق تماس گرفت که یک گروه روزنامه نگار ترک علاقه مند هستند با شما یعنی من، درمورد روابط تجاری و سیاسی ایران و ترکیه مصاحبه کنند و من هم پذیرفتم. تیم سه نفره شامل عکاس، خبرنگار و مترجم آمدند و من با توجه به حساسیت انتخابات ترکیه سعی کردم، بهانه ای به دست این روزنامه ندهم. در این مصاحبه سوالاتی درباره فعالیت ضراب و زنجانی در ترکیه مطرح شد و من از عملکرد آنان در دورزدن تحریم ها و انتقال پول و طلا به کشور دفاع کردم. همچنین در مقابل اصرار خبرنگار ترک مبنی بر همکاری رضا ضراب با دولت ایران در دورزدن تحریم ها تاکید کردم که «رضا ضراب ارتباطی با دولت ایران و بانک مرکزی نداشته و خلافی انجام نداده است و اگر ادعایی علیه ایشان مطرح است در ترکیه بوده و اینطور نیست که ما در ایران بخواهیم پیگیر پرونده رضا ضراب باشیم». این مصاحبه دو هفته بعد با تحریف منتشر شده بود و این روزنامه با افراد دیگری هم مصاحبه کرده بود و بعضی افراد مانند «ف.ص» و یکی از نمایندگان مجلس ادعاهایی را علیه ضراب مطرح کرده بودند که این روزنامه مانور زیادی در این رابطه داده بود.



* در ایران چه واکنشی به مصاحبه تحریف شده، وجود داشت؟

- حدود یک ماه پیش بود که حاج حسین ضراب پدر آقای رضا ضراب فردی را نزد من فرستاد و گله کرد که شما علیه رضا ضراب مصاحبه کرده ای. تعجب کردم چون همانطور که گفتم برای حفظ ارتباطات سیاسی با ترکیه در آن مصاحبه از رضا ضراب دفاع کرده بودم و به نوعی ایشان را از بانک مرکزی و دولت ایران جدا کرده و گفته بودم ایشان ارتباطی با دولت ایران نداشته است و تجارت ضراب عمدتا با فعالان اقتصادی بخش خصوصی بوده است، بنابراین برایم عجیب بود و پیام دادم که در سفر شهریورماه به ترکیه در این مورد صحبت می کنیم.



* هدف این روزنامه چه بود؟

- این روزنامه هدفش از سفر به ایران و مصاحبه ارتباط دادن بابک زنجانی و رضا ضراب به یکدیگر بود و کشاندن پای ضراب به پرونده فساد بابک زنجانی. ضراب مدعی بود که هنگام دستگیری هیچ وقت زنجانی را رئیس خود معرفی نکرده و این دروغی بوده که «تودی زمان» منتشر کرده و روزنامه های ایران نیز آن را پذیرفته و تکرار کرده اند، درحالی که ضراب از اینکه همکار و شریک بابک زنجانی معرفی می شود، دلخور و گلایه مند است. ضراب مدعی است که «ارتباط کاری با زنجانی نداشته و فقط یک مورد درکار طلا با او شراکت کرده که به علت تقلب بابک و خرید طلای قلابی باعث زیان و ضرر وی شده است. او می گوید که از دو سال پیش به مقامات ایران هشدار داده که کارکردن با زنجانی عاقبت خوبی ندارد و پیش بینی کرده بود که بابک زنجانی قادر به پرداخت بدهی های شرکت نفت نیست و به زودی در یک مصاحبه مستندات خود را منتشر خواهد کرد.



* آقای ضراب مدعی است که به مقامات ایران هشدار داده است. رابط و پیام دهنده چه کسی بوده یعنی خود او مستقیم هشدار می داده است؟

- رضا ضراب یک شخصیت شناخته شده است که پدر و پدربزرگش هم صراف بوده اند و نام خانوادگی آنها نیز قبلا صراف بوده است. این خانواده از صرافان شناخته شده و معتبر در ترکیه، ایران و دبی بوده و در مبادلات تجاری و بازرگانی بین ایران و ترکیه نقش داشته اند. به علت نفوذی که ایشان در بانک های ترکیه داشته اند مورد مراجعه مسئولان بانک ها و وزارتخانه ها بودند بنابراین در ملاقات ها به مدیران کشور هشدار داده و بعضا نامه نگاری کرده و مدرک هم دارد. این خانواده دارای نقشی در تبادلات مالی و طلا بین ایران و ترکیه بودند و با کشور خودمان، همکاری و ارتباط داشته و توانسته در چارچوب قانون تحریم ها راهکار ارائه دهد و مورد تحریم خزانه داری آمریکا نیز قرار نگیرد.



* چه شد که اصلا شما در ترکیه با آقای ضراب ملاقات کردید، این برنامه از قبل تعیین شده بود؟

- من در سوال قبلی علت ملاقات را توضیح دادم و در سفر ابتدا دیداری با پدر ایشان داشتم و برای اثبات تحریف مصاحبه توسط روزنامه «تودی زمان» روزنوشت (روزنوشت نام سایت سیدحمید حسینی است که به نگارش خاطرات هرروز در آن می پردازد) ٢٢ تیرماه را که پس از مصاحبه نوشته بودم برای وی خواندم. وقتی برای ایشان ثابت شد که روزنامه ترکیه ای، اصول اخلاقی و حرفه ای را زیر پا گذاشته و مصاحبه را تحریف کرده، برایش قابل باور نبود که چطور آن مطالب در تودی زمان منتشر شده است لذا با رضا تماس گرفت و ایشان به جمع ما پیوست و از اینکه برخی روزنامه هاعلیه ایشان مطلب و تحلیل می نویسد، گلایه مند بود و ادعا داشت که رجب طیب اردوغان در دیدار با مقامات عالی رتبه ایران به شدت از رسانه های ایران گلایه کرده و گفته که پرونده در ترکیه مختومه شده اما در ایران هنوز به این بحث دامن می زنند. اخیرا شرق مصاحبه ای با سفیر ایران در ترکیه آقای بیگدلی انجام داده که سفیر هوشمندانه از نقش افرادی مانند ضراب در توسعه روابط ایران و ترکیه تقدیر کرده و گفته که «رضا ضراب متهم نیست و پرونده وی در رابطه با دورزدن تحریم و پولشویی بوده درحالی که پرونده زنجانی مربوط به فساد است. سفیر ایران در ترکیه مطرح کرده که باید از ظرفیت و پتانسیل ایشان در روابط ایران و ترکیه استفاده شود». ضمنا ایشان را یک تبعه ترکیه دانسته است.



* نظر خود شما چیست؟ آیا رضا ضراب در اتفاقات مربوط با بابک زنجانی مقصر بوده است؟

- من اطلاعی ندارم زیرا با هیچ کدام رابطه کاری وآشنایی نداشته ام ولی در مصاحبه با روزنامه ترک هم گفتم که اعتقاد ندارم که زنجانی رئیس ضراب باشد و سابقه کاری و اصالت خانوادگی ضراب بیشتر از زنجانی است و رضا ضراب هم در گفت وگو با من فقط یک مورد معامله با زنجانی را تائید کرد.



* بابک زنجانی تا به حال با شما ملاقاتی داشته است؟

- نه، من هیچ ملاقاتی با ایشان نداشته ام و فقط سال گذشته در مهمانی روز ملی امارات ایشان را دیدم ولی دیدار و رابطه ای با او نداشتیم وعملکرد ایشان در حوزه نفت و فرآورده ها در دو سال گذشته به کنسرسیومی از شرکت های اتحادیه که درگیر سوآپ فرآورده بود، ضرروزیان وارد کرد و باعث بی اعتمادی وزارت نفت به بخش خصوصی شد. یکی از دستیاران ایشان از دوستان قدیمی من بود که در سال ٥٨ در جهاد کهنوج همکار بودیم و این دوست پس از مصاحبه من علیه بابک زنجانی به من زنگ زد و از من به شدت گلایه کرد.



* بالاخره نگفتید عاقبت تحریف مصاحبه شما در روزنامه «تودی زمان» چه شد؟

- من اعلام آمادگی کردم که مطلب روزنامه را تکذیب کنم و یا با روزنامه صباح که نزدیک به حزب عدالت و توسعه است، مصاحبه کنم و واقعیت ها را بگویم ولی ایشان احتیاط کرد و هماهنگ نکرد. درحالی که من آمادگی داشتم لطمه ای که از مصاحبه من به حیثیت کاری و اجتماعی این خانواده خورده بود، جبران کنم.



* اشاره داشتید که «تودی زمان» مخالف آقای اردوغان است، رقیب ایشان اکنون چه موضعی دارد و اصلا این رقیب کیست؟

- آنها ادعای فساد سیاسی و اقتصادی ضراب را برای این مطرح کردند که به اردوغان در انتخابات ضربه بزنند. از قول من نوشته بودند «وقتی شنیدم 4 وزیر دولت از ضراب رشوه گرفته اند، تعجب نکردم»، آخر این موضوع چه ارتباطی با من داشته که مطرح کنم، مگر من قاضی هستم که حکم صادر کنم؟ من در مصاحبه با «تودی زمان» اصلا صحبتی از رشوه و فساد اقتصادی به میان نیاوردم اما آنها نوشتند تا علیه اردوغان استفاده کنند. آنها پرسیدند اتهام چه بوده است که من اصلا اسمی از رشوه نیاوردم و فقط گفتم کاری که دیگران نمی توانستند برای انتقال پول و طلا انجام دهند، او انجام می داده است اما این روزنامه مصاحبه مرا تحریف کرد و از خودشان رشوه را اضافه کردند که این عمل غیرحرفه ای می توانست برای جریان حاکم سیاسی ترکیه هزینه داشته باشد بنابراین من در این سفر سعی کردم آن را جبران کنم. بر همین اساس روزنوشتی که ٢٢ تیرماه نوشته بودم، مجددا روی سایت و فیس بوک قرار دادم و عکسی که با رضا ضراب گرفته بودیم را منتشر کردم. بعد هم خواستم همان متن را ترجمه کنند و به روزنامه های ترکیه بدهند تا مشخص شود میان آنچه در روزنامه تودی زمان منتشر شده با آنچه من در مصاحبه گفته ام چه میزان اختلاف وجود دارد.



* همان متنی که به نام غارت اموال بابک زنجانی در ترکیه منتشر شد را می گویید؟

- بله، همان بود.

بعد از انتشار آن خیلی حرف و حدیث ها شد حتی گفتند که کمیته ای که برای پس گرفتن اموال زنجانی تعیین شده، آنچنان دقت ندارد که اکنون ترکیه اموال او را غارت می کند.

نمی دانم چه گفتند اما روزنامه ای که در آن آگهی حراج هواپیمایی انر ترکیه چاپ شده بود را دارم. حرف من این بود که اگر بابک زنجانی سهامدار شرکت هواپیمایی انر بوده است، باید این موضوع را پیگیری کنند. دادگاه با بابک زنجانی مشکل دارد اما آن پول ها مال کشور است و نباید بگذاریم پولی که متعلق به کشور است و در دست بابک زنجانی بوده و هواپیمایی خریده را ترک ها به نفع خود مصادره کنند و سهم بابک زنجانی را بالا بکشند. هشدار آن زمان من هم در این راستا بود. جمع کردن پرونده با این ابعاد کار بسیار مشکلی است و حتی می توان گفت رسیدگی به آن از سوی یک بازپرس، شدنی نیست بلکه باید از افرادی کمک گرفت که می توانند اموال زنجانی را شناسایی کرده و این اموال را احیا کنند و به کشور بازگردانند. اعتقاد دارم این پرونده ابعاد اقتصادی، سیاسی وامنیتی دارد و باید برای بازگرداندن اموال و مسائل اقتصادی از دانش و توانایی ایرانیان مقیم ترکیه، دبی، مالزی و تاجیکستان کمک گرفت تا اموال را شناسایی و بازگردانند. در این رابطه باید از اتاق های بازرگانی و تشکل ها نیز خواست که وارد صحنه شوند و هر کجا اموال او وجود دارد، شناسایی و معرفی کنند. هواپیمایی انر ترکیه 250 میلیون دلار ارزش دارد و ضراب اطلاع داشت که بابک زنجانی فقط 50 میلیون دلار پرداخت کرده ولی تا الان 80 میلیون دلار بدهکارش کرده اند.



* خبری چند وقت پیش منتشر و تکذیب شد که بر اساس آن فردی برای پرداخت بدهی های بابک زنجانی اعلام آمادگی کرده است. از آن قضیه هم خبر دارید؟

- بله؛ اطلاع دارم. مدیر یک شرکت نفتی خارجی معتبر که مورد تائید دوستانم در گرجستان و ایران بود، به من معرفی شد و کپی نامه ارسالی به بانک مرکزی را ارسال کرد که در این نامه اعلام شده بود آمادگی دارد که پرداخت بدهی بابک زنجانی را تضمین کند.



* اما گفتند شایعه است!

- شایعه نبود. من این خبر را مطرح کردم و نامه کتبی شرکت را دارم. من خبر را این گونه اعلام کردم که فردی در خارج از کشور اعلام کرده حاضر است ضمانتنامه مدت دار از بانک فرست کلاس اروپایی بدهد و بدهی بابک زنجانی را خریداری کند به شرط اینکه اموال بابک را به وی منتقل کنند.



* هدف این فرد از اعلام آمادگی برای پرداخت بدهی های بابک زنجانی چه بود؟

- چند احتمال می شود مطرح کرد؛ یکی اینکه این پول ها متعلق به خود بابک زنجانی است و عده ای در خارج کشور قصد دارند پول های او را به کشور بازگردانند و نمی خواهند پول ها توسط زنجانی برگردد پس بدهی بابک زنجانی را داده، در قبال آن، اموال را تحویل گرفته، مطابق با قول دادستان کل، بابک را آزاد می کردند و پرونده مختومه می شد. حتی اگر فرد دیگری هم با هر نیتی قصد پرداخت بدهی های او را داشت، قابل پیگیری بود و مثبت. پس این خبر کذب نبود و نامه اش را من دارم که اگر لازم باشد، یک روز منتشر می کنم. متاسفانه بلافاصله همه موضع گیری کردند و گفتند چنین موضوعی نیست و هدف طولانی کردن پرونده است. این هیاهوها بود که آن فرد را پشیمان کرد و خوشبختانه من نامش را مطرح نکردم.



* این فرد ایرانی خارج از کشور است یا خارجی است؟

- خودش ایرانی نیست ولی احتمالا همسر یا مادرش ایرانی هستند. نماینده این شرکت در تهران دفتر دارد و با من نیز ملاقات داشت. بعد از اینکه فضای سیاسی تند شد و همه دنبال مچ و مچ گیری از هم افتادند، کنار کشیدم چون قبل از آن، به هر دلیلی فکر می کردم می توانم در این پرونده کمک کنم و شاید بتوانم پول ٦٠٠ هزار تن مازوتی که در دبی توسط شرکت فال به فروش رفته ولی وجه آن پرداخت نشده را پیگیری کنم ولی الان به خاطر خدشه دار نشدن اعتبار خودم و اتاق، دیگر هیچ علاقه ای به پیگیری این پروژه ندارم و دیگر حاضر نیستم به هیچ سوالی در این مورد پاسخ دهم. به نظر می آید با این برخوردهایی که می شود امکان جمع کردن این پرونده سخت شود. قبلا فکر می کردم بابک زنجانی یا دوستانش پول را بازمی گردانند و ممکن است بخشی را ضرر کرده باشد اما اصل پول ، نابود نشده و قابل وصول است اما الان به نظر می آید در چنین فضایی، شانسی برای بازگشت پول نیست.
منبع: ایرنا
نظرات بینندگان