arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۲۴۹۴۰۶
تاریخ انتشار: ۱۵ : ۱۸ - ۰۵ بهمن ۱۳۹۴

چهره‌های خبرساز انتخابات مجلس خبرگان

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

نتایج صلاحیت داوطلبان کاندیداتوری در انتخابات پنجمین دوره مجلس خبرگان، امروز مشخص و فردا رسماً اعلام می‌شود. این دوره از انتخابات خبرگان چهره‌های خبرسازی داشت.

انتخابات مجلس خبرگان رهبری در هر دوره‌ای مهم است. اگرچه این مجلس وظایف محدودی دارد و جلسات معدودی در طول هر دوره‌ برگزار می‌کند، اما این وظایف محدود و جلسات معدود به موضوعات مؤثر و پراهمیتی در کشور می‌پردازد.

در انتخابات این دوره 801 نفر ثبت‌نام کرده‌اند. یکی از شروط اصلی در صلاحیت این کاندیداها، تایید اجتهاد است که این امر بر اساس مصوبه مجلس خبرگان بر عهده فقهای شورای نگهبان است. فقهای شورای نگهبان برای مهر تأیید زدن بر اجتهاد کاندیداها، تصمیم گرفت امتحان کتبی بگیرد، امتحانی که حواشی زیادی داشت. برخی کاندیداها حاضر نشدند در این آزمون شرکت کنند. پس از مدتی کش و قوس بنا شد از جمع محدودی امتحان شفاهی گرفته شود. حالا با پایان یافتن آزمون شفاهی فقهای شورای نگهبان از داوطلبان نمایندگی پنجمین دوره انتخابات مجلس خبرگان رهبری، روز سه‌شنبه ششم بهمن‌ماه، اسامی تأیید، رد و عدم‌احراز صلاحیت‌شدگان نمایندگی مجلس خبرگان رهبری از سوی شورای نگهبان به وزارت کشور اعلام می‌شود و وزارت کشور هم این اسامی را برای اطلاع داوطلبان در اختیار استانداری‌ها و فرمانداری‌ها قرار می‌دهد.

سیدحسن خمینی و ماجرای آزمون و اجتهادش

حجت‌الاسلام سیدحسن خمینی را به جرأت می‌توان خبرسازترین چهره انتخابات پیش رو دانست. تأیید اجتهاد او با اما و اگرهای زیادی همراه شده است. روز امتحان کتبی گفته شد که دعوت‌نامه‌ای به دست او نرسیده اما پس از برگزاری آزمون، شورای نگهبان گفت که اطلاعیه شورای نگهبان حکم دعوت نامه را داشته است. در زمان برگزاری آزمون، خمینی در حال تدریس بود. پس از آن سخنگوی شورای نگهبان ابتدا بیان کرد که شرکت نکردن در آزمون به معنای ردصلاحیت است، اما چند روز بعد و در نشست خبری‌اش گفت که شرکت نکردن ثبت‌نام کننده‌ها در آزمون، تنها کار را برای تشخیص اجتهاد سخت کرده است. پس از آن تعدادی از مجتهدین و مراجع همچون آیات راستی کاشانی، وحید خراسانی، جوادی آملی، عباس محفوظی و مقتدایی اجتهاد یادگار امام را تأیید کردند. حالا اما موضوع امتحان شفاهی مطرح شده و هنوز مشخص نیست که یادگار امام در آزمون شفاهی شرکت کرده یا همچنان این روند تأیید را نمی‌پسندد. او در یک ماه اخیر کمتر شخصاً اظهارنظر کرده و در مجامع عمومی سخنی درباره انتخابات نگفته است. تأیید یا ردصلاحیت سیدحسن خمینی به بسیاری از سوالات درباره انتخابات پیش رو پاسخ می‌دهد.

هاشمی رفسنجانی و تلاش مخالفانش برای ردصلاحیت او

آیت‌الله اکبر هاشمی رفسنجانی در همه ادوار مجلس خبرگان رهبری نماینده بوده و از 1386 تا 1390 به عنوان دومین رئیس این مجلس انتخاب شده است. برخی دلواپسان نگران حضور او در مجلس آتی هستند، چراکه معتقدند او چهره تأثیرگذاری است و قدرت سازماندهی دارد. از همین رو، از هم‌اکنون لیست‌های احتمالی مورد حمایت او برای حضور در خبرگان به صورت گمانه‌زنی از سوی مخالفانش مطرح می‌شود. هاشمی رفسنجانی پیش از اصلاح قانون اساسی موافق شورای رهبری بود، همانگونه که مقام معظم رهبری نیز در جلسه‌ای که مجلس خبرگان جانشین امام راحل را تعیین می‌کرد به عنوان موافق شورای رهبری سخن گفته بودند. اما مخالفان هاشمی امروز این موضوع را دیگرگونه جلوه می‌دهند و سعی در تخریب او دارند و سعی می‌کنند با شایعه احتمال ردصلاحیت او، فضا را مدیریت کنند، اما برخی خبرهای غیررسمی حاکی از آن است که تجربه انتخابات ریاست جمهوری در انتخابات خبرگان برای هاشمی تکرار نمی‌شود.

مرد شماره یک نظارت بر هر انتخاباتی

آیت‌الله احمد جنتی، بیش از آنکه به عنوان یکی از اعضای مجلس خبرگان شناخته شود، به عنوان دبیر نهاد نظارتی بر انتخابات‌ها شناخته می‌شود. دبیر شورای نگهبان در این دوره انتخابات مجلس خبرگان از همان زمانی که ثبت‌نام‌ها پایان یافت، در خطبه‌های نمازجمعه تهران گفت که برخی از این افراد حتی نمی‌توانند یک عبارت عربی را درست بخوانند. او تأکید کرد که متأسفانه آمار ثبت‌نام‌ها در خبرگان و مجلس بالا رفته و این برای من ابهام است، گویا می‌خواهند برای شورای نگهبان زحمت درست کنند.

به نظر می‌رسد که او همچنان به تعدد نامزدها در انتخابات خبرگان بدبین است؛ چه آنکه در همایش سراسری ائمه جمعه گفت که آنها کمر بسته‌اند خبرگان را قبضه کنند و می‌خواهند اکثریت یا یک اقلیت سروزبان‌دار را در خبرگان داشته باشند. او گفت که این جمع می‌خواهند که رهبری مادام‌العمر نباشد، آنها می‌خواهند اختیارات رهبری را محدود کنند. اگر این سخنان را در کنار عملکرد شورای نگهبان در تأیید صلاحیت کاندیداهای مجلس بگذاریم، نباید درصد بالایی از کسانی که ثبت‌نام کردند خود را برای انتخابات آماده کنند.

مؤمن، برگزارکننده آزمون خبرگان

آیت‌الله محمد مومن از سال 62 تاکنون عضو شورای نگهبان است و در کنار آن در دوره‌های اول و دوم از طرف‌ مردم‌ سمنان‌ و در دوره‌ چهارم به‌ نمایندگی‌ از مردم‌ قم‌ در مجلس خبرگان رهبری حضور داشته است و برای دوره پنجم نیز از قم نام‌نویسی کرده است. او در بررسی اجتهاد کاندیداهای خبرگان و برگزاری آزمون کتبی اجتهاد در قم پرتلاش ظاهر شد. اما در مرحله آزمون شفاهی دیگر نامی از او به میان نیامد. آیات مهدی شب زنده‌دار و سیدمحمدرضا مدرسی‌یزدی دو عضو دیگر شورای نگهبان در این دوره مُمتحن آزمون شفاهی هستند. همچنین چهار استاد سطوح عالی حوزه، علیرضا اسلامیان، علی مؤمن، علی عندلیب و محمدی‌قائینی فقهای شورای نگهبان را در این آزمون سنگین علمی همراهی می‌کنند. علی مؤمن، برادر کوچکتر محمد مؤمن است و خود نیز کاندیدای انتخابات دور پنجم است.

رئیس‌جمهور؛ نامزد منتقد

حسن روحانی از دوره سوم عضو مجلس خبرگان رهبری است. او در انتخابات اخیر نیز به همراه برادرش حسین فریدون به ستاد انتخابات رفت و برای دوره بعد ثبت‌نام کرد. روحانی پس از ثبت‌نام در ستاد انتخابات کشور در جمع خبرنگاران اظهار کرد: «مجلس خبرگان بسیار حائز اهمیت است و رهبری هم مهمترین ستون نظام به حساب می‌آید».

اما سخنان او درباره دو انتخابات پیش رو و تأیید صلاحیت‌ها از چند ماه پیش جنجالی بوده است. او ابتدا با استفاده از تعابیر «دست» و «چشم» بر اجرایی نبودن وظایف شورای نگهبان تاکید کرد و حالا پس از اعلام تأیید و ردصلاحیت‌های انتخابات مجلس شورای اسلامی موضع جدی‌تری گرفته است. او در همایش استانداران و فرمانداران سراسر کشور گفت: «مجلس خانه ملت است؛ نه خانه یک جناح. دولت طرفدار جناح و حزب و کاندیدای خاصی نیست. باید مر قانون اعمال شود نه مر سلیقه».

حالا قرار است تأیید صلاحیت‌های مجلس خبرگان اعلام شود و باید منتظر اظهارنظر رئیس‌جمهور که خودش هم کاندیداست، ماند.

انتهای پیام

نظرات بینندگان