arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۲۴۹۹۶۵
تعداد نظرات: ۹ نظر
تاریخ انتشار: ۴۶ : ۰۹ - ۰۹ بهمن ۱۳۹۴
نیوزویک:

آیا زمان آن فرا رسیده که آمریکا، عربستان را رها کند و بسوی ایران بیاید؟

جان کری وزیر خارجه آمریکا اخیرا به ریاض سفر کرد تا به پادشاهی عربستان سعودی و دیگر شیخ نشین های حاشیه خلیج فارس اطمینان خاطر دهد که ایالات متحده در کنار آنها ایستاده است. او تصریح کرد که در پی توافق هسته ای با ایران "هیچ چیز تغییر نکرده است."
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
آیا زمان آن فرا رسیده که آمریکا، عربستان را رها کند و بسوی ایران بیاید؟

نیوزویک در گزارشی تحت عنوان «آیا زمان آن فرا رسیده که آمریکا، عربستان را رها کند و بسوی ایران بیاید؟» نوشت: جان کری وزیر خارجه آمریکا اخیرا به ریاض سفر کرد تا به پادشاهی عربستان سعودی و دیگر شیخ نشین های حاشیه خلیج فارس اطمینان خاطر دهد که ایالات متحده در کنار آنها ایستاده است. او تصریح کرد که در پی توافق هسته ای با ایران "هیچ چیز تغییر نکرده است."

به گزارش «انتخاب»، این نشریه آورده است: روابط بلندمدت واشنگتن با ریاض بر نفت بنا گذاشته شده بود. هرگز هیچ بحث بیهوده ای درباره ارزش های مشترک با عربستان سعودی که بیشتر چون نسخه متمدنانه ای از داعش است، مطرح نبود. آل سعود اداره کننده نظام خودکامه ای است که مخالفت سیاسی، آزادی بیان، آزادی مذهب، و استقلال اجتماعی در آن ممنوع است.

در زمان نیاز آمریکا به نفت خارجی، کمی مصالحه بر سر اصول ضروری به نظر می رسید. امروز "روابط خاص" با عربستان بر مبنای نفت، به سختی قابل توجیه است.

بازار انرژی در جهان رو به گسترش است؛ ایالات متحده آمریکا به زودی به صادر کننده نفت بدل خواهد شد. رژیم سعودی بدون پول نفت نمی تواند به حیات خود ادامه دهد و از این رو با وجود سقوط بهای نفت به پمپاژ آن ادامه می دهد.

در زمان نیاز آمریکا به نفت خارجی، کمی مصالحه بر سر اصول ضروری به نظر می رسید. امروز "روابط خاص" با عربستان بر مبنای نفت، به سختی قابل توجیه است.

واشنگتن در سال های اخیر به ریاض به عنوان مؤلفه ای لازم در سیاست مهار ایران نگاه می کرد. البته بخش عمده "مشکل تهران" محصول آمریکا است.

نگرانی‌ها زمانی شدت گرفت که تهران ضمن ادامه برنامه هسته ای با کشورهای سنی در همسایگی و اسراییل رو در رو قرار گرفت. کابوس های ناشی از ایران در سراسر منطقه، راهگشای پذیرش همه جانبه عربستان سعودی و رژیم های متحدش از سوی آمریکا شد.

اما این استدلال برای حمایت از عربستان سعودی بسیار نخ نما شده است. ریاض به خوبی از پس دفاع از خودش بر می آید. عربستان با بودجه نظامی ۸۱ میلیارد دلاری در سال ۲۰۱۴، که چند برابر بودجه نظامی ایران است، در رتبه چهارم کشورهای با بالاترین بودجه نظامی در جهان قرار گرفت.

خطر فروپاشی بازتاب ضعف های داخلی است و حل آن فراتر از توان واشنگتن است: سرکوب عمومی به دست آل سعود و نمونه مشخص آن بدرفتاری با اقلیت شیعه از جمله اعدام اخیر شیخ نمر باقر النمر روحانی شیعه که خواهان مخالفت بی خشونت با پادشاهی سعودی بود.

منافع ادعایی ائتلاف با عربستان سعودی هر چه باشد، آمریکا برایش بهای سنگینی می پردازد. نخستین نمونه این هزینه ها، تامین مجانی محافظان اعضای خاندان سلطنتی است.

برای همین دلیل آمریکا جنگ اول خلیج فارس را آغاز کرد و پادگانی نظامی در خاک عربستان بر جای گذاشت. واشنگتن به خواست سعودی ها از جنگ نامشروع آنها در یمن حمایت می کند و رسما خود را به سرنگونی بشار اسد رییس جمهوری سوریه، قویترین نیروی مخالف داعش، متعهد می داند.

عربستان سعودی حتی فراتر از مرزهایش ارزش های آمریکایی را زیر پا می گذارد. ریاض در بحرین در همسایگی به سرکوب اکثریت شیعه آن کشور کمک می کند. متون آموزه های وهابیت در مدارس دینی سراسر جهان در عربستان سعودی تهیه می شود.

علاوه بر این، پول سعودی ها صرف حمایت از القاعده و شهروندان سعودی مسول اجرای حملات تروریستی یازدهم سپتامبر ۲۰۱۱ شده است. حمایت های مشابهی از افراط گری های خشونت آمیز ظاهرا از سوی بخش خصوصی در عربستان ادامه دارد.

رفتارهای عربستان در سال های اخیر بیش از پیش به منافع آمریکا لطمه زده است. آل سعود برای سرنگونی بشار اسد در سوریه بدون نگرانی از این که چه کسی قدرت را پس از او در دست خواهد گرفت، فشار می آورد. در یمن هم سعودی ها یک شورش دیرپا را به مناقشه ای فرقه گرایانه بدل کردند.

اعدام شیخ نمر به دست سعودی ها موجی از اعتراضات در بحرین، ایران، عراق، و لبنان را در پی داشت. واکنش ریاض به این اعتراضات، قطع روابط دیپلماتیک با ایران بود؛ حرکتی که موجب تضعیف مذاکرات سیاسی برای حل و فصل جنگ داخلی در سوریه شد.

واشنگتن باید به شکل دادن به رابطه ای بهتر با تهران ادامه بدهد و تعادل را به سیاست آمریکا در خاور میانه بازگرداند.

البته این که عربستان نیرویی بی ثبات کننده است، به معنای آن نیست که آمریکا باید دست به تغییر رژیم در آن کشور بزند؛ اما واشنگتن باید دست از حمایت دست و دل بازانه از خاندان سلطنتی سعودی بکشد. آمریکا به طور مشخص باید خود را از جنگ نامشروع عربستان در یمن خلاص کند.

آمریکا و عربستان سعودی نیاز به روابطی نوین و عادی تر دارند. دو کشور باید آنجا که منافع مشترک شان ایجاب می کند، با هم کار کنند و آنجا که لازم است با هم مخالفت کنند.


نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۹
در انتظار بررسی: ۱۴
غیر قابل انتشار: ۸
ایرانی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۰۵ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۹
4
91
آل سعود هم مثل صدام دم در آورده
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۲۷ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۹
حکومت عربستان دیکتاتوری محضه

نه رئیس جمهور دارن نه مجلس !!!!

مردم هیچ حقی برای تایین سرنوشت کشورشون ندارن

در 200 سال اخیر هیچ انتخاباتی نداشته اند. زنان حق رانندگی ندارن و ...
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۰۶ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۹
7
71
امریکا هیچوقت از نفت عربستان نخواهدگذشت
ناشناس
|
Netherlands
|
۱۱:۰۳ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۹
0
23
تا وقتیکه روش استکباری و ارتجاعی در منطقه وجود داشته باشد ، منطقه روی خوشی بخود نخواهد دید .
رامین
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۴۴ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۹
20
11
امریکا از قدرت گرفتن ایران بیشتر از هر چیزی میترسه برا همین به این سیاست کثیف خودش همچنان ادامه میده
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۴۰ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۹
8
22
اگر آمریکا از عربستان گذشت و اومد سمت ایران، باید حواسمون رو چهار برابر جمع کنیم!
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۴۳ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۹
4
22
عربستان قدرت نظامی بسیار پایینی داره به طوری که 1 ساله به یمن که ضعیف ترین کشور عربیه حمله کرده اما هیچ غلطی نکرده.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۵۰ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۹
4
17
حکومت عربستان دیکتاتوری محضه

نه رئیس جمهور دارن نه مجلس !!!!

مردم هیچ حقی برای تایین سرنوشت کشورشون ندارن

در 200 سال اخیر هیچ انتخاباتی نداشته اند.
ناشناس
|
Germany
|
۱۳:۳۶ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۹
7
14
اینا رو گفته که مثلا بگه ما از داعش حمایت نمی کنیم و حساب ما از عربستان جداست..!
نظرات بینندگان