arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۲۶۵۳۰۴
تعداد نظرات: ۱۰ نظر
تاریخ انتشار: ۰۰ : ۰۶ - ۰۸ ارديبهشت ۱۳۹۵

روایت گاردین از اختلافات ایران و روسیه / پوتین و نتانیاهو در مورد سوریه به چه توافقی رسیدند؟

علی لاریجانی، رئیس مجلس ایران، از گذشته طرفدار روابط بهتر با روسیه بوده است و نباید تعجب کرد وقتی در مصاحبه آخرش با تاس روسیه از تمایل ایران به شرق و اول از همه به روسیه گفت و آن را انتخاب استراتژیک ایران عنوان کرد.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
روایت گاردین از اختلافات ایران و روسیه / پوتین و نتانیاهو در مورد سوریه به چه توافقی رسیدند؟

سرویس بین الملل «انتخاب»؛ گاردین نوشت: علی لاریجانی، رئیس مجلس ایران، از گذشته طرفدار روابط بهتر با روسیه بوده است و نباید تعجب کرد وقتی در مصاحبه آخرش با تاس روسیه از تمایل ایران به شرق و اول از همه به روسیه گفت و آن را انتخاب استراتژیک ایران عنوان کرد.

به گزارش سرویس بین الملل «انتخاب»؛ این نشریه انگلیسی در ادامه آورده است: اما به دلیل تغییرات شرایط منطقه، رابطه ایران با همه قدرت های بین المللی تنوع بیشتری یافته است. توافق هسته ای جولای گذشته با قدرت های جهان، از جمله آمریکا، صفحات دیپلماتیک بسیاری را در روابط ایجاد کرده که چندان معین نیست. متحدان همیشگی و دشمنان قسم خورده بسیار محدودند.

برای ایران، روسیه متحد استراتژیکی در حمایت از رئیس جمهور سوریه بشار اسد است، و روسیه هم شریک بالقوه ای در شکل دادن به بازار جهانی گاز با همکاری ایران است، چنان که هر دو بزرگترین ذخایر آن را در اختیار دارند. اما همچنان اختلافات مهمی میان مسکو و تهران وجود دارد.

هرچند روسیه قرارداد ساخت نیروگاه انرژی هسته ای ایران در بوشهر را امضا و در اجرای آن همکاری کرد، و گفتگوهایی برای ساخت 8 نیروگاه دیگر در جریان است، روسیه نه مانع ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت در سال 2006 شد و نه از تحریم های پس از آن جلوگیری کرد.

در سال 2005 لاریجانی دو سال ریاستش بر شورای امنیت ملی را آغاز کرد، و سفر به مسکو را در دستورکار خود قرار داد زیرا معتقد بود می تواند مانع ارجاع پرونده و تحریم های سازمان ملل شود.

در ژانویه 2006، زمانی که چشم انداز ارجاع به شورای امنیت پیدا شد، لاریجانی در مصاحبه ای با العالم گفت ایران در حال بررسی هایی با مسکو برای غنی سازی اورانیوم در خاک روسیه است. 

او با اظهار نارضایتی از توجه کشورهای غربی بر سندی که گفته شده از شبکه یک دانشمند تبهکار پاکستانی، عبدالقدیر خان آمده و طراحی یک سلاح را نشان می دهد گفت: اگر می توانید هرکسی در دنیا را پیدا کنید که بتواند با یک صفحه و نیم بمب بسازد سر تا پایش را طلا می گیریم.

اما ذکاوت لاریجانی گردش به مسکو را موفقیت آمیز نکرد. یک دهه بعد، در پی توافق هسته ای ژنو همکاری های نزدیکتری میان ایران و روسیه برقرار شده و حالا مسکو می گوید سامانه های دفاع موشکی اس 300 را که معتقد بود با تحریم های سازمان ملل مقدور نمی شد، بالاخره به ایران می دهد. شرکت های روسی بی صبرانه منتظر بردن مناقصه های همکاری در ایران هستند.

تهران و مسکو در سوریه هم در یک جبهه در کنار بشار هستند؛ مشاوران ایرانی از سپاه به همراه جنگنده های روسیه و تعداد محدودی از سربازان روسی در حال جنگ با داعش هستند. اما حتی در سوریه هم تفاوت های ظریفی میان منافع ایران و روسیه است – یکی از مهمترین آن ها در رابطه نزدیک مسکو با اسرائیل ریشه دارد، رژیمی که تهران می گوید هیچ وقت به رسمیت نمی شناسد.

زمانی که روسیه در ماه سپتامبر شروع به بمباران گروه های شورشی مخالف اسد کرد، خطر تقابل با اسرائیل را برایش ایجاد شد، زیرا اسرائیل اهدافی در آن سوی خط نبرد را نشانه رفته بود، زیرا نگران اتحاد اسد با حزب الله بود. 

یوسی آلفر، تحلیلگر و عضو فعال موساد گفت همکاری میان روسیه و اسرائیل در سوریه با موفقیت همراه بوده و پیشرفت استراتژیک مهمی در خاورمیانه ایجاد کرده است.

او می گوید: وقتی نیروی هوایی روسیه در ساحل علویه سوریه مستقر شد، اولین رهبر خارجی که به سوریه ، و به سرعت به دیدار پوتین رفت نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل بود. نتانیاهو به پوتین می گوید، «باشد، ما نیروهای نظامی خود را باهم تنظیم می کنیم. شما بمباران خود را بکنید، ما هم برای جلوگیری از انتقال سلاح به حزب الله بمباران می کنیم.»

مسئله ای که می توانست در روابط روسیه و اسرائیل تنش ایجاد کند، پرواز جنگنده های روسی بر منطقه تحت اختیار اسرائیل، جولان بود – اما هر دو طرف آماده بودند قدم های لازم را بردارند تا مانع از تکرار حوادثی مانند ساقط شدن جنگنده روسی توسط ترکیه شوند.

آلپر می گوید: ما به جنگنده های سوری که بر فراز جولان پرواز کرده اند شلیک کرده ایم، اما به روسی ها نه.

آلپر اضافه می کند هماهنگی ها بسیار موثر بوده است، و باید در نظر داشته باشیم که زمان واکنش به چنان حوادثی می تواند تنها چند ثانیه باشد. 

او همچنین گفت: هیچ وقت این سطح همکاری استراتژیک با همسایگان عرب نداشته ایم – با مصر بر سر غزه و سینا؛ با اردن درباره سوریه و عراق؛ با عربستان در برابر ایران و داعش. آن ها تاکیدی بر مساله فلسطینی ها ندارد، که باعث می شود این مساله اهمیت کمتری پیدا کند.


نویسنده: گرت اسمیت

نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱۰
در انتظار بررسی: ۲
غیر قابل انتشار: ۶
ناشناس
|
Israel
|
۰۸:۵۵ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۸
38
5
ایران و روسیه هیچ اختلافی با هم ندارند
مطمئن باشید
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۱:۴۴ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۸
روسیه خودش کانون اختلاف و نامردیه! نمیدونستی؟
ناشناس
|
Israel
|
۰۸:۵۶ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۸
21
6
از متن بالا مشخص است که ایران و روسیه با هم مشکل ندارند
اتفاقا رژیم صهیونیستی با همه مشکل دارد
ناشناس
|
Russian Federation
|
۰۹:۰۰ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۸
9
21
من خودم چون یک روسیه شناس هستم باید بگویم روسها کلا در تاریخ دوست و دشم دائمی هیچ کشوری نیستند
کما اینکه ایالات متحد هم این گونه میباشد
روسها فقط به فکر منافع کشور خود هستند و با کارت بسیاری از کشورها فقط قصد امتیاز گیری دارند
اما باز هم از آمریکایی ها بهترند
فلنکر
|
Russian Federation
|
۰۹:۰۲ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۸
27
4
خواهشا اینقدر به روسیه بند نکنید
خواهشا اینقدر از قول نویسنده های خارجی ننویسید ایران و روسیه اختلاف دارند
خواهشا اینقدر روسها را بد جلوه ندهید انسانهای خوبی هستند فکر باید سوءظن را با هم برطرف کنیم تا روابط بیشتر گسترش یابد
john
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۴۱ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۸
2
27
روسیه هم به دنبال منافع خودشه...
میشه رابطه داشت ولی به هیچ کس نمیشه اعتماد کرد......
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۰۳ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۸
0
2
روسها هیچگاه و در هیچ برهه ای شرکای مطمئن و قابل اتکایی برای هیچ کشوری نبوده اند ایکاش مسئولان ما تا ازین هم دیرتر نشده این اصل را باور کنند و گام در مسیر درست بگذارند...
داريوش
|
Turkey
|
۱۱:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۸
2
1
متاسفانه سخن از رابطه استراتژيك با روسيه گفتن و گردش به شرق به معناي فراموش كردن منافع اقتصادي و گازي ايران در تعامل به جهان است اميدوارم دوباره روس ها ايران را فريب ندهند و اينبار سياستمداران ما اينقدر باهوش باشند كه گاز را به اروپا صادر كنند ، يك روسيه ضعيف به نفع همه هست ، به نفع ايران ، اروپا و آمريكا ....
سايز روسيه در نقشه جهان بسيار بزرگ است بايد دوباره همچون دوره شوري سابق از هم بپاشد و به چند كشور ديگر تقسيم شود وگرنه بزرگترين عامل بي ثباتي جهان خواهد بود
اسماعیل
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۲۴ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۸
0
2
روابط ما با روسیه بدنیست چراسعی می کنید دشمن شنا سی مردم را تحت تاثیر قراردهید دشمن اصلی آمریکا است روسیه اگردوست نیست دشمن هم نیست . این همان بلایی است که سر اعراب آوردند که ایران را جای دشمن واسرائیل غاصب را جای دوست به خورد آن ها دادند.
محمد
|
United States
|
۱۴:۴۴ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۸
0
0
من هم با شما معتقدم که آدمهای خوبی هستن و گواهش هم اینه که آنها در گذشته میدانستند که ایران در نابودی جنگل ها و منایع آب حرفه ای عمل میکنه بر همین اساس بهترین و بکرترین سرزمینهای ایران را از این کشور جدا کردند
نظرات بینندگان