arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۲۷۲۱۴۲
تاریخ انتشار: ۱۲ : ۱۱ - ۱۰ خرداد ۱۳۹۵

«ریاست» لاریجانی مرکز ثقل امید اصولگرایان /برخورد موقرانه اصلاح طلبان با کاندیدای پیروز +واکنش ها

در یک سوی میدان رقابت بر سر کرسی ریاست مجلس؛ محمدرضا عارف، مرد اول اصلاح طلبان بود که با بيشترين رای تهرانی ها به پارلمان رسیده بود و سویی دیگر نیز علی لاریجانی با کوله باری از تجربه ریاست بر مجلس.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
پس از مشخص شدن نتایج انتخابات مجلس دهم، مسیر انتخاب رئیس مجلس وارد دست اندازی از گمانه‌ها و تحلیل‌ها شد. مجلسی که در آن نه اصولگریان می توانند مدعی اکثریت باشند نه اصلاح طلبان؛ رقابتی به نسبه پایاپای که تا تعیین تکلیف شدن خط و ربط سیاسی مستقلین راه یافته به پارلمان دهم، ادامه خواهد داشت. همین وزنه برابر دو جریان بود که احتمالات درباره ریاست مجلس و 11 کرسی دیگر جایگاه ویژه مجلس را با حدس و گمان‌های زیادی همراه کرده بود.

به گزارش انتخاب، در یک سوی میدان رقابت بر سر کرسی ریاست مجلس؛ محمدرضا عارف، مرد اول اصلاح طلبان بود که با بيشترين رای تهرانی ها به پارلمان رسیده بود و سویی دیگر نیز علی لاریجانی با کوله باری از تجربه ریاست بر مجلس.

حلقه حامیان این دو رقیب نیز در حاشیه پر رنگتر از متن، برای به کرسی نشاندن گزینه مورد نظر خود تلاش می‌کردند، از تشکیل کمیته‌ در میان اصولگرایان گرفته تا تلاش برای رایزنی حامیان عارف با لاریجانی.

گرچه دو جریان برای تعامل بر سر 11 کرسی هيات رئيسه مجلس اعلام آمادگی کردند؛ اما درباره کرسی ریاست نه لاریجانی و نه عارف حاضر به عقب نشینی به نفع دیگری نشدند. در اين ميان نه فقط اصولگرایان که حتی برخی از اصلاح طلبان هم پرچم حمایت از لاریجانی را بلند کرده بودند و با تکیه بر قدرت رایزنی و تجربه لاریجانی، این چهره اصولگرا را گزینه مناسب تری برای کرسی ریاست مجلس معرفی کردند. تحلیل هایی که در پس آن، احتمال شکست عارف در برابر قدرت رای آوری لاریجانی مشهود بود و شاید به نوعی تلاش می شد عارف را از ورود به گود رقابت منصرف کنند.

نهم اسفند ماه اما روز عبور از تمام حدس و گمان‌ها بود که چه بر سر کرسی ریاست و دیگر صندلی های هيات رئيسه خواهد نشست. «علی لاریجانی» همان نامی بود که در نهایت از گلدان آراء بیرون آمد تا برای سومین بار بر صندلی ریاست موقت مجلس تکیه بزند. 70 رایی که او را بر عارف پیروز کرد حتی احتمال ورود عارف به انتخابات هیات رییسه دائم را هم از بین برد و او را از رقابت در انتخابات هيات رئيسه دائم مجلس نيز منصرف کرد.

پس از برگزاري انتخابات هيات رئيسه موقت و انتخاب رئیس، تحلیل‌ها وارد مرحله جدیدی شده‌اند، اصولگرایان خوشحالند که هیات رییسه اکثریت اصولگرایان را دارند و اصلاح طلبان دلخور از برخی هم طیفان «امید»شان که به جاي رياست عارف، به لاريجاني راي دادند.

در جدول زیر به اظهارات مطرح شده از سوی سیاسیون اصولگرا و اصلاح طلب بعد از انتخابات هیات رییسه مجلس اشاره شده است؛

اسامی

گرایش سیاسی

اظهارات

پزشکیان؛ مسعود

اصلاح طلب

حضور لاریجانی در راس مجلس به عنوان یکی از کاندیداهای لیست امید که در عین حال به نوعی از جریان مقابل لیست امید پشتیبانی‌هایی هم کرد معادلات را غیر قابل پیش‌بینی کرد. اما نهایتا آنچه که به دست آمد حضور سلایق مختلف در هیأت رئیسه بود.

پورمختار، محمدعلی

اصولگرا

آنچه که مسلم است این است که وزن دو فراکسیون ولایت و امید در انتخابات هیأت رئیسه مشخص شد و معلوم شد که وزن هر یک از این دو فراکسیون چه مقدار است.

ترقی، حمیدرضا

اصولگرا

این اقدام آقای عارف برای مشخص کردن وزن جریان اصلاح‌طلب تا اندازه‌ای توانست توهم پیروزی اصلاح‌طلبان را از بین ببرد و القای پیروزی دروغین را برطرف کرد که طبل توخالی‌ای بیش نبود. اصلاح‌طلبان 2 - هیچ باختند. امروز هم ریاست مجلس خبرگان و هم ریاست مجلس شورای اسلامی در اختیار شخصیت‌های سیاسی مقابل اصلاح‌طلبان قرار دارد. بنابراین اصلاح‌طلبان به سمت واقع‌بینی حرکت کنند و دست از توهم بردارند.

جلیلی، اسماعیل

اصولگرا

در انتخابات مجلس دهم شورای اسلامی مجموعه اصلاح‌طلبان نسبت به دور نهم از کرسی‌های بیشتری برخوردار شدند اما نتوانستند اکثریت مطلق را به دست آورد، بنابراین پیش‌بینی می‌شد، قدرت سیاسی آقای لاریجانی در شرایط شروع مجلس دهم بر گروه مستقلین و مجموعه گروه اصلاح‌طلبان برتری داشته باشد.

حشمتیان، قدرتعلی

اعتدال گرا

در انتخابات امروز هیات رئیسه دهمین دوره مجلس شورای اسلامی، 70 نفر از منتخبان منتسب به لیست جبهه مستقلین و اعتدالگرایان بنا به مصلحت برای سال اول به لاریجانی رأی دادند.

خضری، رسول

مستقل/نماینده مجلس نهم

انتخابات هیات رئیسه موقت مجلس دهم حکایت از رویکرد مجلس به سمت اعتدال و آرامش است. اگر اصلاح‌طلبان تعامل بیشتری از خود با حامیان لاریجانی نشان می‌دادند شاید می‌توانستند تعداد کرسی‌های بیشتری در هیات رئیسه کسب کنند.

رمضان زاده؛ عبدالله

اصلاح طلب

خوشحالیم اصولگرایان به کسی رای دادند که به او توهین می‌کردند و جلسه او را به هم می‌زدند، این یک نکته مثبت است و نشان می‌دهد کشور در جهت اعتدال گام برمی‌دارد. بخشی از دوستان ما این بحث را داشتند که اتفاقی که افتاده تعیین تکلیف بین طرفداران و مخالفان برجام است که به هر حال طرفداران برجام رای آوردند، این یک نکته مثبت دیگر است.

زیباکلام، صادق

اصلاح‌طلب

همواره برعدم رقابت عارف با علی لاريجاني تأكيد داشتم. از ابتدا و بعد از مشخص شدن نتايج انتخابات هرچند عده‌اي اعلام مي‌كردند كه دكتر عارف حداقل ۱۷۰ رأي دارد ولي آن ميزان مقداري متورم بود، زيرا فراكسيون اميد بيش از ۱۰۵ تا ۱۰۷ رأي نداشت و همين تعداد هم به عارف رأي دادند نتيجه انتخابات هيات‌رئيسه شگفتي نداشت، حتي اگر عارف كمتر از ۱۰۰رأي به دست مي‌آورد باز هم انتظار آن وجود داشت و اين تعداد رأي بيش از آنچه بود كه انتظار مي‌رفت.

سیاوشی؛ طیبه

اصلاح طلب

اکثریت نمایندگان محترم به آقای لاریجانی رأی دادند، چون ریاست ایشان تصمیم اکثریت مجلس بود و محترم است؛ آقای لاریجانی شخصیت قابل احترامی دارند و بر همین اساس نیز نمایندگان به ایشان رأی دادند.

عارف، محمدرضا

اصلاح طلب

به آقای لاریجانی تبریک گفتم و حتماً در پیشبرد کارها هر جا لازم باشد، به رئیس مجلس کمک می‌کنم. فراکسیون امید هم همین مشی رقابت دوستانه و همکاری و تعامل با فراکسیون دیگر مجلس برای حل مشکلات کشور را در دستور کار قرار خواهد داد.

کرباسچی،غلامحسین

اصلاح‌طلب

همه افراد ليست اميد كه مورد حمايت چهره‌هاي مطرح اصلاح‌طلبان هستند در فراكسيون اميد حضور ندارند. در فهرست اميد تعداد زيادي نيروهاي معتدل اصولگرا جاي گرفته بودند كه ازجمله خود آقاي لاريجاني بود. نبايد به اشتباه پس از پيروزي، همه را به عنوان اعضاي فراكسيون اميد تصوركرد. اگر اسم اين فراكسيون به عنوان حاميان دولت مطرح مي‌شد و به طور معقول و منطقي بر سر رياست مذاكره صورت مي‌گرفت، هرچند باز هم احتمال رياست علي لاريجاني بيشتر بود اما در نايب‌رييسي و انتخاب اعضاي هيات‌رييسه مي‌توانستيم امتيازهاي بيشتري به دست آوريم. بايد در اين ميان كسي به عنوان كانديداي رياست مطرح مي‌شد كه يا با شخصيت كاريزماتيك خود بتواند نيروهاي مختلف را به دور خود جمع كند يا ازعوامل و عناوين كم‌هزينه‌تري براي راي‌آوري استفاده مي‌كرد. كاري كه شايد بتوان گفت از مسعود پزشكيان و حتي علي مطهري به خوبي بر مي‌آمد.

کریمی قدوسی،جواد

اصولگرا/عضو جبهه پايداري

ما همیشه آقای لاریجانی را یک چهره اصولگرا و یک فیلسوف سیاست‌مدار و مدیر و مدبر می‌دانیم و واقعاً هم توانایی ایشان در اداره جلسات، با دیگر روسای مجلس در جمهوری اسلامی قابل‌مقایسه نیست و اگر بخواهیم میان پنج رئیس مجلسی که از ابتدای انقلاب تاکنون داشتیم، قضاوت کنیم و نمره بدهیم، آقای لاریجانی از نظر توانایی اداره مجلس بالاترین نمره را خواهد گرفت. آقای لاریجانی به‌درد نظام، کشور و مردم می‌خورند.لاریجانی خلاف مواضع ما عمل کند، مثل گذشته با او برخورد می‌کنیم.

کواکبیان؛ مصطفی

اصلاح طلب

واقعیت انتخابات هیئت رئیسه چیز دیگری بود. بعضاً اشخاصی با ما «عکس یادگاری گرفتند و زنبیل خودشان را جای دیگر بردند». گرفتاری ما این است که این اشخاص از لیست امید میثاق‌نامه را امضا کردند اما به لاریجانی رأی دادند. واقعاً برای دوستان خودم متأسفم که مسیر را چنین پیش‌ بردند. اگر آن عده پای کار فراکسیون می‌ایستادند، قطعاً نتیجه به‌عکس می‌شد. مطمئنم 50 نفر از لیست امید به‌ آقای لاریجانی رأی دادند.

کوثری، اسماعیل

اصولگرا

انتخابات  و نتیجه ای که اعلام شد از قبل هم مشخص بود. اما اصلاح‌طلبان و طرفداران دولت با جار و جنجال می‌خواستند این مسئله را به سمت خودشان بکشانند.همه چیز از همان 7 اسفند مشخص بود که تفکری که در مجلس شورای اسلامی و خبرگان حاکم است ادامه پیدا خواهد کرد.

ناصری، عبدالله

اصلاح طلب

به عنوان یک اصلاح طلب از ترکیب هیات رئیسه موقت استقبال می‌کنم زیرا رقابت خوبی انجام شد و ائتلاف و تعامل و رفاقت در ادامه مجلس تداوم می‌یابد. برخی از دولتمردان هم معتقد بودند با توجه به شرایط کشور اقتضاء می‌کند که لاریجانی رئیس مجلس باشد.

نبی حبیبی، محمد

دبیرکل حزب موتلفه

انتخاب آقای لاریجانی به عنوان رئیس موقت مجلس دهم به گمانه‌زنی‌های ۶ ماهه اخیر پایان داد و نسبت اکثریت و اقلیت را شفاف کرد.

نجابت، حسین

اصولگرا

باید گفت که وضعیت آقای لاریجانی با توجه سوابق و تجربیاتی که دارد قابل قیاس با محمدرضا عارف نیست. نمایندگان اصولگرا و مستقلین همه به سمت لاریجانی بودند و رای خود را به نفع ایشان به صندوق انداختند. ریاست لاریجانی طبیعی بود و این موضوع از چند روز گذشته قابل پیش بینی بود و مطمئن بودیم ریاست به لاریجانی می‌رسد.

نقوی حسینی، حسین

اصولگرا

همان‌طور که پس از برگزاری چهار جلسه فراکسیون ولایت پیش‌بینی می‌شد اکثریت مجلس در دست اصولگرایان قرار دارد.

هروی؛ جواد

 

این ترکیب برخوردار از گروه‌ها و نگرش‌ها و رویکردهای جناح‌های مختلف بود چرا که در ترکیب هیات رئیسه مجلس دهم شاهد حضور افرادی از جناح راست و چپ و حتی اهل سنت هستیم که نشان‌دهنده قوت کار است. آقای لاریجانی شخصیتی توانا است که حضورش در ریاست مجلس می‌تواند پرچم قوه مقننه را با قوت هرچه بیشتر در اهتزاز نگه دارد، نواب رئیس مجلس، 2 نفر از افراد کارشناس مجلس هستند. آقایان پزشکیان و دهقان هر دو جزو خبرگان مجلس هستند و سالیان سال تبحر کاری در امر قانون‌گذاری داشتند، بنابراین می‌توانند دو بازوی توانا برای آقای لاریجانی باشند.

وکیلی؛محمدعلی

اصلاح طلب

انتخاب امروز یک انتخاب اصولگرایانه بود، در فراکسیون امید حتما جلسه خواهیم داشت و آسیب‌شناسی و آنالیز لازم را انجام خواهیم داد، البته منهای رئیس برنامه ریزی‌های داریم.

نظرات بینندگان