arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۳۰۹۰۱۸
تاریخ انتشار: ۰۷ : ۱۴ - ۱۶ آذر ۱۳۹۵

خانه «سیمین و جلال» پاتوق فرهنگی می‌شود

ساختمان منزل به حالت اولیه خودش در زمان حیات سیمین و جلال برمیگردد و پس از بازسازی حیات این منزل را به یک کافی‌شاپ سبک تبدیل میشود تا کسانی که مایل هستند بیایند در اتاق جلال بنشینند، مطالعه کنند و مطالب خود را بنویسند و در حقیقت اینجا به یک پاتوق فرهنگی تبدیل می‌شود.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
خانه «سیمین و جلال» پاتوق فرهنگی می‌شودخانه سیمین و جلال در منطقه قیطریه تهران که قرار بود به یک ساختمان 9 طبقه تبدیل شود هم اکنون در دست بازسازی و مرمت قرار گرفته است تا به پاتوقی برای نویسندگان و اهالی فرهنگ تبدیل شود.

به گزارش انتخاب، خانه سیمین دانشور و جلال آل احمد در منطقه قیطریه تهران، خانه‌ای است که سیمین دانشور و جلال آل احمد زندگی خود را در این خانه آغاز کردند و تا آخرین روزهای زندگی خود را نیز در این منزل گذراندند، هم اکنون این خانه به ساختمان مخروبه‌ای تبدیل شده است که گویا قرار بوده در آن محل ساختمان 9 طبقه‌ای ساخته شود اما هم اکنون پس از اتمام مراحل تملک در دست بازسازی قرار گرفته است تا به یک مکان فرهنگی تبدیل شود.


هادی مظفری معاون برنامه‌ریزی شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری تهران در جریان بازدید از روند بازسازی خانه سیمین دانشور و جلال آل‌احمد که با حضور احمد حکیمی‌پور عضو شورای شهر تهران صورت گرفت، ضمن تشریح اقدامات انجام شده برای بازسازی این خانه تاریخی و فرهنگی، گفت: بخش‌های مختلف این خانه هم اکنون در دست تعمیر و بازسازی است. اینجا علاوه بر آنکه محل زندگی سیمین و جلال بود محل تجمع یا محفلی بوده است که روشنفکران یا سیاسیون مانند دکتر علی شریعتی و امام موسی صدر نیز در این منزل رفت‌وآمد داشتند و امام موسی صدر روزی به این منزل می‌آید و قرار ملاقات خود را در این خانه می‌گذارد.

وی ادامه داد: بخش دیگری از این خانه اتاقی است که در ابتدا حیات خلوتی بوده است که بعداً توسط جلال مسقف می‌شود، اتاق بسیار کم عرض که قفسه‌های کتاب جلال در این اتاق قرار داشته است، تمام کتاب‌ها و قفسه‌ها هم اکنون در محلی نگهداری می‌شود که پس از بازسازی دوباره آنها را به همین محل بازگردانیم و تمام نوشته‌های جلال در این اتاق اتفاق افتاده است. اینجا در حقیقت محل نگارش، کتاب خواندن، فیش‌برداری و محل آرامش جلال بوده است که قرار است باز هم به همان صورت برگردد.

حیات خانه «سیمین و جلال» کافی شاپ می‌شود

معاون برنامه‌ریزی شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری تهران در خصوص نحوه کاربری این خانه پس از بازسازی،‌ گفت: اول پیشنهاد این بود که اینجا خانه ادبیات شود اما بعد احساس کردیم هر قدر در استفاده و کاربری هم کمتر دخالت داشته باشیم بهتر است چرا که بنا و مساحت و سالن‌های جنبی برای چنین اتفاقاتی کافی نیست بنابراین تصمیم گرفتیم خود ساختمان منزل به حالت اولیه خودش در زمان حیات سیمین و جلال برگردانیم و پس از بازسازی حیات این منزل را به یک کافی‌شاپ سبک تبدیل می‌کنیم تا عزیزانی که مایل هستند بیایند در اتاق جلال بنشینند، مطالعه کنند و مطالب خود را بنویسند و در حقیقت اینجا به یک پاتوق فرهنگی تبدیل می‌شود.

مظفری در خصوص وسایل سیمین و جلال که پیش از این در این خانه قرار داشت، گفت: وسایلی که در این منزل بوده است شماره‌گذاری و عکاسی شده و در نهایت همان مبلی که سیمین بر روی آن می‌نشست دوباره سر جای خود قرار می‌گیرد و هم اکنون نیز یک اجاق گاز و یک یخچال از دوره قبل در ساختمان قرار دارد چون امکان خارج کردن آنها از آشپزخانه وجود نداشت.

اتمام بازسازی خانه سیمین و جلال تا 6 ماه آینده

وی ادامه داد: هم اکنون کار بازسازی سقف منزل تمام شده است و شاید تنها در حد یک هفته دیگر کار داشته باشد. اعتباری که برای بازسازی این منزل لازم است باید توسط منطقه یک پایدار شود چرا که ردیف بودجه در اختیار منطقه یک است و امسال با جلساتی که گذاشتیم 300 میلیون تومان اولویت داشته است، دو روز گذشته در جلسه‌ای که با مدیر کل امور بودجه داشتیم قرار شد یک اعتبار غیرنقدی را در اختیار منطقه قرار دهیم و آنها با یک اعتبار نقدی پروژه را تقویت کنند تا ان‌شاءالله ظرف 6 ماه آینده پروژه را به اتمام برسانیم و بهار سال آینده قابلیت بهره‌برداری داشته باشد. هم اکنون مراحل سخت‌افزاری پروژه تمام شده است و از این به بعد وارد مرحله نرم‌افزاری و جزئیات مرمت خواهیم شد.

معاون برنامه‌ریزی شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری تهران در خصوص اعتبارات لازم برای بازسازی خانه سیمین و جلال، گفت: اعتبار کل کار چون شامل طراحی و اجرا است به صورت قطعی بسته نشده است اما پیش‌بینی ما این است که این منزل بین یک تا 1.5 میلیارد تومان هزینه داشته باشد و در حقیقت اینجا به خانه موزه سیمین دانشور و جلال آل‌احمد تبدیل می‌شود مانند خانه استاد انتظامی که در همین منطقه قیطریه قرار دارد.

در ادامه این بازدید حکیمی‌پور عضو شورای شهر تهران با اشاره به لزوم بازسازی و جلوگیری از تخریب و برج‌سازی در این گونه منازل‌، گفت: سیمین و جلال هر دو از مفاخر ادبیات معاصر ایران بودند که زندگی آنها از همین جا شکل گرفت و همین جا نیز تمام شده است به نظر بنده این دو نفر سمبلی از روشنفکران ایران هستند که نگاهی به درون داشتند و کاملاً بومی فکر می‌کردند و با تفکرات بومی خود سعی در برطرف کردن موانع توسعه کشور داشتند و از این لحاظ اثرگذار بودند و در جریان فرهنگی در کشور ایران مؤثر بودند، جلال شخصی بود که به اعتقاد بنده بسیار جلوتر از زمان خود بوده است و جزو معدود نویسندگانی است که حضرت امام (ره) نیز از او به نیکی یاد می‌کردند. کتاب‌هایی که جلال نوشته است در حقیقت بخشی از الگوی توسعه ایرانی است که می‌توان از آن به عنوان الگوی تعالی یاد کرد و سیمین نیز آثاری ساخته است که همواره می‌توان گفت برای چند سال راهگشا بوده و چندین نسل با این آثار پیوند عمیق عاطفی داشتند. 

مشکلات حقوقی بر سر راه تملک خانه نیما یوشیج

در ادامه این بازدید، مظفری معاون برنامه‌ریزی شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری تهران به وضعیت خانه نیمایوشیج نیز اشاره کرد و گفت: شاید حدود صد قدم از اینجا تا منزل نیما راه است و در «خاطرات جلال» نیز آمده است که اینجا بیابان بود و فقط من و نیما که زمین‌هایی به ما اختصاص پیدا کرده بود اینجا را می‌سازند و با هم تعامل داشتند. در آن زمان نیما پیر بوده است و آخرین سال‌های عمرش را سپری می‌کرده که جلال از او به عنوان پیرمرد یاد می‌کند. اگر بتوانیم در خصوص خانه نیما نیز همین کار را انجام دهیم، با خریداری منزل نیمایوشیج اینجا به یکی از قطب‌های فرهنگی و ادبیات کشور تبدیل می‌شود اما مشکلی که وجود دارد برای خانه نیما یوشیج بحث تملک مطرح است که گویا برخی مشکلات حقوقی نیز وجود دارد.

حکیمی‌پور در ادامه این بازدید، با بیان اینکه این گونه خانه‌ها همواره در معرض خطر سوداگران قرار دارد، گفت: باید این کارها را به گونه‌ای جلو برد که ‌آسیبی به آن خانه وارد نشود چرا که زمانی که بحث تملک مطرح می‌شود سوداگران به سراغ آن می‌آیند و با چند برابر قیمت شهرداری آن را خریداری می‌کنند. ورثه نیما یوشیج و افرادی که در خانه نیما ساکن هستند باید با شهرداری کنار بیایند تا این اتفاق مهم رخ دهد در این صورت اینجا به یک قطب فرهنگی تبدیل خواهد شد.

قرار بود جای منزل «سیمین و جلال» برج 9 طبقه ساخته شود

در ادامه کارگران با بیان اینکه قرار بود منزل جلال و سیمین نیز به یک برج 9 طبقه تبدیل شود، گفت: اینجا را قرار بود وراث به یک سازنده بفروشد و به همت شهرداری و شورای شهر جلوی این کار گرفته شد و آن را از مالک اصلی خریداری کردند حتی پیش پروانه هم گرفته بودند که حدود 9 طبقه در اینجا ساخته شود اما با تأکید شهرداری و شورای شهر باعث شد که این منزل حفظ شود.

حکیمی‌پور با بیان اینکه تهدیدی که برای این بناها در تهران وجود دارد اینجا است که اگر غفلتی صورت بگیرد سریع تبدیل به برج می‌شود، گفت: این گونه ساخت‌وسازها بسیار آورده دارد و سود بالایی نیز دارد و وسوسه‌انگیز است امیدواریم خانه نیما نیز به طرز مقتضی اقدامات لازم برای آن پیگیری شود تا به زودی این منطقه تبدیل به یک قطب فرهنگی شود.

در ادامه بازدید، حسینی در خصوص وضعیت خانه استاد انتظامی، گفت: زمانی که موضوع بازسازی خانه استاد انتظامی مطرح شد خود  استاد انتظامی استاد غریب‌پور را معرفی کردند و طی 2 تا 3 هفته جلساتی برگزار شد. هم اکنون نیز آنجا بهترین تئاترها و نمایش‌نامه‌ها در حال برگزاری است و اولین بار است که در جشنواره تئاتر فجر این فضا نقش‌آفرینی کرده است و از فضاهایی بود که تئاتر فجر کار خود را در آنجا انجام می‌داد.

به گزارش فارس، طبقه دوم ساختمان سیمین و جلال اتاق سیمین قرار داشت که تخت سیمین نیز هنوز در گوشه اتاق خودنمایی می‌کرد. به گفته مظفری، سووشون که مهمترین رمان سیمین دانشور است در این اتاق خلق شده است. در گوشه اتاق عکسی بود که از آغاز ازدواج سیمین و جلال در سال 1329 تا مرگ جلال در سال 48 و مرگ سیمین در سال 1390 را مانند یک تاریخ‌نگار نشان می‌داد. همچنین در بخش دیگری از این عکس از تاریخ 28 بهمن 31 تا 29 خرداد 32 گزارش کارهایی که جلال در این خانه انجام می‌داد بر روی آن نوشته شده بود.

خانه‌باغ «رهنما» بنایی که قدمت آن به زمان قاجار باز می‌گردد، دومین بنایی بود که مورد بازدید عضو شورای شهر تهران قرار گرفت و وی با انتقاد از ساخت و سازی که در حریم خانه رهنما در حال انجام است، گفت: قرار بود ساخت این ساختمان که در حریم خانه نیما قرار دارد متوقف شود اما هم اکنون شاهد هستیم که این ساخت و ساز ادامه دارد این در حالی است که این بناها هویت و اصالت شهر هستند.

حکیمی پور وعده داد که این موضوع را در شورای شهر تهران پیگیری کند.
منبع: فارس
نظرات بینندگان