arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۴۱۸۶۱۳
تاریخ انتشار: ۵۹ : ۱۹ - ۲۱ تير ۱۳۹۷

بینالی یلدریم رییس مجلس ترکیه شد

یلدریم طی انتخابات داخلی که امروز در مجلس ملی این کشور برگزار شد، از میان پنج نامزد ریاست مجلس، در دور سوم رای گیری داخل پارلمان به عنوان رییس قوه مقننه ترکیه برگزیده شد. وی رییس بیست و هفتمین دوره مجلس جمهوری ترکیه است و مدیریت مجلس 600 نفره ترکیه را بر عهده خواهد داشت.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

بینالی یلدریم رییس مجلس ترکیه شدیلدریم طی انتخابات داخلی که امروز در مجلس ملی این کشور برگزار شد، از میان پنج نامزد ریاست مجلس، در دور سوم رای گیری داخل پارلمان به عنوان رییس قوه مقننه ترکیه برگزیده شد.
وی رییس بیست و هفتمین دوره مجلس جمهوری ترکیه است و مدیریت مجلس 600 نفره ترکیه را بر عهده خواهد داشت.
بینالی یلدریم نماینده مردم ازمیر از حزب عدالت و توسعه، اردوغان توپراک نماینده استانبول از حزب جمهوری خواه خلق، مرال دانش بش تاش نماینده شهر سیرت از حزب دموکراتیک خلق ها، خیرالدین نوح اوغلو نماینده استانبول از حزب نیک و جهانگیر اسلام نماینده استانبول از حزب سعادت برای تصاحب ریاست مجلس با یکدیگر رقابت کردند.
برای انتخاب رییس مجلس ترکیه دوم سوم آرای مجموع نمایندگان(400 رای) لازم است که در این رای گیری، اگر نامزدی حد نصاب لازم را کسب نکند، در مرحله دوم با همین نسبت رای گیری انجام می شود و اگر در این مرحله نیز رییس مجلس انتخاب نشود، با رای نصف به اضافه یک رای(301 رای) رییس مجلس ترکیه برگزیده خواهد شد.
بر این اساس، یلدریم در دور سوم رای گیری در انتخابات داخل پارلمان، سکان ریاست مجلس ترکیه را به دست گرفت.
وی در انتخابات 24 ژوئن 2018(سوم تیرماه 1397) به مجلس ترکیه راه یافت و یکی از 290 نماینده کنونی حزب حاکم عدالت و توسعه در نهاد قانون گذاری 600 نفره ترکیه است.
یلدریم پیش از راهیابی به مجلس، نخست وزیر ترکیه بود ولی در جریان تغییر نظام سیاسی ترکیه از پارلمانی به ریاستی، پست سیاسی وی حذف شد و در واقع یلدریم آخرین نخست وزیر جمهوری ترکیه به شمار می رود.
یلدریم از امروز مدیریت مجلس ترکیه را دورموش ییلماز نماینده شهر آنکارا از حزب نیک ترکیه که به عنوان رییس موقت پارلمان برگزیده شده بود، تحویل خواهد گرفت.
اسماعیل قهرمان رییس مجلس پیشین ترکیه به علت کهولت سن در انتخابات اخیر ثبت نام نکرد.
امروز همچنین روسای کمیسیون های مجلس ترکیه نیز با رای نمایندگان انتخاب شدند.
بر اساس نتایج اعلام شده در انتخابات مجلس ترکیه، ائتلاف 'جمهور' متشکل از حزب حاکم عدالت و توسعه به رهبری رجب طیب اردوغان و حزب حرکت ملی به رهبری دولت باغچه لی در قالب ائتلافی 53.66 درصد آرای انتخابات را کسب کرد و این ائتلاف 344 کرسی مجلس 600 نفره ترکیه را در اختیار خواهد داشت.
بر اساس این نتایج، در این انتخابات حزب حاکم عدالت و توسعه به رهبری رجب طیب اردوغان رییس جمهوری کنونی و نامزد پیروز ریاست جمهوری که در قالب ائتلاف جمهور حضور داشت، با کسب 42.56 درصد مجموع آرا و با به دست آوردن 295 کرسی، به عنوان حزب پیشتاز رقابت انتخابات مجلس ترکیه بود ولی نتوانست به تنهایی حائز اکثریت در مجلس 600 نفره ترکیه شود.
چهار نفر از اعضای این حزب با انصراف از حق نمایندگی، سه روز پیش به عنوان وزرای کابینه جدید اردوغان معرفی شدند.
حزب حاکم عدالت و توسعه در انتخابات گذشته ترکیه 317 کرسی مجلس ترکیه را کسب کرده بود.
حزب حرکت ملی به رهبری دولت باغچه لی دیگر تشکیلات حاضر در ائتلاف جمهور نیز در این انتخابات با کسب 11.1 درصد مجموع آرا و با به دست آوردن 49 کرسی، به عنوان حزب متفق در کنار حزب حاکم عدالت و توسعه قرار گرفت.
این حزب در انتخابات گذشته مجلس ملی ترکیه توانسته بود 41 کرسی از مجموع 550 کرسی مجلس ترکیه را به دست آورد.
حزب جمهوری خواه خلق، حزب سعادت و حزب نیک به عنوان احزاب مخالف دولت و حزب حاکم ترکیه با تجربه چند بار شکست قبلی خود به اجماع نظر رسیده و برای انتخابات اخیر مجلس، در قالب ائتلاف 'ملت' به رقابت پرداختند ولی نتوانستند اکثریت پارلمان ترکیه را کسب کنند.
ائتلاف ملت در این انتخابات توانست با کسب 33.94 درصد مجموع آرای مردم، 189 کرسی نهاد قانون گذاری ترکیه را به دست آورد.
در این انتخابات، حزب جمهوری خواه خلق ترکیه به رهبری کمال قلیچدار اوغلو به عنوان قدیمی ترین حزب حاضر در مجلس ترکیه 22.64 درصد آرای مردمی را کسب کرده و 146 کرسی مجلس را به دست آورد.
این حزب مخالف، در انتخابات پیشین مجلس ترکیه 134 کرسی نهاد قانون گذاری را در اختیار داشت و بزرگترین حزب رقیب و منتقد جدی حزب حاکم عدالت و توسعه و مخالف سیاست های رجب طیب اردوغان رییس جمهوری ترکیه بود.
حزب تازه تاسیس نیک به رهبری خانم مرال آکشنر که پس از انشعاب از حزب حرکت ملی و بعد از انتخابات مجلس پیشین ترکیه تشکیل شده است، در قالب ائتلاف ملت، با کسب 9.96 درصد مجموع آرا، توانست 43 کرسی مجلس ترکیه را کسب کند. 
حزب سعادت به رهبری تمل کاراملا اوغلو که در مجلس کنونی ترکیه حضور ندارد، در قالب ائتلاف ملت در انتخابات اخیر ترکیه شرکت کرده و با کسب 1.3 درصد آرا، تنها دو نماینده را در لیست حزب جمهوری خواه خلق راهی پارلمان ترکیه کرد.
بر اساس نتایج اعلام شده، حزب کُردی دموکراتیک خلق های ترکیه به رهبری مشترک سزایی تملی و پروین بولدان به صورت غیرائتلافی و مستقل در انتخابات اخیر شرکت کرده بود که با کسب 11.7 درصد مجموع آرا، 67 کرسی مجلس 600 نفره ترکیه را در اختیار خواهد داشت.
این حزب در دوره گذشته انتخابات مجلس ملی ترکیه 59 نماینده راهی مجلس این کشور کرد و پس از حزب حاکم عدالت و توسعه و جمهوری خواه خلق، سومین حزب بزرگ حاضر در پارلمان ترکیه بود.
دوره نمایندگی 600 نماینده مجلس جدید ترکیه پنج ساله است.

نظرات بینندگان