arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۴۴۲۵۱۵
تعداد نظرات: ۳۲ نظر
تاریخ انتشار: ۵۱ : ۱۱ - ۰۲ آذر ۱۳۹۷
«انتخاب» گزارش می‌دهد

ساکنان ده ونک این روز‌ها را چگونه می‌گذرانند؟ / تصمیم دانشگاه الزهرا چه بر سر اهالی محل آورده؟ / ترس از تخریب، کابوس هر شب ساکنان محله پایین‌نشین بالای شهر / دولت شعار «کرامت انسانی» و «حقوق شهروندی» را فراموش نکند

از ۲۷ مردادماه که حکم قطعی تخریب خانه‌های موردمناقشه در ده ونک تهران صادر شده، ساکنان این محله حال و روز خوشی ندارند و هر روز منتظر یک اتفاق ناخوشایند هستند.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

ساکنان ده ونک این روز‌ها را چگونه می‌گذرانند؟ / تصمیم دانشگاه الزهرا چه بر سر اهالی محل آورده؟ / ترس از تخریب، کابوس هر شب ساکنان محله پایین نشین بالاشهر / دولت شعار «کرامت انسانی» و «حقوق شهروندی» را فراموش نکند

از ۲۷ مردادماه که حکم قطعی تخریب خانه‌های موردمناقشه در ده ونک تهران صادر شده، ساکنان این محله حال و روز خوشی ندارند و هر روز منتظر یک اتفاق ناخوشایند هستند.

به گزارش «انتخاب»، محله ده ونک در شمال شهر تهران است، اما ظاهری شبیه به پایین شهر دارد؛ از شرق به محله ونک و از غرب به بزرگراه چمران محدود می‌شود.

اصل ماجرا چیست؟
ماجرا خانه‌های این محله تاریخی ۸۰ ساله دارد. زمانی که تهران هنوز تا محدوده فعلی گسترش نیافته بود و این محله نیز در حومه پایتخت به حساب می‌آمد نه بخشی از شهر. قبل از آن و در زمان ناصرالدین شاه، ده‌ونک به صورت باغ و متعلق به مستوفی‌الممالک بود. او و ورثه اش ۲ باغ را وقف دانشگاه می‌کنند. در زمین بین ۲ باغ در سال ۱۳۱۷ کارخانه‌ای بنا می‌شود. برای راحتی کارگران کارخانه، خانه‌هایی نیز در همان اطراف برایشان بنا کردند. کارخانه مذکور به دولت رسید. اما ساکنان خانه‌ها و سپس فرزندانشان، در دهه‌های اخیر بدون هیچ سند و مدرکی همچنان در آن باقی ماندند. آن هم در شرایطی که کارخانه مذکور در دهه ۴۰ به طور کامل به کرج منتقل شد و دیگر خبری از کارخانه در آن محل نبود.

وضعیت مالکیت خانه‌ها چگونه است؟
با وجود مالکیت دولت بر زمین ها، وضعیت مالکیت خانه‌ها هیچ گاه قبل و بعد از انقلاب به طور دقیق روشن نشده بود، تا اینکه در سال ۱۳۸۱ زمین کارخانه به دانشگاه الزهرا واگذار شد. اما دانشگاه مدعی شد که زمین‌های اطراف که شامل این خانه‌ها هم می‌شود هم جزو املاک دانشگاه است؛ زمین‌های مورد مناقشه ۱۳ هزار متر مربع است؛ شکایت دانشگاه و پیگیری آن سال‌ها ادامه داشت تا اینکه بعد از برگزاری ۲۰۰ جلسه دادگاه، در ۲۷ مرداد ۱۳۹۷ دانشگاه توانست حکم قطعی تخریب خانه‌ها را بگیرد. دانشگاه مدعی است پس از آن، با تمام ساکنان صحبت شد و اعلام شد که باید آنجا را تخلیه کنند. ۲۰ روز قبل از حکم دادگاه مبنی بر تخلیه، در تابستان نماینده دادستانی هم به خانه ساکنان رفت و حکم مربوطه را به همه ساکنین ابلاغ کرد. دانشگاه هم اعلام کرد در حمل بار و بسته‌بندی اسباب ساکنان کمک می‌کند. بنا بر اعلام دانشگاه فردی هم پیدا شد که به ساکنان پنجاه میلیون پول بدهد تا جایی برای خودشان اجاره کنند. برخی هم می‌گویند دانشگاه به بعضی ازآن‌ها ۱۰۰ میلیون تومان پرداخت کرد تا ساکن پردیس شوند. عده‌ای از مردم قبول کرده واحد‌ها را تخلیه و تحویل دادند، ولی برخی همچنان بر ادعای مالکیت خود پافشاری می‌کنند.

عمده ساکنان محل مالکیت دانشگاه را قبول ندارند. آن‌ها می‌گویند در دوره‌ای به کارگر‌ها گفته اند خانه‌ها به شرط تملیک برای خودتان بماند و بابت این موضوع مقداری از حقوق‌شان کم شده. با این حال ظاهرا سند محکمی در این باره وجود ندارد. مهمترین سندی که ساکنان دارند، فیش آب و برق است که به اسم آن‌ها صادر می‌شود.

روند تخریب خانه‌ها چگونه است؟
از زمان صدور حکم، چند خانه تا کنون تخریب شده اند؛ گویا عده‌ای هم قید ادامه حضور در محل را زده اند، اما بیشتر ساکنان در آن باقی مانده اند. ماجرا رسانه‌ای شد؛ سلبریتی‌ها و دانشجویان دانشگاه الزهرا وارد ماجرا شدند و سرانجام تخریب‌ها متوقف شد. دانشجویان اخیرا نشستی در میان اهالی محل نیز برگزار و از آن‌ها حمایت کردند که مورد توجه بسیاری قرار گرفت.
اما ورود یک روحانی به ماجرا به نام مهدی صدرالساداتی جنبه‌ای جدید به مسئله ده ونک داد، برخی از بازداشت او نوشتند که البته بلافاصله به آزادی‌اش ختم شد. خود او در توضیحاتی پس از بازداشتش گفت: شکایت از من به عنوان تشویش اذهان عمومی و افترا از طرف من و نشر اکاذیب بوده است.

دانشگاه زمین‌ها را لازم دارد؟
مهناز ملانظری رییس فعلی دانشگاه در پاسخ به این سوال که چه شد که دانشگاه قصد بازپس‌گیری زمین‌ها را از ساکنان فعلی‌اش کرد؟ می‌گوید: سال ۱۳۹۴ دولت طی بخشنامه‌ای اعلام کرد که کلیه دانشگاه‌ها مانند دستگاه‌های دولتی موظف هستند اموال و دارایی‌های خود را بصورت دقیق شناسایی و در سیستم‌های وزارت دارایی ثبت کنند، از این رو دانشگاه الزهرا (س) برای رفع تصرف اموال خود پیگیری‌های لازم را انجام داد، گرچه از همان سال واگذاری زمین‌ها به دانشگاه، بحث رفع تصرف آن‌ها دنبال می‌شد تا دانشگاه الزهرا (س) بتواند فضای دانشگاهی خود را گسترش دهد. چون مشکلات دانشکده‌های دانشگاه به خوبی قابل لمس هستند و بعضا طبقه‌ای از یک ساختمان، دانشکده‌ای را تشکیل می‌دهد، لذا دانشگاه الزهرا (س) از سال ۱۳۹۴ برای بازپس‌گیری زمین‌ها در دادگاه طرح دعوی کرد.

اما آیا دانشگاه واقعا نیازمند این زمین هاست؟ دانشگاه الزهرا در حال حاضر مساحتی معادل ۱۴ هکتار در اختیار دارد، افزون بر فضای فیزیکی دانشکده‌ها، دارای آمفی تئاترها، استخرها، رستوران‌ها، غذا خوری‌های آماده، سالن ورزش، بانک، پست و مهد کودک نیز هست. از این رو در مورد ادعای کمبود فضا با توجه به این حجم زمین در اختیار، تردید‌هایی وجود دارد.

اسناد جدید
یک تشکل دانشجویی با انتشار سندی مدعی شد سال ۱۳۷۵ اکبر ترکان طی نامه‌ای به عباس آخوندی، وزیر وقت مسکن و شهرسازی، خواستار واگذاری منازل ده ونک به مردم بوده است. جنبش دانشجویی عدالتخواه همچنین مدعی است اسنادی را در اختیار دارد که نشان می‌دهد وزرای مختلف دوران هاشمی، خاتمی و احمدی نژاد همگی بر طبق قوانین مصوب کشور بر لزوم واگذاری خانه‌ها به بازنشستگان و شاغلین ساکن ده ونک تاکید کرده اند.

همچنین آن گونه که آفتاب یزد گزارش داده، خزعلی رئیس پیشین دانشگاه الزهرا (س) و عضو هیئت علمی فعلی می‌گوید این زمین‌ها از سوی دولت اصلاحات به آن‌ها اهدا شده است.

با این وجود، به تازگی نامه‌ای منتشر شده است که عبدالعلی زاده وزیر وقت مسکن ابهاماتی را در مورد اشتباه بودن پلاک ثبتی واگذار شده مطرح کرده است، این نامه خطاب به معاون اول وقت دولت اصلاحات است. بر این اساس وی دستور داد تا از تصرف این زمین‌ها توسط دانشگاه الزهرا ممانعت به عمل آید، با این همه پس از اتمام کار دولت و تغییر مدیریت از اصلاح طلبان به اصولگرایان آن‌ها شدیداً موضوع تصرف زمین‌ها را در دستور کار قرار دادند.

چه باید کرد؟
اولین راه برای تغییر حکم، استفاده از ماده ۴۷۷ آیین دادرسی برای اعاده دادرسی است. با این حال، راه حل‌های دیگری هم وجود دارد.

اینکه اسناد ساکنان محله معتبر هست یا نیست، اینکه بر اسا حکم دادگاه باید خانه‌ها را تخلیه کنند، اینکه به بقیه چه ارتباطی دارد که به فکر مسکن آن‌ها باشند همگی مربوط به مسائل خشک و صرفا بر اساس قانون است.

واقعیت آن است که طرف دعوای ساکنان محل دانشگاه الزهراست که دولتی است. در ضمن حفظ کرامت انسانی و حقوق شهروندی که از شعار‌های اصلی حسن روحانی است، موضوعی نیست که بتوان با یک حکم تخلیه آن را زیر پا گذاشت.

موضوع دیگر آن است که ساکنان محله مذکور از طبقات مرفه نیستند. بسیاری از خانه هایشان خداکثر ۳۰ متر مربع مساحت دارد و امکانات مناسبی هم ندارند. تنها موضوع، در این میان ارزش بالای زمین‌هایی است که در آن ساکن هستند. به نظر می‌رسد دولت اگر قصد تخلیه دارد یا هر تصمیم دیگری، باید رضایت ساکنان به طور کامل گرفته و خواسته آن‌ها به نوعی با مصالحه تامین شود.

پی نوشت:

انسیه خزعلی در تماس با «انتخاب» هرگونه مصاحبه با روزنامه آفتاب یزد و اظهارنظر در این خصوص را تکذیب کرد.

نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۳۲
در انتظار بررسی: ۳
غیر قابل انتشار: ۶
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۱۱ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۲
34
27
زمین برای دانشگاه هست باید برگردونده بشه.
نوید
|
Germany
|
۱۲:۲۲ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۲
19
29
بترسند از آه مستضعفین
میلاد یوسفی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۲۹ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۲
2
10
سلام وقت بخیر خوبین؟
ای کاش معضلات و مشکلات مردم شرق تهران با شهرداری هم گزارشی تهیه کنید
چندین خانه در تهرانپارس بیش از سی سال هست که در طرح می‌باشد و خانه ها کاملا فرسوده هستند ولی امکان بازسازی و نوسازی وجود ندارد حتما باید اتفاق ناگواری رخ بده تا گزارش تهیه کنید؟ یا چون هم اکنون شهرداری از لحاظ سیاسی با شما یکی هست امکان تهیه گزارش ندارید؟
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۳۱ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۲
5
31
باید عدالت را بین مردم و دولت اجرا کرد.
طرفداری صرف از مردم به خاطر مردم بودن نه عادلانه است نه صحیح.
بلکه نسکوک است.
اینها خانه سازمانی بوده مربوط به کارخانه . پس سهم دولتند.
در لرستان هم عده ای در پی اینند که باغ کشاورزی را به بهانه سکونت در خانه های سازمانی اش تصاحب کنند.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۴۶ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۲
24
33
بود و نبود دانشکاه الزهرا برای مردم ایران و دنیا هیچ فرقی ندارد فقط دیگ نانی است برای چند نفر
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۹:۱۵ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۲
اگر دوزار سواد داشتی نمی گفتی وجود یا عدم وجود دانشگاه فرقی نداره ، مال مردم خوری و دزدی خوبه نه
Ali
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۵۰ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۲
18
32
دانشگاه الزهرا بود و نبودش چه فرقی دارد؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۹:۱۴ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۲
البته به حال توی بی سواد حتما نه
Ali
| Iran, Islamic Republic of |
۲۳:۰۴ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۲
بیخشید یادم رفته بود نصف اختراعات کشور مال اینا هست !
نفرت پراکنی مذهبی و سو استفاده از دین برای کاسبی
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۵۴ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۲
4
12
باید بپرسید ساکنین این خانه ها چگونه ساکن شدند؟ .آیا بابت این خانها پولی پرداخت کرده اند یا نه؟
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۵۶ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۲
5
23
تصاحب زمینها در این منطقه از سوی اهالی محل سبقه قدیمی دارد و چرا گرفتن آن از سوی صاحبین واقعی آن جای اشکال دارد؟ ترویج بی قانونی و تصاحب اموال دیگران به بهانه حمایت از مستضعفان جای تاسف دارد
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۲۰ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۲
14
13
بهترین سیره و روش همان سیره مولایمان امیر مومنان است که در کار مدیریتی مسئول تازه به دوران رسیده الزهرا دیده نمی شود.اصلا با ان یازده هکتار چه کار درستی انجام داده اند که دنبال خراب کردن مابقی هستند.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۲۱ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۲
9
13
جوری حرف نزنید که گویی دانشگاه متعلق به دولت است (یعنی مثلا یک فرد یا یک گروه خاص). دانشگاه الزهرا، تهران، رازی، خلیج فارس یا هر دانشگاه دیگری متعلق به مدم هستند و البته کل مردم ایران. هر کسی که بتواند در کنکور قبول شود به عنوان دانشجو می تواند وارد دانشگاه شود. من حدس می زنم در این دانشگاه هم مثل بقیه دانشگاه های کشور دانشجویانی از سراسر کشور مشغول تحصیل هستند. اگر زمین متعلق به دانشگاه هست که خوب باید به دانشگاه برگردانده شود که ظاهرا تکلیف از سوی دادگاه مشخص شده است. لطفا از کارهای پوپولیستی دست بردارید. با همین کارها دولت را مجبور کردید که زیان گروهی را در جریان موسسات مالی غیرقانونی بپردازد و فشار تورمی ناشی از آن را به همه مردم ایران تحمیل کردید.
حسین
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۳۶ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۲
11
13
این کسانی که اومدن نظر گزاشتن که این زمینها مال دولته و باید به دولت برگردونده بشه.خدا وکیلی اگه خودشون جای این بنده های خدا بودن حاضر بودن باز هم این حرفهارو بزنن یا مرگ فقط یرای همسایه خوبه؟
پاسخ ها
نادر
| Iran, Islamic Republic of |
۱۷:۳۸ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۲
دوست عزیز؛ شما اگه واقعاً به خدا اعتقاد داری، باید بدونی که این املاک غصبیه و حتّی نماز هم نمیشه خوند توی این خونه‌ها... حالا میخواد مال من باشه یا مال شما یا هر کس دیگه‌ای... اگه قرار باشه هر کس بخاطر منافع خودش موضع گیری کنه که وضع مملکت همینجوری میمونه که!!!
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۷:۴۴ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۲
مال بیت المال خوردن نداره کسی بخوره هم باید اون دنیا جواب 80میلیون نفر را بده
افتخار
|
Australia
|
۱۳:۵۳ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۲
10
10
زمین خانه ها متعلق به دانشگاه است و جانبداری کور از ساکنان صحیح نیست. چون حق مالیات میبایست در جامعه خدشه ناپذیر باقی بماند. ولی عدل و انصاف اسلامی حکم می‌کند که ساکنان این خانه ها در این سالیان زیاد نوعی سرقفلی برای خود پدید آورده‌اند لذا دانشگاه باید بر اساس متراژ زمین هر خانه پولی به ساکنان بدهد تا آنها راضی شوند و سرپناهی نیز بدست آورند. مسئولین. انشگاه فراموش نکنند که یک مثل فرنگی می‌گوید هر مشکل راه حل دارد غیر از مرگ و مالیات.!
راضیه
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۲۷ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۲
2
5
من به عنوان دانشجوی الزهرا از خیلی از کارکنان و برخی از اهالی پرسیدم چیزی که متوجه شدم این است که دانشگاه مالک واقعی زمینهاست و اهالی اصلا سندی ندارند و یکبار سال 84 به اهالی پول زمینها هم که متعلق به انها نبوده پرداخت شده.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۳۷ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۲
8
9
باید خونه ها بطور کامل تخریب بشود چون حق دانشگاه است
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۷:۴۳ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۲
1
3
اگر زمینها مال دولته واگذاری آن به مردم نه جایز است و نه صحیح باید برگرده به بیت المال لکن مهلت قابل قبولی هم به اهالی بدهند تا بتوانندبرای خود منزلی آماده کنند و در مدت مذکور ازشون اجاره بگیرند تا کسی به ناحق از پول ملت استفاده نکنه اگر هم مستضعفند مانند بقیه مستضعفان با اشون رفتار بشه
علی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۱۲ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۲
0
5
زمین دولتی باید به بیت‌المال برگردد، اگه هرکی هرکی یه واحد از اون رو به من هم بدید...
علی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۱۲ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۲
1
4
زمین دولتی باید به بیت‌المال برگردد، اگه هرکی هرکی یه واحد از اون رو به من هم بدید...
علی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۱۲ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۲
1
4
زمین دولتی باید به بیت‌المال برگردد، اگه هرکی هرکی یه واحد از اون رو به من هم بدید...
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۱۴ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۲
3
7
چرا اینقدر شانتاژ می کنید؟ عده ای سالهاست زمین هایی را تصرف کرده اندو با قلدری استفاده کرده اند.زمین ها متعلق به دانشگاه است نه تنها باید برگردانده شود بلکه باید اجرت المثل ایام تصرف را هم بدهند.اگر حکم اجرا نشود سنگ روی سنگ بند نمیشود.هرکس زورش بیستر بود وقلدر تر بود مال دیگری را تصاحب می کنه
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۵۰ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۲
9
2
اینجا باید طرف مردم بود ، دانشگاه الزهرا چه سودی به مملکت داره ، این همه دانشگاه، طمع نکنه بزاره مردم زندگی کنند
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۱۲ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۲
3
6
سلام من دوره کارشناسی ارشدم رو در همین دانشگاه گذروندم کسایی که می گن دانشگاه بزرگه و فضای کافی داره باید برن و ببینن که بعضی از دانشکده چقدر کوچک هستند ، به خصوص خوابگاه دانشجویی برا بچه های ارشد و.دکترا اتاقهای 9متری بود اونم برا دونفر ، درسته کسی بیاد خونه شما رو به بهانه های واهی که شما پول دارید و... تصاحب کنه ؟
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۰:۱۶ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۲
3
8
زمین مال دانشگاه هست و باید هم تحویل دانشگاه بشود. اینقدر هم آسمون ریسمون نداره.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۲:۴۲ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۲
4
4
واقعا نوشتن چنین مقالاتی در یک سایت خبری به معنای خروج از عدالت و بی طرفی در انتقال اخبار و مشروعیت بخشی به غصب اموال عمومی است
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۵۶ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۳
1
2
الله الله الله از قضاوت!

چه رسد به قضاوت ندانسته و از روی بی اطلاعی...
ناشناس
|
United States
|
۱۰:۱۲ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۳
0
0
اینها که سند ندارند تازه
املاک طرح گسترش مجلس را که بز خری کردند و مردم رو که مالک واقعی بودند رو به زور بلند کرد چی؟!!
حمید
|
Romania
|
۰۲:۳۳ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۴
0
1
همه می دانند که این زمینها با زور تصرف شده است و متاسفانه 40 سال هم ادامه داشته است در نهایت به این شرایط باید خاتمه داده شود. حقوق صاحبان حقیقی و حقوقی این املاک 40 سال پامال شده است خوب است کسانی که حق الناس را در سرلوحه زندگی خود دارند 40 سال خسارت به مالکان حقیقی و حقوقی و اعاده نمازها و .... خود را پرداخت کنند.
ناشناس2
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۷:۲۰ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۴
1
0
درسته اینها سند ندارند ولی متاسفانه دولت خیلی جاها در حق مردم اجحاف میکنه.و حتی حق طبیعی مردم را از آنها دریغ میکنه.
اگر بی هیچ بود که قبض آب و برق هم به اسم ساکنان محله نبود.
نظرات بینندگان