arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۸۵۱
تاریخ انتشار: ۵۱ : ۰۱ - ۱۳ بهمن ۱۳۸۹

قطار تغییر اعراب در سوریه هم ایستگاه دارد ؟

آنچه که از اواسط ماه دسامبر در قالب اعتراضات گسترده مردمی در تونس آغاز شد و حکومت آن کشور را ساقط کرد و سپس به کشورهای الجزاير ، اردن ، يمن ، سودان و اکنون هم مصر را با بحران سياسی روبرو کرده است ممکن است به سوريه نيز کشيده شود.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

سايت آمريکايی سی ان ان طی گزارشی به بررسی اوضاع کشورهای عرب و نتایج تب تونس و احتمال ایجاد بحران در سایر بلاد عرب پرداخته است .

به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری انتخاب ، سی ان ان آورده است :  آنچه که از اواسط ماه دسامبر در قالب اعتراضات گسترده مردمی در تونس آغاز شد و حکومت آن کشور را ساقط کرد و سپس به کشورهای الجزاير ، اردن ، يمن ، سودان و اکنون هم مصر را با بحران سياسی روبرو کرده است ممکن است به سوريه نيز کشيده شود.

گروه های مخالف حکومت سوريه از مردم دعوت کرده اند که روز شنبه در تظاهرات عمومی عليه حکومت بشار اسد شرکت کنند. اين گروهها از هم اکنون يک صفحه ويژه در شبکه فيس بوک تهيه کرده و برای شرکت در اين تظاهرات در دمشق و شهرهای ديگر سوريه تبليغ می کنند.

به گزارش شبکه خبری سی ان ان دعوت کنندگان اين تظاهرات خواستار بهبود سطح زندگی و معيشت مردم، بهبود وضعيت حقوق بشر و آزادی ها و فضای بيشتر برای حضور جوانان شده اند. هنوز مشخص نيست که چند نفر در اين تظاهرات شرکت خواهند کرد. تاکنون چند هزار نفر حمايت خود را از اين اقدام در صفحه فيس بوک اعلام کرده اند.

انستيتو مطالعات خاورميانه که يک مرکز مطالعاتی در شهر واشنگتن است و مطالب صفحه فيس بوک سوريه را ترجمه و بررسی کرده می گويد شايد تعداد زيادی از حاميان اين اقدام سوری های ساکن خارج از کشور باشند.

سوری ها در سالهای 2001 و 2010 به ترتیب توسط روزنامه نگاران و روشنفکران و یاری خواستن از نهادهای حقوق بشری دولت بشار اسد را تحت فشار قرار داده اند . اما آنچه اینبار خطر را دوچندان کرده ایجاد یک خیزش در کشورهای عربی علیه دیکتاتوری های وابسته و منفعل در برابر غرب و رژیم صهیونیستی می باشد .

بشار اسد در گفتگوی 11 بهمن خود با وال ستریت ژورنال با توجه و دقت به این خطر و جلوگیری از شیوع آن در کشورش، رکود سیاسی و اقتصادی، ایدئولوژی ضعیف و دخالت بیگانگان را «عوامل شیوع بیماری در منطقه» و آشفتگی سیاسی در مصر و تونس خوانده بود و با تاکید بر عدم وجود اختلاف میان دولت و مردم در سوریه گفته است : وقتی سیاست‌های دولت با باورها و خواسته‌های مردم مخالف باشد، شکافی میان دولت و مردم پدید می‌آید که در این آشفتگی‌های سیاسی خود را نشان می‌دهد.

اسد معتقد است : چنین شکافی در سوریه وجود ندارد و اگرچه وضع اقتصادی ما به علت تحریم‌های بین‌المللی از مصر دشوارتر است اما با خیزش و اعتراض عمومی مواجه نیستیم.

رئیس‌جمهوری سوریه تاکید کرد: «تظاهرات در مصر، تونس و یمن «دوران جدیدی در خاورمیانه» به‌وجود آورده و حاکمان عرب باید تلاش های بیشتری برای برآورده کردن خواست‌های اقتصادی و سیاسی ملت‌هایشان بکنند.»

در این مصاحبه اسد وعده داده : اسد گفت: «در سال جاری اصلاحات سیاسی زیادی انجام خواهد داد و این اصلاحات «برگزاری انتخابات شهرداری‌ها، افزایش اختیارات سازمان‌های غیر دولتی و اجرای قانون جدید برای رسانه» را شامل می‌شود.

دولت سوریه پیش از این تدابیری را برای کاهش قیمت کالاهای اساسی اتخاذ کرده بود تا از فشارهایی که باعث شد مردم در تونس و الجزایر دست به شورش بزنند، جلوگیری کند.

شایان ذکر است که سوریه اخیراً به دنبال حوادث کشور تونس حقوق کارگران را از 870 لیره به 1500 لیره افزایش داده است .همچنین صندوق ویژه ای برای کمک به خانواده های فقیر تاسیس نموده است.
نظرات بینندگان