arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۲۴۲۷۵
تاریخ انتشار: ۴۰ : ۱۴ - ۰۵ ارديبهشت ۱۳۹۰

آیت الله مکارم: امروز علوم انساني آميخته به مسايل مادي و غير اسلامي است

اين مرجع تقليد در ديدار رييس و اعضاي فرهنگستان علوم اسلامي و در آستانه‌ي برگزاري همايش بزرگ «تحول در علوم انساني» گفت: يكي از مهم‌ترين مسائل روز تحول در علوم انساني است زيرا علوم انساني كنوني برگرفته از فرهنگ غربي است.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
يكي از مراجع تقليد گفت: تحول در عرصه علوم انساني بايد با توجه به مباني قرآني صورت گيرد.

به گزارش خبرگزاری انتخاب به نقل از ایسنا، اين مرجع تقليد در ديدار رييس و اعضاي فرهنگستان علوم اسلامي و در آستانه‌ي برگزاري همايش بزرگ «تحول در علوم انساني» گفت: يكي از مهم‌ترين مسائل روز تحول در علوم انساني است زيرا علوم انساني كنوني برگرفته از فرهنگ غربي است.

وي افزود: اگرچه ممكن است برخي اصلاحات در علوم انساني صورت گرفته باشد‌ ولي ماهيت علوم انساني گرفته از غرب چندان تغييري نكرده است و اين امر شايد براي برخي افراد واجب عيني باشد، آنها كه مي‌توانند تحولي در علوم انساني شكل دهند.

استاد حوزه علميه قم اضافه كرد: علوم انساني در جامعه تاثير بسزايي دارد زيرا آنچه فرهنگ يك جامعه را تغيير و يا تكميل مي‌كند همين مسئله علوم انساني است و اسلام در درجه اول با فرهنگ سرو‌كار دارد و پيامبر اكرم (ص) بر همين اساس مبعوث شد و مهم‌ترين كار در تحول مسائل فرهنگي را انجام داد.

آيت‌الله مكارم شيرازي در ادامه گفت: وقتي فرهنگ يك جامعه متحول شود به يقين ساير مسايل اقتصادي، سياسي و اجتماعي نيز بر اساس اين تغيير و تحول فرهنگي متحول خواهد شد و اين مسئله بايد با جديت دنبال شود.

وي افزود: اگرچه وسواس امر ناپسندي است اما گاهي براي برخي مسائل همچون تحول در علوم انساني امر پسنديده به نظر مي‌رسد، زيرا علوم انساني امروز بايد با حساسيت بيشتر مورد تحقيق و بررسي ريشه‌اي قرار گيرد.

اين مرجع تقليد خاطرنشان كرد: علم گمشده انسان است و ما علم را قبول داريم، از هر نقطه‌اي از نقاط جهان باشد اما علوم انساني امروز آميخته به مسائل مادي و غير اسلامي است و بايد با دقت بررسي و تصفيه شود.

وي گفت: بايد جديت جايگزين درستي در اين خصوص داشته باشيم و اين جايگزيني بايد بر اساس قرآن و سنت و عقل باشد.

استاد حوزه علميه قم تصريح كرد: ما بايد براساس فرهنگ قرآني خودمان علوم انساني را توليد و به جامعه عرضه كنيم تا تشنگان معرفت سيراب شوند.

هم‌چنين به گزارش مرکز خبر حوزه، آيت‌الله مکارم شيرازي در ديدار اعضاي ستاد تدوين دايرةالمعارف حوزوي دفاع مقدس با ابراز خرسندي از تدوين اين دايرةالمعارف، گفت: اگر مردم بدانند که نظام اسلامي به آساني به دست نيامده است، سبب مي‌شود براي حفظ آن تلاش بيشتري نمايند و پاي آن بايستند.

اين مرجع تقليد اظهاركرد: چيزي که انسان ارزان به دست آورد، ارزان نيز از دست مي‌دهد و آنچه که گران به دست آورد، به آساني از دست نمي‌دهد. وقتي مردم زمان ما و نسل‌هاي آينده بفهمند که اين نظام ارزان به دست نيامده که ارزان از دست برود، سبب مي‌شود در حفظ آن تلاش بيشتري نمايند و پاي آن بايستند.

وي ادامه داد:‌ جنگ تحميلي از نظر مقياس زمان و مکان، در تاريخ کشور ما ديده نشده بود، بنابريان اين نکته بايد در اين دايرةالمعارف آوره شود و برتري و اهميت آن براي خواننده تبيين شود.

آيت‌الله مکارم شيرازي، تاريخ هر ملتي را هويت آن ملت‌ معرفي کرد وگفت: هراندازه که تاريخ يک ملت مبهم شود، هويت آن ملت نيز مبهم و ناقص مي‌شود، ‌از اين رو بايد تلاش کرد که تاريخ را نوشت و براي آيندگان به يادگار گذاشت تا اين هويت ملي و ديني حفظ شود.

وي ايجاد جرأت و شهامت را از ديگر دستاوردهاي زنده نگه داشتن تاريخ دفاع مقدس معرفي و خاطرنشان کرد:‌ زماني که نسل‌هاي آينده بدانند نياکان و پدران و مادران آنان در چه شرايطي در مقابل دشمن ايستادند و نگذاشتند حتي يک وجب از خاک اين کشور کم شود، اين امر باعث مي‌شود آنها نيز قدرت به دست آورند و شجاعت را حفظ کنند.

اين مرجع تقليد نشان دادن حضور روحانيت در دوران دفاع مقدس را راهي براي بستن دهان بدگويان نسبت به روحانيت برشمرد و گفت: اگر حضور گسترده روحانيت در دفاع مقدس و جانفشاني‌هاي آنان براي مردم تبيين نشود، ممکن است عده‌اي بدخواه بگويند که روحانيون جوانان را به جبهه‌ها فرستادند و خودشان ماندند؛ بنابراين اگر با اسناد و مدارک نشان داده شود که روحانيت نسبت به اقشار مختلف، بيشترين شهيد را براي حفظ نظام فدا کرده‌اند، زبان بدگويان بسته مي‌شود.

وي با استناد به روايتي از امام علي(ع) که فرموده‌اند: «اگر شما را دعوت به طاعتي مي‌کنم، خودم پيش قدم مي‌شوم»، بيان كرد: با انتشار اين دايرةالمعارف همگان مي‌فهمند که فرهنگ علوي در جنگ تحميلي حاکم بود و اگر روحانيون مردم را به حضور در جبهه دعوت کردند، خودشان نيز پيش قدم بودند.

آيت‌الله مکارم شيرازي در ادامه سخنان خود با طرح برخي پيشنهادات در تدوين و انتشار اين دايرةالمعارف، اظهار كرد: براي اين که مردم به درستي اين داير‌ةالمعارف پي ببرند، بايد از از اغراق‌گويي پرهيز شود و واقعيت‌ها را آن‌گونه که هست، نوشت؛ زيرا اگر خواننده احساس کند که اين مطالب بيان واقعيت است، به همه آن ايمان مي‌آورد ولي اگر بزرگ‌نمايي و اغراق باشد، بي‌اعتماد مي‌شود.

وي با اشاره به وجود برخي مسائل قطعي و احتمالي در باره دفاع مقدس خاطرنشان کرد:‌ همه مسائل بايد همان گونه که است آورده شود و مشخص شود کدام مسائل قطعي و کدام يک احتمالي است.

اين مرجع تقليد همچنين افزود: برخي مسائل وجود دارد که درست است و واقعيت هم دارد، ولي ممکن است عامه مردم تحمل شنيدن آن را نداشته باشند؛ بنابراين چنين مسائلي تنها براي خواص مطرح شود.

وي نوشتن چکيده‌اي از مطالب مهم اين دايرةالمعارف را در پايان هر بخش توصيه کرد و گفت: بسياري از افراد فرصت خواندن تمامي مطالب کتاب را ندارند، از اين رو بايد چکيده فصل‌ها نيز در پايان آن فصل آورده شود تا اين افراد با مراجعه به آن، از تعاليم اين کتاب بهره‌مند شوند.

همچنين در ابتداي اين مراسم ، معان امور طلاب و دانش‌آموختگان حوزه علميه در ارائه گزارشي از روند تکميل دايرةالمعارف حوزوي دفاع مقدس گفت: دايره‌المعارف دفاع مقدس مربوط به تمامي شهداي جنگ تحميلي مي‌باشد و اين ستاد تدوين دايره‌المعارف حوزوي دفاع مقدس، به دنبال نشان دادن حضور گسترده و جانفشاني روحانيت در اين عرصه مي‌باشد.

حجت‌الاسلام والمسلمين ملک‌دار خاطرنشان كرد: در اين راستا، پنجم خرداد‌ماه در سالن همايش دفتر تبليغات اسلامي حوزه علميه همايشي برگزار مي‌شود که آثار و مقالات ارسالي و سخنراني‌هاي انجام شده در اين همايش منبع خوبي براي تهيه اين دايرةالمعارف حوزوي دفاع مقدس است.

وي تصريح کرد: اگر اين ستاد حوزوي وارد عمل نمي‌شود، ممکن بود مطالبي که در باره شهداي روحاني در دايرةالمعارف دفاع مقدس مطرح مي‌شود،‌ نتواند نقش و حضور گسترده روحانيت را در جنگ تحميلي نشان دهد.

نظرات بینندگان