arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۲۵۱۹۹
تاریخ انتشار: ۱۳ : ۱۱ - ۱۸ ارديبهشت ۱۳۹۰
كار، كار جيمز باند است؛

چه كسي لنين را ترور کرد؟

شواهد تازه نشانگر آن است كه مامور لندن در مسكو در توطئه كشتن لنين دخالت داشت و هيات دولت انگلستان در دوران جنگ جهاني اول در مورد ايجاد حكومت نظامي در روسيه جلساتي برگزار كرده بود.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
شواهد تازه نشانگر آن است كه مامور لندن در مسكو در توطئه كشتن لنين دخالت داشت و هيات دولت انگلستان در دوران جنگ جهاني اول در مورد ايجاد حكومت نظامي در روسيه جلساتي برگزار كرده بود.

به گزارش انتخاب به نقل از شرق، اين داستان از هنگامي كه سر زبان ها افتاد چنان باورناپذير مي كرد كه به مدت نزديك به يك قرن بسياري آن را افسانه و داستان خوانده اند. اما پس از گذشت 90 سال، طبق اسنادي كه به تازگي پيدا شده است امكان دارد توطئه افسانه اي معروف به «توطئه لاكهارت» حقيقت داشته و دولت انگلستان در بالاترين ترازها در آن دست داشته باشد.

 در سال 1918 زني روسي طي توطئه اي با شليك دو گلوله، رهبر بلشويك ها در آن زمان را مورد هدف قرار داد و طبق اين اسناد رابرت بروس لاكهارت، نماينده لندن در مسكو در اين توطئه دست داشته است.

 مي گويند ماجراهاي زندگي لاكهارت در روسيه الهام بخش داستان هاي جاسوسي نويسنده معروف يان فلمينگ (نويسنده داستان هاي جيمز باند) بوده است، ولي خود لاكهارت همواره منكر دست داشتن خود در توطئه ترور لنين بود.

كارشناسان معتقدند براي روشن شدن حقيقت ماجرا بايد به بايگاني اسناد دولتي انگلستان رفت. ولي اطلاعات مربوط به اين ماجرا همچنان جزو بخش محرمانه اسناد دولتي انگلستان است كه به گمان برخي، تلاشي براي پنهان نگه داشتن حقيقت است. رابرت سرويس، استاد دانشگاه و مورخي كه درباره اين ماجرا تحقيق مي كند، مي گويد: «خط مشي امروزي سازمان اطلاعات و دولت انگلستان مخالفت صريح با براندازي حكومت هاي خارجي يا به قتل رساندن رهبران سياسي خارجي است.»

 حدس من اين است كه دولت انگلستان مي خواهد وانمود كند همواره از همين خط مشي پيروي مي كرده و دست انگلستان همواره پاك بوده است. اما دست انگلستان هميشه پاك نبوده است، يعني مانند هر حكومت ديگري ناپاكي هايي هم داشته است.»

 لاكهارت را براي جلوگيري از كنار آمدن بلشويك ها با آلماني ها در اواخر جنگ جهاني اول به روسيه فرستاده بودند. ماجراي توطئه چيني لاكهارت را در كتاب هاي درسي مدارس شوروي تدريس كرده اند و حتي در فيلم هاي سينمايي به تصوير كشيده اند اما انگلستان همواره اين كارها را تبليغات ضدغربي ناميده است. اما طبق تلگرامي كه لاكهارت در تابستان 1918 به لندن فرستاده بود مشخص است كه در مورد امكان به قتل رساندن لنين با لرد كرزن صلاح مصلحت كرده است.

 لرد كرزن در آن هنگام يكي از اعضاي هيات دولت زمان جنگ انگلستان بود. لاكهارت حمايت خود را از يكي از مخالفان محلي بلشويك ها به نام ساوينكف اعلام مي كند و به طرفداري از مشاركت انگلستان در توطئه كشتن لنين استدلال مي كند.

 در اين تلگرام آمده است: «ساوينكف اقدامي ضدانقلابي را طراحي كرده است. طبق اين طرح در صورت دخالت كردن متفقان، سران برجسته بلشويك ها را به قتل مي رسانند و حكومت نظامي برقرار مي كنند.» زير اين تلگرام يادداشتي به چشم مي خورد كه با حروف نخست نام لرد كرزن امضا شده است.

در اين يادداشت آمده است: «شيوه هاي ساوينكف قاطعانه است و اگر با موفقيت اجرا شود احتمال دارد كارساز باشد، ولي تا وقتي كه در مورد دخالت متفقان تصميم قطعي گرفته نشده باشد نمي توانيم حرفي بزنيم يا كاري انجام دهيم.»

 ماموران پليس مخفي روسيه، لاكهارت را پس از اجراي توطئه عليه لنين دستگير كردند اما لاكهارت در خاطرات خود نوشته است كه اين توطئه كار سيدني رايلي بوده است، جاسوس روسي معروفي كه براي انگلستان كار مي كرد. مي گويند رايلي معروف به تك خال جاسوسان كه عادت به جلوه فروشي و ظاهرسازي هم داشت الهام بخش يان فلمينگ در خلق مامور 007 بود و به خاطر دست داشتن در توطئه قتل لنين تيرباران شد. اما طبق نامه اي كه از بايگاني اسناد دولتي آمريكا بيرون آمده لاكهارت بسيار بيشتر از آنكه رايلي گفته در فعاليت هاي وي دست داشته است.

 رابين پسر لاكهارت مي گويد: «اگر مساله رابطه پدرم با رايلي هنوز باعث دل مشغولي كساني در وزارت خارجه است بايد بگويم كه در كتاب خاطرات پدرم به وضوح آمده است وقتي در سال 1918 تصميم بر دخالت در روسيه گرفته شد پدرم به طور فعال از فعاليت هاي ضدانقلابي پشتيباني كرد و البته رايلي هم نقش فعالي در آن داشت.

 پدرم خودش به طور مشخص به من گفت كه همكاري اش با رايلي خيلي بيشتر از آني است كه انتشار يافته است.» رابرت سرويس كه اين سند جديد را پيدا كرده مدعي است تنها راه پي بردن به چند و چون ماجرا رفتن به سراغ بايگاني اسناد دولتي انگلستان و بررسي اسناد آن روزهاست ولي دولت انگلستان همچنان بسياري از اسناد را محرمانه نگه داشته است.
نظرات بینندگان