arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۴۶۰۴۹
تاریخ انتشار: ۳۷ : ۰۰ - ۱۲ آذر ۱۳۹۰

قطعنامه پیشنهادی ایران در سازمان ملل تصویب شد

قطعنامه ارائه شده از سوی ایران در زمینه خلع سلاح هسته ای با 118 رای مثبت در مجمع عمومی سازمان ملل به تصویب رسید.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :


فارس نوشت : 

 قطعنامه ارائه شده از سوی ایران در زمینه خلع سلاح هسته ای با 118 رای مثبت در مجمع عمومی سازمان ملل به تصویب رسید.

هیئت نمایندگی جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل در نشست اخیر مجمع عمومی این سازمان پیش‌نویس قطعنامه‌ای را ارائه داد که علی رغم مخالفت آمریکا و رژیم صهیونیستی و برخی کشورهای غربی، با 118 رأی مثبت به تصویب رسید.

عنوان این قطعنامه پیگیری اجرای تعهدات پذیرفته شده در چارچوب کنفرانس‌های بازنگری دولت‌های عضو پیمان عدم اشاعه سلاح‌های هسته‌ای در سال های 1995، 2000 و 2010 میلادی بود که برای چهارمین بار طی 8 سال گذشته از سوی ایران ارائه و تصویب شد.

با وجود مخالفت آمریکا، رژیم صهیونیستی، کشورهای عضو اتحادیه اروپا و چند هم‌پیمان عمدتاً غربی آمریکا، قطعنامه پیشنهادی ایران با آرای مثبت اکثریت قریب به اتفاق کشورهای عضو جنبش عدم تعهد تصویب شد. 
در مجموع 52 کشور به این قطعنامه رأی منفی و 6 کشور نیز به آن رأی ممتنع دادند.

این قطعنامه از کشورهای دارای سلاح هسته‌ای می‌خواهد به اقدامات لازم جهت اجرای تعهداتشان مبنی بر انهدام کامل زرادخانه تسلیحات اتمی خود بر اساس اصول شفافیت، برگشت‌ناپذیری و نظارت بین‌المللی سرعت بخشند.

طبق پیمان عدم اشاعه هسته‌ای که در سال 1970 میلادی لازم الاجرا شده، کلیه دولت‌های برخوردار از سلاح هسته‌ای متعهد شده‌اند تمام تسلیحات اتمی خود را منهدم کنند. به علاوه، آنها از نظر حقوقی موظفند نه تنها از هرگونه اقدام برای ساخت سلاح هسته‌ای خودداری کنند، بلکه باید از انتقال اینگونه سلاح‌ها به دیگر کشورها، استقرار آنها در خارج از خاک خویش و همکاری با دیگر دولت ها برای ساخت سلاح اتمی نیز بپرهیزند.

دولت های هسته‌ای پس از دهه‌ها عدم پایبندی به این تعهدات حقوقی مصرح خود، در قالب اسناد نهایی کنفرانس‌های بازنگری پیمان عدم اشاعه سلاح‌های هسته‌ای در سال های 1995، 2000 و 2010 میلادی مجدداً متعهد شده‌اند گام‌های عملی مؤثری را برای امحای سلاح‌های هسته‌ای بردارند.

در بخشی از قطعنامه پیشنهادی ایران بر اجرای قطعنامه کنفرانس اعضای پیمان عدم اشاعه در سال 1995 در خصوص ایجاد خاورمیانه عاری از سلاح هسته‌ای نیز تأکید شده است. قطعنامه سال 1995 در مورد خاورمیانه خواستار پیوستن رژیم صهیونیستی به معاهده عدم اشاعه سلاح‌های هسته‌ای و قرار دادن تأسیسات هسته‌ای خویش تحت نظارت آژانس بین المللی انرژی اتمی است.
 آمریکا، فرانسه، انگلیس، رژیم صهیونیستی و کشورهای غربی، از جمله به دلیل وجود این بخش به قطعنامه پیشنهادی ایران رأی منفی دادند.

در قطعنامه پیشنهادی ایران همچنین بر ضرورت ارائه تضمین‌های امنیتی به کشورهای غیرهسته‌ای مبنی بر عدم به کارگیری و یا تهدید به استفاده از سلاح هسته‌ای علیه آنها تأکید شده است.

از بین بیش از 23 هزار کلاهک اتمی موجود در جهان، حدود 20 هزار کلاهک در اختیار آمریکا و روسیه است. 

اگرچه خلع سلاح هسته‌ای از شعارهای اساسی اوباما قبل و بعد از انتخابات ریاست جمهوری بوده و در این راستا وی به انجام اقدامات نمادینی نظیر انعقاد معاهده استارت جدید با روسیه برای کاهش سلاح‌های هسته‌ای دو طرف نیز مبادرت کرده، ولی بر اساس گزارشات مراکز رسمی این کشور، میزان بودجه اختصاص داده شده در زمان اوباما برای مدرن‌سازی سلاح‌های اتمی آمریکا و تولید نسل جدید سلاح‌های هسته‌ای بسیار بیشتر از زمان بوش بوده است.
 
اکثر کشورهای جهان، وجود سلاح های هسته‌ای را اصلی ترین تهدید صلح و امنیت جهان می‌دانند و معتقدند تنها راه رهایی از این خطر امحای کلیه این سلاح‌ها و ایجاد جهان عاری از سلاح هسته‌ای است. در این راستا، جنبش عدم تعهد با برخورداری از 120 دولت عضو، امحای تمام سلاح‌های اتمی را اولین اولویت خود در زمینه خلع سلاح می‌داند.

جمهوری اسلامی ایران به عنوان آخرین قربانی سلاح‌های شیمیایی معتقد است امنیت جهانی با وجود سلاح هسته‌ای یا سایر سلاح‌های کشتار جمعی تقویت نمی‌شود و بنابراین ایجاد جهانی امن مستلزم انهدام کامل این سلاح‌ها و در صدر آنها تسلیحات هسته‌ای است.
براساس این سیاست، طی دو سال اخیر ایران دو کنفرانس بین‌المللی در زمینه خلع سلاح را با حضور وزرای خارجه و کارشناسان عالی‌رتبه بیش از 60 کشور و سازمان منطقه‌ای و بین‌المللی برگزار کرد. 

رهبر معظم انقلاب اسلامی طی پیامی به اولین کنفرانس خلع سلاح که در فروردین ماه 1389 در تهران برگزار شد، فرمودند: "به اعتقاد ما افزون بر سلاح هسته‌ای، دیگر انواع سلاح‌های کشتار جمعی، نظیر سلاح شیمیایی و سلاح میکروبی نیز تهدیدی جدی علیه بشریت تلقی می‌شوند. ملت ایران که خود قربانی کاربرد سلاح شیمیایی است، بیش از دیگر ملت‌ها خطر تولید و انباشت این گونه سلاح‌ها را حس می‌کند و آماده است همه‌ امکانات خود را در مسیر مقابله با آن قرار دهد. ما کاربرد این سلاح‌ها را حرام، و تلاش برای مصونیت بخشیدن ابناء بشر از این بلای بزرگ را وظیفه‌ همگان می‌دانیم."
 
لازم به ذکر است که متن این پیام به عنوان سند سازمان ملل متحد به ثبت رسیده است.

قطعنامه پیشنهادی جمهوری اسلامی ایران در خصوص پیگیری اجرای تعهدات دولت های هسته‌ای برای خلع سلاح که به تصویب کمیته خلع سلاح و امنیت بین المللی مجمع عمومی سازمان ملل رسید، از این دیدگاه قابل ارزیابی است.

همچنین طی اجلاس یادشده هیئت نمایندگی جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل پیش‌نویس مصوبه‌ای در زمینه موشک را نیز ارائه داد که با اجماع کلیه اعضای کمیته مذکور به تصویب رسید. بر اساس این مصوبه، موضوع موشک در دستورکار نشست آینده مجمع عمومی قرار گرفت.

برخلاف سیاست انحصارگرایانه کشورهای غربی در برخورد با مسئله موشک، جمهوری اسلامی ایران معتقد است این موضوع باید در قالب یک رهیافت جامع، از جمله با مدنظر قرار دادن کاربردهای غیرنظامی موشک نظیر استفاده از آن در پرتاب ماهواره که امروزه نقش مؤثری در توسعه ارتباطات، کنترل بلایای طبیعی و نظایر آن دارد، مورد ارزیابی قرار گیرد.
کشورهای عضو جنبش عدم تعهد از موضع ایران در این زمینه حمایت می‌کنند. 
نظرات بینندگان