arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۴۶۳۳۱
تاریخ انتشار: ۲۵ : ۱۲ - ۱۵ آذر ۱۳۹۰

آيين هاي عزاداري در استان خراسان شمالي

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
واحد مرکزی خبر نوشت: آیین های عزاداری سرور و سالار شهیدان امام حسین (ع ) از سالها پیش تاکنون با حضور خالصانه عزاداران حسینی در استان خراسان شمالی اجرا می شود.

نخل‌گردانی و شبیه خوانی برجسته ترین رسوم و آیین های عزاداری امام حسین (ع) است که قرن ها، اعتقادات و باورهای عاشورایی مردم این استان را به نمایش می گذارد.

نخل‌گردانی، از سنتی‌‌ترین آیین های عزاداری حضرت سیدالشهدا (ع) به شمار می رود که در روز عاشورا در شهرستان جاجرم، همچون بسیاری از مناطق ایران رواج دارد. صبح روز عاشورا، مراسم آذین بندی و آماده کردن نخل ها برای عزاداری، با حضور گسترده مردم صورت می گیرد ، سپس ده ها عزادار، نخل پوشیده شده با پارچه سیاه عزا را بر دوش می‌ کشند و این نماد عظیم را پس از آنکه پنج بار گِرد حسینیه شهر گرداندند، زمین می گذارند و به زیارت علی بن مهزیار (ره) می روند. آماده کردن نخل از صبح زودِ روز دهم محرم، با حضور بزرگان هیات مذهبی و پیرغلامان اباعبدالله (ع) انجام می شود. عَلَم گردانی در کنار مسجد روستا، از رسوم روستاییان شیفته اهل بیت است و آنها با آوردن علم به مقدس ترین مکان روستا، به استقبال محرم می روند و معمولا نذوراتی هم در محل علم ، به علم گردان داده می شود که صرف مراسم امام حسین (ع) و مقدمات عزاداری در مسجد، تکیه یا حسینیه می شود.

مراسم تعزیه یا شبیه خوانی هم در ایام محرم، به تناسب روزها با موضوعات مختلف مثل آمدن کاروان امام (ع) به کربلا و رویارویی با سپاه حر، کاخ یزید و روانه شدن شمر، عمرسعد و سپاه اشقیا به کربلا، شبیه خوانی مسلم بن عقیل، تعزیه قاسم بن الحسن و علی اکبر (ع) برپا می شود. این مراسم در بجنورد، در امامزاده عباس (ع) برپا می شود و در روستاهای سایر شهرستان های استان نیز با شکوهی بیشتر از شهرها انجام می شود. در برخی روستاهای استان، از ابتدای محرم الحرام تا اربعین حسینی (ع)، به عزاداران سیدالشهدا، شام نذری می دهند.

تاسوعا و عاشورا نیز مردم سر سفره ناهار سالار شهیدان می نشینند.

در روز عاشورا ضمن مراسم تعزیه، با فطیر و نان روغنی، نان و ماست، چایی و شربت، از عزاداران امام شهید (ع) پذیرایی می شود و عصر همان روز پس از پایان مراسم تعزیه، مردم طبق رسمی دیرینه، برای زیارت قبور، به سمت قبرستان روستا به راه می افتند.
نظرات بینندگان