arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۴۶۹۷۴
تاریخ انتشار: ۲۶ : ۱۶ - ۲۱ آذر ۱۳۹۰

پسری که لباس زنانه می پوشيد

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
«بهرام» پسر 18ساله‌اي است كه دوست دارد دختر باشد. تيم گشتي كلانتري او را با آرايش و لباس‌هاي زنانه در خيابان دستگير كرده‌اند. پسر جوان در دايره اجتماعي كلانتري اظهار داشت: خيلي سعي كردم خودم را شبيه يك دختر درست كنم تا كسي متوجه نشود اما به محض اين‌كه با افسر پليس روبه‌رو شدم او دستگيرم كرد و مرا به كلانتري آورد! نمي‌دانم چرا دستگيرم كرده‌اند؟ اصلا به كسي چه مربوط است كه من دختر هستم يا پسر!

اظهارات پدر بهرام

پدر اين پسر جوان كه به‌محض اطلاع از دستگيري فرزندش خود را به كلانتري رسانده بود و بسيار ناراحت و عصباني به‌نظر مي‌رسيد، در دايره اجتماعي كلانتري گفت: نمي‌دانم كجاي كارم لنگ مي‌زند كه تنها پسرم اين‌طوري آبرو و حيثيتم را به‌بازي گرفته است. او آهي كشيد و افزود: از روزي كه پسرم به سن نوجواني رسيد، سعي كردم تمام امكانات لازم و رفاه كامل را برايش مهيا كنم تا چشم و دلباز بار بيايد و بتواند مدارج عالي تحصيلي را طي كند اما او آن‌قدر بي‌ظرفيت است كه ديپلمش را هم به‌زور گرفت.

اين بچه ناخلف به بهانه‌هاي مختلف تا به حال چندين بار مرا سر كيسه كرده است و هر موقع درباره آينده با هم حرف مي‌زنيم، مي‌گويد آرزو دارد تكليف سربازي‌اش را مشخص كند و هر چه زودتر به خارج از كشور برود. از شما چه پنهان، شنيدن اين حرف براي من و مادرش كه پس از چندين سال صاحب پسري شده‌ايم، خيلي سخت است و ما تصميم گرفتيم كمي با او سختگيري كنيم. ولي او هيچ تغييري نكرد و امروز هم اين دسته‌گل را به آب داده است.

اظهارات پسر دخترنما

بهرام پس از شنيدن سخنان پدر خود درباره دليل انجام كارهايش بيان داشت: تنها سرگرمي‌ام تماشاي برنامه‌هاي ماهواره است و تحت‌تاثير يكي از اين برنامه‌ها كه مجري آن مي‌گفت: مردان با ظاهر و تيپ قلمي و ريز به شخصيت زنانه نزديكتر هستند و مي‌توانند تغيير جنسيت بدهند، فكر احمقانه‌يي به‌سرم زد و با اين خيال باطل كه اگر زن بشوم براي خروج از كشور دردسر كمتري خواهم داشت،

تصميم گرفتم تغيير جنسيت بدهم. من از مدتي قبل دور از چشم پدر و مادرم لباس‌هاي دخترانه مي‌پوشيدم و با تيپ و آرايش زنانه بيرون مي‌رفتم تا در ابتدا به حركات و رفتار ظاهري زنانه عادت كنم ولي... ! براي خودم متاسفم و به پدرم قول مي‌دهم كه اشتباهات گذشته‌ام را جبران كنم.

فرمانده انتظامي مشهد در اين باره گفت: براي بررسي دقيق علت اين كار پسر جوان و اختلافات او و پدرش، پرونده به مركز مشاوره پليس خراسان رضوي ارجاع شده است تا مطالعه علمي روي آن انجام شود. سرهنگ احد كريمي افزود: اين‌گونه پرونده‌ها به‌خاطر پيچيدگي و حساسيتي كه دارند بايد مورد بررسي و تجزيه و تحليل علمي قرار بگيرند تا بتوان اقدام صحيحي در اين باره انجام داد.

وي خاطرنشان كرد: پليس حرفه‌يي بايد ديد علمي، روش كارشناسانه و برخورد قانوني در بررسي پرونده‌ها داشته باشد تا بتواند راهكارهاي صحيح را براي پيشگيري و درمان معضلات و مشكلات اجتماعي در حوزه مسئوليت‌ها و ماموريت‌هاي خود تبيين كند.

نقش وراثت و محيط در شكل‌گيري رفتار افراد

«رضا ترابي»، كارشناس ارشد مشاوره در اين‌باره معتقد است: عوامل زيادي در شكل‌گيري رفتار افراد دخيل هستند كه در يك دسته‌بندي كلي به 2گروه عامل وراثت و محيط تقسيم مي‌شوند. هر فرد با يك سري صفات و ويژگي‌هاي منحصر به‌فرد كه از والدين خود به ارث مي‌برد متولد مي‌شود و تحت‌تاثير نيروهاي محيطي خاص خود رشد مي‌كند.

برخي از اين ويژگي‌ها و شرايط باز و آشكار هستند و برخي پنهان. در عين حال اين 2عامل به حدي در هم تنيده و داراي اثرات متقابل بر يكديگر هستند كه گاهي جداسازي آنها سخت است. به‌طور مثال اگر مادري در سه ماهه نخست حاملگي به سرخجه كه يك عامل بيروني(يعني خارج از محيط ژن‌ها و كروموزوم‌هاي تشكيل‌دهنده جنين) است،

مبتلا شود اين احتمال كه نوزاد او كر، كور يا داراي ضايعه مغزي شود بسيار زياد است و ممكن است بسياري اين اثرات را ناشي از وراثت بدانند. وي خاطرنشان كرد: به‌طور كلي اين عوامل(وراثت و محيط) از همان اوان تشكيل نطفه بر يكديگر و در كل بر شكل‌گيري يك نوزاد تاثير مي‌گذارند كه اين گوياي اهميت توجه بيش‌تر است.

انگيزه‌هاي متفاوت يك رفتار در افراد مختلف

وي افزود: بروز يك رفتار مشخص در افراد مختلف مي‌تواند داراي دلايل و انگيزه‌هاي كاملا متفاوتي باشد، به‌طور مثال گريه 2نوزاد كه در يكي ممكن است به دليل گرسنگي و در ديگري به‌علت درد و ناراحتي بدني باشد. اكنون با توجه به آنچه بيان شد به‌طور مختصر به بررسي رفتار بهرام مي‌پردازيم.

البته پيش از هر چيز از آنجايي كه انگيزه بررسي چنين موضوعاتي، روشن شدن زواياي مختلف بروز يك رفتار براي آگاهي هر چه بيش‌تر خواننده است، ذكر اين مطلب ضروري به شمار مي‌آيد كه آنچه مورد اشاره قرار مي‌گيرد تنها دلايل و انگيزه‌هاي احتمالي اين قبيل رفتارهاست، نه فرضيه‌يي اثبات شده! با توجه به سن بهرام، قوي‌ترين فرضيه درباره رفتارهاي او، فرضيه هيجان‌خواهي است. هيجان‌خواهي يعني نياز به‌موقعيت‌ها و تجارب متنوع، تازه و پيچيده!  وي ادامه داد:

ميزان هيجان‌خواهي در بين افراد مختلف، متفاوت است و به همان نسبت روش‌هاي ارضاي آن متنوع و گسترده‌تر. در هيجان‌جويي سطح پايين ممكن است شخص با روشن كردن يك ترقه يا يك سيگار ارضا شود ولي در هيجان‌جويي سطح بالا ارضاي هيجان نياز به تجربه‌يي پيچيده‌تر و تازه‌تر دارد. ميزان هيجان‌طلبي در هر سطحي كه باشد تحت تاثير محيط و زمان ارضاي آن تغيير مي‌كند و به اشكال متنوع و مختلف بروز مي‌كند.

بنابراين با توجه به شرايط اين پسر جوان، يكي از دلايل احتمالي بروز اين رفتار مي‌تواند هيجان‌جويي سطح بالا يا زياد باشد.  ترابي بيان كرد: معمولا نيازها و خواسته‌هايي كه هر فرد دارد، قوه محركه او محسوب مي‌شود. به عبارت ديگر نيروي محركه رفتارها، نيازهاي فطري و اكتسابي ما هستند به‌طوري كه نياز به خوراك، پوشاك، مسكن، خودرو و... ما را به سمت كار و تلاش هدايت مي‌كند.

خود اين كار و شغل ما را به سمت يادگيري مهارت‌هاي خاص يا تحصيل در رشته‌يي مخصوص مي‌كشاند و به همين ترتيب اهدافي براي ما مشخص مي‌شود كه در جهت نيل به آنها حركت مي‌كنيم. اما اگر تمام امكانات براي يك فرد مهيا باشد، ديگر دليل و انگيزه‌يي براي كار، تحصيل و كسب مهارت نمي‌بيند و از طرفي هم در اثر بي‌انگيزگي احساسات، پوچي و بي‌حوصلگي بر او غلبه مي‌كند.

از اين رو براي رفع اين احساسات منفي دست به رفتار‌هايي مانند آنچه مشاهده كرديم، مي‌زند.  فرضيه سوم را مي‌توان در شيوه‌هاي تربيتي فرزندان جست‌وجو كرد يعني رفتار پدر و مادر. گاهي رفتاري كه والدين با فرزند خود دارند، متناسب با شرايط واقعي او نيست. به عبارتي ديگر رفتاري كه با پسر خود دارند، در واقع رفتاري در خور يك دختر است تا يك پسر.

به‌طور مثال در تهيه اسباب بازي براي دختر خود هديه پسرانه و براي پسر خود هديه دخترانه مي‌خرند. حتي ممكن است دانسته يا ندانسته از او توقع داشته باشند كه رفتار جنس ديگر را از خود بروز دهد. البته هر كدام از اين رفتارها به دلايل مختلف و گسترده‌يي انجام مي‌شود ولي به هر حال بر رفتار و شخصيت فرزندانشان تاثيرات منفي بر جاي مي‌گذارد.

در بروز چنين رفتاري مي‌توان به يادگيري اجتماعي يا مشاهده‌يي اشاره كرد يعني يادگيري از طريق مشاهده رفتار ديگران كه يكي از عوامل مهم موثر بر رفتار آدمي است به‌طوري كه«آلبرت بندورا» از روانشناسان صاحب‌نظر در حيطه رفتار آن را شالوده يادگيري و شكل‌گيري شخصيت مي‌داند.

از آن جا كه از تاثيرگذارترين ابزار در اين زمينه، رسانه‌هايي همچون تلويزيون و ماهواره هستند و با توجه به اين‌كه از عمده‌ترين سرگرمي‌هاي بهرام تماشاي برنامه‌هاي ماهواره‌يي با مضمون تغيير جنسيتي، آن هم در سنين بحراني زندگي بوده است، بنابر نظريه يادگيري اجتماعي، احتمال زيادي متصور است كه تحت تاثير چنين برنامه‌هايي دست به اقدام مذكور زده باشد.

اين مسئله از طرفي هم اهميت توجه مضاعف والدين نسبت به سرگرمي‌ها و نحوه گذراندن اوقات فراغت فرزندان را نشان مي‌دهد و البته بايد بگوييم يادگيري مشاهده‌يي تنها منحصر به رسانه‌هاي ديداري و شنيداري نمي‌شود، بلكه شامل مشاهده رفتار دوستان، همسالان و تمامي افراد اجتماع نيز هست.

وي خاطرنشان كرد: فرضيه ديگر مي‌تواند بحران يا اختلال هويت جنسي باشد. حالتي كه در آن ويژگي‌هاي فيزيولوژيك يك فرد با خود پنداره برداشت ذهني و رواني او از خود همخواني ندارد. به عبارت ديگر فردي كه از لحاظ ظاهري و فيزيولوژيك، پسر و داراي ويژگي‌هاي نخستين جنسي مذكر است،

از لحاظ ذهني و رواني احساس مي‌كند كه يك دختر است يا بايد يك دختر باشد. چنين فردي اگر در شرايط محيطي مشخصي قرار گيرد اين تعارضات را بروز خواهد داد و براي رها شدن از چنين وضع بغرنجي دست به رفتارهايي متناسب با جنس ديگر، همخوان با برداشت‌هاي ذهني خود و خودپنداره‌اش، مي‌زند. اين احتمال هرچند بسيار نادر است ولي به‌هرحال به‌عنوان يك عامل احتمالي بايد درنظر گرفته شود.

سعیده وحیدنیا - ملت ما
نظرات بینندگان