arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۴۷۷۷۶
تاریخ انتشار: ۳۰ : ۱۳ - ۲۹ آذر ۱۳۹۰

تنش و اختلاف شديد بین ترکيه و فرانسه بر سر مسئله ارامنه

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
یک روزنامه روسی نوشت ممکن است ترکیه خطر تخریب روابطش با یکی از کشورهای اتحادیه اروپا را به جان بخرد.

به گزارش انتخاب، روزنامه اینترنتی نیزاویسیمایا گازیه تا با اشاره به اینکه مجلس سنای فرانسه باید روز پنجشنبه سرنوشت قانون مسئولیت جزایی در ازای نفی قتل عام ارامنه را توسط ترکیه عثمانی مشخص کند نوشت: واکنش انکارا به بررسی این سند خیلی تند بود و پاریس را به تحریمهای اقتصادی و فراخواندن سفیر خود تهدید کرد.

این جنجال می تواند تاثیر بسیار منفی برروابط ترکیه و اتحادیه اروپایی داشته باشد که همین حالا هم با رکود جدی مواجه است.

قانونی که خشم انکارا را به همراه داشته تا دو سال حبس و جریمه چهل و پنج هزار یورویی برای نفی ماجرای قتل عام ارامنه در آناتولی شرقی طی سالهای جنگ جهانی اول پیش بینی می کند که طی آن حدود یک و نیم میلیون نفر کشته شده اند.

طرف ترکیه ای اصرار دارد که صحبت برسر قتل عام نیست بلکه درگیریهایی بین نیروهای ترک و ارمنی صورت گرفته که قربانیانی از هر دو طرف به جا گذاشته است.

پیش از این رجب طیب اردوغان نخست وزیر ترکیه ضمن تهدید به فراخواندن سفیرکشورش از فرانسه برای رایزنی هشدار داده بود که تصویب این قانون به روابط دو جانبه ضربه می زند ولی از قرار معلوم کار به تهدیدهای دیپلماتیک ختم نخواهد شد.

احمد داود اوغلو وزیرخارجه این کشور به تازگی روسای بیش از بیست شرکت بزرگ فرانسوی مشغول به فعالیت درخاک ترکیه را نزد خود فراخوانده است.

تجار فرانسوی همچنین هشدارهایی از شورای اتاقهای بازرگانی و بورسهای کالای ترکیه دریافت کرده اند که درانها تاکید شده در صورت تصویب شدن قانون مذکور در پارلمان فرانسه کالاهای این کشور در ترکیه تحریم خواهند شد.

ناظراان یاداور می شود که در سال دو هزار و شش وقتی پارلمان فرانسه قانونی را تصویب کرد که کشتار ارامنه را قتل عام نامیده بود انکارا امکان همکاری شرکت گاز دو فرانس را در طرح ساخت خط لوله نابوکو سلب و همکاریهای نظامی را با فرانسه متوقف کرد.

به گزارش رسانه ها خودرو سازان فرانسوی با فروش یکصد و پنجاه هزار خودرو در سال بیست درصد بازار ترکیه را تحت کنترل دارند و حجم سرمایه های بانکهای فرانسوی درترکیه به بیست میلیارد دلار می رسد.

حدود هزار شرکت فرانسوی سرمایه گذاریهای مستقیمی دراین کشور انجام داده اند.

درکل ترکیه کشور جذابی برای سرمایه گذاران خارجی محسوب می شود و در سه ماهه سوم سال جاری میزان رشد اقتصادی این کشور هشت و دو دهم درصد بوده است.

بایدگفت درگذشته هم مجمع ملی پارلمان فرانسه قوانین مشابهی تصویب کرده ولی همه انها درسنا شکست خورده اند.

این بار شخص نیکلا سارکوزی رئیس جمهور مشارکت فعالی در سرنوشت این قانون دارد.

به عقیده طرف ترکیه ای سارکوزی امیدواراست با این اقدام حمایت جامعه ارمنی را در انتخابات ریاست جمهوری سال اینده کسب کند.

البته تعداد ارامنه در فرانسه چندان قابل توجه نیست و براساس گزارشهای مختلف بین سیصد تا چهارصد هزار نفراست ولی انها به خاطر انسجام و فعالیت سیاسی نقش مهمی درکشور دارند.

ضمنا باید گفت بیشترانها نوادگان همان کسانی هستند که اوایل قرن گذشته از ترکیه به فرانسه گریخته اند.

نکته قابل توجه این است که روابط اردوغان و سارکوزی به اندازه کافی متشنج است چون رئیس جمهور فرانسه یکی از مخالفان سرسخت پذیرفتن ترکیه در اتحادیه اروپا است و به عنوان نمونه به تازگی با لحن کاملا گزنده ای در گفتگو با روزنامه لوموند یاداور شده که بخش اعظم خاک ترکیه دراسیا واقع است نه در اروپا.

با این وجود هنوز احتمال ضعیفی برای جلوگیری از وخامت شدید روابط دو کشور وجود دارد.

ناظران یاداور می شوند که پیش ازاین تعداد زیادی ازکشورها ازجمله روسیه قتل عام ارامنه را به رسمیت شناخته اند ولی این مساله مانع ادامه روابط دو طرف نشده است.

مقامات ترکیه همچنین باید درک کنند که تهدید پاریس می تواند اثرعکس داشته باشد.

یعنی رئیس جمهور فرانسه می تواند این تهدید ها را به منزله اعلام جنگ با شخص خودش تلقی کند و تلاشهای بیشتری برای به دردسر انداختن انکارا به کار گیرد.

اگر ترکیه بخواهد تلافی این اوضاع را سرشرکتهای فرانسوی در اورد به اعتماد سایر سرمایه گذاران خارجی لطمه می زند که همیشه در رابطه با خطرات سیاسی بالقوه خیلی محتاط عمل می کنند.
نظرات بینندگان