arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۶۱۹۳۳
تاریخ انتشار: ۰۵ : ۰۴ - ۱۸ ارديبهشت ۱۳۹۱

واکنش ها به اظهارات معاون مطبوعاتي وزير ارشاد

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

اظهارات اخير منتسب به محمدجعفر محمدزاده، معاون مطبوعاتي وزير ارشاد درباره حرفه خبرنگاري واکنش هايي را در پي داشت.به گزارش فارس، محمدجعفر محمدزاده، معاون مطبوعاتي وزير ارشاد عصر روز شنبه در نشست توسعه کيفي مطبوعات - تهذيب رسانه در غرفه سراي روزنامه نگاران ايران در نمايشگاه بين المللي کتاب گفت: بايد پذيرفت که در کشور تيراژ قابل قبولي نداريم که مهم ترين دليل تيراژ کم کيفيت است. وي افزود: بهتر است مديران روزنامه ها اين سوال را از خود بپرسند که اگر يک روز انتشار نداشته باشند آيا مردم به دنبال آن ها خواهند بود يا نه.وي همچنين از مصوبه اخير دولت مبني بر ضرورت درج منبع خبر توسط خبرگزاري ها و سايت ها دفاع کرد. وي با اشاره به اين مطلب که سامانه اشتراک نشريات تخصصي در معاونت راه‌اندازي شده، ادامه داد: معتقديم نيروي متخصص در خبر کم داريم و خبرنگاران کيفي ما متناسب با نشريات ما نيستند.محمدزاده افزود: يکي ديگر از کارهايي که در مطبوعات بايد انجام دهيم ايجاد امنيت شغلي خبرنگاران است. خبرنگار نبايد از بيکاري آمده باشد و خبرنگار شده باشد زيرا چطور مي‌تواند در اين شغل آگاهي مردم را افزايش دهد.وي کار کردن در مطبوعات با حقوق پايين، نداشتن بيمه و کار پاره‌وقت را از مشکلات خبرنگاري عنوان کرد و گفت: بايد تلاش کرد که اين مشکلات را حل کنيم و ما نيز در اين راستا آيين‌نامه کار حرفه‌اي خبرنگاران و تعريف درست از روزنامه‌نگاري را انجام داده‌ايم.محمد‌زاده اضافه کرد:‌ متأسفانه در کشور ما تعريف درستي از خبرنگار وجود ندارد و الان تنها چيزي که مي‌بينيم 15 هزار خبرنگار است که براي هديه رياست جمهوري ثبت‌نام کرده‌اند در صورتي که ما واقعاً اين تعداد خبرنگار در کشور نداريم.در واکنش به اين اظهارات علي زماني دبيرسرويس روزنامه آرمان روابط عمومي به فارس گفت: بدبختي روزنامه نگاران اين است کساني که تصميم مي‌گيرند در اين حرفه نيستند و تا زماني که اينطور باشد نگاه به خبرنگار سياسي است.

زماني خاطرنشان کرد: براي اينکه 50 نفر از حرفه خبرنگاري سوءاستفاده مي کنند، نبايد15هزار نفر را زير سوال ببريم. خبرنگاران چشم بيناي جامعه هستند و چشم به هديه 300هزار توماني رييس جمهور ندارند و کار خودشان را انجام مي‌دهند.بروجردي، استاد ارتباطات و رسانه در گفتگو با فارس گفت: در تحقيقاتي که در اسفندماه سال گذشته انجام دادم به اين نتيجه رسيدم که تعداد زيادي از خبرنگاران و روزنامه نگاران شاغل در رسانه‌ها داراي تحصيلات دانشگاهي‌ هستند.

وي اضافه کرد: در ادامه اين تحقيقات مشخص شد که بيش از 50 درصد از خبرنگاران شاغل در رسانه‌ها در رشته ارتباطات درس خوانده‌اند و هميشه براي چنين افرادي که داراي رشته مرتبط دانشگاهي‌ هستند کار وجود دارد.بروجردي افزود: بنابراين نمي‌توان ادعا کرد که خبرنگاران ما از همه جا رانده شده و در نهايت به اين شغل روي آورده اند.اين استاد دانشگاه بيان کرد: خبرنگاران کساني هستند که با عشق و علاقه در اين حرفه مشغول به فعاليت هستند.سايت الف نيز در يادداشتي با عنوان فرار به جلوي دولت از راه تحقير خبرنگاران نوشت: معاون مطبوعاتي وزير ارشاد با مستمسک قرار دادن فهرست بلندبالا از گيرندگان هديه رئيس‌جمهور، عزت نفس خبرنگاران را به چالش کشيد و دست به تحقير فعالان رسانه زد؛ گويي که مي‌خواست پاسخ نقدهاي دلسوزانه آنان درباره مصوبه اخير دولت مبني بر لزوم درج منبع خبر را بدهد.

خبرگزاري فارس نيز در يادداشتي با عنوان "آقاي معاون مطبوعاتي! اين گونه بي پروا خنجر مزن" نوشت: حالا که بر صندلي رياست و معاونت تکيه زده‌ايد و خبرنگاران شما را مسئول رفع اين همه بي‌ساماني‌ مي‌دانند، شايسته نيست که نعل وارونه بزنيد و به جاي اينکه نوشدارويي براي دل ريش و مرهمي براي زخمهاي جامعه - به قول شما کوچک - خبرنگاران کشورمان باشيد، نمک برداريد و بر دل ريشمان بپاشيد.حسن اختري يک کارشناس رسانه نيز در گفت وگو با فارس با اشاره به صحبتهاي اخير معاون مطبوعاتي وزارت ارشاد گفت: اين لحن صحبت کردن در مورد خبرنگاران و روزنامه نگاران کم لطفي به آنها است زيرا روزنامه‌نگاري در کنار تخصص يک هنر است.

توضيح معاونت مطبوعاتي وزارت ارشاد

خبرگزاري مهر نيز در يادداشتي با عنوان "تحقير خبرنگاران، راه درست پاسخگويي به نقدهاي دلسوزانه آن ها نيست" به انتقاد از سخنان معاون مطبوعاتي وزارت ارشاد پرداخت. در همين حال معاونت مطبوعاتي وزارت ارشاد در واکنش به اين يادداشت در جوابيه اي توضيحاتي درباره سخنان محمدزاده ارائه کرد. در بخشي از اين جوابيه آمده است:معاون مطبوعاتي و اطلاع‌رساني وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، روز شنبه در سراي روزنامه‌نگاران نمايشگاه کتاب و در جمع خبرنگاران با اشاره به بيش از 15 هزار ثبت نام براي دريافت مزاياي خبرنگاري، ضمن انتقاد از اين روند و با هدف پاسداشت حرفه خبرنگاري گفت: ما اين تعداد خبرنگار در کشور نداريم و بسياري تعريف درستي از خبرنگاري ندارند.اين اظهارات معاون مطبوعاتي و اطلاع‌رساني در برخي رسانه‌ها با تحريف و سوء تعبير منعکس گرديد؛ به طوري که با تفسير به رأي و برداشتهاي خلاف واقع، عين عبارات اين مقام مسئول ناديده انگاشته شد.علاوه بر اين برخلاف آنچه برخي رسانه‌ها در رويکردي تحريف‌آميز عنوان کرده‌اند؛ معاونت مطبوعاتي و اطلاع‌رساني از عدم التزام برخي اشخاص و رسانه‌ها به تعريف دقيق خبرنگاري انتقاد داشته‌اند و هرگز نگفته‌اند که اين معاونت تعريفي از خبرنگار ندارد. چه، در غير اين صورت، دغدغه اين مقام مسئول براي انطباق وضعيت انبوه مراجعان و ثبت‌نام کنندگان با تعريف دقيق حرفه خبرنگاري فاقد موضوعيت مي‌بود.بد نيست اشاره شود که از نظر معاونت مطبوعاتي و اطلاع‌رساني تعريف روزنامه‌نگار و خبرنگار، همان است که در پيش‌نويس آيين‌نامه کار حرفه‌اي روزنامه‌نگاري به هيأت محترم دولت تقديم شده و ساير افراد از اين تعريف بيرون خواهند ماند. آن تعريف چنين است:«خبرنگار، کسي است که شغل اصلي و مستمر او، عمدتاً فعاليت فکري در زمينه تهيه، تنظيم وارائه اخبار و وقايع جاري و تحليل و تفسير آنها در يک نشريه (اعم از مکتوب و غيرمکتوب) است».

بديهي است معاون محترم مطبوعاتي و اطلاع‌رساني، کساني را که مشمول اين تعريف نبوده و با اين حال، اصرار به ورود به عرصه خبرنگاري دارند، خبرنگار ندانسته و بر همين اساس متعرض فهرست پانزده‌هزار نفري خبرنگاران در برخي ادوار گذشته شده‌اند. در پاسخ به اين جوابيه نيز خبرگزاري مهر نوشت: کاش روابط عمومي معاونت مطبوعاتي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي به جاي فرافکني درباره بي‌استفاده ماندن اطلاعات خبرنگاران در سايت سمان ـ که تهيه و درج هريک از آنها مستلزم دوندگي‌هاي بي‌شمار اهالي خبر و رسانه بود ـ توضيح مي‌دادند که اگر صرفاً همين پايگاه اينترنتي مرجع اعطاي امتيازات حرفه‌اي به خبرنگاران بود، چرا بايد آماري غيرواقعي از رسانه‌هاي مختلف براي هديه رئيس جمهوري به دستشان مي‌رسيد.دست آخر اينکه در هر حرفه‌اي معدود افرادي بي‌ربط و بي‌بنيه وارد مي‌شوند و چون در مقياس توانمندي و لياقت، سنجش مي‌شوند، خودبه‌خود از آن عرصه بيرون مي‌روند. در حيطه خبر و رسانه خوشبختانه اين قاعده حاکم است و نيروهايي که از نظر جناب آقاي معاون از سر بيکاري گذرشان به اين حرفه شريف و ارجمند افتاده است، به سرعت از عرصه خبر کنار مي‌روند.

نظرات بینندگان