arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۶۸۶۳۲
تاریخ انتشار: ۳۳ : ۰۹ - ۱۳ تير ۱۳۹۱

مگر دردنياي قراردادهاي ميلياردي فوتبال کوهنوردي هم مهم است؟

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

ایسنا نوشت: زماني كه وارد دفتر شد و پشت ميز مقابل ما نشست، اولين صحبتي كه كرد اين بود: "مي‌تونم يك سوال از شما بپرسم؟ چطور شد ياد اين رشته ورزشي افتاديد و تصميم گرفتيد با من مصاحبه كنيد؟! مگر در دنياي قراردادهاي ميلياردي فوتبال، کوهنوردي هم مهم است؟" و اين سوال شايد به تنهايي پاسخگوي چندين سوال ما بود.

مهدي عميدي به بهانه بازگشت از فتح قله "دائولوگيري" ميهمان ما در ايسنا بود. او ابتدا در خصوص اين ورزش پرهيجان و در عين حال خطرناك گفت: كوهنوردي براي من چيزي فراتر از عشق است و در اين راه هميشه به خراساني و ايراني بودن خودم افتخار مي‌كنم.

كوهنورد خراساني و تنها ايراني فاتح قله اورست بدون اكسيژن، در خصوص آخرين صعود خود توضيح داد: قله سرسخت "دائولوگيري" در كشور نپال به عنوان هفتمين كوه دنيا، مقصد من براي فتح بود كه از هشتم فروردين ماه سال جاري به همراه دو ايراني ديگر، هفت ايتاليايي، دو آمريكايي و چهار نفر از جمهوري چك آغاز شد و 58 روز به طول كشيد، در حالي كه فكر مي‌كرديم خيلي سريع‌تر مي‌توانيم اين قله را فتح كنيم.

وي افزود: متاسفانه نيما افزايي و مرتضي رمضاني دوستان ايراني من در اين تيم، به دلايلي مانند شكستن انگشت دست و مشكلات ديگر از همراهي من در ادامه راه باز ماندند؛ همچنين حدود سه سال پيش مهدي اعتمادي‌فر در همين قله جان خود را از دست داد و ما امسال نيز مجبور شديم 45 روز به دليل برف و طوفان بسيار، در كمپ اصلي بمانيم و بارها نيز چادرمان را از زير چندين متر برف و بهمن درآورديم.

صعود به قله اورست

عميدي با اشاره به اينكه 36 ساعت در نزديكي قله "دائولوگيري" در حالي كه GPS ارتفاع 7824 متري را نشان مي‌داد به تنهايي در وضعيت سختي به سر مي‌برده است، تصريح كرد: به دليل بدي آب و هوا امكان صعود وجود نداشت و در اين 36 ساعت بايد تلاش مي‌كردم تا با ضربه زدن‌هاي مكرر به سنگ‌ها مانع يخ‌زدگي دست و پاي خود شوم و بالاخره با چندين ساعت تلاش توانستم اين قله سرسخت را فتح كنم.

از او در خصوص حس خود بر روي قله پرسيدم كه عميدي پاسخ داد: بر روي اين قله و يا قله‌هاي ديگر فقط به اين فكر مي‌كنم كه بايد زنده و سالم برگردم پايين.

مهدي عميدي تاكيد كرد: اين صعود را به ياد "گروه كوهنوردي افق" كه جمعي از كوهنوردان معلول هستند، انجام دادم زيرا شعار بچه‌هاي اين گروه تلاش براي حركت و حركت براي زندگي است كه من حتي از نزديك شاهد تلاش آن‌ها بودم كه چطور با معلوليت و محدوديت‌هاي زياد، با تمام وجود و علاقه در اين مسير سخت حركت مي‌كنند و حتي توانستند قله‌ دماوند را نيز فتح كردند.

10 هزار دلار براي اين صعود خرج کردم

او هزينه اين صعود را حدود 10 هزار دلار اعلام کرد و گفت: اين هزينه كاملا به صورت شخصي پرداخت شد و بيشترين هزينه آن مربوط به بيمه و پرواز شد، متاسفانه در اين رشته نيز مانند ورزش‌هاي ديگر به جز فوتبال حاميان به دليل ديده نشدن، كمتر قدم مي‌گذارند اما موسسه‌اي اعلام كرده كه شايد اين هزينه را در صورت مذاكره متقبل شود.

تنها فاتح ايراني قله "اورست" بدون اكسيژن، همچنين به صعود خود به بام دنيا در بهار سال 90 و بي‌مهري مسوولان اشاره كرد و افزود: در سال ميلادي جاري، در كل جهان تنها كسي بودم كه توانستم قله اورست را بدون اكسيژن فتح كنم و در ايران نيز به عنوان تنها كوهنورد ايراني هستم كه موفق به انجام اين كار شدم و اين در حالي است كه در كل جهان 60 نفر موفق به انجام اين كار شده‌اند و از بين آن‌ها 20 نفر فوت كرده و 20 نفر ديگر به دليل سرمازدگي چشم‌ها و دست‌ و پاي خود را از دست داده‌اند.

گلايه از بي‌مهري‌ها در صعود بدون اکسيژن به اورست

عميدي همچنين به عنوان اولين كوهنورد خراساني قله‌اي بالاي 8000 متر را فتح کرده است، ادامه داد: همان طور كه مي‌دانيد در ارتفاع زياد مقدار اكسيژن هوا بسيار كم شده و انسان براي تنفس با مشكل روبه‌رو مي‌شود؛ ارتفاع قله "اورست" نيز 8848 متر است كه اكثر كوهنوردان دنيا با حمل كپسول‌هاي اكسيژن موفق به فتح آن شدند اما من توانستم به عنوان اولين ايراني اين قله را بدون اكسيژن فتح كنم و در قبال اين اتفاق مهم كه مي‌توانست براي ايران يك پديده و افتخار محسوب شود و يا با جويا شدن نحوه اين صعود، تجربه‌اي براي ديگر كوهنوردان شود، با بي‌مهري مسوولان فدراسيون روبه‌رو شدم.

وي خاطرنشان كرد: دبير فدراسيون كوهنوردي ايران تنها با يك فكس اين صعود را تبريك گفت كه حتي در آن به نكته صعود بدون اكسيژن اشاره‌اي نشده بود.

عميدي

عميدي همچنين به صعود قلل "لوتسه" در نپال و نيز "پودا" به عنوان سخت‌ترين قله در منطقه پامير در سال گذشته اشاره كرد و گفت: در سال گذشته صعود منحصر به فرد انفرادي به قله 7439 متري "پودا" داشتم كه به دعوت فدراسيون روسيه صورت گرفته و آن‌ها از من دعوت كردند، اينجاست كه مي‌توان اختلاف يك فدراسيون كوهنوردي موفق با ديد باز و يك فدراسيون كوهنوردي مانند ايران را ديد كه حتي حاضر نشدند صعود به اورست و پودا را حتي در سايت فدراسيون خود بياورند.

وي ادامه داد: متاسفانه هيچ كدام از صعودهاي من مانند اورست نيز در ايران به ثبت نرسيده و اين برمي‌گردد به قانون شوراي برون مرزي كه طبق آن بايد هفت ماه پيش از صعود اقدام كرد و كارهاي لازم مانند داشتن يك پزشك در صعود و چندين مورد ديگر را هماهنگ كنيم. چندي پيش نيز پروانه كاظمي به عنوان اولين خانم ايراني توانست براي اولين بار به دو قله 8000 متري صعود كند، او "اورست" و "لوتسه" را البته با اكسيژن فتح كرد اما صعودهاي وي نيز ثبت نشد.

منتظر و امیدوارم رييس فدراسيون زودتر تغيير كند

وي تاكيد كرد: فقط اميدوار و منتظر هستيم تا زودتر رييس فدراسيون تغيير كند و شايد اوضاع كوهنوردي ايران نيز بهبود يابد.

فاتح بام دنيا، از مشكلات اصلي كوهنوردان گفت و اظهار كرد: بيشترين بحث ما ورزشكاران در فتح قله‌ها، بحث ‌مالي و ريالي است كه اگر حل شود خيلي از مشكلات برطرف مي‌شود؛ متاسفانه بيمه اين ورزش بسيار بالاست و از آنجايي كه ريسك بالايي نيز دارد اغلب بيمه‌ها راغب به همكاري نيستند به طوري كه امسال براي اين صعود اخير دو ميليون تومان فقط صرف بيمه كردم.

نمايي زيبا از اورست

وي ادامه داد: همچنين ديگر مشكل ما اين است كه به ايرانيان ويزاي تبت براي صعود به دو قله 8000 متري اين منطقه داده نمي‌شود و نيز به دليل سخت و طولاني بودن پروسه دريافت مجوز از شوراي برون مرزي، موفق به گرفتن مجوز براي صعودهاي خود نمي‌شويم در حالي كه اگر از سوي فدراسيون با مجوز به اورست و لوتسه صعود مي‌كردم طلاي جهاني و به صعود اخير من به دائولوگيري نقره جهاني تعلق مي‌گرفت.

عميدي با بيان اينكه از لحاظ مالي تك و تنها هستيم ولي انرژي مثبت دوستان ما را هر روز اميدوارتر مي‌كند، به ايسنا گفت: خوشبختانه علاقه‌مندان، گروه‌ها و باشگاه‌هاي كوهنوردي استان بسيار لطف داشته و با همراهي خود ما را دلگرم مي‌كنند ولي حمايتي از سوي مسوولان وجود ندارد.

نامهرباني‌ صدا و سيما

وي با بيان اينکه يكي ديگر از نامهرباني‌ها، بي‌توجهي صدا و سيما ايران به فيلم‌هاي گرفته شده توسط كوهنوردان است، عنوان كرد: شاهد اين هستيم كه صدا و سيما فيلم‌هاي خارجي صعود به اورست را خريداري و پخش مي‌كند در حالي كه فيلم‌هاي خود كوهنوردان ايراني شايد خيلي با كيفيت‎تر از آن‌ها باشد ولي از خريداري اين فيلم‌ها خودداري مي كنند به طوري كه من حدود 18 ساعت فيلم از اورست تهيه كرده‌ام كه حدود سه ساعت آن بالاي 7000 متر و يك ساعت بالاي 8000 متر بوده است كه كم‌سابقه است در حالي كه تنها بوده‌ام و دوربين نيز يخ زده بود.

وي ادامه داد: متاسفانه تلويزيون ايران مبلغ بسيار پاييني را پيشنهاد مي‌دهد به همين دليل مجبور هستيم فيلم‌هاي خود را به شبكه‌هاي خارجي با مبالغ پيشنهادي بسيار بالاتر بفروشيم در حالي كه فكر مي‌كنيم ابتدا شبكه استاني خودمان بايد راغب‌تر براي خريد باشد و پس از آن شبكه‌هاي چهار و مستند براي خريد اقدام كنند.

عميدي اشاره كرد: در حالي از همكاري و حمايت ايران نااميد هستيم كه در صعود اخير، يك كوهنورد ژاپني كه چهاردهمين صعود خود به قلل 8000 متر را تجربه مي‌کرد، يك شبكه تلويزيوني از ژاپن او را تا ارتفاع 8000 متر همراهي كرده و با هزينه بسيار بالا از وي و صعودش فيلم گرفتند.

صعود به قله اورست

تنها فاتح ايراني قله اورست بدون اكسيژن با همه نامهرباني‌هاي موجود تاكيد كرد: تمام اين مشكلات براي من با موفقيت همراه بوده است زيرا باعث شده تا روي پاي خود بلند شوم و مستقل عمل كنم و به همين دليل اين صعودها براي من لذت بخش شده‌اند و در تمام صعودها به كوهنوردان خارجي چهره‌اي حرفه‌اي و پرافتخار را نشان داديم تا جايي كه وقتي موفقيت ما را شاهد بودند ما را به چادر خود دعوت مي‌كردند و مي‌خواستند كه با هم فعاليت را ادامه دهيم.

مسوولان حداقل يك دهم فوتبال به ورزش‌هاي ديگر نگاه کنند

وي در خصوص انتقادات خود به عنوان يك كوهنورد، تصريح كرد: از مسوولان مي‌خواهم حداقل يك دهم نگاه به فوتبال را به ورزش‌هاي ديگر داشته باشند، متاسفانه در ورزش‌هاي غير از فوتبال، ‌ورزش حرفه‌اي جواب نمي‌دهد و راه به جايي ندارد و در خصوص فدراسيون نيز همچنان منتظر هستيم تا رييس جديد آن مشخص شود و كسي بيايد كه دغدغه اين رشته را داشته باشد؛ همچنين اميدوارم تسهيلاتي به قهرمانان تعلق گيرد، از رسانه‌ها نيز مي‌خواهيم كه با انعكاس بيشتر اين رشته در حل شدن برخي مشكلات ياري كنند.

بعد از يک صعود از کار خود اخراج شدم!

مهدي عميدي كه به عنوان برترين ورزشكار خراسان رضوي در سال 90 انتخاب شد، عنوان كرد: به خاطر ريسك و خطر بالاي ورزش كوهنوردي، پدرم در ابتدا ناراضي بود اما در اين سال‌ها هميشه دعاي خير پدر و مادرم پشت و پناه من بوده است؛ به خاطر كوهنوردي از كار و زندگي و مسائل شخصي خودم گذشتم. با وجود اين سختي‌ها كوهنوردي تمام زندگي من است و حتي در شركتي به عنوان كارمند قراردادي مشغول به كار بودم كه پس از يك صعود وقتي بازگشتم فهميدم اخراج شده‌ام؛ با اين حال پشيمان نيستم زيرا در اين مدت به 20 كشور دنيا سفر كرده و خيلي چيزها ياد گرفته‌ام و چون سن خاصي ندارد آن را تا انتها ادامه خواهم داد.

نمايي زيبا از اورست

وي گفت: با اين حال فعاليت حرفه‌اي در اين رشته را به كسي توصيه نمي‌كنم چون بايد از همه زندگي‌اش بگذرد.

مهدي عميدي در پاياين اين مصاحبه کارتي به خبرنگار ايسنا هديه داد که روي آن نوشته بود: "پيروزمندان، فاتحان لحظه‌هايند و شكوه زندگي را در كام فرصت‌ها مي‌جويند بسان همه ديگر آدميان آري از شكست مي‌ترسند، اما عنان خويش به وحشت نمي‌سپارند. فاتحان واژه صبر را مي‌شناسند آن‌ها مي‌دانند كه ارزش هر چيز به عمري است كه در آن صرف مي‌كني."

عميدي در ايسنا
عميدي در اورست


نظرات بینندگان