arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۷۲۴۷۷
تاریخ انتشار: ۵۲ : ۱۶ - ۱۷ مرداد ۱۳۹۱

موميايي‌هاي مسلول قرن 18 به آزمايشگاه دانشمندان رفتند

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
 دانشمندان مطالعات خود را براي يافتن درمان‌ جديد سل، با بهره‌گيري از 265 موميايي متعلق به قرن 18 ميلادي آغاز كردند.

اين موميايي‌ها كه در موزه تاريخ طبيعي مجارستان در بوداپست آرام گرفته‌اند، بين سال‌هاي 1731 و 1838 در كليساي دومينيكن در شهر شمالي واك در مجارستان دفن شده‌اند.

اين گنجينه‌هاي تاريخي دهه‌ها به فراموشي سپرده شده بودند و در سال 1994 حين بازسازي كليسا كشف شدند. آن‌ها در تابوت‌هايي داراي رنگ‌آميزي زيبا قرار داشتند كه با تصاويري از جمجمه تزئين شده بودند.

مطالعات سل با همكاري دانشگاه كالج لندن روي اين موميايي‌ها در حال انجام است و مشخص شده كه 89 درصد آن‌ها در نقطه‌يي در زندگي‌شان از اين بيماري رنج برده‌اند و 35 درصد به هنگام مرگ به آن مبتلا بودند.

به گفته ايلديكو پاپ رئيس گروه انسان‌شناسي موزه مجارستان، در تعدادي از اين موميايي‌ها ردپاهايي از جهش‌هاي ژنتيكي روي استخوان‌ها كه عامل مرض سل بوده‌اند، قابل مشاهده است.

علائم سل در اين موميايي‌ها فرصت بي‌نظيري براي مطالعه پاتوژن‌هاي متعلق به زمان قبل از ساخت آنتي‌بيوتيك و همچنين پيش از وقوع انقلاب صنعتي به شمار مي‌آيد.

به گفته پاپ، اين موميايي‌ها داراي سيستم ايمني بهتري نسبت به ما بوده‌اند و چنانچه دانشمندان بتوانند بخش‌هاي ژني آن‌ها را شناسايي كنند گامي مهم در جهت پيشرفت مطالعات روي اين بيماري برداشته‌اند. همچنين كشف راز مقاوم‌پذيري بيشتر آن‌ها در مقابل سل كمك شاياني درعلم پزشكي مدرن به شمار مي‌آيد.

وي همچنين معتقد است كه مطالعه اين موميايي‌ها مي‌تواند به طراحي داروي جديد سل يا كشف تغييرات ژنتيكي موثر بر عكس‌العمل انسان‌هاي مدرن در مقابل آن بينجامد.

مطابق آمار سازمان بهداشت جهاني، تقريباً 1.5 ميليون نفر در سال 2010 به دليل ابتلا به سل جان باختند و 8.8 ميليون مورد جديد ابتلا به اين بيماري گزارش شدند. همچنين حدود يك سوم جمعيت جهان يعني بالغ بر دو ميليارد نفر سل پنهان داشتند.

كشف پني‌سيلين و طراحي آنتي‌بيوتيك‌هاي ديگر در قرن بيستم امراضي همچون سل را كه زماني عامل عمده مرگ و مير در كشورهاي پيشرفته بودند، ريشه‌كن كرد. اما استفاده بيش از اندازه و نادرست از اين داروها موجب بازگشت عوامل ابتلاي سل و غلبه آن‌ها بر آنتي‌بيوتيك‌ها شده است.

منبع: خبرگزاری ایسنا
نظرات بینندگان