arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۷۷۸۹۳
تاریخ انتشار: ۳۰ : ۱۴ - ۰۵ مهر ۱۳۹۱

واکنش‌های اهالی سینما به تحریم اسکار: شورجه زودتر اعلام می کرد مرجع تقلید است

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
«ایران اسکار را تحریم خواهدکرد.» ادای این جمله توسط وزیر ارشاد،طرح تحریم مراسم اسکار را از حد یک پیشنهاد که جواد شمقدری مطرح کرده بود،به یک حکم قاطع تبدیل کرد. این در حالی است که برخی از اهالی سینما که عضو کمیته انتخاب نماینده ایران برای اسکار نیز بوده‌اند، معتقدند تحریم اسکار راهکار مناسبی نیست.نکته ای که پیش تر مسوولان فارابی نیز به آن اشاره کرده و ساخت فیلم موهن را بی ارتباط به هالیوود و گردانندگان اسکار دانسته بودند.

 


علی معلم: آقای سجادپور خودش یک تنه سینما را اداره می کند!
به نوشته بانی فیلم؛ علی معلم از اعضای هیأت انتخاب فیلم برای اسکار در خصوص اینکه چه لزومی دیده شد تا هیأتی برای انتخاب فیلم به اسکار تشکیل شود، وقتی قرار بود این مراسم توسط ایران تحریم شود گفت: به نظر من این سوال را باید از مسئولین بپرسید، اما به عقیده من درست این بود که مسئولین محترم به پیشنهاد هیأت انتخاب احترام می گذاشتند... این توجه به آراءکارشناسی شده جلوه قشنگ تری می داشت.

معلم توضیح داد: یا مسئولین محترم به مقوله کارشناسی معتقدند و یا به آن اعتقادی ندارند. اما اگر مسئولین به مقوله کارشناسی اعتقاد دارند به نظر می رسید دستگاه رسمی باید به این آراء که توسط کارشناسان انجام گرفته توجه می کرد. اما آن طور که به نظر می رسد آقای سجادپور شخصاً خودشان به جای کل سینما تصمیم می گیرند. اگر اینگونه است که خودشان همچون دو سال پیش که بر انتخاب فیلم تصمیم گرفتند، امسال هم از همان ابتدا تصمیم می گرفتند.

 

وی با بیان اینکه واقعاً نمی دانم پس چرا هیأت انتخاب برای معرفی فیلم به اسکار تشکیل شد گفت: شاید تصمیم وزارتی بود که یکچنین جمعی دور هم بنشینیم وفیلم را انتخاب کنیم، اما واقعاً بگویم یکچنین سیاست ورزی را مبنی بر تحریم اینجانب غلط می دانم .


آنچه که ما از برنامه های ریاست جمهوری می بینیم ایشان بر مشارکت فعال اصرار دارند و به این مهم اهمیت می دهند . اما این عدم مشارکت و تحریم با سیاست و برنامه ریزی ایشان نمی خواند وکارکردی هم ندارد.وی در بخش دیگری از صحبت خود با بیان اینکه اگر مسئولین اهمیتی برای نظر کارشناسی هیأت انتخاب قائل می بودند باید به نظرات و آرا توجه می کردند گفت:اینگونه عمل کردن ها و تصمیم گیری ها مبنی بر تحریم نشان می دهدکه یا اعتقادی به مباحث کارشناسی شده ندارند یا اعتقاد دارند و به این اعتقاد عمل نمی کنند.

معلم به صحبت هایش افزود: نامه منتشر شده از آقای شمقدری روز دوشنبه یک پیشنهاد را مطرح می کرد و این نامه دستوری نبود. به فاصله چند ساعت از طرح این پیشنهاد، آقای سجادپور در حالیکه معاون آقای شمقدری هستند بالاتر از رئیس تصمیم می گیرند و دستور می دهند و در نهایت می بینیم که آقای وزیر هم در مراسم افتتاحیه ضمن تشکر از رأی هیأت انتخاب می کند.

وی افزود: به عنوان یک عضو از اهالی سینما می گویم که یک چنین عدم تجانس و نبود هماهنگی در میان مدیران اصلاً صحیح نیست. چراکه اعتقاد دارم به طور کل چیزی به عنوان تحریم در حوزه فرهنگ وجود ندارد و در این حوزه یکچنین رفتاری روش مناسبی نیست. من اصلاً نمی دانم دوستان راجع به چه فیلمی حرف می زنند، اصلاً این فیلم دیده نشده بلکه تنها نسخه 20 دقیقه ای آن از طریق یتویوب منتشر شده.

او گفت: به عقیده من آن قدر این فیلمساز و ساخته او کوچک و حقیرتر از آن است که ما بخواهیم این اقدام آنها را بزرگ جلوه دهیم بهتربود مسئولین محترم وزارت ارشاد دستگاه جامعه سینما‌گران آمریکا را محکوم کرده و از آنها می‌خواستم که توضیح بدهند و پاسخگو باشند ضمن اینکه فیلم ایران را هم به اسکار معرفی می کردند. به واقع می گویم که باید در حوزه فرهنگ، یکچنین حرکت های سخیف و پستی را با فرهنگ پاسخگو می شدیم.


وی ادامه داد: من احساس می‌کنم وضعیت فرهنگ کشورمان نیاز به تجدیدنظر دارد . در حال حاضر تنها اسکار مسئله نیست، این همه مسائل و مشکلات سینما، نبردهای پشت صحنه و معضلات اکران به نظر من کم مشکل نیست. باید در کشورمان به آراء یکدیگر احترام بگذاریم به پروانه نمایش، پروانه ساخت و به طور کل به قانون احترام قائل شویم. باید هر تصمیمی که در مدیریت فرهنگی کشورگرفته می شود ضمانت اجرا داشته باشد. این حالت آشفتگی در سینما، این نامه های سرگشاده و بیانیه ها معلوم است که ما تکلیفمان با حوزه سینما و فرهنگ روشن نیست. من می دانم که وزیر و معاون ایشان دغدغه فرهنگ کشور را دارند اما می بایست با سعه صدر بیشتر با موضوعات برخورد کنند.

علی معلم در خصوص اینکه تحریم اسکار را آیا می توانیم یک تسویه حساب یا لجبازی از سوی مسئولان وزارت ارشاد در قبال انتخاب فیلمی از حوزه هنری بدانیم گفت: بعید می دانم چرا که معتقدم لجبازی و تسویه حساب یک کار کودکانه است . من احساس می کنم مسؤولان بیشتر اسیر فضا و جو عمومی شدند در حالیکه نباید این چنین عمل می کردند . از طرف دیگر می بینم آقای شورجه حضور در اسکار را حرام می دانند.


او گفت: من واقعاً نمی دانستم در حوزه سینما هم مجتهد داریم چرا که اگر آقای شورجه زودتر نظرشان را اعلام می کردند ما به اجتهاد ایشان عمل می کردیم.


تهیه کننده فیلم آل در پایان گفت: در هر صورت به دوستان در وزارت ارشاد می گویم که بستر تبلیغاتی مناسبی برای فیلمساز مربوطه فراهم کردند. اما به نظر من  او و فیلمش کوچکتر حقیرتر و پست تراز آن بود که ما یک چنین واکنشی در این ابعاد گسترده نشان دهیم. رابطه پیامبر اکرم (ص) با این فیلم سخیف نمونه این مصرع شعر است که مه فشاند نور و سگ عوعو کند... نباید در مقابل یکچنین حرکت بی ارزش و سخیف یک کشور و فرهنگش تسلیم شده و تصمیم به این عصبانیت بگیرد البته در حوزه سیاست باید ری‌اکشن نشان داده می شد اما در حوزه فرهنگ باید از طریق سینما مقابلشان می ایستادیم و از طریق فرهنگ پاسخگو می بودیم.


معلم افزود: اما لازم می دانم بگویم که اگر آقای شورجه زودتر از اینها اعلام می کردندکه مرجع تقلید در سینما هستند ما قطعاً به صحبت های ایشان عمل می کردیم. (شورجه شرکت در اسکار را حرام اعلام کرده است!)

 


علی شاه حاتمی: نمی‌دانم چرا پشت کارهای ما فکر نیست
علی شاه حاتمی یکی دیگر از اعضاء هیأت انتخاب معرفی فیلم به اسکار گفت: تشکیل جلسة توسط اعضاء هیأت انتخاب برای معرفی فیلم به اسکار به درخواست وزارت ارشاد صورت گرفته وطبیعتاً یک چنین تشکیل جلسه ای باید طبق در‌خواست وزارت ارشاد صورت می گرفت. ماو همة دوستان هم به درخواست مسؤولان احترام گذاشتیم و هم به خاطر سینماوهم به خاطر اینکه نماینده‌ای در اسکار داشته باشیم در جلسات حاضر شدیم.


شاه حاتمی به «بانی فیلم» گفت: متأسفانه یکی از مشکلات کشورمان این است که قبل از اینکه فکری در خصوص موضوعی کنیم و به قطعیتی برسیم تصمیم گیری نهایی را انجام می دهیم. دوستان در وزارت ارشاد دو یا سه روز قبل‌ترآیا نمی‌توانستند نظرشان را در خصوص تحریم اعلام کنند؟


اوافزود: اینکه جلسه توسط هنرمندان تشکیل می‌شود و نماینده هم انتخاب می‌شود،بعد دوباره بعد از جلسات مسؤولان تحریم می‌کنند این اصلاً شایسته و زیبنده رفتار مسؤولان نیست. او گفت تعجبم از این است که این اتفاق چرا چند روز پیش از تشکیل جلسات ما نیفتاد. اصلاً بحث احترام به رأی من و دیگر دوستان در حال حاضر موضوع بحث من نیست. موضوع من این است که چرا فکر،پشت کارها و دستورات ما نیست. این در حالیست که هر حرکت انقلابی و هر کاری باید فکر شده صورت بگیرد.

 

وی در خصوص لجبازی و تسویه حساب مدیران ارشاد و حوزه هنری گفت: بحث لجبازی و تسویه حساب کاملاً بحث غلطی است. وقتی ارشاد درخواست تشکیل جلسه و انتخاب فیلم می دهد پس دیگر تسویه حساب معنی ندارد. من وارد نفس تحریم نمی شوم . من از این رفتار مسؤولان گلایه مندم.چرا که معتقدم در ایران این مسئله بازخورد خوبی ندارد. اما امیدوارم آقای اسفندیاری این فیلم را به آکادمی اسکار معرفی نکرده باشد چرا که اگر اعلام شده باشد وضعیت به مراتب بدتری خواهیم دید.

 


فرشته طائرپور: پاسخ یک جرم سینمایی را باید با زبان سینمایی داد

فرشته طائرپور تاکید کرد که «ایران تنها کشوری است که قادر است پاسخ یک جرم سینمایی را با زبان سینمایی بدهد.» این تهیه‌کننده سینمای ایران در نوشتاری درباره‌ی تحریم اسکار آورده است: «در میان تمام کشورهای مسلمان و معترض به فیلم موهن و بی‌ارزش یک نادان مصری،ایران تنها کشوری است که قادر است پاسخ یک جرم سینمایی را با زبان سینمایی بدهد.


شعارهای مرگبار دادن، آتش زدن، کشتن آدم‌های با ربط و بی‌ربط و قهر کردن‌های خودآزار، کاریست که ملت‌ها و دولت‌های دیگر می‌توانند به آن اکتفا کنند، اما ایران با توجه به صنعت فعال سینمایی‌اش، دارای گنجینه‌ای از فیلم‌های انسانی و مبتنی بر مکارم اخلاقی اسلامی است که تماشای آنها از سوی ملت‌های دیگر می‌تواند چهره‌ای واقعی و مهربان از اسلام و مسلمان به دنیا عرضه کند.


آیا واقعا تماشای فیلم لطیفی چون «یک حبه قند» چهره بهتری از مسلمانان به ملت‌های دیگر ارائه می‌کند، یا تماشای صحنه‌های خونین و خشمگین اعتراضات مردمی که جواب یک فیلم مزخرف 14 دقیقه‌ای را دارند با دشنه و دشنام می‌دهند؟... آیا کنار کشیدن و خود-حذفی بدون انعکاس سینمای ایران از یک عرصه رقابت جهانی مانند اسکار، که هیچ ربطی به آن فیلم و سازنده‌اش ندارد، گام موثرتری است یا حضور متمدنانه و مجهز به یک پاسخ سینمایی، با فیلمی که اینهمه رنگ و بوی مهر مسلمانی دارد؟...

در تمام هشت سال دفاع مقدس، همه دشمنان ایران با انواع سلاح‌های فیزیکی و شیمیایی به میدان آمدند و ما جز شرف و عزت و عرفان و حرف حق چیزی به میدان نبردیم و همین شد که ایران با آبرویی ماندگار از آن تجربه بیرون آمد. بهتر است در این نبرد تازه هم ایران که صاحب سینمایی سربلند و جهانی است، با زبان سینما به اعتراض برخیزد. فقط به این فکر کنیم که سینمای ایران با راه یافتن به اسکار، می‌تواند جهانی‌ترین تریبون را برای اعتراض به همین فیلم موهن در اختیار داشته باشد...واقعا کدام روش به تدبیر نزدیکتر است؟ اینکه قهر کنیم و کنج خانه‌مان بنشینیم و کسی هم خبر نشود، یا اینکه به یک میدان سینمایی برویم و حرفمان را چنان بزنیم تا همه دنیا بشنود؟...البته متاسفانه سیاستگذاران فرهنگی ثابت کرده‌اند که پای این‌گونه تصمیم‌هایشان محکم‌تر می‌ایستند و تصحیح تصمیم‌های اعلام شده را کسر شان خود می‌دانند.


...و سئوال آخر اینکه چرا چنین تصمیمی پیش از طی مراحل کارشناسی برای انتخاب گرفته نشد؟...شاید منتظر بودند که فیلم دیگری انتخاب شود!...شخصا رفتن همان فیلم را هم –هر چه که هست- از تحریم اسکار بهتر می‌دانم.»

 


به‌جای تحریم، درباره پیامبر اکرم (ص) فیلم‌های خوب بسازیم
محمدعلی‌ باشه‌آهنگر درباره تصمیم وزارت ارشاد برای تحریم اسکار گفت: فکر می‌کنم این تصمیم یک تصمیم احساسی است و به نظرم ما نباید برای اثری که هیچ ارزش هنری ندارد، چنین هزینه‌ای را پرداخت کنیم.

کارگردان فیلم سینمایی «ملکه» در پاسخ به سوالی درباره اعلام تحریم مراسم اسکار توسط سینمای ایران از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: آن تصاویر که از آن به عنوان فیلم تعبیر شد، نه ساختار درستی دارد نه تکنیک خاصی دارد و نه برجستگی مهمی دارد. آن 13 دقیقه‌ای از فیلم که روی اینترنت گذاشته شد نشان می‌دهد که آن تصاویر اصلا قابل بحث نیست.

وی ادامه داد: این فیلم تنها در طول 3 تا 8 روز فیلمبرداری، ساخته شده است و تمام بازیگرانش از موضوع آن اعلام برائت کرده و گفته‌اند که فریب خورده‌اند. به همین دلیل معتقدم ما نباید خودمان را در این موج غرق کنیم، بلکه باید فیلم های خوبی درباره نشان دادن چهره پیامبر اکرم (ص) بسازیم.


این سینماگر افزود: ما پیامبری داریم که به پیامبر مهر و مهربانی معروف است. پیامبر عظیم‌الشانی که وقتی بر سر او خاکستر می‌ریختند، هیچ نمی‌گفت و وقتی دید چند روزی فرد اهانت‌گر این کار را انجام نمی‌دهد به دیدار او رفت. پیامبر (ص) می‌خواست با اینگونه اقداماتش چنین افرادی را به راه راست هدایت کند.

باشه‌آهنگر با تاکید مجدد بر درست نبودن تصمیم تحریم اسکار بیان کرد: ما باید ساخت فیلم‌هایی درباره حضرت محمد (ص) بتوانیم نهضت تعامل و معرفی فرهنگ اسلام (و نه نهضت تقابل) را به راه بیندازیم.


وی بار دیگر فیلم جسارت‌آمیز به ساحت پیامبر اکرم (ص) را بسیار ضعیف و بی‌اهمیت توصیف کرد و گفت: چرا باید آن فیلم را بیش از حد بزرگ کرده و باعث شویم همه دنیا آن را ببینند؟! ما باید دشمن‌مان هم قد و قواره خودمان باشد، نه اینکه بخواهیم برای یک فیلم بی‌اهمیت چنین کاری کنیم.

محمدعلی‌ باشه‌هنگر که فیلم اخیرش «ملکه» ازسوی بسیاری از منتقدان و رسانه‌ها گزینه‌ی نخست معرفی به آکادمی اسکار محسوب می‌شد، در پایان این گفت‌وگو با ابراز اینکه این تصمیم هر چه زودتر عوض شود، گفت: امیدوارم وزارت ارشاد و بنیاد سینمایی فارابی شرایط حضور و ارائه خوب و مناسب «یه حبه قند» در مراسم اسکار را فراهم کنند. آقای میرکریمی از فیلمسازان صاحب سبک ماست و امیدوارم خیر «یه حبه قند» هم مانند «جدایی نادر از سیمین» به سینمای ما بازگردد.

نظرات بینندگان