arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۷۹۳۴۵
تاریخ انتشار: ۰۰ : ۲۱ - ۱۸ مهر ۱۳۹۱

رضایت 78درصد مردم از پیشرفت کشور و محبوبیت 57درصدی دکتر!

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

روزنامه ایران امروز مدعی رضایت 78درصد مردم از پیشرفت کشور در دوره احمدی نژاد و رای 57درصدی وی شد.
 
این روزنامه نوشت: در پی برخی اخلال‌های به وجود آمده در بازار سکه و ارز و بعضی کارشکنی‌ها در فضای اقتصادی کشور که با فشار تحریم‌های بیرونی در هم آمیخته شده، مشکلاتی در این حوزه برای مردم ایجاد شده که بسیاری در تلاشند این‌گونه وانمود کنند که این فشارها باعث دلسردی ملت صبور و مقاوم ایران از نظام و دولت خدمتگزار شده است.

این در حالی است که نظرسنجی‌های معتبر و علمی، حقیقتی خلاف آنچه در رسانه‌های بین‌المللی و برخی مطبوعات داخلی منعکس می‌شود را نشان می‌دهد.

انجمن دانش‌آموختگان علوم اجتماعی دانشگاه تهران در همین زمینه گزارشی علمی و تخصصی را آماده کرده که در ذیل به آن اشاره می‌شود:
 
در کشور مسائل مختلفی وجود دارد که به اعتقاد برخی جامعه‌شناسان هر یک می‌تواند در ایجاد زمینه نارضایتی های معیشتی بسیار مؤثر باشد. از جمله این مسائل ، اختلال فرصت طلبان در اقتصاد کشور و وجود کم‌فروشی و گرانفروشی به بهانه تحریم‌ها و دیگر مسائل است. با وجود این واقعیات، آمارها بیانگر آن است که افکار عمومی ارزیابی مثبتی نسبت به اوضاع کشور دارد. به عنوان مثال در نظرسنجی‌هایی که اخیراً توسط چند نهاد علمی و اجرایی در سطح ملی انجام شده است، 69 درصد مردم اظهار داشته‌اند که «از وضعیت عمومی کشور رضایت کامل یا نسبی دارند». همچنین در اظهار نظری دیگر 57 درصد مردم اظهار داشته‌اند که «وضعیت پیشرفت کشور در دوره آقای احمدی نژاد بهتر شده است». البته از این گزاره به هیچ وجه نمی‌توان نتیجه گرفت که بقیه مردم یعنی 43 درصد از وضعیت پیشرفت کشور ناراضی اند. چرا که در حدود نیمی از این تعداد یعنی 21 درصد نیز تفاوتی در پیشرفت کشور در دوره آقای احمدی نژاد با دوره‌های قبل قائل نیستند و معتقدند سیر پیشرفت فرقی نکرده است. بر اساس نظر این عده از پاسخگویان حرکت پیشرفت نظام یک حرکت ادامه دار است که در دولت نهم ودهم ادامه داشته و توقفی در آن ایجاد نشده است. بر این اساس تنها 22 درصد بقیه پاسخگویان از سیر پیشرفت در این دوره ناراضی بوده اند و آن را «بدتر» توصیف کرده اند.
 
بر مبنای این گزاره ها اکثریت مردم (78درصد) از وضعیت پیشرفت کشور در دوره آقای احمدی‌نژاد اظهار رضایت دارند. همچنین از جمله شاخصه‌های پیشرفت، شاخصه رشد کشور در عرصه علمی است که در این خصوص «84 درصد مردم از رشد علمی کشور در دوره آقای احمدی نژاد اظهار رضایت کرده‌اند».
 


 
 

پایگاه تثبیت شده رئیس‌جمهور


تا انتخابات ریاست جمهوری یازدهم در حدود 9 ماه باقی است و طبیعی است که فضای انتخاباتی هنوز شکل نگرفته باشد. هر چند برخی گمانه‌زنی‌ها درباره نام نامزدهای انتخاباتی مطرح شده است اما افکار عمومی هنوز به انتخابات به عنوان مسئله ذهنی خود نمی‌نگرد. در تأیید این ادعا باید گفت در نظرسنجی‌هایی که اخیراً توسط چند نهاد علمی و اجرایی در کشور اجرا شده است تنها در حدود «نیمی از پاسخگویان از زمان برگزاری انتخابات اطلاع دارند». با این حال نتایج این نظرسنجی ها از وجود واقعیات مهمی خبر می دهد که قطعاً می‌تواند مورد توجه سیاسیون از جمله نامزدهای انتخاباتی باشد. یکی از این واقعیات وجود پایگاه رأی تثبیت شده در جامعه برای آقای احمدی نژاد است که 57 درصد مردم اظهار داشته‌اند «در انتخابات آینده به نامزد مورد حمایت آقای احمدی نژاد رأی خواهند داد». همچنین 54درصد پاسخگویان نیز از عملکرد آقای احمدی نژاد اظهار رضایت کامل و 15 درصد نیز رضایت نسبی داشته‌اند.
 

بر اساس گزاره اول، یعنی اظهار 57 درصد مبنی بر رأی به نامزد مورد حمایت دولت، این نکته قابل تحلیل است که با وجود عدم شکل‌گیری فضای انتخاباتی، درصد قابل توجهی از مردم که اکثریت‌شان در دوره ریاست جمهوری قبل (دهم) به آقای احمدی نژاد رأی داده‌اند، به ایشان تعلق گفتمانی داشته و نظر خود را «به طور قطعی» ابراز می‌دارند. همچنین گویای تثبیت آقای احمدی‌نژاد در پایگاه رأی بخش قابل توجهی از مردم می باشد. این نکته وقتی اهمیت پیدا می‌کند که بدانیم معمولاً در فضایی که هنوز انتخابات شکل نگرفته است افکار عمومی در ارائه اظهار نظر انتخاباتی احتیاط می‌کنند و منتظر می‌مانند تا نامزدها برنامه‌هایشان را معرفی کنند.
 
 
 
به عنوان نمونه بررسی مجموعه نظرسنجی‌های انتخابات دهم ریاست‌جمهوری (سال88) نشانگر آن است که در طول 6 ماه باقیمانده تا انتخابات دهم (از آذر 78 تا خرداد 88) پایگاه رأی آقای احمدی‌نژاد تغییرات اساسی رو به افزایشی داشته است. بر این اساس زمانی که هنوز بحث انتخابات در افکار عمومی مطرح نیست (آذر 78) در حدود 31 درصد پاسخگویان اظهار داشته‌اند به آقای احمدی‌نژاد رأی خواهند داد. اما با گذشت زمان و در اردیبهشت 88 تعداد کسانی که اظهار داشته‌اند به ایشان رأی خواهند داد به 45 درصد می‌رسد و در اوج رقابت‌های انتخاباتی یعنی خرداد 88 در حدود 60 درصد در سطح ملی اظهار داشته اند که به ایشان رأی خواهند داد. (این نظرسنجی با نتیجه نهایی انتخابات دهم نیز قابل تطبیق است).
 

نکته اصلی در تحلیل این نتایج این است که با وجود توطئه‌های اقتصادی و تحریم‌ها و وجود مشکلات معیشتی و همچنین با وجود عدم شکل‌گیری فضای انتخاباتی 57 درصد افکار عمومی رأی خود را گزینه آقای احمدی نژاد می‌دانند. این مسئله بیش از هر چیز بیانگر پایگاه رأی تثبیت شده آقای احمدی نژاد در بین مردم و عدم ریزش پایگاه رأی ایشان است؛ نکته‌ای که باید مورد توجه نخبگان و جریانات سیاسی کشور و نامزدهای انتخابات آینده باشد و البته به عنوان سرمایه‌ای مهم برای نظام اسلامی قلمداد گردد.

نظرات بینندگان