arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۸۱۹۸۸
تاریخ انتشار: ۲۰ : ۱۴ - ۰۹ آبان ۱۳۹۱

کیارستمی بالاخره در یک جشنواره داخلی هم داور شد

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
مدیرعامل بنیاد شمس درباره هیئت ‌داوران این مسابقه هم گفت: هیئت ‌داوران این مسابقه از معتبرترین داوران برای این مسابقه بودند که علاوه بر داوران صاحب‌نام از جامعه معماران، عباس کیارستمی از جامعه هنرمندان و استاد حسن بلخاری که با استاد فلسفه هنر هستند در جمع داوران ما حضور داشتند.

به گزارش خبرنگار هنرهای تجسمی فارس، «حجت‌الله ایوبی» رئیس مؤسسه فرهنگی اکو و مدیرعامل بنیاد شمس تبریزی در نشستی که با موضوع داوری آثار مسابقه طراحی مقبره شمس تبریزی برگزار شد، درباره این مسابقه توضیح داد: امروز روزی مهم در تاریخ فرهنگ ایران است. چندین سال است که آرزوی امروز را داریم. از سال تأسیس بنیاد شمس در سال 86 آرزوی همه مردم ایران به ویژه شهر خوی این بود که روزی مقبره شمس تبریزی آباد و تبدیل به قونیه ایران شود؛ به همین منظور یکی از معتبرترین نهادهای معماری ایران با عشق و علاقه همراه ما شدند و فراخوان مسابقه طراحی معماری مقبره شمس تبریزی اعلام شد.

ایوبی تعداد شرکت‌کنندگان در این مسابقه را حیرت‌آور توصیف کرد و گفت: در این مسابقه 1800 نفر ثبت نام کردند که تعداد قابل توجهی است و با توجه به سخت‌گیری‌ها آثار منتخب باید شامل ارائه ماکت و همه نقشه‌ها به همراه طرح مقبره می‌بود که در نهایت 244 اثر انتخاب شد و در برج آزادی به نمایش درآمد که روز گذشته این آثار داوری شد.

وی افزود: این آثار با وسواس و دقت داوری شد که نتیجه داوری‌ها برای ما امیدوار‌کننده است.

ایوبی در ادامه با اشاره به فعالیت‌های بنیاد شمس تبریزی درباره هدف از برگزاری این مسابقه توضیح داد: قصد ما از برگزاری مسابقه معماری مقبره شمس تبریزی این بود که این مقبره یک بار برای همیشه همچون مقبره حافظ شیرازی ساخته شود و به عنوان کاری ملی و حتی جهانی دیگر تخریب نشود. بنابراین مفاهیم مورد نظر را با حضور صاحب‌نظران استخراج کردیم و در فراخوان اعلام شد.

ایوبی همچنین اثبات حضور شمس تبریزی در شهر خوی را یکی از اقدامات بنیاد شمس عنوان کرد و گفت: امیر ریاحی با پشتوانه علمی ثابت کرد که شمس در قونیه و ترکیه نیست، بلکه در غیبت دوم خود در شهر خوی ساکن شده و از دنیا رفته است که اینها از جمله اقدامات بنیاد شمس است.

در ادامه ایرج اعتصام معمار و یکی از داوران مسابقه طراحی مقبره شمس تبریزی درباره این مسابقه توضیح داد: استقبال بسیار زیادی از این مسابقه شد. ما مسابقات معماری بسیاری را برگزار کرده‌ایم که معمولاً‌ حدود 100 تا 150 نفر در هر مسابقه شرکت می‌کنند و آمار 200شرکت‌کننده به ندرت اتفاق می‌افتد اما در مسابقه طراحی-معماری مقبره شمس 1800 نفر شرکت کرده‌اند که نشان می‌دهد چه اندازه علاقه‌مند در این زمینه وجود دارد.

وی افزود: این مسابقه یک مسابقه مفهومی به معنای طراحی صرف نبود بلکه نیاز به ساخت ماکت هم بود و مدارک کافی که باید ارائه می‌شد، بنابراین این‌ها هزینه سنگینی دربر‌داشت، به همین دلیل برخی به صورت دسته‌جمعی شرکت کردند.

اعتصام رئیس بنیاد معماری میرمیران درباره داوری‌ها هم گفت: 240 پروژه کامل در این مسابقه دریافت کردیم و با قوی‌ترین تیم داوری که برای این مسابقه در نظر گرفتیم شامل نادر اردلان معمار بین‌المللی و طراح دانشگاه امام صادق(ع) همراه با علی اکبر صارمی، داراب دیبا، شهاب کاتوزیان، فریار جواهریان، محمد بهشتی، حسن بلخاری و عباس کیارستمی را به همکاری در داوری آثار دعوت کردیم.

وی درباره حضور کیارستمی و حسن بلخاری در تیم داوری آثار توضیح داد: قرار بود شرکت‌کنندگان شرحی درباره تفکر و دید فلسفی خود برای آثار شمس ارائه کنند که حسن بلخاری به عنوان استاد فلسفه هنر در این زمینه به ما کمک کردند و از حضور عباس کیارسمتی که قبلاً در چند پروژه معماری استفاده کرده بودیم، در این مسابقه نیز بهره گرفتیم. کیارسمتی دید زیبایی‌شناسانه‌ای درباره معماری دارد که به همین منظور از ایشان نیز در داوری آثار استفاده کردیم.

اعتصام تعداد 9 نفره هیئت داوران را نشان‌دهنده اهمیت این پروژه معماری دانست و گفت: همیشه در داوری‌ها از سه تا پنج داور استفاده می‌شود که حضور نه داور در این مسابقه نشان‌دهنده اهمیت این پروژه معماری است.

وی افزود: در چهار مرحله داوری کردیم که 48 اثر برای داوری دقیق‌تر انتخاب شد و از میان این آثار 22 اثر برگزیده شد و در این 22 اثر به جزئیات آن‌ها را پرداختیم و در آخرین جلسه داوری با دقت در جزئیات به شش اثر برتر رسیدیم که هیچکدام از این شش اثر در مرحله تکامل نبودند تا بتوانیم نفرات اول تا سوم را مشخص کنیم. هر کدام نیاز به کارهای بیشتری داشت تا به اجرای نهایی برسد بنابراین هیئت داوری تصمیم‌ گرفت شش طرح منتخب اعلام کند و حدود یک ماه به این شش نفر فرصت داده شد که توصیه‌های داوران را برای تکامل کارشان به کار بگیرند و پس از آن نفرات اول تا سوم از میان آنها انتخاب شود و به 14 نفر باقیمانده و سه نفر از این شش نفر لوح تقدیر اهدا می‌شود.

نادر اردلان معمار پیشکسوت، طراح دانشگاه امام صادق و عضو هیئت داوران این مسابقه در سخنانی گفت: این مسابقه با نظم بسیار خوبی برگزار شد و پروژه‌ها با علاقه بسیار انجام شده بود.

وی افزود: انجام این پروژه در واقع رسیدن به رمز معماری معنوی است و معمار این مقبره باید بداند جوهر فکر شمس تبریزی چیست و با مطالعه عمیق و آمادگی اثر معماری معنوی شایسته‌ای ارائه کند.

اردلان تصریح کرد: معمار مقبره شمس باید افکار شمس و مولانا را در بعد معماری ایرانی-اسلامی پیاده کند.

حجت‌الله ایوبی مدیرعامل بنیاد شمس درباره امکان ساخت این مقبره توضیح داد: بنیاد شمس امکان ساخت مقبره شمس را ندارد ولی طرح برگزیده این مسابقه عطش ساخت آن را در بین مردم و مسئولان چند برابر می‌کند. ما امیدوار هستیم که این مقبره به مرحله اجرایی و ساخت برسد و بدین منظور با کمک نمایندگان مجلس تلاش می‌کنیم و سراغ مسئولان و مدیران مرتبط خواهیم رفت اما نباید انتظار داشته باشیم که به سرعت این اتفاق بیافتد. بنابراین هر زمان امکان ساخت مقبره شمس فراهم شود طرح برگزیده‌ای موجود است که ارائه می‌شود. من امیدوارم که به همت مردم و علاقه‌مندان شمس و با همکاری مسئولان این پروژه به مرحله ساخت برسد، ضمن آنکه این انگیزه در میراث فرهنگی برای ساخت مقبره شمس وجود دارد.

در ادامه مراسم از هیئت داوران مسابقه معماری مقبره شمس و محمدعلی موحد به عنوان ستون اصلی بنیاد شمس تبریزی تقدیر شد.

محمدعلی موحد پژوهشگر و تصحیح کننده مقالات شمس تبریزی در سخنانی درباره مقبره شمس گفت: با طراحی و ساخت مقبره شمس به دو هدف دست خواهیم یافت. اول آنکه به عنوان ملتی سپاسگذار معرفی خواهیم شد و دوم آنکه مشوقی است برای نسل جوان و آیندگان که قدردان معنویت‌ها باشند.

در خاتمه این مراسم عبدالحسین مختاباد خواننده به اجرای قطعاتی برای حاضران پرداخت.
نظرات بینندگان