arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۸۲۶۲۲
تاریخ انتشار: ۱۵ : ۱۵ - ۱۵ آبان ۱۳۹۱

روایت هاشمی از درس امام به مجلس: رای مخالف نظر من، حق نماینده ملّت است

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

آیت الله هاشمی رفسنجانی در بخشی از خاطرات مهر ماه 1364 آورده است : واکنش امام به رای مخالف نظر ایشان توسط نمایندگان درس بزرگی برای مجلس بود ، درسی که امام فرمودند باید همیشه در مجلس باشد و مجلس حقش است که موافقت و مخالفت کند و این یک مسئله‌ای است که در آن هیچ صحبتی نیست.


به گزارش پایگاه اطلاع رسانی آیت الله هاشمی رفسنجانی ؛ متن کامل روز نوشت وی در روزهای ۲۱ و ۲۴ مهر ماه ۱۳۶۴ بدین شرح است  :


قبل از رسمی شدن مجلس به نمایندگان تذکر داده شد که با قلت آرای موافق نخست ‏وزیر، باعث خوشحالی دشمنان از عدم نفوذ امام نشوند.

آقای منتظری هم خواسته ‏اند که تعداد آرای موافق کم نباشد.

مخالفان آقای [میرحسین] موسوی از این تذکر رنجیدند و آقایان محمد خامنه ‏ای و [مرتضی]فهیم و [حسین]موسویانی و... اعتراض کردند.

اولین دستورمان رأی ‏گیری برای دولت بود.

شرکت نمایندگان در جلسه کم سابقه بود. 261 نفر از مجموع 267 نفر نماینده آمده بودند. 162 موافق، 73 مخالف و 26 نفر ممتنع بودند.

99 رأی مخالف و ممتنع که [علیرغم تذکر قبلی] برخلاف نظریه امام بود، باعث ناراحتی شدید اکثریت نماینده ‏ها شد و وسیله‏ ای برای بد نام شدن و ضد ولایت فقیه معرفی شدن جریان محافظه کار گردید.

بعضی این را از اشتباهات بزرگ سیاسی آنها می‏ خوانند. " نقطه مثبت " آنها تعبّد آنها بود که با این رأی از دستشان ممکن است گرفته شد و خود آنها این را وظیفه شناسی نمایندگی می‏ دانند و فکر می‏کنند "امام هم راضی نیستند نماینده برخلاف نظرش رأی بدهد" .

عصر آقای [فضل‏ الله] محلاتی آمد از اینکه انگ مخالفت با امام خورده سخت ناراحت بود؛می‏ گفت اکثریت اعضای سپاه سخت عصبانی ‏اند و ممکن است حاضر به " محافظت از آنها نباشند" .

. از جاهای دیگر هم خبر می‏ رسد که نهادهای انقلاب درصدد اظهار انزجارند؛ وضع نمایندگان هم هیجانی است.


99 نماینده‌ای که علیرغم اطلاع از نظر صریح امام در حمایت از نخست وزیر به وی رأی مخالف و ممتنع دادند مطمئن بودند و می‌دانستند که در سلوک امام نسبت به مجلس تحمیلی وجود ندارد و امام هم راضی نبودند که نماینده‌ای بر خلاف نظرش عمل کند

امام در کوتاه ترین فاصله و تنها به فاصله 3 روز نمایندگانی را با اطلاع از نظر ایشان بر خلاف آن رای داده بودند را به حضور پذیرفتند و اعلام فرمودند: هیچ نگرانی‌ای در این مسایل نیست و من تأیید می‌کنم مجلس را و همیشه سفارش می‌کنم به ملت که مجلس را باید تأیید کنند و مجلس از ارگان‌هایی است که لازم است بر همه ما که او را تأیید کنیم و هیچ‌کس حق ندارد که راجع به مجلس جسارتی بکند و مجلس حقش است که موافق و مخالف داشته باشد و این مسئله‌ همیشه باید در مجلس باشد.

 

 گزیده سخنرانی امام در جمع نمایندگان مجلس

« من قبلاً از آقایانی که زحمت دادم معذرت می‌خواهم. لکن بعضی مسایل هست که موجب شد من به خدمت آقایان برسم و آن چیزی که تکلیفم هست، عرض کنم.

اولاً هیچ نگرانی‌ای در این مسایل نیست و من تأیید می‌کنم مجلس را و همیشه سفارش می‌کنم به ملت که مجلس را باید تأیید کنند و مجلس از ارگان‌هایی است که لازم است بر همه ما که او را تأیید کنیم و هیچ‌کس حق ندارد که راجع به مجلس جسارتی بکند و مجلس حقش است که موافق و مخالف داشته باشد و ممتنع و یک مسئله‌ای است که همیشه باید در مجلس باشد و این امری است که گذشت و در او هیچ صحبتی نیست.

آن چیزی که موجب زحمت آقایان است، این است که ما راجع به آتیه صحبت کنیم، گذشته گذشته است. الان یک واقعیتی است و ان اینکه مجلس رأی اعتماد داده است به نخست وزیر. این یک واقعیتی است که در قبال همه ما واقع شده است و این سه وضعی که در مجلس آمده است که رأی ممتنع و رأی مخالف و رأی موافق. اینها همه برای این بوده است که تشخیص دادند این مطلب را، در آن هم صحبتی نیست. صحبت این است که آیا از این به بعد مخالف می‌خواهد کارشکنی بکند برای دولت، به ترتیب غربی‌اش می‌خواهد عمل کند؟»

 

منبع : کتاب " امید و دلواپسی" ( کارنامه و خاطرات سال 64 هاشمی رفسنجانی )
نظرات بینندگان