arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۱۱۹۹۷۹
تاریخ انتشار: ۲۲ : ۲۳ - ۱۶ تير ۱۳۹۲

بروجردی: منافع ملی و امنیت مصر باید حفظ شود

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، استمرار وضعيت موجود در مصر را به ضرر این کشور و منطقه دانست و اظهار امیدواری کرد که مصر به عنوان يك كشور مهم اسلامي بتواند اين مرحله بحراني را به سرعت پشت سر بگذارد.

علاء الدین بروجردی در گفتگوی اختصاصی با شبکه خبری العالم، درباره بازداشت رهبران اخوان المسلمین گفت: اين موضوع عاملي محرك براي هوادارانشان براي حضور در صحنه است، اما اخوان نيز بايد انتخابات زودرس را قبول كند، كار مشكلي است اما تنها راه تفاهم است چون استمرار وضعيت موجود به ضرر مصر و منطقه است، ايران نيز سياستش عدم مداخله در امور داخلي ديگران است لذا علاقمنديم مصر به عنوان يك كشور مهم اسلامي بتواند اين مرحله بحراني را هر چه سريعتر سپري كند.

مصری ها برای حفظ منافع ملی، تفاهم کنند
بروجردی که میهمان برنامه "من طهران" شبکه العالم بود، درباره موضع ايران در قبال بحران مصر گفت: ايران قطعا در بحران داخلي مصر دخالت نمي كند، اما آماده ايم از ظرفيتمان براي كمك به ايجاد آرامش استفاده كنيم. قطعاً آمريكا و رژيم صهيونيستي از اين بحران خوشحالند. لذا منافع ملي مصر بايد در اولويت باشد، مقتضاي تحقق منافع و امنيت ملي مصر، تفاهم است. اخوان پس از اين مرحله و يك سال از حاكميت دچار مشكل شد، ارتش دخالت كرد و مردم دو دسته شده اند، لذا سران دو طرف اگر بخواهند به تنش دامن بزنند مصر ممكن است به سوي بحران داخلي و حتي خشونت و حركتهاي مسلحانه زيرزميني پيش رود كه براي جامعه مصر فاجعه خواهد بود، نبايد اجازه داد زمينه براي عناصر تندرو شناخته شده فراهم شود تا مصر را به سوي حوادث تاسف بار مانند سوريه و عراق سوق دهد.

اهمیت مصر و مسئولیت سنگین البرادعی
بروجردي پيرامون توانایی البرادعي براي حل بحران مصر گفت: وضعيت در مصر بسيار پيچيده است، هنجارشكني غيرقابل قبولي از سوي افكار عمومي صورت گرفت و آن اينكه مردم در انتخابات شركت كرده بودند اما سرنوشت مرسي به دلايل خاصي به وضع فعلی منتهي شد، لذا البرادعي كار سختي را عهده دار است. اميدواريم البرادعي از حداكثر تدبير سياسي استفاده كند، تنها راه مذاكره و تفاهم حتي با اخوان المسلمين است، تا اخوان اميدوار باشد در فضاي آرامش شاهد انتخابات زودرس باشد و شانس خود را در آن بيازمايد. لذا وقتي مردم مجددا راي دادند همه بايد قواعد بازي را بپذيرند.

نشست‌های مکرر مخالفان سوری برای حفظ آبرو
بروجردی سپس با اشاره به نشست اخیر مخالفان نظام سوری و انتخاب رئیس جدید، خاطر نشان کرد: این، نخستین باری نیست که چنین نشستی برگزار می شود و آخرین بار نیز نخواهد بود. این گونه نشست ها بارها و با حضور کشورهای متعدد نظیر آمریکا و کشورهای اروپایی و قدرت های جهان برگزار شده است. اما به نظر من، حرف آخر درباره سوریه، این اجلاس ها نمی زنند، بلکه وضع میدانی است که تعیین کننده خواهد بود. در حال حاضر واقعیت میدانی به گونه ای است که در سومین سال این بحران تحمیلی به سوریه، بازیگردانان اصلی نظیر آمریکا و هم پیمانانش از جمله ترکیه، قطر و عربستان بازنده اند و این مساله را همه می دانند. آن ها برای حفظ آبرو و حیثیت خودشان سعی می کنند از طریق این گونه نشست ها و در مرحله بعد و ژنو 2 بتوانند به گونه ای از منظر سیاسی بر عرصه سوریه تاثیرگذار باشند.

پیشرفت های ارتش و سردرگمی معارضین
وی افزود: امروز شرایط در سوریه به گونه ای است که حرکت های میدانی بیشترین برگ برنده را در اختیار بازیگران قرار می دهد و همان طور که هر روزه می شنویم، وضعیت به گونه ای است که ارتش سوریه هر روز به پیشرفت های بیشتری نائل می شود و علیرغم همه کمک های اعلام شده ارسالی برای معارضان مسلح در سوریه و تروریست هایی که مرتکب فجایع در سوریه می شوند؛ وضعیت هیچ گاه وضعیت خوبی نبوده است و این ها به توافق منطقی نرسیده اند و بعد از روزهای طولانی و جلسات متعدد و فشارهای سرویس های اطلاعاتی، سران سیاسی، پیام دادن و تاثیرگذاری بر این عناصر من فکر نمی کنم که در صحنه معارضه سوری تغییرات اساسی ایجاد شده باشد که ما امروز، انتظار یک تفاهم و یک توافق در صحنه داشته باشیم.

راه حل سیاسی، پیشنهاد همیشگی ایران
وی تاکید کرد: در حال حاضر، سوریه سومین سال از بحران را می گذراند و ما از روز اول بر این باور بودیم که بحران سوریه راه حل نظامی ندارد و حتما باید از طریق سیاسی حل شود و این راه حل باید سوری – سوری باشد و معارضان سوری با دولت بر سر یک میز بنیشنند و به تفاهم برسند و در این میان، دیگر کشورها به جای دخالت، به حمایت از این مذاکرات همت کنند، در همین راستا چندین نشست در داخل دمشق و تهران برگزار کردیم و اعلام موضع کردیم و من فکر می کنم که وضع سوریه تا 2014 ادامه می یابد، تا آن زمان هم شواهد نشان می دهد که وضع دولت قوی تر خواهد شد و معارضه ضعیف تر خواهد شد. در انتخابات آن سال، همه می توانند شرکت کنند و بشار اسد هم مانند سایر شهروندان حق شرکت در این انتخابات را خواهد داشت.

رویکرد غیرمنطقی قطر در قبال سوریه
بروجردی درباره روی کار آمدن امیر جدید در قطر نیز گفت: من فکر می کنم که موضوع سوریه را باید از روابطمان با قطر جدا کنیم. معتقدیم به هیچ وجه عملکرد قطر در ارتباط با مساله سوریه منطقی نبوده است. این که یک کشور اسلامی در جهت ایجاد بحران در یک کشور اسلامی دیگر انجام دهد و اقداماتی انجام دهد که حتی در عرف جهانی مرسوم نیست. واگذاری سفارت سوریه به مخالفان یا تلاش برای تعلیق عضویت دمشق در اتحادیه عرب و سازمان همکاری، از اقدامات نامتعارفی بود که قطر در آن ها نقش اساسی داشت. یا هزینه کردن میلیاردها دلار در این مجال. در هر صورت محاسبات آن ها غلط از آب در آمد. ما از زبان قطری ها بارها شنیدم که دو ماه دیگر بشار نخواهد بود. از این دو ماه دو سال می گذرد اما این اتفاق نیفتاد.

من فکر می کنم که قطر ناچار خواهد شد از این سیاست عدول کند اما در آن زمان خیلی از منافع خود را از دست خواهد داد. ما ضمن گلایه های جدی از این سیاست ها علاقمندیم به عنوان یک کشور اسلامی و عربی، رابطه خوب همسایگی مان ادامه یابد.

انتخابات، ادعاهای غرب را نقش بر آب کرد
بروجردی در بخش دیگری از سخنان خود، با اشاره به نتیجه انتخابات 24 خرداد اظهار داشت: علي رغم همه ادعاهاي مطرح شده از سوي كشورهاي اروپايي و امريكا و كانادا مبني بر نبود آزادي در ايران و ساختگي بودن انتخابات شاهد بوديم كه انتخاب شدن آقاي روحاني مانند انتخاب آقايان خاتمي و احمدي نژاد كاملا غير قابل پيش بيني بود. پس اگر اين انتخابات ساختگي بود بايستي گزينه هاي مورد انتظار آنان به رياست جمهوري مي رسيدند. ما افتخار مي كنيم كه توانستيم در يك جامعه اسلامي دموكراسي را به بهترين شكل پياده كنيم. آقاي روحاني نيز يك شخصيت انقلابي است كه در دوران سختي هاي نظام و جنگ تحميلي نقش بسزايي داشت و من فكر مي كنم تعامل خوبي ميان مجلس شوراي اسلامي و ايشان به وجود خواهد آمد.

رویکرد دولت آینده در سیاست خارجی
وی در ادامه و در خصوص رویکردهای دولت جدید در سیاست خارجی گفت: با توجه به اولين مصاحبه آقاي روحاني در حضور صدها خبرنگار داخلي و خارجي به نظر مي رسد كه مواضع ايشان درباره سياست خارجي بسيار شفاف بود. ايشان اعلام كردند كه اولويت كشور ما اول همسايگان و بعد كشورهاي اسلامي و نيز كشورهاي غير متعهد كه اين نوع نظر بسيار مهم است زيرا ما خود رياست اين جنبش عدم تعهد را به عهده داريم. ما با اروپا واقعا مشكلي نداريم. آنها مشكل دارند و علت آن هم خيلي روشن است.

دولت جديد كه سياست اعلام شده آن رابطه خوب با همه كشورهاي دنياست كه البته امريكا به دليل داشتن سياست هاي خصمانه عليه ايران از اين قاعده استثناست. امروز هم كنگره آمریکا عليه ما بودجه تصويب مي كند و هدف از آن را براندازي نظام جمهوري اسلامي ايران اعلام مي كند. پس كشوري كه عليه ما در حال تخاصم است رابطه معمولي و خوب با آن معنايي ندارد. رژيم صهيونيستي هم كه فاقد مشروعيت است و ما آن را اصلا كشور نمي دانيم. غير از اين دو مورد، رابطه خوب با همه کشورها، جزو سياست هاي ماست و فكر مي كنم در زمان دكتر روحاني نيز گام هاي بلندي در اين زمينه برداشته خواهد شد.
نظرات بینندگان