arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۱۴۵۰۵۱
تاریخ انتشار: ۴۸ : ۲۱ - ۲۴ دی ۱۳۹۲

تلاش برای رفع نکات منفی سفرهای استانی احمدی‌نژاد در سفر خوزستان

گویا به سازمان ها و ادارات نیز اعلام شده که کسی حق ندارد تابلو خوش آمد در مسیر و شهر نصب کند. و همچنین همانند گذشته که سیستمی برای جمع آوری نامه های مردمی ایجاد شده بود و مردم را به دادن نامه تشویق می کرد، وجود نخواهد داشت.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : امروز روحانی در حالی اولین سفر بلندمدت خود به یک استان کشور را به همراه برخی مقامات دولت انجام می دهد که قرار است موارد مورد انتقاد در سفرهای استانی دولت احمدی نژاد، در این سفر حذف یا کم شود.

به گزارش آنا،  امروز 24 دی ماه، رئیس جمهور یازدهم اولین سفر طولانی خود به یک استان کشور را آغاز می کند، در حالی که برخی موارد در سفرهای استانی دولت های نهم و دهم، قرار است در این سفر حذف شود و تا حدودی قالب این سفر، متفاوت از قبل شود تا کارآمدی این سفر افزایش یابد.

از جمله تلاش های مسئولان دولت این است که نام این سفر از «سفر استانی» تغییر یابد. تا کنون مواردی نظیر «پایش و پویش» و «کاروان تدبیر و امید» برای نام این سفرها مطرح شده، اما چندان مورد قبول قرار نگرفته است. شاید به جای سفر استانی، تنها از عنوان سفر روحانی به خوزستان استفاده شود.

سفر به استان ها، ابتکار دولت احمدی نژاد بود؟

شاید برخی کم سن و سال تر ها تصور کنند سفر به استان ها، ابتکار دولت اول محمود احمدی نژاد بود. البته رئیس جمهور نهم شکل و شیوه این سفرها را تغییر داد و تاکید بسیاری بر آنها کرد. اما سفر روسای جمهور و وزرا به استان ها در زمان روسای جمهور قبل، از خاتمی گرفته تا هاشمی رفسنجانی و آیت الله خامنه‌ای در زمان ریاست جمهوری شان انجام می‌شد، هر چند به این شیوه متمرکز و با حضور تمام وزرا نبود.

 

صداوسیما در دوره احمدی نژاد و به ویژه در سالهای اول دولت او، پوشش ویژه ای به این سفرها می داد و بسیاری از سخنرانی های رییس جمهور سابق در سفرها و نیز استقبال های مردمی را زنده پخش می کرد.  در ابتدای کار دولت وی، این سفرها هر دو هفته یک بار انجام می شد. این سفرها در دوره های بعدی هم گاه با فاصله بیشتر تکرار شد، اما در سالهای پایانی ریاست احمدی نژاد، بعد از بروز برخی حاشیه ها متوقف شد.

انتقادات به سفرهای استانی دولت سابق

اگرچه اصل سر زدن مقامات ارشد اجرایی کشور به استان ها و حتی شهرهای کوچک کشور، مورد حمایت رهبر معظم انقلاب و دیگر مقامات و مسئولان بود، اما برخی نقدها نیز به شیوه اجرایی این سفرها از سوی کارشناسان و رسانه ها وارد می شد. در این سفرها کل اعضای هیات دولت ملزم به حضور بودند و طبیعی بود در زمان این سفر، برخی کارها در مرکز معطل بماند. علاوه بر آن که مشخص نبود به عنوان نمونه هنگام سفر به یک استان مرکزی، حضور وزیر خارجه چه لزومی دارد، یا چرا در استان های غیر نفت خیز، وزیر نفت باید حضور می یافت؟ برخی از این نقدها پاسخ داده می شد و گاه نیز بعد از بروز مشکلات، دچار تغییر و اصلاح می شد.

  

از استقبال های تبلیغاتی تا نامه های میلیونی و کرامت مردم

یکی دیگر از نقدها به این سفرها، ادعای تبلیغاتی شدن این سفرها، به ویژه با توجه به پوشش صداوسیما بود. طبیعی بود برای این پوشش، جمعیت زیادی نیز باید جمع می شد و در نتیجه نوعا ادارات و مدارس تعطیل می شد. برخی از مردم نیز از فاصله فرودگاه تا ورزشگاه حاضر می شدند و گاه حوادثی نیز در این موارد رخ می داد.

مردمی که در استقبال حاضر می شدند، شعارهایی در حمایت از رئیس جمهور می دادند و البته مطالباتی نیز داشتند که سعی می کردند در خلال این سفرها به مسئولان برسانند.

این گونه شد که فلسفه جمع آوری نامه های مردمی شکل گرفت و اساسا یک اداره و ده ها و گاه صدها پرسنل برای جمع آوری و سپس بررسی این نامه ها در نظر گرفته شد؛ نامه هایی که بسیاری از آنها حاوی درخواست کمک مالی و شغل و یا بیان مشکلات جزئی بود و به جای آن شهر و استان، بعضا از دفتر رئیس جمهور در تهران پیگیری می شد.

احمدی نژاد که خود را نوکر مردم می دانست، برای بیان مردمی بودن نظام، به ویژه جهت توجه قدرت های خارجی، گاه ساعت 10 صبح که با خودرو خود از لابلای جمعیت به ورزشگاه محل سخنرانی می رسید، از مردمی که به استقبالش آمده بودند، می پرسید از ساعت چند حضور دارند؟ 10؟ مردم پاسخ منفی می دادند و او ساعت را تا 9 و 8 و 7 عقب می برد و نشان می داد که مردم چه میزان علاقمند دولتند.

این کارها در عین نتایج خوبش، از نگاه برخی زیر سوال برنده کرامت انسانی بود، موضوعی که گاه خود رئیس جمهور نیز در خصوص آن داد سخن می داد.

 

مصوبات فله ای

در کنار فواید جدی سفرهای استانی، نظیر درک نزدیک مشکلات مردم استان ها و شهرهای دور و نزدیک و شادی مردم از دیدن مسئولان کشوری در کنار خود، یک نقد دیگر نیز به این سفرها وارد می شد و آن تعداد بالای مصوبات تصویب شده در نشست هیات دولت در آن استان بود، به گونه ای که گاه بیش از 100 مصوبه در یک ساعت مورد تصویب قرار می گرفت و این پرسش مطرح می شد که سرعت دو مصوبه در دقیقه، چقدر قرین دقت هم خواهد بود؟ البته گفته می شد که قبلا روی این موارد در مرکز و استان کار شده است و تصویب در نشست هیات دولت، تنها جنبه صوری دارد.

انتقادات در دوران انتخابات

این موارد در دوران انتخابات نیز مطرح شد و کاندیداها از جمله حسن روحانی، تاکید کردند که قصد دارند در صورت تداوم سفرهای استانی، ایرادهای آن را برطرف کنند.

اکنون در آستانه اولین سفر دولت جدید، مسئولان دستگاه اجرایی بر تفاوت این سفرها با سفرهای احمدی نژاد تاکید می کنند.

تفاوت این سفر با سفرهای دولت قبل چیست؟

محمدرضا صادق مشاور رسانه ای رئیس جمهور، گفته است که این سفر تفاوتهای زیادی با دور قبل دارد. وی در نشستی با دانشجویان دانشکده خبر  درباره تفاوت‌های سفر روحانی به خوزستان با سفرهای دولت قبل گفت: جلسه هیات دولت در این سفر برگزار نمی‌شود، ضمن این‌که استقبال مردمی نیز در این سفر نخواهیم داشت. وی تاکید کرد که این سفرها به آن شکل تبلیغاتی که انجام می‌شد، مورد نظر دولت نیست؛ چرا که بحث حفظ کرامت مردم و توجه به این‌که دولت در خدمت مردم است مورد توجه است. مشاور رییس‌جمهور همچنین تاکید کرد: ما در این سفرها مصوبات چندصدتایی نداریم.

پیش از این نیز عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور در یک برنامه تلویزیونی درباره شکل و محتوای سفرهای استانی دولت توضیحاتی داده و گفته بود: اصراری بر تبلیغاتی بودن سفرهای استانی نداریم و لزومی ندارد که برای این سفرها مردم را به خیابان‌ها بکشیم. در این سفرها مصوباتی برای توسعه استان‌ها خواهیم داشت اما پیش از آن، این مصوبات باید کارشناسی شده باشد.

 

 

ناگفته های مسئولین دفتر رئیس جمهور

در این حال، برخی مسئولان دفتر رئیس جمهور نیز در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری آنا، برخی ویژگی های سفر خوزستان روحانی را بیان کردند.

بر اساس این گزارش؛ قرار است رئیس جمهور به جای ورزشگاه، در مصلا سخنرانی کند و نشست های روحانی با اقشار نظیر علما، دانشجویان، خانواده معظم شهدا، صنعتگران و... بیشتر به بیان سخن آنان اختصاص یابد تا سخنرانی رئیس جمهور.  در این سفر استقبال عمومی و معطل ماندن مردم، برای حفظ کرامت آنان حذف شده است.

طبق اظهار این مسئولان، این سفرها نظارتی است، نه اجرایی و قرار نیست تمام وزرا به آن بروند، بلکه تنها وزرای مرتبط با مشکلات استان خوزستان در این سفر حاضر خواهند شد و روز چهارشنبه، در غیبت رییس جمهور، جلسه هیات دولت در تهران برگزار خواهد شد.

گویا به سازمان ها و ادارات نیز اعلام شده که کسی حق ندارد تابلو خوش آمد در مسیر و شهر نصب کند. و همچنین همانند گذشته که سیستمی برای جمع آوری نامه های مردمی ایجاد شده بود و مردم را به دادن نامه تشویق می کرد، وجود نخواهد داشت.

در انتظار فرجام اولین سفر

پیش از این گفته شده بود اولین سفر دولت به استان خراسان رضوی خواهد بود که البته به خاطر عدم تغییر استاندار آن، میسر نشد و حالا روحانی استانی را به عنوان اولین مقصد در نظر گرفته که با انواع مشکلات درگیر است. از موضوع بحران زای ریزگردهای ناخوانده از همسایگان عرب گرفته تا آب شرب و مسایل قومیتی و بیکاری و..
البته روحانی و همکارانش باید بکوشند ضمن حذف نقاط ضعف سفرهای استانی، نقاط قوت آن را که در راس آنها ارتباط نزدیک با مردم است، حفظ نمایند. باید منتظر ماند و دید که آیا آنان در این زمینه موفق خواهند بود؟

نظرات بینندگان