arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۱۶۴۵۷۶
تاریخ انتشار: ۳۵ : ۱۱ - ۱۱ خرداد ۱۳۹۳

مشروح اظهارات ظریف در اجلاس دوستان سوریه

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در نشست روسای کمیسیون های سیاست خارجی مجالس کشورهای دوست سوریه که صبح امروز در هتل اسپیناس برگزار شد گفت: بحران سوریه وارد چهارمین سال خود شده است و این فاجعه انسانی و منطقه ای به دلیل مداخلات غیر مسئولانه تسویه حساب های شخصی و آرزوهای توهم آلود کنشگران خارجی از همان ماه های اولیه ماهیتی فراسوری یافته است.

وی افزود: دامن زدن به اختلافات فرقه ای همراه با تشدید امواج وارداتی افراط گرایی و خشونت طلبی نه تنها روند اصلاحات سیاسی و شکل گیری حقوق اساسی مردم سوریه برپایه مطالبات آنها را مانع شده بلکه کل منطقه خاورمیانه و سراسر جهان را با پدیده شوم افراط و فرقه گرایی مواجه ساخته است.

ظریف خاطر نشان کرد: خشونت کور افراط و فرقه گرایی خطراتی بنیادین برای ثبات منطقه و صلح و امنیت جهان به شمار می آیند که مسلما در مرزهای یک کشور و یک منطقه محدود نمانده و براساس تجارب تلخ قبلی نهایتا حتی دامن مسببین، مشوقین و حامیان مالی و تسلیحاتی گروه های تکفیری و افراطی را خواهد گرفت.

وزیر امور خارجه تاکید کرد: به همین دلیل ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران با درک عمیق از این خطر اساسی پیشنهاد همکاری جهانی برای ریشه کن سازی خشونت و افراط نه تنها به عنوان یک دستور کار بین الدولی بلکه به عنوان یک ضرورت غیر قابل تردید برای شکل دهی به یک موج مردمی جهانی را در مجمع عمومی ملل متحد مطرح ساختند.

وی ادامه داد: طرح جهان علیه خشونت و افراط که بدون رای گیری از سوی مجمع عمومی ملل متحد پذیرفته شده نشان دهنده اجماع و اراده مشترک جامعه جهانی برای مبارزه با این خطر جدی و فوری است که  البته می باید در عمل نیز بدون کوتاه نگری ها و منفعت طلبی های خرد سیاسی مورد اهتمام جهانی قرار گیرد.

ظریف با اشاره به اینکه در جهان امروز استفاده از زور و خشونت راه حل هیچ مشکلی نیست بیان کرد: دستاوردی جز فلاکت و ناامنی نه فقط برای قربانیان که حتی برای مسببین و آنهایی که با غرور به توان نظامی خود به جنگ روی آورده و منطقه ما و سایر مناطق جهان را به خاک و خون کشیده اند نداشته است.

ظریف تصریح کرد: تهدیدهای خارجی توسل به زور نه تنها غیر قانونی و مخالف مبانی حقوق بین الملل و منشور ملل متحد است بلکه در دستیابی به اهداف به غایت ناکارآمد است. قدرت های خارجی باید توهم دستیابی به آرزوهای شخصی و راهبردی شان از طریق نظامی در سوریه را کنار گذاشته و بپذیرند که بحران سوریه هیچ راهی جز راه حل سیاسی مبتنی بر خواست و اراده مردم سوریه ندارند.

وی تاکید کرد: ایران از ابتدای بحران سوریه ضمن احترام به مطالبات مشروع مردم سوریه تنها راه حل این بحران را راهکار سیاسی از طریق تشویق گفتگوهای سوری سوری و مراجعه به خواست و اراده به حق ملت سوریه دانسته و تمام تلاش خود را نیز در این راه به کار بسته است.

ظریف گفت: همکاری های سازنده ایران با تلاش های موثر منطقه ای و بین المللی از جمله همکاری با نمایندگان ویژه دبیر کل ملل متحد کمک و مساعدت ویژه جمهوری اسلامی ایران برای حصول توافق در زمینه مبارزه با سلاح های شیمیایی برگزاری دو نشست بین المللی در تهران با محوریت نفی خشونت و تمرکز بر راه حل سیاسی بحران و ارائه چندین پیشنهاد و ابتکار عمل سیاسی برای کمک به حل بحران سوریه که مورد استقبال کشورهای مختلف و ملل متحد قرار گرفته در کنار ارسال کمک های انسان دوستانه برای مردم سوریه و همکاری با ساز و کار های ذی ربط بین المللی در این خصوص تنها بخشی از تدارکات و اقدامات ایران در بیش از سه سال گذشته بوده است.

ظریف گفت: به عنوان یک سیاست کلی جمهوری اسلامی ایران آمادگی مشارکت در هر تلاش صادقانه برای حل بحران و کمک رسانی واقعی انسان دوستانه به مردم سوریه را دارد.

وی ادامه داد: طی ماه های اخیر شاهد پیشرفت های مهمی در صحنه داخلی سوریه در مسیر حل و فصل سیاسی بحران بوده ایم. توافقات آشتی ملی در مناطق مختلف سوریه از جمله در حمص که از طریق گفتگو میان دولت و مخالفان با مساعی شخصیت های ذی نفوذ محلی صورت گرفت نشان داد که ظرفیت حل و فصل بحران در داخل سوریه به خوبی وجود دارد و چنانچه ظرفیت های منطقه ای و بین المللی در کنار این ظرفیت ملی قرار گیرد می توان به آینده و پایان بحران امیدوار بود.

ظریف ادامه داد: همه باید بپذیریم که براساس منافع مشترک همه کنشگران و بالاتر از همه منافع مردم سوریه هر گونه راه حل سیاسی نیازمند مبارزه مشترک با افراط گرایی، خشونت طلبی، پایان بخشیدن به مداخلات و جلوگیری از ارسال سلاح به گروه های بی مسئولیت است.

وزیر امور خارجه تاکید کرد: این نشست در شرایطی برگزار می شود که ملت سوریه خود را آماده برگزاری انتخابات ریاست جمهوری می کند. ایران راهکار سیاسی مبتنی بر اصول شناخته شده دموکراتیک و برگزاری انتخابات را گام مهم و قابل توجهی در روند حل و فصل سیاسی بحران سوریه و تمکین به خواست و اراده ملت این کشور می داند و امیدوار است گام های ضروری برای حل و فصل سیاسی بحران از جمله گفتگوهای فراگیر آشتی ملی میان دولت این کشور و مخالفان قانونی و تشکیل دولت وفاق ملی و نهایتا بازگشت مهاجرین به موطن خود و بازسازی خرابی های گسترده در این کشور با کمک و مشارکت همه دوستان واقعی سوریه برداشته شود و در آینده نزدیک صاحب بازگشت ثبات، آرامش و شکوفایی به سوریه به عنوان عضو سربلند جبهه پایداری و مقاومت باشیم.

ظریف در پایان آمادگی دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی را در کمک به برقراری صلح، ثبات و امنیت منطقه ای و بین المللی اعلام کرد.

منبع: مهر
نظرات بینندگان