arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۱۸۶۶۷۱
تاریخ انتشار: ۴۴ : ۱۸ - ۰۳ بهمن ۱۳۹۳

آینده مبهم توطئه «کاهش قیمت نفت»

اگرچه آینده توطئه کاهش قیمت نفت که آمریکا و عربستان طراحی کردند، با مرگ پادشاه سعودی‌ها در هاله‌ای از ابهام است، اما ریشه‌ این تفکر هنوز باقی است. راهکار مبارزه با این توطئه‌، اقتصاد مقاومتی است اما تا چه اندازه به آن عمل شده است.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
قیمت جهانی نفت از ژوئن سال گذشته که بیش از 110 دلار در هر بشکه بود، تا به امروز به کمتر از 50 دلار رسیده، 55 درصد کاهش یافته است، بسیاری کاهش قیمت نفت را توطئه‌ای عنوان کردند که با همکاری عربستان و آمریکا و بیشتر برای تحت فشار قرار دادن ایران و روسیه انجام می‌گیرد.

فارس: پادشاه عربستان عبدالله بن عبدالعزیز صبحگاه امروز در سن 91 سالگی از دنیا رفت و سلمان بن عبدالعزیز برادر 80 ساله وی اداره این کشور را بر عهده گرفت و این سوال است که آیا در سیاست‌های نفتی به ویژه سیاست کاهش قیمت نفت این کشور که روزانه 9.5 میلیون بشکه نفت در روز تولید می‌کند، تغییری حاصل خواهد شد یا نه؟

عبدالله بن عبدالعزیز پادشاه درگذشته، حامی سرسخت وزیر نفت عربستان برای کاهش قیمت بود و برخی معتقدند که با در گذشت این پادشاه ، موقعیت وزیر نفت این کشور تضعیف شود و در این صورت این کشور سیاست کاهش قیمت نفت را کنار بگذارد.

علی النعیمی، وزیر نفت فعلی عربستان از سال 1995 بر این مسند کلیدی تکیه زده، و هنوز معلوم نیست که سلمان 80 ساله به عنوان پادشاه جدید این کشور این فرد را دوباره ابقا می‌کند یا نه که در این صورت بهتر می‌توان تغییرات سیاستی عربستان در قبال قیمت نفت را پیش‌بینی کرد.

امروز بعد از درگذشت پادشاه عربستان، سازمان بین المللی انرژی اعلام کرده است، سیاست‌های نفتی عربستان پس از درگذشت پادشاه این کشور دستخوش تغییر نمی‌شود.

این مقام برجسته سازمان بین­ المللی انرژی امروز گفت: بعد از درگذشت پادشاه عربستان، تغییرات عمده‌ای در سیاستهای نفتی این کشور رخ نخواهد داد.

آقای «فتیح بیرول» مدیر بخش اقتصاد جهانی در سازمان بین­‌المللی انرژی اتمی  گفته است: «با درگذشت پادشاه (عربستان) و تغییراتی در دولت، انتظار تغییرات عمده در سیاست‌های نفتی عربستان سعودی را ندارم و امیدوارم و انتظار من این است که آنها کماکان عامل ثبات در بازارهای جهانی نفت باشند.

اگرچه عربستان طی این مدت به هیچ عنوان جنبه سیاسی کاهش قیمت نفت علیه ایران و روسیه را قبول نکرده است، اما در اجلاس اخیر اوپک  با ترغیب اعضای حوزه خلیج فارس برای نگاه داشتن سطح فعلی تولید نفت، جنبه سیاسی بودن قیمت را برای همه روشن کرد.

دیگر تحلیلی که برخی تحلیلگران برای چرایی حمایت عربستان از  کاهش قیمت نفت مطرح می‌کردند، واگذار نکردن بازارهای نفت جهانی به نفت شیل (نفت صخره‌های رسی) آمریکا بود که با سرعت تولید آن بیشتر می‌شد.

نفت شیل که به نفت رسی معروف است در آمریکا به دست می‌آید، با اینکه  هزینه زیاد استخراج دارد، اما در سالهای گذشته میزان تولید نفت در این کشور به شدت بالا رفت و سقف تولید نفت آمریکا را به 12 میلیون بشکه رساند، که همین مسئله کارترهای بزرگ نفتی جهان را نگران کرد، به گفته تحلیلگران، عربستان برای از دست ندادن بازارهای خود قیمت نفت را کاهش داد.

تحلیل دیگر برای کاهش قیمت نفت، اقتصاد ضعیف کشورهای خریدار به ویژه چین و ژاپن و کشورهای اتحادیه یورو است که میزان تقاضا برای این طلای سیاه را کاهش داده است.

روز گذشته هم صندوق بین‌المللی پول پیش‌بینی خود از اقتصاد جهانی را کاهش داد، تا برخی تحلیلگران کاهش بیشتر قیمت نفت را متصور شوند.

این سازمان اقتصادی بین المللی طی گزارش خود در ماه اکتبر، رشد اقتصادی جهان در سال 2015 را 3.8 درصد پیش بینی کرده بود که در گزارش اخیر خود این شاخص را با 0.3 درصد کاهش معادل 3.5 درصد پیش بینی کرده است.

بنابراین اگرچه درباره چشم‌انداز قیمت نفت در آینده باید نیم نگاهی به تغییرات حکومتی در عربستان داشت که شاید در سیاست "کاهش قیمت نفت" را تغییر دهد، اما عوامل موثر دیگری در کاهش قیمت جهانی نفت دخیل است که کارشناسان احتمال بازگشت دوباره به قیمت اوج را کورسویی بیش نمی‌د انند.

در چنین شرایطی مهمترین راهکاربرنامه اقتصاد مقاومتی است که می‌تواند تمامی این حربه‌های سیاسی را ناکام بگذارد، اما در این مدت که برنامه‌های اقتصاد مقاومتی را رهبر معظم انقلاب اسلامی ابلاغ فرموده‌اند، چه میزان به آن عمل شده است؟ مسئولان نفتی تا چه اندازه روشهای گریز از بحران را برای کشوری که اقتصادش تا حد بسیار زیادی به نفت متکی است، تدبیر کرده‌اند؟

نظرات بینندگان