arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۲۰۴۰۱۲
تاریخ انتشار: ۳۱ : ۱۷ - ۲۳ ارديبهشت ۱۳۹۴

نشست کمپ ديويد؛ توقف يا ادامه حمله به يمن؟

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

همانگونه که «باراک اوباما» رييس جمهوري آمريکا وعده داده بود، وي پنج شنبه بيست و چهارم ارديبهشت ماه نشستي با سران کشورهاي عضو شوراي همکاري خليج فارس در استراحتگاه «کمپ ديويد» خواهد داشت.

اين نشست غروب امروز چهارشنبه بيست و سوم ارديبهشت ماه با يک ضيافت شام در کاخ سفيد آغاز خواهد شد و سپس فردا در کمپ ديويد ادامه خواهد يافت.

نشست کمپ ديويد در حالي برگزار مي شود که برخي اختلاف ها بر روابط کشورهاي عضو شوراي همکاري و آمريکا سايه افکنده است. شرکت نکردن رهبران عربستان، عمان، امارات عربي متحده و بحرين در اين نشست و حضور مقام هاي رده پايين تر اين کشورها را برخي کارشناسان نشان از عمق اختلاف ديدگاه اين کشورها با آمريکا درباره برخي مسايل منطقه اي مي دانند که مي تواند برنامه هاي رييس جمهوري آمريکا براي کشورهاي عرب حوزه خليج فارس را بر هم زند.

شکي نيست که مهم ترين مساله مطرح در نشست کمپ ديويد گفت و گوهاي هسته اي ايران و 1+5 و تعهدات امنيتي آمريکا به کشورهاي عضو شوراي همکاري خليج فارس در قبال توافق هسته اي با ايران است. اما آنچه در شرايط کنوني مهم ترين مساله منطقه خاورميانه به شمار مي آيد، تحولات يمن است که با حملات ويرانگر هواپيماهاي ائتلاف سعودي به مرحله خطرناکي رسيده است و عربستان تلاش دارد آن را با فرافکني برنامه هسته اي ايران و دامن زدن به شکاف قومي-مذهبي در خاورميانه به حاشيه براند.

با وجود اين، اما اهميت تحولات يمن و حمله عربستان به اين کشور به اندازه اي است که در صورت تداوم اين حملات، ثبات و امنيت در خاورميانه با خطر جنگي فراگير روبروست. به همين دليل است که پرداختن به اين موضوع و تلاش براي حل سياسي آن بيش از هر موضوع ديگري بايد در اولويت دستورکارهاي منطقه اي کشورهاي عرب و آمريکا قرار گيرد.

هفت هفته از حمله هواپيماهاي ائتلاف سعودي به يمن مي گذرد و هر روز شاهد دور تازه اي از جنايت هاي عربستان در قبال مردم يمن هستيم. حملات اين کشور به مناطق شهري و غير نظامي تاکنون بيش از 2 هزار کشته و هزاران زخمي در پي داشته است.

جنايات آل سعود در يمن به جايي رسيده است که «احمد عسير» سخنگوي ائتلاف سعودي، چندي پيش اعلام کرد کل مناطق شمالي يمن شامل استان هاي «صعده» و «الحجه»، منطقه نظامي است و هواپيماهاي ائتلاف مجاز به هرگونه حمله اي به اين مناطق هستند.

حمله جنگنده هاي ائتلاف سعودي به مناطق شمالي يمن به صورتي فراگير آغاز شده است و اين در حالي است که حملات جنگنده هاي ائتلاف به ديگر نقاط يمن همچنان ادامه دارد به گونه اي که در حمله روز دوشنبه (بيست و يکم ارديبهشت ماه) هواپيماهاي سعودي به شهر «صنعا» بيش از 90 تن کشته و 300 تن ديگر زخمي شدند. اين حمله يکي از جنايت کارانه ترين حملات ائتلاف سعودي به يمن بود.

عربستان همچنين طي روزهاي اخير حملات توپخانه اي به برخي مناطق هم مرز با يمن را نيز آغاز کرده است.

همه اين ها در حالي است که محاصره دريايي و هوايي يمن باعث کمبود شديد سوخت، غذا، دارو و آب آشاميدني مناسب شده و فاجعه اي انساني در يمن به وجود آورده است.

بر پايه آمارهايي که فعالان حقوق بشر در يمن ارائه مي کنند، در پي حملات ائتلاف سعودي و محاصره هوايي ، زميني و دريايي بسياري از تاسيسات زيربنايي يمن از بين رفته به طوري که بيش از 7 هزار و پانصد خانه در يمن بمباران شده که از ميان آنها 250 منزل به کلي ويران شده ، 35 مدرسه ، 12 دانشگاه ، 36 بيمارستان و 25مسجد مورد هدف قرار گرفته است.

همچنين 70 انبار مواد غذايي ، 20 ماشين حمل مواد غذايي و 75 خودروي حمل مواد سوختي نيز مورد حمله قرار گرفته و 5 سيلو ، 35 انبار تجاري و 10 مکان تاريخي و 2500 خودرو ويران شده است.

جنايت ديگري که سعودي ها در حق مردم يمن مرتکب شده اند استفاده از سلاح هاي ممنوعه است. آنان از بمب هايي به نام «کيموتريا» استفاده مي کنند که در زمان حاضر اثري از خود به جا نمي گذارد ولي در آينده اثرات بدي بر روي سلامت افراد به جا مي گذارد. همچنين، استفاده از بمب هاي خوشه اي نيز از ديگر جنايات آل سعود در يمن است که به افزايش تلفات غيرنظاميان منجر شده است.

در اين ميان، عربستان سعودي تاکنون 2 بار اعلام آتش بس کرده است ولي هر 2 بار آتش بس از سوي آن ها نقض شده و حملات هوايي از سر گرفته شده است. اين کشور يک بار 12 ارديبهشت ماه اعلام آتش بس کرده بود اما کمتر از 12 ساعت بعد حملات اين کشور به يمن از سر گفته شد. آتش بس اخير نيز که از اواخر ديشب (بيست و دوم ارديبهشت ماه) آغاز شد در کمتر از يک ساعت بار ديگر توسط جنگنده هاي ائتلاف سعودي نقض شد.

به نظر مي رسد هدف عربستان از اعلام آتش بس هاي صوري بيشتر نوعي تبليغ رسانه اي و تجديد قوا است که اين امر البته بيشتر نشان دهنده اين است که اين کشور راهبرد مشخصي در جنگ عليه مردم يمن ندارد و بيشتر به دنبال نوعي ماجراجويي منطقه اي است که البته مي تواند آتش آن دامن آل سعود را نيز بگيرد.

در ارتباط با پيامدهاي حمله به يمن براي عربستان سعودي گفتن اين نکته ضروري است که، اکنون برخي قبايل يمني ساکن در مناطق شمالي جنگ را عليه آل سعود آغاز کرده اند و با نفوذ در شهرهاي هم مرز با عربستان و به ويژه در شهرهاي نجران و جيزان حملاتي را عليه آل سعود ترتيب مي دهند. در همين راستا قبايل «بکيل المير» و «همدان بن زيد» يمن، در روزهاي گذشته توانستند پس از درگيري شديد با ارتش نظامي سعودي بر کوهستان «تويلق» مشرف بر شهر «الخوبه» اين کشور و روستاهاي همجوار آن در منطقه جيزان عربستان تسلط يابند.

بنابراين، در صورت همه گير شدن حملات عربستان به مردم يمن، مي توان انتظار داشت که عربستان درگير جنگي فرسايشي با قبايل يمني شود که با توجه به روحيه سلحشوري قبايل يمني و نامتقارن شدن جنگ (نبرد ارتش کلاسيک عربستان با نيروهاي شبه نظامي قبايل در يک سرزمين ناهموار جغرافيايي)، مي تواند شکست عربستان را قطعي سازد.

با توجه به اين شرايط، بايد تاکيد کرد که براي جلوگيري از ادامه کشتار مردم يمن و بروز فاجعه اي انساني در اين کشور و همچنين براي جلوگيري از همه گير شدن آتش جنگ در منطقه، عربستان و کشورهاي هم پيمانش بايد به راه حل سياسي براي مساله يمن پايبند باشند و حملات به اين کشور را پايان بخشند تا از اين راه گفت و گوي يمني-يمني و با شرکت همه گروه هاي يمني براي پايان دادن به بحران آغاز شود.

بنابراين مي توان گفت برگزاري نشست کمپ ديويد و تلاش کشورهاي عربي براي متقاعد کردن آمريکا براي افزايش تعهدات امنيتي اش در خاورميانه و در شرايطي که عربستان حملات عليه يمن را تشديد کرده است، بيش از آن که راهگشاي مشکلات منطقه باشد، بر بار مشکلات آن خواهد افزود؛ به ويژه اينکه تداوم حملات عربستان به يمن از پشتيباني آمريکا نيز برخوردار است و اين کشور از شرايط کنوني راضي به نظر مي رسد.
منبع: ایرنا
نظرات بینندگان