arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۲۱۱۵۳۶
تعداد نظرات: ۲۰ نظر
تاریخ انتشار: ۳۱ : ۱۲ - ۰۳ تير ۱۳۹۴
پیرو کاهش محبوبیت روحانی در نظرسنجی آی پوز؛

نظرسنجی، پیش گویی نمی کند

در این مواقع باید انتخابات ۸۴ را بیشتر مرور کنیم و در نظر بگیریم که آیا اگر ۹۲ به دور دوم می رفت، رای روحانی خیلی بیشتر نمی شد؟
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
نظرسنجی، پیش گویی نمی کند

احسان رستگار: هفته ی گذشته، خبر زیر بسیاری از قلم ها را واداشت تا بنگارند و بسیاری از مغرها را ترغیب کرد که بیشتر مداقه و تامل کنند. خبر از قرار زیر است:

«به گزارش موسسه ی نظرسنجی آمریکایی آی پوز،‌ درصد کسانی که از عملکرد روحانی رضایت دارند نسبت به بهمن پارسال یک درصد کاهش یافته و به ۴۸ درصد رسیده است. اما قسمت حذف شده خبر این نظرسنجی آن است که همین نظرسنجی به نسبت آبان ۹۳، ۱۰ درصد کاهش را نشان می‌دهد.

بنابر نتایج نظرسنجی مورد اشاره نسبت کسانی که عملکرد روحانی را در خرداد ۱۳۹۴ رضایت‌بخش می‌دانند با یک درصد کاهش به نسبت بهمن ۹۳، به ۴۸ درصد رسیده است. این رقم در آبان ۹۳ به میزان ۵۸ درصد بوده است. در مقابل میزان نارضایتی از ۲۷ درصد آبان ۹۳ و ۲۹ درصد بهمن ۹۳ به ۳۳ درصد در خرداد امسال افزایش یافته است.

آی‌پز، طی یک نظرسنجی تلفنی، نظر مردم را در مورد عملکرد رئیس جمهور در یک طیف پنج قسمتی مورد بررسی قرار داده است. مطابق یافته‌های این نظرسنجی که طی روزهای ۶ تا ۸ خرداد ماه ۱۳۹۴ انجام شد، ۳۷ درصد از عملکرد رئیس جمهور «راضی» و ۱۱ درصد هم از عملکرد ایشان «تا حدی راضی» هستند. همچنین ۲۸ درصد از عملکرد رئیس جمهور «ناراضی» و ۵ درصد هم از عملکرد آقای روحانی «تا حدی ناراضی» هستند.

پایان خبر»

دقت نظرسنجی آی پوز در بحبوحه ی انتخابات ریاست جمهوری یازدهم، باعث شد تا به دو نکته پی ببریم؛ اول آن که می توان به برخی نظرسنجی ها از حیث دقت اعتماد کرد و دوم این که نظرسنجی ها، نظرسنجی می کنند، نه پیش بینی یا پیش گویی. اگرچه اطلاعات خام نظرسنجی های آی پوز، بسیار به آمار واقعی نزدیک بود ولی این هم به ما ثابت شد که پیش بینی در انتخابات ریاست جمهوری جمهوری اسلامی ایران، محال است؛ وقتی آمار آی پوز هم پس از یک روز زیر و زبر می شود، این یعنی که نظرسنجی ها، در ایام ریاست جمهوری، اعتبارشان یک روز هم نیست، بلکه می تواند فقط چند ساعت باشد و آن چه برنده را رقم می زند، لحظاتی است که آبستن اتفاقات غیر مترقبه و محیرالعقول از جانب کنش گران سیاسی و هیجانی و آتشین از طرف رای دهندگان است.

این مقدمه از این باب ذکر شد تا منظر این تحلیل را دریابیم؛ این تحلیل از نظرسنجی آی پوز صرفا به عنوان یک فرض نزدیک به واقعیت و یک حدس قوی الهام گرفته است و اگر نظرسنجی را که ذاتا مربوط به گذشته است را نمی توان به آینده هم حواله داد و اگر چنین کنیم، تحلیلمان هم غیر علمی و هم غیر کاربردی از کار در خواهد آمد.

با ذکر مدخل فوق، توجه به نکات ذیل مفید به نظر می رسد:

۱- آراء ۸ ساله ی ریاست جمهوری مردم
جنس مردم ایران، با جنس آراء تمام مردم جهان، متفاوت است. مردم ما مثل آمریکایی ها رای نمی دهند؛ چون از بین دو نفر انتخاب نمی کنند و ایرانی ها مانند مردم فرانسه رای نمی دهند؛ چون به این سرعت، اعتمادشان از سارکوزی منتخبشان سلب نمی شود. با نگاهی تطبیقی می توان به این نتیجه رسید که انتخابات ریاست جمهوری در جمهوری اسلامی ایران، مانند بسیاری از دیگر ابعاد زندگی ایرانی، پدیده ای است ناب، بی بدیل و تواما عجیب؛ برخلاف بسیاری از انتخابات های ریاست جمهوری دنیا، اصلا قابل پیش بینی هم نیست.
اما یک نکته در رای مردم بسیار مشهود بوده و‌ آن ماندگاری اعتماد مردم ایران به شخص برگزیده شده است. به این ترتیب که مردم ما سخت اعتماد می کنند، ولی راحت دل می بازند؛ مردم ما مثل یک عاشق عمل می کنند و رمانتیسیزم و سانتیمانتالیزم در رفتارشان موج می زند. این ویژگی هم مفید و حسن است و نیز عیب و قبح هایی دارد که از حوصله ی این یادداشت خارج است. تجربه ثابت کرده که مردم ما حتی اگر نظرشان منفی شود، به رئیس جمهور مستقر، باز هم رای می دهند؛ این اتفاق روان شناختی، به معنای تن دادن مردم به گزیده شدن دوبار از یک سوراخ نیست، بلکه به معنای فرصت دادن تا حد نهایت به یک رئیس جمهور است و نیز به معنای تحمل یک رئیس جمهور تا حد اشباع و سیری کامل است.

الغرض؛ ما ایرانیان عادت نیکویی داریم که خوش باوریم و خون گرم،‌ یعنی زود اعتماد می کنیم و عادت مذمومی داریم که وقتی به ضیافتی دعوت می شویم، آن قدر می خوریم که تا یک هفته وقتی اسم غذا به میان می آید، احساس می کنیم که رژیم گرفتن برایمان جذاب تر و مطبوع تر است تا خوردن یک دل سیر غذاهای رنگارنگ. حکایت انتخابات ریاست جمهوری ما نیز همین است؛ ۸ سال یک نفر را آن قدر تحمل می کنیم، تا بعد از ۸ سال از خود آن شخص و گفتمانش، دل زده می شویم و می رویم سراغ نقطه ی دقیقا مقابل آن (ما هم خوش سلیقه ایم، هم زود باور و هم تنوع طلب؛ جمع نقیضینی که معجونی است به نام انتخاب به سبک ما ایرانی ها).

۲- حالات مختلف نظرسنجی آی پوز

نظرسنجی آی پوز سه حالت را برای ما به تصویر می کشد و نه فقط یک حالت را. این که فرض بگیریم که از آن جا که روحانی در نظرسنجی های اخیر، روندش رو به افول است، پس دو سال بعد از امروز هم بیشتر واترقیده است، پس انتخابات ۹۶ را می بازد، یک تحلیل خام و دور از واقعیت است. حالت اول این است که این روند افزایشی باشد یعنی روحانی بیشتر محبوبیتش را از دست بدهد، حالت دوم این است که این روند کاهشی باشد، یعنی با ریزش کم تر و رویش بیشتری مواجه شود و حالت سوم به این معناست که با این نسبت ثابت بماند.

الغرض؛ به این راحتی نمی توان گفت که نظرسنجی آی پوز به معنای واگذار کردن عرصه توسط روحانی به رقباست.

۳-برنامه ریزی دولت، چهار ساله بوده نه دو ساله

بسیاری از ما تحلیلمان این است که دولت چون به اکثر شعارهایش عمل نکرده، پس قطعا سال ۹۶ شاهد پایان عمر اولین دولت ۴ ساله خواهیم بود؛ حال آن که فراموش کرده ایم که این دولت و هر دولتی، عکس العمل هایش، متناسب با همان زمان است. یعنی دلیلی ندارد دولت یازدهم، نقشه ها و شعارها و در باغ سبز نشان دادن هایش را یا حتی تحقق برخی وعده های خاصش را، در انتهای عمرش محقق نکند! صرف عدم رفع حصر یا رفع همه ی تحریم ها، دلیل بر ناکارآمدی دولت در منظر طرفدارانش نیست. چرا ما احتمال نمی دهیم که فرضا اگر دولت از پس شعارهایش بر نیاید، اما روحانی هم این قدرت را دارد که در مناظره های ۹۶، باز بتواند اعتماد مردم را جلب کند، همان طور که احمدی نژاد در ۸۸ توانست؟

الغرض؛‌ بر اساس ضرب المثل فواره چون بلند شود سرنگون شود، ممکن است نقشه ی دولت این باشد که برگ های برنده اش را در چند ماه انتهابب عمرش رو کند و فعلا صرفا به سامان دادن اوضاع اقتصادی کشور بپردازد.


۴- روحانی با ۷ دهم درصد، به رای حداکثری رسید، ولی...

این ادعای عجیب، گاهی این فرضیه را تقویت می کند که ما حافظه هایی کوتاه داریم؛ ادعای عجیب این است که برخی مدام تکرار می کنند که آقای روحانی شما با هفت دهم اختلاف توانستی پیروز شوی، حال آن که فراموش می کنیم که وی از بین ۶ نامزد،‌ توانسته در دور اول، رقابت را یکسره کند! انگار نه انگار که در سال ۸۴، نه آیت الله هاشمی رفسنجانی و نه احمدی نژاد، علی رغم تمام برجستگی های شخصیتی شان، نتوانستند در دور اول انتخابات را به نفع خود رقم بزنند.

الغرض؛ اولا در این مواقع ۸۴ را بیشتر مرور کنیم و ثانیا در نظر بگیریم که آیا اگر ۹۲ به دور دوم می رفت، رای روحانی خیلی بیشتر نمی شد؟

۵- کم کم باید به دهه ی پنجاه و چند درصدی ها عادت کنیم

ما عادت کرده ایم به بردهایی با اختلاف ۲۰ تا ۳۰ درصدی آراء نفر اول با دوم؛ این نگاه را باید کم کم به خاطرات بسپاریم، چون چند سال اخیر انتخابات های مختلف، ثابت کرده که این دهه، دهه ی پنجاه و چند درصدی هاست (رئیس جمهور پنچاه و چند درصدی، شهردار پنجاه و چند درصدی و الی آخر). این نگاه در مطلب با عنوان «دهه ی پنچاه و چند درصدی ها» از همین نگارنده،‌ به تفصیل تبیین شده است.

۶- عمر دولت ها کم نشده، واکنش مردم بعد از فسادهای عظیم اقتصادی همه ی جناح ها، سریع و صبرشان کم شده...

از این پس قاعده همین است که مردم به هر کم و کاستی ای سریعا واکنش نشان می دهند؛ اولا چون کاهش صبر مردم گریز ناپذیر است،‌آن هم پس از اختلاس ۳ هزار میلیاردی و دیگر فسادهای مالی و رسیدگی به پرونده ی اشخاص مختلف از جناح های مختلف و رو شدن پرونده های عظیم دزدی از بیت المال ان هم از جانب تمامی طیف ها و جریان های سیاسی؛ از راست تا چپ و در برهه های زمانی مختلف، از دهه ی هفتاد تا دهه ی ۹۰.

ثانیا بستر شبکه های اجتماعی موجب شده تا مردم سریعا واکنش شان را به هم منتقل کنند و این موج و احساسات و مواضع مردمی، به صورت واگیر به کل کشور شیوع پیدا کند.
الغرض؛‌ دوران عوض شده و این فضا برای هر دولتی متصور است.
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۲۰
در انتظار بررسی: ۲۰
غیر قابل انتشار: ۱۶
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۰۰ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۳
39
93
قبول کنید بخاطر سیاستهای اقتصادی طیب نیا ورکود شدید وبالا بردن عجیب وغریب مالیاتها و فقیرتر کردن مردم وعدم تحول خاصی در آزادیهای فرهنگی وسیاسی ومطبوعاتی محبوبیت رئیس جمهور خیلی کاهش پیدا کرده..چون موفقیت ومحبوبیت رئیس جمهور آرزومه آنچه که از برآیند نظر مردم در کوچه وبازار مشاهده میکنم بر خود وظیفه دیدم بگم.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۴:۴۸ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۳
خیلی ها دوست دارن آقای روحانی در مرحله بعد رای نیاره. که البته همه میدونیم چه کسانی هستند.
اما جالبشم اینه که خیلی از افرادی که تو سایت کامنت میذارن ، کاملا مشخصه که از طرفداران روحانی نیستن و برای ایجاد شکاف و ناامیدی بین طرفداران روحانی ، نظر میدن و خودشونو از طرفداران ناراضی روحانی معرفی میکنن.
اما اینو بدونید = به لطف خدا و هوشیاری مردم آگاه ، تیرتون به سنگ میخوره .
ناشناس
| France |
۱۶:۲۲ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۳
روحانی تنها نیست
محمدصادق
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۰۲ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۳
60
99
نگران رای روحانی نباشید

من با اطمینان عرض میکنم که روحانی در دور بعدی اگر عمرمان و عمرشان کفاف بدهد(ان شاء الله)
بیش از 85 درصد آرا را به خودش اختصاص خواهد داد
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۳۹ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۳
درصورت توافق 100%
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۰۷ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۳
21
138
باید قبول کنیم حسن روحانی نسبت به رئیس دولت اصلاحات محبوبیت کمتری دارد
پاسخ ها
User
| Iran, Islamic Republic of |
۱۶:۵۲ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۳
اون که صد در صد، اما باید قبول کنیم که بهترین گزینه ی موجود همین دکتر روحانیه!
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۰۸ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۳
41
40
و خدا توجیح را افرید
خوب اگه مهم نیست چرا اینقدر دارید سعی می کنید بگید نه این طور نیست
پاسخ ها
123
| Iran, Islamic Republic of |
۱۶:۱۷ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۳
توجیح؟؟؟؟؟؟؟
عزیزم توجیه درسته ....
مرتضی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۰۳ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۳
10
39
آقای روحانی باید در راستای حل مشکلات اقتصادی مردم، مهار خودسرها و... که از اساسی ترین شعارهایش بوده توجه بیشتری نماید در غیر این صورت...
هم وطن
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۱۸ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۳
13
55
کم شدن محبوبیت روحانی اضافه شدن محبوبیت دیگران نیست.یا به روحانی رای میدم یا هیچ کس دیگه.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۴۵ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۳
36
33
با این وضع بیکاری وحشتناک، رکود و تورم، رضایت از روحانی احمقانست.
غلی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۴۶ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۳
16
26
جمله معروف جبهه پایداری: روحانی پشیمونم بت زای دادم :دی
سایبر
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۴۹ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۳
20
38
چه بخواید و چه نخواید کاهش شدید محبوبیت حسن روحانی کاملا مشهوده و فقط کافی هست با مردم بنشینید و هیچ کاری هم به هیچ موسسه و آماری نداشته باشید.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۵۵ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۳
30
44
روحانی ارامش را به کشور بازگرداند.

روحانی مچکریم
مسعود
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۵:۰۷ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۳
10
8
توفان از سال 95 آغاز ميشود
لطفاً منتظر بمانيد
khdm
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۵:۱۱ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۳
10
11
روحانی در صورتی که به توافق اتمی با آمریکا دست پیدا کنه رای 90 درصدی خواهد داشت در غیر اینصورت نابود خواهد شد.
Kamal
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۶:۲۱ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۳
9
18
اقاي محترم ،
شايد بعضي كَر و كور باشند اما عقل دارند تا فرق اين دولت با دولت بي سواد قبلي كه يك شبه برخي رو ميلياردر و برخي را فقير كرد رو بفهمند، تاكنون اين دولت قدرتمند نتونسته خرابكاريهاي هشت سال قبل رو بهبود بخشد
User
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۶:۵۶ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۳
4
10
بنظرم عملکرد دولت آقای روحانی در این مدت متوسط بوده و ضعف تیم رسانه ای دولت در تبیین علت افزایش قیمت های حامل های انرژی و نان هم مزید بر علت شد تا محبوبیت ایشان کاهش یابد، اما باید در نظر گرفت که توافق هسته ای و به تبع آن آرامشی که در کشور ایجاد خواهد شد، تمام معادلات را به هم می زند و سرنوشت دکتر روحانی تا حدود زیادی به پرنده هسته ای گره خورده.
در عین حال بنده به شخصه تحت هر شرایطی به دکتر روحانی رأی خواهم داد!
ناشناس
|
Netherlands
|
۱۷:۴۹ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۳
8
11
1.طیب نیا از بهترین وزاری کابینست.
2.توجیه با ه دوچشم نوشته میشه.
3.محبوبیت روحانی از .... کمتره اماااا من نگران مردم نیستم،
نظرات بینندگان