arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۲۳۸۴۹۹
تاریخ انتشار: ۲۷ : ۰۸ - ۰۳ آذر ۱۳۹۴
چالش انرژي در دنيا

آمادگي روسيه براي سرمايه‌گذاري‌هاي گازي / در سومين اجلاس روساي كشورهاي صادر‌كننده گاز چه گذشت؟

بزرگ‌ترين رويداد انرژي دنيا عصر روز گذشته با حضور ٩ رييس‌جمهور و هيات‌هاي عاليرتبه كشورهاي عضو به رياست حسن روحاني، رييس‌جمهور كشورمان در سايه تغييرات قيمت نفت و گاز در تهران برگزار شد.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
بزرگ‌ترين رويداد انرژي دنيا عصر روز گذشته با حضور ٩ رييس‌جمهور و هيات‌هاي عاليرتبه كشورهاي عضو به رياست حسن روحاني، رييس‌جمهور كشورمان در سايه تغييرات قيمت نفت و گاز در تهران برگزار شد. حاضرين در اين اجلاس هر چند كه سعي داشتند بر موضوع گاز به عنوان انرژي پايدار آينده تاكيد كنند اما نگراني از تغييرات قيمتي نفت موجب شد تا اعضا با توجه به تاثير‌گذاري قيمت نفت روي گاز در اين مورد ابراز نگراني كنند.  با اين حال همه اعضا بر لزوم سرمايه‌گذاري در زمينه گاز در سال‌هاي آينده تاكيد كردند و خواستار هماهنگي و همكاري‌هاي بيشتر در زمينه گاز شدند.

گويا نگاه سياسي حاكم بر بازار انرژي در دنيا موجب شده است تا اعضاي مجمع كشورهاي صادر‌كننده گاز هر چند سعي دارند خود را از سياسي‌بازي‌هاي روز دور كنند اما به ناچار در تله سياسي كاري گره خورده‌اند و از ترس سياسي شدن بازار گاز - همچون بازار نفت- خواستار تصميم‌گيري و همكاري‌هاي پايدار در اين بازار شوند. در اجلاس عصر گذشته روساي جمهور و وزراي حاضر در نشست به ايراد سخنراني‌هاي مختلف در خصوص وضعيت و شرايط پروژه‌هاي گازي خود پرداختند كه نشان از اهميت و توجه ويژه همه اعضا به موضوع گاز و آينده اين انرژي داشت. نيم نگاه‌ها به موضوع محيط‌زيست در ميان صحبت‌هاي سخنرانان هم نشان داد كه توليد‌كنندگان گاز قصد دارند با تكيه بر محيط زيست به موضوع انرژي پايدار در آينده نگاه كنند. پس از انجام سخنراني روساي كشورهاي صادره‌كننده گاز براي صدور بيانيه‌اي كه به بيانيه‌تهران معروف است پشت درهاي بسته و با حضور اعضاي اصلي و ناظر وارد شور شدند.
     
حسن روحاني، رييس‌جمهور كشورمان در اين اجلاس با اشاره به اينكه مجمع  GECF يكي از مهم‌ترين رويدادهاي مربوط به انرژي، به ويژه صنعت گاز است، گفت: «هدف از اين اجلاس، همكاري براي يافتن راهكارهايي جهت حمايت از منافع جمعي كشورهاي عضو مجمع، توسعه همكاري ميان كشورها در زمينه‌هاي مختلف از جمله اكتشاف، توليد و تجارت گاز طبيعي، هماهنگي سياست‌ها در راستاي افزايش سهم گاز طبيعي در تركيب انرژي مصرفي جهان و ارتقاي جايگاه مجمع در عرصه بين‌المللي انرژي است و اميدوارم اين اجلاس بتواند فرصت مغتنمي را براي بحث و تبادل نظر پيرامون اهداف و ديدگاه‌هاي مجمع، فراهم سازد.»

وي خواستار توجه به توسعه پايدار انرژي شد و تاكيد كرد: «با وجود اهميت و ضرورت استفاده از انرژي فسيلي، بهره‌برداري ناپايدار از اين منابع انرژي، باعث بروز برخي آسيب‌هاي اجتماعي شده و آثار منفي بر محيط زيست داشته است و جهان را با مساله خطيرِ موازنه، ميان استفاده از انرژي براي توسعه اقتصادي، و حفظ محيط زيست مواجه ساخته است به همين جهت پيشنهاد شد، پيامي از اين اجلاس، به كنفرانسِ كاپ Cop٢١ پاريس كه درصدد دسترسي به توافقي بين‌المللي در مسائل و سياست‌هاي مربوط به تغيير اقليم است، ارسال شود.»رييس مجمع  GECF اين امر را موجب ابراز تمايل اعضاي مجمع براي آمادگي و علاقه‌مندي براي همكاري و هماهنگي سياست‌هاي اعضاي مجمع با توافق‌هاي بين‌المللي در مسائل محيط زيست خواند و ادامه داد: «اخيراً طي اجلاس سران توسعه پايدار ملل متحد كه در نيويورك تشكيل و منجر به تصويب اهدافِ هفده‌گانه توسعه پايدار و دستوركار توسعه ٢٠٣٠ شد، انرژي نيز به عنوان يكي از چالش‌هاي جامعه بين‌المللي مورد توجه قرار گرفت.»

روحاني در عين حال در پاسخ به دو چالش تغييرات نامطلوب اقليمي و امنيت دسترسي به منابع اوليه انرژي، گفت: «بسياري از جوامع پيشرفته مصرف‌كننده انرژي، درصدد توسعه و استفاده از منابع انرژي‌هاي تجديدپذير برآمده‌اند. گرچه براساس چشم‌اندازهاي معتبر انرژي، سهم انرژي‌هاي تجديدپذير، در تامين انرژي مورد نياز جهان، تا آينده قابل پيش‌بيني، محدود خواهد بود و براي گذار از دوران سوخت‌هاي فسيلي به انرژي‌هاي تجديدپذير، راهي طولاني در پيش است.» روحاني در ادامه به برنامه‌هاي ايران براي بازار گاز نيز اشاره كرد و افزود: «معتقديم اين وضعيت با توافق‌هاي اخير ايران در مورد برنامه‌هاي صلح‌آميز انرژي هسته‌اي خود با كشورهاي ١+٥، به سرعت تغيير خواهد كرد و مقدمات اين تغييرات وسيع و همه‌جانبه نيز در سرمايه‌گذاري‌ها و تصميماتي كه از بدو شروع به كار اين دولت صورت گرفته، آماده شده است. تداوم افزايش سريع ظرفيت‌هاي توليد گاز ايران در دو سال گذشته، اين امكان را به ايران مي‌دهد كه صادرات گاز را به كشورهاي همسايه از طريق خط لوله و ساير نقاط دنيا از طريق LNG افزايش دهد. راهبرد ما بر افزايش توليد و صادرات گاز طبيعي از طريق سرمايه‌گذاري در ميادين نفت و گاز استوار شده است.»

وي در پايان سخنان خود خواستار مشاركت كشورهاي عضو مجمع براي سرمايه‌گذاري در برنامه‌هاي انرژي ايران شد و با اشاره به قراردادهاي نفتي ايران گفت: «چارچوب قراردادهاي نفتي و گازي جديد ايران، زمينه جذابي را براي سرمايه‌گذاري در صنعت نفت و گاز ايران فراهم مي‌سازد و اين دولت حمايت خود را از سرمايه‌گذاري‌هاي بين‌المللي در صنعت نفت و گاز اعلام مي‌دارد.»

 آذربايجان عضو هجدهم مجمع GECF

محمدحسين عادلي، دبيركل مجمع كشورهاي صادركننده گاز بعد از سخنان روحاني، رييس مجمع  GECF  از تدوين اساسنامه اين مجمع در دو سال گذشته خبر داد و گفت: «اميدواريم در سال‌هاي آينده بتوانيم اين سوخت پاك را به تمام مردم جهان هديه كنيم. اميدوارم بتوانيم در كنار هم به تمامي اصول تعيين‌شده و اهدافي كه در اين مجمع دنبالش هستيم، برسيم. بعد از برگزاري اجلاس سران در مسكو و دوحه، هم‌اكنون شاهد هستيم كه GECF داراي يك اعتبار بين‌المللي است كه افزايش اين اعتبار تنها با همكاري‌هاي بين اعضا محقق خواهد شد.

 بخش انرژي و به خصوص گاز در چند سال اخير شاهد تحولات و تغييرات زيادي بوده است به طوري كه مي‌بينيم امروز گاز يك انرژي پاك در سراسر دنيا به شمار مي‌رود و مي‌توان از اين انرژي در سال‌هاي بعد بيشتر استفاده كرد.»

پيشنهاد برگزاري اجلاس آينده در بوليوي در ادامه اين اجلاس اوو مورالس، رييس‌جمهور بوليوي ضمن پيشنهاد برگزاري اجلاس چهارم در بوليوي گفت: «به يمن مبارزه ملت بوليوي توانستيم حق حاكميت بر منابع طبيعي را به دست آوريم و به يمن اين اراده ملي شاهد جلب و جذب سرمايه‌گذاري خارجي در بوليوي بوده‌ايم. دفعه قبل كه به ايران سفر كردم گروه‌هاي فشار به من فشار مي‌آوردند و تهديد مي‌كردند كه صلاح نيست به ايران برويد يا با رييس‌جمهور ايران نشست داشته باشيد چون امريكا فشار زيادي به آنها و به ما وارد مي‌كرد اما خوشبختانه آن شرايط سخت گذشته است.»

وي اظهار كرد: «در نشست سال ٢٠١٣ سران كشورهاي صادركننده گاز در روسيه نيز تجربيات خوب و تبادل‌نظرهاي خوبي انجام شد و با توجه به شناخت و دانش و تجربيات و فناوري‌هاي بعضي كشورهاي عضو آنها مي‌توانند به ديگر كشورها در اين زمينه‌ها كمك كنند. در آن اجلاس درباره تجارت گاز به عنوان انرژي پاك نيز تبادل‌نظر مناسبي انجام شد و در چارچوب جلسات حق حاكميت ملي بر منابع گازي و ديگر منابع طبيعي را به همه ثابت كرديم. در بوليوي بعد از انقلاب در ١٠ سال گذشته توانستيم بسياري از منابعي را كه در دست شركت‌هاي چند مليتي بود ملي كنيم و الان حق حاكميت ملي نيز بر انرژي‌هاي مختلف از جمله گاز را داريم.»وي با اشاره به اينكه رفتار هماهنگ و همگون اعضا در اين مجمع گازي بسيار مهم است، ادامه داد: «به يمن مبارزه ملت بوليوي توانستيم حق حاكميت بر منابع طبيعي را به دست آوريم و به يمن اين اراده ملي شاهد جلب و جذب سرمايه‌گذاري خارجي در بوليوي بوده‌ايم. ما شركاي خوبي داريم و تلاش كرديم شركايي را كه با آنها رابطه برد- برد داريم افزايش دهيم و اين الگو باعث شده تاريخ حقير كشورمان را فراموش كنيم.»

بايد به تقويت و گسترش صادرات گاز طبيعي كمك كنيم

تئودور اوبيانگ، رييس‌جمهور گينه استوايي نيز ديگر سخنران اين اجلاس بود كه خواستار تقويت و گسترش صادرات گاز طبيعي شد وگفت: «اجلاس كشورهاي صادركننده گاز بايد زمينه استفاده درست از گاز را فراهم سازد و به تقويت و گسترش توليد و صادرات گاز طبيعي كمك كند. گينه استوايي تجربيات فراواني را در زمينه استفاده از منابع گازي كسب كرده است و اين مجمع را در حقيقت سكوي پرشي مستحكم و قابل اعتماد براي پيشرفت كشور خود در زمينه صادرات گاز مي‌داند. اميدوارم سومين اجلاس مجمع كشورهاي صادركننده گاز تمام هم و غم خود را بر چگونگي استفاده صحيح از نعمت خدادادي گاز قرار دهد تا دارندگان اين منابع طبيعي به خاطر سياست‌هاي غلط فرصت‌هاي خود را در استفاده از اين منبع از دست ندهند.»

وي با تاكيد بر اينكه مجمع كشورهاي صادركننده نفت مي‌تواند مواضع كشورهاي عضو را به يكديگر نزديك كند، اظهار كرد: «اميدوارم تدابير لازم در زمانه‌اي كه شاهد معضلاتي از قبيل گرم شدن زمين هستيم در اين مجمع اتخاذ شده تا شرايط مناسبي براي استفاده از گاز در كشورهاي داراي اين منبع طبيعي به وجود آيد. اميدواريم تا پيشنهادات كشورم در زمينه تقويت و گسترش توليد و صادرات گاز طبيعي در اعلاميه پاياني اجلاس مورد توجه قرار گيرد.»

چالش انرژي در دنيا

محمدو بوهاري، رييس‌جمهور نيجريه نيز در اجلاس سران GECF با اشاره به چالش‌هاي عرضه گاز طبيعي در دنيا اظهار كرد: «امروز ما مي‌بينيم كه چقدر GECF نسبت به سال ٢٠٠١ كه در ايران تاسيس شد پيشرفت كرده است. حالا ما مي‌توانيم امنيت و ثبات بيشتري در خصوص گاز طبيعي جهاني داشته باشيم. اين اجلاس فرصت خوبي است تا ايده‌هاي خود را درباره گاز طبيعي طرح و چالش‌ها را مطرح كنيم. گاز طبيعي به خاطر موضوع محيط‌زيست و عرضه آن در توسعه پايدار داراي اهميت بالايي است.»

آمادگي روسيه براي سرمايه‌گذاري‌هاي گازي

ولاديمير پوتين، رييس‌جمهور روسيه كه كشور متبوعش نخستين توليد‌كننده گاز جهان است، گفت: «همكاري تنگاتنگ بين توليدكنندگان و مصرف‌كنندگان گاز يكي از عوامل اصلي توسعه پايدار توليدو صادرات گاز است. درطول ١٤ سال گذشته اعضاي اين مجمع توانستند مجموعه خودشان را به يك سازمان معتبر بين‌المللي تبديل كنند و از منافع خود در بازارهاي بين‌المللي حمايت كنند. اين مجمع حدود ٧٩ درصد از گاز كلي جهان را توليد مي‌كند نيمي از تجارت انرژي به كشورهاي عضو اين مجمع مربوط است و كشور روسيه سرمايه‌گذاري بسيار زيادي را در اين زمينه انجام داده است.»وي ادامه داد: «روسيه سهم عمده‌اي را در امنيت ارايه گاز در كشورهاي جهان ايفا مي‌كند و در اجلاسي كه در مسكو انجام شده توافقي انجام شد كه كمك كرد تا دريافت استراتژيك و راهبردي خود را براي ايجاد يك بستر مناسب در جهت تشريك مساعي خود ايجاد كند و مطمئن هستم اين اجلاس هم بسيار مهم خواهد بود و تصميمات‌مان در سند نهايي گنجانده خواهد شد.»

پوتين با اشاره به اينكه گاز يكي از فاكتورهاي اصلي توسعه پايدار است، اظهار كرد: «گاز يكي از انواع انرژي است كه بسيار انرژي پاكي است و مصرف آن سال به سال افزايش پيدا مي‌كند و بر اساس پيش‌بيني‌ها تا سال ٢٠٤٠، ٣٢ درصد افزايش تقاضا در اين زمينه را شاهد خواهيم بود و اين مساله باعث مي‌شود تا ما فعاليت‌هاي گسترد‌ه‌اي را در زمينه گاز طبيعي داشته باشيم هرچند چالش‌هاي بسياري را هم خواهيم داشت. ما بايد خيلي به سرعت پروژه‌هاي گازي خود را به مرحله بهره‌برداري برسانيم و زيرساخت‌هاي انتقال گاز طبيعي را مهيا سازيم و همچنين بتوانيم بستر امني را براي صادرات گاز فشرده به چين فراهم آوريم.»وي با اشاره به اينكه بايد در زمينه سرمايه‌گذاري صادرات به سمت كاهش ريسك حركت كرد، گفت: «براي تامين امنيت ارايه گاز طبيعي همه بايد تلاش كنند. هم توليدكنندگان و هم مصرف‌كنندگان.»

رييس‌جمهور روسيه با اشاره به آمادگي كشورش براي سرمايه‌گذاري دراز مدت در اكتشاف، توليد، انتقال و صادرات گاز، گفت: «سال گذشته بورس گاز در سن‌پترزبورگ براي فروش هشت درصد از كل گاز روسيه افتتاح شد. سرمايه‌گذاري روسيه در زمينه اكتشاف، توليد، پالايش و حمل و نقل انرژي در طولاني‌مدت است و روسيه قادر است در تمام اين بخش‌ها سرمايه‌گذاري بلندمدتي داشته باشد و حتي در كنار آن به اهداف و راهبرد استراتژيك خود برسد.»وي با تاكيد بر اينكه اين اجلاس بسيار مهم است و تصميماتي كه در آن گرفته مي‌شود بايد در سند نهايي بيايد، خاطرنشان كرد: «موضوعات بسيار مهمي درباره انرژي گاز وجود دارد كه مهم‌ترين آن توسعه پايدار از طريق آنهاست كه اين در پيشنهاد همكاران ايراني مطرح شد. مصرف گاز سال به سال افزايش پيدا مي‌كند و تا سال ٢٠٤٠ تقاضا براي آن نيز ٣٢ درصد افزايش پيدا خواهد كرد و به پنج تريليون متر مكعب مي‌رسد.»

استقبال از تعيين قيمت گاز

نيكولاس مادورو، رييس‌جمهور ونزوئلانيز در اين اجلاس گفت: «ما از تعيين قيمت گاز در چارچوب اوپك گازي استقبال مي‌كنيم و خوشحاليم كه آذربايجان به اين مجمع پيوست و اميدواريم افزايش اعضا به تحكيم اين اجلاس هرچه بيشتر بينجامد. ما پنجمين كشور داراي ذخاير گازي در دنيا هستيم و اميدواريم بتوانيم هم راستا با كشورهاي عضو اوپك گازي به تبادل نظر و تجربيات با يكديگر بپردازيم و روزبه‌روز شاهد يكپارچگي مواضع در ميان اعضا باشيم.»

وي با بيان اينكه كشور من پروژه‌هاي مختلفي را در چارچوب ارتقاي سطح توسعه منابع زيرزميني خود از جمله گاز در دست اجرا دارد، به پروژه‌هايي با كشور‌ ترينيداد و توباگو و نيز در چارچوب آلبا اشاره كرد و افزود: «يكي از پروژه‌هايي كه مرحوم چاوز آن را شروع كرد و ادامه داد ايجاد خط لوله گاز براي انتقال گاز و نفت از ونزوئلا به ديگر كشورها بوده است و ما در ادامه راه اين پروژه را به كشورهاي امريكاي لاتين ارتقا داده‌ايم.» وي همچنين از پيشنهاد بوليوي براي برگزاري چهارمين اجلاس اوپك گازي در اين كشور استقبال كرد.

ثبات و واقعي شدن قيمت گاز

فتحي المجبري، وزير آموزش ليبي به عنوان نماينده ليبي كه رياست هيات اين كشور در سومين اجلاس سران GECF را بر عهده دارد، در سومين اجلاس سران كشورهاي صادركننده گاز، خواستار ايجاد ثبات در قيمت‌هاي جهاني گاز و همچنين تلاش براي واقعي شدن قيمت اين حامل انرژي شد و تصريح كرد: «اگر قيمت‌هاي پرنوسان داشته باشيم بر اقتصاد كشورهاي‌مان تاثير منفي مي‌گذارد. اول بايد سعي كنيم قيمت‌ها ثبات پيدا كند، بعد بايد سعي كنيم قيمت‌ها واقعي شوند، اعضاي مجمع كشورهاي صادركننده گاز در مشاركت با يكديگر مي‌توانند به اين هدف دست پيدا كنند.»

زمان استفاده از سوخت‌هاي فسيلي به سر آمد

عبدالمالك سلال، نخست‌وزير الجزاير نيز در اين اجلاس گفت‌: «امروز با توجه به پيشرفته شدن تكنولوژي‌ها لازم است كشورهاي مصرف‌كننده انرژي به سمت تنوع و پيشرفت حركت كرده و از صنايع غيرفسيلي استفاده كنند. الجزاير نسبت به توافق‌هاي اخير كه رشد و توسعه براي حكومت و ملت ايران را به دنبال داشته است اظهار خرسندي كرده و همچنين از همكاري‌هاي ايران با جامعه جهاني استقبال مي‌كند.»نخست وزير الجزاير همكاري بين كشورهاي صادركننده گاز را بسيار مهم خواند و گفت: «بايد مشورت‌ها و همكاري‌ها بين كشورهاي صادركننده گاز صورت بگيرد تا همه اين كشورها به رشد و توسعه دست يابند. در حال حاضر بازار نفت تحولات شگرفي داشته و بايد در اين زمينه موازنه‌اي بين عرضه و تقاضا صورت بگيرد و نبايد توليد بيش از حد باشد تا تقاضا كاهش يابد. حتما بايد فعالان اين عرصه با يكديگر توافق داشته و به تحقيق بپردازند تا توسعه كشورهاي توليد كننده نفت تحقق يابد و عملا قيمت مناسبي در بازار ارايه شود. ما نيز بايد بازار نفت را كنترل كنيم و از مسائلي كه باعث بي‌ثباتي در بازار مي‌شود جلوگيري كنيم.»

اقدامات موثر مي‌خواهيم

قربان قلي بردي محمداف، رييس‌جمهور تركمنستان هم به عنوان ميهمان ويژه در اين اجلاس گفت: «اوضاع كنوني انرژي در دنيا به خصوص در بخش گاز ضرورت تامين انرژي را از طريق اين منبع طبيعي بيشتر كرده است و بايد در اين زمينه اقدامات و كارهاي موثري در جهت رسيدن به منافع مشترك انجام داد. درشرايط كنوني ضرورت انجام اقدامات موثر براي رسيدن به منافع مشترك بين كشورهاي صادركننده گاز وجود دارد. در اوضاع كنوني كه تامين انرژي در جهان از طريق گاز طبيعي بيش از پيش احساس مي‌شود اقدامات ضروري در زمينه رسيدن به منافع مشترك كشورهاي صادركننده گاز وجود دارد و تدوين قوانين شفاف بين‌المللي در اين زمينه اهميت فراواني يافته است.»وي با اشاره به اينكه تركمنستان در نظر دارد مضمون و محتواي فعاليت‌هاي گازي خود را بر مبناي قوانين انجام دهد، اظهار كرد: «ابتكارات و پيشنهادات تركمنستان درخصوص ضمانت تامين اعتبار و امنيت صادرات از پشتيباني فراواني در بين كشورهاي مشترك المنافع برخوردار بوده است و در حال حاضر نيز سازمان ملل مشغول تدوين اسناد جديد حقوقي براي رسيدن به يك قانون دقيق در اين باره است.»

پروژه‌هاي مشترك ايران و عراق

فواد معصوم، رييس‌جمهور عراق كه طولاني‌ترين سخنراني را در اين اجلاس داشت، گفت: «ايران و عراق پروژه‌هاي مشترك گازي را طرح كردند، اين پروژه‌ در نينوا به ثمر رسيده و در بصره در حال بررسي است. داشتن منابع غني انرژي يكي از عواملي است كه استعمار به خاطر آن هميشه سعي داشته تا بر ما مسلط شود. برخي جنگ‌ها نيز به همين دليل ايجاد مي‌شده است. من اميدوارم كه از اين انرژي در زمينه وحدت و قدرت خودمان بهره بگيريم.»

قيمت‌هاي پايين گاز چالش‌برانگيز است

محمد بن صالح الساده، وزير صنعت و انرژي قطر هم گفت: «طي بحران اقتصادي ٢٠٠٨ پيوستگي قيمت نفت و گاز پايين آمد و وقتي قيمت نفت پايين آمد، قيمت گاز ديگر منعكس‌كننده ارزش واقعي آن نبود. در عين حال به آذربايجان براي پيوستن به مجمع كشورهاي صادركننده گاز خوشامد مي‌گويم و تصور مي‌كنم پيوستن اين كشور هم مي‌تواند ارزش افزوده‌اي براي مجمع ايجاد كند.
وي با اشاره به آنچه در اجلاس‌هاي گذشته قطر و روسيه به آن اشاره شده، گفت: «وضعيت فعلي بازارهاي گاز بهترين دليل براي گفت‌وگو بين كشورهاي توليدكننده براي هماهنگي و گسترش استفاده از منابع طبيعي به گونه‌اي است كه همگان بتوانند اهداف برنامه‌هاي توسعه را اجرا كرده و موجب رفاه هر چه بيشتر براي مردم‌شان شوند. به اين چشم دوخته‌ايم كه از اين گفت‌وگوها براي گسترش روابط بين توليدكنندگان و مصرف‌كنندگان گاز استفاده كنيم.»
 
 
 
گزيده‌هاي سخنان
 
حسن روحاني

 هدف اجلاس، همكاري براي يافتن راهكارهايي جهت حمايت از منافع جمعي كشورهاي عضو مجمع، توسعه همكاري ميان كشورها در زمينه‌هاي مختلف از جمله اكتشاف، توليد و تجارت گاز طبيعي، هماهنگي سياست‌ها در راستاي افزايش سهم گاز طبيعي در تركيب انرژي مصرفي جهان و ارتقاي جايگاه مجمع در عرصه بين‌المللي انرژي است.

 لازم است به موضوع انرژي در قالب توسعه پايدار، توجه شود.

  مزيت‌هاي اقتصادي، فني و زيست محيطيِ گاز طبيعي، در مقايسه با ساير سوخت‌ها باعث شده تا اهميت آن به عنوان يك منبع مهم انرژي افزايش يابد.

 همه كشورها به ويژه كشورهاي در حال توسعه بر اين باورند كه گاز طبيعي مي‌تواند به عنوان پلي مطلوب، براي گذار از دوران سنتي استفاده از سوخت‌هاي فسيلي، به دورانِ بهره‌برداري بيشتر از انرژي‌هاي تجديدپذير تبديل شود.
 
 افزايش تجارت گاز طبيعي باعث افزايش همبستگي ميان جوامع شده و به ثبات، امنيت و يكپارچگي در روابط بين‌المللي كشورها، كمك مي‌كند.

 ارتقاي جايگاه جهاني مجمع كشورهاي صادركننده گاز در بازارهاي انرژي، مستلزم ايجاد نگاهي فراگيرتر از گذشته به موضوع است تا مجمع، نقشه راه آينده خود را به‌درستي تنظيم كرده و زمينه را براي افزايش نقش خود در تامين امنيت انرژي جهاني فراهم كند.
 
ظرفيت توليد گاز ايران تا دو سال آينده به بيش از ١٠٠٠ ميليون متر مكعب در روز خواهد رسيد.
 راهبرد ما بر افزايش توليد و صادرات گاز طبيعي از طريق سرمايه‌گذاري در ميادين نفت و گاز استوار شده است.

 از دولت‌هاي دوست عضو مجمع دعوت مي‌كنم، براي ارتقاي همكاري‌ها و با حفظ منافع متقابل در سرمايه‌گذاري‌هاي ايران براي توسعه منابع عظيم گاز اين كشور، كه در راستاي افزايش سهم مجمع در توليد و تجارت گاز طبيعي در جهان است، مشاركت كنند.

مورالس/  رييس‌جمهور بوليوي    

 چهارمين اجلاس سران كشورهاي صادر‌كننده نفت را در بوليوي برگزار كنيد.

  به يمن مبارزه ملت بوليوي توانستيم حق حاكميت بر منابع طبيعي را به دست آوريم.

  شاهد جلب و جذب سرمايه‌گذاري خارجي در بوليوي بوده‌ايم. ما شركاي خوبي داريم و تلاش كرديم شركايي را كه با آنها رابطه برد-  برداريم ، افزايش دهيم.

رييس‌جمهور گينه  استوايي

 اجلاس كشورهاي صادركننده گاز بايد به تقويت و گسترش صادرات گاز طبيعي كمك كند.
  بايد زمينه استفاده درست از گاز را فراهم‌سازيم.

  اميدوارم سومين اجلاس مجمع كشورهاي صادركننده گاز تمام هم و غم خود را بر چگونگي استفاده صحيح از گاز قرار دهد تا دارندگان اين منابع طبيعي به خاطر سياست‌هاي غلط فرصت‌هاي خود را در استفاده از اين منبع از دست ندهند.

رييس‌جمهور نيجريه

 گاز طبيعي مي‌تواند به توسعه پايدار خودمان و همه كشورها كمك كند.

 گاز طبيعي به خاطر موضوع محيط زيست و عرضه آن در توسعه پايدار داراي اهميت بالايي است.

  ما معتقديم كه اين اجلاس در برقراري امنيت انرژي و مكانيزم امنيت توسعه‌اي نقش بسيار بالايي دارد.

  نيجريه به اهداف مجمع پايبند است. در راستاي آن حركت مي‌كند و آماده است كه به آن كمك كند.

رييس‌جمهور روسيه
 
روسيه براي سرمايه‌گذاري دراز مدت در اكتشاف، توليد، انتقال و صادرات گاز آمادگي دارد.

  همكاري تنگاتنگ ميان توليدكنندگان و مصرف كنندگان گاز يك اصل در توسعه پايدار است.
 
روسيه قادر است در تمام اين بخش‌ها سرمايه‌گذاري بلندمدتي داشته باشد و حتي در كنار آن به اهداف و راهبرد استراتژيك خود برسد.
 
مصرف گاز سال به سال افزايش پيدا مي‌كند و تا سال ٢٠٤٠ تقاضا براي آن نيز ٣٢ درصد افزايش پيدا خواهد كرد و به پنج تريليون متر مكعب مي‌رسد.

  بايد هرچه سريعتر اين توسعه صورت بگيرد و حوزه‌هاي گاز خيز به بهره‌برداري برسند و زيرساخت‌هاي انتقال گاز طبيعي و همچنين مسيرهاي امني براي انتقال و صادرات LNG احداث شوند كه اين كار نياز به سرمايه‌گذاري‌هاي گسترده دارد.
 
 بايد ريسك سرمايه‌گذاري كاهش پيدا كند، براي اين منظور، دوطرف يعني توليد‌كننده و مصرف‌كننده بايد سهيم باشند.

 رييس‌جمهور ونزوئلا

 ما از تعيين قيمت گاز در چارچوب اوپك گازي استقبال مي‌كنيم.

  از ملحق شدن آذربايجان به اوپك گازي استقبال مي‌كنيم.

 از پيشنهاد بوليوي براي برگزاري چهارمين اجلاس اوپك گازي در اين كشور استقبال مي‌كنيم .

وزير آموزش ليبي


  خواستار ايجاد ثبات در قيمت‌هاي جهاني گاز و همچنين تلاش براي واقعي شدن قيمت اين حامل انرژي شد.

  اگر قيمت‌هاي پرنوسان داشته باشيم بر اقتصاد كشورهاي‌مان تاثير منفي مي‌گذارد. اول بايد سعي كنيم قيمت‌ها ثبات پيدا كند، بعد بايد سعي كنيم قيمت‌ها واقعي شوند.
  اعضاي مجمع كشورهاي صادركننده گاز در مشاركت با يكديگر مي‌توانند به اين هدف دست پيدا كنند.

   بايد معادلات بازار شفاف‌تر شود و اين منابع طبيعي به تنهايي نمي‌تواند رفاه به همراه داشته باشد.

نخست‌وزير الجزاير
 
  از همكاري‌هاي ايران با جامعه جهاني استقبال مي‌كنيم.
 
 موازنه‌اي بين عرضه و تقاضا صورت بگيرد و نبايد توليد بيش از حد باشد تا تقاضا كاهش يابد.
   بايد خطرات و مشكلات استفاده از گاز را درك كنند.

رييس‌جمهور  تركمنستان

   اقدامات ضروري در زمينه رسيدن به منافع مشترك كشورهاي صادركننده گاز وجود دارد و تدوين قوانين شفاف بين‌المللي در اين زمينه اهميت فراواني يافته است.
 
  در حال حاضر نيز سازمان ملل مشغول تدوين اسناد جديد حقوقي براي رسيدن به يك قانون دقيق در اين باره است.

   تركمنستان به عنوان يكي از كشورهاي بزرگ توليد كننده گاز در هر پروژه‌اي به مسائل اكولوژي و محيط زيست توجه خواهد كرد.
رييس‌جمهور عراق

   داشتن منابع غني انرژي يكي از عواملي است كه استعمار به خاطر آن هميشه سعي داشته تا بر ما مسلط شود.

   زماني كه اكتشافات جديد گازي ما كه به دليل جنگ‌هاي دهه‌اي عقب افتاده بود، تمام شود جايگاه بالاتري به دست بياوريم.
 
 پيشنهاد مي‌كنيم قيمت گاز بر اساس پارامترهايي در بازار جهاني مشخص شود. جايگاه استفاده
از گاز طبيعي به رسميت شناخته شود و استفاده آن مشخص شود.
وزير انرژي قطر

  قيمت‌هاي پايين گاز چالش‌برانگيز شده است.

  دعوت قطر از اعضاي GECF به اتخاذ مواضع يكسان در اجلاس پاريس.
 
 وضعيت فعلي بازارهاي گاز بهترين دليل براي گفت‌وگو بين كشورهاي توليدكننده براي هماهنگي و گسترش استفاده از منابع طبيعي است .

اعتماد
برچسب ها: اجلاس گاز ، ایران
نظرات بینندگان