arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۲۴۱۳۰۳
تاریخ انتشار: ۲۴ : ۱۷ - ۱۶ آذر ۱۳۹۴

واکسیناسیون روانی کرمانی‌ها علیه آنفلوآنزا/تعطیلی مدارس برای دل‌آرامی خانواده‌ها

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

با شیوع بیماری آنفلوآنزا در استان کرمان که تاکنون منجر به فوت 28 نفر شده است، مسئولان ارشد استانی اطلاع‌رسانی شفاف و به‌ موقع را در دستور کار قرار داده‌اند تا توصیه‌های لازم برای پیشگیری از آنفلوآنزا را ارائه دهند و مردم را هم با جلوگیری از انتشار شایعات در برابر این بیماری واکسینه کنند.

پیام‌های ضدآنفلوآنزا را جدی بگیریم

چند سالی‌ است بعد از آن که پای زائران خانه خدا و یا عتبات عالیات به کشور می‌رسد، پای یکی، دو بیماری هم به کشورمان باز می‌شود، استان کرمان نیز مانند سایر مناطق کشور هر ساله با بیماری‌هایی از این نوع، دست و پنجه نرم می‌کند.

اما در پاییز امسال نیز با بازگشت حجاج به کشور و از سویی دیگر ورود اتباع بیگانه غیرمجاز از شرق ایران به استان کرمان شاهد شیوع آنفلوآنزا H1N1 در این خطه هستیم.

آنفلوآنزا هرچند موضوع جدی نیست، اما 28 نفر از کرمانی‌ها که گفته می‌شود علاوه بر آنفلوآنزا دارای بیماری‌های دیگری از جمله مشکلات تنفسی هم بوده‌اند، موجب شد تا موجی از شایعات در شبکه‌های اجتماعی راه بیفتد و بر نگرانی خانواده‌ها به ویژه مادران بیفزاید و آنها را دل‌نگران کند.

در حالی شایعات درباره آنفلوآنزا موجب دل‌نگرانی خانواده‌های کرمانی شده است که براساس شواهد و اطلاعات موجود جای دغدغه جدی درباره این بیماری وجود ندارد و ما فقط باید توصیه‌های پیشگیرانه را جدی بگیریم و به این پیام ضد آنفلوآنزا توجه داشته باشیم که روبوسی نکنیم، دست ندهیم و دست‌های خود را با دقت بشوییم.

واکسن آنفولانزا معجزه نمی‌کند

نکته جالب اینکه این روزها تب استفاده از ماسک در شهرهای مختلف استان کرمان افزایش یافته است، خبرنگاران فارس در کرمان، رفسنجان و بم از حضور چشمگیر مردم ماسک‌پوش در اماکن عمومی خبر می‌دهند.

تب تزریق واکسن آنفلوآنزا هم آن چنان بالا رفته است که چند روز قبل دانشگاه علوم پزشکی کرمان با صراحت اعلام کرد، واکسن آنفلوآنزا معجزه نمی‌کند.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان در این باره تاکید کرد: در بهترین شرایط اثر بخشی  واکسن در حد 40 تا 50 درصد است.

نوذر نخعی با یادآوری گسترده شدن آنفلوآنزا در سطح شهر و جامعه ابراز داشت: بین دو تا سه هفته زمان لازم است تا واکسن اثر کند، بنابراین در چنین شرایطی استفاده از واکسن تاثیر چندانی ندارد، زیرا اگر قرار باشد کسی مبتلا به این بیماری شود طی این دو سه هفته با احتمال زیادی دچار خواهد شد.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی کرمان: واکسن آنفلوآنزا نزدم  

اما ستاد بحران استان کرمان صبح امروز در حالی با حضور استاندار کرمان و معاون سیاسی امنیتی و معاون عمرانی وی، فرمانده قرارگاه جنوب‌شرق ارتش، فرمانده نیروی انتظامی، جمعی از فرمانداران و مدیران حوزه درمان برگزار شد که هیچ یک از مسئولان ماسک نزده بودند و حتی علی‌اکبر حقدوست رئیس دانشگاه علوم پزشکی کرمان برای اینکه خیال همه راحت شود با صراحت اعلام کرد: من، خانواده و همکارانم از واکسن آنفلوآنزا استفاده نکرده‌ایم، زیرا این واکسن فقط برای افراد خاصی تجویز می‌شود.

هیچ چیز را از مردم پنهان نکردیم

معاون عمرانی استاندار کرمان در ابتدای این جلسه از برگزاری جلسات مرتبط با آنفلوآنزا خبر داد و از عملکرد مجموعه‌های بهداشتی، درمانی و هلال‌احمر ابراز رضایت کرد و افزود: این مجموعه‌ها به صورت تمام‌وقت موضوع را پیگیری کردند.

ابوالقاسم سیف‌اللهی اضافه کرد: از زمانی که آنفلوآنزا در کرمان شیوع پیدا کرده است، وضعیت را به‌صورت مرتب توسط معاونت سیاسی و معاونت عمرانی استانداری کرمان رصد کرده‌ایم.

وی یادآور شد: از مسئولان مدارس نیز خواسته‌ایم سخت‌گیری برای دانش‌آموزان مبتلا به آنفلوآنزا و یا دارای علائم این بیماری نداشته باشند و اجازه دهند این بچه‌ها در خانه بمانند.

سیف‌اللهی با اشاره به بازدید خود و معاون سیاسی امنیتی استاندار کرمان از مراکز بهداشتی و درمانی در ساعت 10، 11 و 12 شامگاه گذشته و ساعت یک و پنج بامداد امروز خاطرنشان کرد: خواسته مردم این است که اطلاع‌رسانی مناسب همراه با شفافیت صورت گیرد.

وی تاکید کرد: هیچ چیز را از مردم پنهان نکردیم و  آمار، آموزش، اطلاعات و روش‌های پیشگیری از آنفلوآنزا به مردم اراده شد و پیشنهاد تعطیلی مدارس را داریم تا دانش‌آموزان در خانه بمانند و بیماری را به سایر افراد خانواده منتقل کنند و یا اگر دانش‌آموزی بیمار است، استراحت کند تا اتفاقی روی ندهد.

تزریق عمومی واکسن آنفولانزا توصیه نمی‌شود

در همین حال رئیس دانشگاه علوم پزشکی کرمان نیز با اشاره به اینکه رد پای آنفلوآنزا از سه هفته پیش در استان کرمان وجود داشته است، ابراز داشت: ما نخستین استانی بودیم که توانستیم این بیماری را تشخیص دهیم و ورود به این اپیدمی را گزارش کنیم.

علی‌اکبر حقدوست ادامه داد: کار را در چند محور دنبال کردیم تا اضطراب کنترل شده در جامعه به وجود آوریم و تلاش شد تا با شفاف‌سازی و صادقانه با مردم و مسئولان صحبت کنیم و اعتماد عمومی را داشته باشیم.

وی از بسیج توانمندی بخش بهداشت و درمان استان کرمان برای مراقبت از بیماران مبتلا به آنفلوآنزا از مرحله سرپایی تا آی‌سی‌یو خبر داد و افزود: خدا را شکر در این زمینه موفق بودیم.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی عنوان کرد: این مسئله مطرح می‌شود که آنفولانزا چی بود و از کجا آمد و باید گفت، آنفلوآنزا از سال 89 وجود داشت، اما امسال این ویروس خطرناک‌تر و وحشی‌تر شده است.

حقدوست متذکر شد: شاید یکی از شک‌های جدی درباره آنفلوآنزا این باشد که این بیماری از طریق مهاجران بیگانه‌ای شیوع یافته است که از شرق کشور وارد شده‌اند.

وی با یادآوری این موضوع که در روزهای اول شیوع آنفلوآنزا، دارو و واکسن وارد استان کرمان شد تا نیازهای اصلی را پاسخگو باشیم، اضافه کرد: در این شرایط ممکن است توقع مردم به علت ناآگاهی افزایش یابد و از اصحاب رسانه برای فرهنگ سازی کمک می‌خواهیم.

حقدوست تاکید کرد: واکسن آنفلوآنزا برای گروه‌های پرخطر به صورت کنترل‌شده وجود دارد، اما تزریق عمومی توصیه نمی‌شود، زیرا زمانی که اپیدمی آمده است حتی اگر واکسن هم بزنید، ایمنی ایجاد نمی‌کند.

بازار داغ شایعات آنفلوآنزا در شبکه‌های اجتماعی

وی در ادامه سخنان خود برای اینکه خیال همگان را راحت کند، ابراز داشت: من، اعضای خانواده و همکارانم واکسن آنفولانزا نزده‌ایم.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی کرمان از بستری شدن 600 بیمار مبتلا به آنفلوآنزا در بیمارستان‌های استان کرمان خبر داد و تصریح کرد: 28 نفر فوتی داشته‌ایم که عدد قابل قبولی در سطح بین‌الملل محسوب می‌شود، زیرا آمار بیمارستان‌های کشورهای پیشرفته به 10 درصد هم می‌رسد.

حقدوست بار دیگر از رسانه‌ها خواست تا اعتماد مردمی را تقویت کنند و سپس از اپیدمی شایعات و توهمات مربوط با آنفلوآنزا سخن به میان آورد و ادامه داد: بازار شایعه در شبکه‌های اجتماعی ایجاد شده و آمار 10، 20 برابری از کشته‌شدگان، نبود دارو و امکانات در استان کرمان به غیر از دروغ و شایعه چیزی نیست و اضطرابی ایجاد می‌کند که نامطلوب است.

وی بیان داشت: ما نخستین استانی هستیم که شیوع آنفلوآنزا را اعلام کردیم و سایر استان‌ها نیز در حال اعلام این مسئله هستند و باید جو روانی استان را به سطح مطلوبی ببریم.

فرماندار کرمان: تمام هم و غم ما در حوزه پیشگیری است

فرماندار کرمان نیز در سخنانی از ارائه توصیه‌های بهداشتی و انجام اقدامات لازم برای پیشگیری از ابتلای شهروندان به آنفلوآنزا خبر داد و تاکید کرد: تمام هم و غم ما در حوزه پیشگیری است.

محمدعلی توحیدی بدون انتقاد مستقیم نسبت به ارائه آمار مربوط به تلفات آنفلوآنزا  در استان کرمان بی‌آنکه آمار تلفات شهرستان کرمان را ارائه دهد، این سئوال را مطرح کرد، آیا نیاز هست آمار ارائه شود یا اینکه بهتر است، مسائل مربوط به پیشگیری و توصیه‌ها را مطرح کنیم.

فرماندار رفسنجان: شایعات؛ 800 دانش‌آموز رفسنجانی را خانه‌نشین کرد

در همین حال فرماندار رفسنجان ابراز داشت: آنفلوآنزا در رفسنجان زودتر از کرمان شیوع پیدا کرد و نخستین موردی که مثبت اعلام شد در مهرماه بود و این فرد از حجاجی بود که از سفر حج برگشتند و این ثابت شده است.

حمید ملانوری از چهار نفر فوتی در رفسنجان به علت ابتلا به بیماری آنفلوآنزا خبر داد و خاطرنشان کرد: از دوم آذرماه جاری دیگر تلفات نداشتیم.

وی از اطلاع‌رسانی غیرکارشناسی در زمینه آنفلوآنزا گلایه کرد و بیان داشت: در حالی که تا چند روز قبل فقط 68 دانش‌آموز رفسنجانی غیبت داشتند که دیروز 800 نفر غایب شدند و این به علت شایعاتی است که در شهر پیچید.

فرماندار رفسنجان تاکید کرد: نظر کارشناسان بر تعطیلی مدارس نبود، زیرا وضعیت به شکلی نیست که اگر مدارس تعطیل شوند، اتفاق خاصی روی دهد.

ملانوری با اشاره به برگشت زائران عتبات‌عالیات به کشور اضافه کرد: مراسم ولیمه زائران رفسنجانی تا آخر ماه صفر کنسل شده است.

فرماندار انار: مشاهده 6 مورد مشکوک به آنفلوآنزا در انار  

فرماندار انار نیز با بیان اینکه 6 مورد مشکوک به آنفلوآنزا در این شهرستان مشاهده شده است از اعزام یک نفر از آنها به رفسنجان خبر داد.

محمد خادمی بیان داشت: با توصیه‌های صورت گرفته مورد خاصی در شهرستان انار نداشته‌ایم و هنوز نتیجه نهایی درباره شش مورد مشکوک را اعلام نکرده‌اند.

فرماندار بردسیر: وضعیت بیماران حاد نیست

فرماندار بردسیر هم گفت: تا 10 روز قبل گذشته فوتی به علت ابتلا به آنفلوآنزا نداشتیم، اما قبل از آن یک بیمار مبتلا به آنفلوآنزا در بردسیر فوت کرد.

ابراز داشت: در چند روز اخیر فقط 20 نفر بستری در بیمارستان قائم بردسیر داشتیم که وضعیت آنها حاد گزارش نشده است.

فرماندار بم خواستار سرعت‌عمل آزمایشگاه پاستور شد

همچنین فرماندار بم اظهار داشت: آنفلوآنزا در بم از هفته گذشته شیوع پیدا کرده است و 33 نفر مراجعه‌کننده داشته‌ایم که 10 نفر بستری شدند و دو نفر فوت کرده‌اند.

اشک با اشاره به اینکه جواب آزمایش‌های مربوط به آنفلوآنزا هنوز نیامده است از آزمایشگاه پاستور خواست تا همکاری بیشتری برای اعلام نتایج با کرمان داشته باشد.

مردم کرمان واکسن می‌خواهند  

در عین حال مدیرکل دفتر امور اجتماعی فرهنگی استانداری کرمان نیز ار نگرانی‌های مردم در روزهای اخیر به علت شیوع آنفولتزا خبر داد و تصریح کرد: اگر مدارس ما یکی، دو روز تعطیل باشند، هیچ اتفاقی نمی‌افتد.

زهرا موسی‌پور بیان کرد: گفته می‌شود، مصرف واکسن فایده ندارد، اما مردم می‌خواهند واکسن در اختیارشان باشد و نارضایتی‌هایی در این زمینه وجود دارد که به ما منتقل شده است و باید در استان به اندازه کافی واکسن وجود داشته باشد.

وی ادامه داد: نگران شبکه‌های اجتماعی نباشیم، زیرا آنها زمانی موفق می‌شوند که ما در صحنه نباشیم و زمانی که ما اطلاع‌رسانی کنیم، دیگر جای نگرانی نیست.

موسی‌پور با اشاره به اینکه در سایر استان‌ها حتی با ورود ریزگردها اقدام به تعطیلی مدارس می‌کنند، گفت: اگر برای تعطیلی مدارس تصمیم بگیریم نه تنها این تصمیم دور از انتظار نیست بلکه همراهی با مردم هم هست.

حال دانش‌آموزان کرمانی خوب است

اما مدیرکل آموزش و پرورش استان کرمان با بیان اینکه بستری دانش‌آموزان را نداشته‌ایم، گفت: وقتی نگرانی به صورت روانی در جامعه وجود داشته باشد باید حساسیت روانی جامعه را درک کنیم تا فشار برداشته باشد هر چند این امر از نظر علمی هم تاثیر نداشته باشد.

محمد محسن‌بیگی ابراز کرد: تعطیلی در مدارس شهرستان‌هایی باشد که وضعیت خاص وجود دارد و نه تمام استان کرمان.

تزریق 2 هزار واکسن آنفلوآنزا در درمانگاه هلال احمر

در عین حال مدیرعامل جمعیت هلال احمر استان کرمان از تزریق 2 هزار واکسن آنفلوآنزا در محل درمانگاه هلال احمر خبر داد و افزود: دیشب 2 هزار درخواست واکسن داشتیم.

علی گنج‌کریمی از دانشگاه علوم پزشکی خواست تا در توزیع متوازن واکسن تلاش کند و عنوان کرد: با توجه به حساسیتی که روی نوع واکسن است، نوع واکسن هم تبیین شود.

همه واکسن‌ها معتبر و چک‌شده هستند

با این حال رئیس دانشگاه علوم پزشکی کرمان خاطرنشان کرد: صبح امروز 15 هزار دوز جدید واکسن آنفلوآنزا وارد استان شد و 15هزار تا فردا می رسد و این یک رکورد است.

اما حقدوست برای چندمین بار تاکید کرد: باید تشنگی جامعه برای مصرف واکسن را بکاهیم، زیرا اگر مطالبه عمومی شود و همه بخواهند، مصرف کنند این امر غیرممکن است.

وی همچنین در پاسخ به دغدغه موجود درباره کشور تولیدکننده واکسن‌ها ابراز داشت: همه واکسن‌ها معتبر و چک شده هستند و تاییدیه اروپا را دارند و ده‌ها بار کنترل کیفی انجام می‌شود و هر کسی صحبتی در این باره کرد، این را مطمئن بگویید که شک نکنند.

حقدوست همچنین درباره نظر دانشگاه علوم پزشکی درباره تعطیلی مدارس عنوان کرد: از نظر علمی تعطیلی مدارس تاثیر چندانی ندارد، بلکه دست ندادن، روبوسی نکردن، دست شستن و ماسک زدن بسیار موثرتر از تعطیلی مدارس است، اما تعطیلی مدارس در آرام کردن جو روانی بسیار موثر است.

وی تصریح کرد: تعطیلی مدارس را محدود به یک شهرستان و یک منطقه نکنیم، زیرا یک جایی صدای آنفلوآنزا در آمده اما جای دیگر صدای آن در نیامده است.

خانواده‌های کرمانی مسافرت نکنند

رئیس دانشگاه علوم پزشکی کرمان تاکید کرد: باید این مطلب به اطلاع مردم برسد که برای پیشگیری و آرام کردن جو روانی اقدام به تعطیلی مدارس می‌کنیم و نه اینکه به علت مخفی‌کاری حالا مجبور به این کار شده‌ایم.

حقدوست ادامه داد: این را خیلی شفاف و روشن اعلام کنیم که مدارس به علت تقاضای مردمی تعطیل می‌شوند و شیوع آنفلوآنزا برای بچه‌مدرسه‌ای‌ها خیلی‌خیلی کم است و مرگ و میری هم در بین آنها نیست و ترسی در این زمینه نبوده است.

وی همچنین بر این موضوع تاکید کرد که تعطیلی مدارس موجب نشود، خانواده‌ها مسافرت کنند، زیرا این امر ممکن است، موجب انتشار بیماری شود.

چرا ستاد بحران در کرمان تشکیل شد؟

اما استاندار کرمان در سخنانی درباره تشکیل ستاد بحران ابراز داشت: ستاد بحران فقط نباید به زمان وقوع بحران محدود شود، بلکه تشکیل این ستاد را می‌توانیم برای جلوگیری از موارد مرتبط با مسائل بحرانی داشته باشیم.

علیرضا رزم‌حسینی تصریح کرد: از زمانی که بحث بیماری آنفلوآنزا اعلام شد تاکنون چهار جلسه ستاد بحران داشته‌ایم و پیشگیری، جلوگیری و درمان بیماری را مورد توجه قرار داده‌ایم.

وی به این نکته اشاره کرد که همه استان‌ها ممکن است، آنفولانزا را داشته باشند و می‌دانیم، استان‌های همجوار آنفولانزا را دارند، اما بعضی از آنها این موضوع را اعلام نکرده‌اند.

استاندار کرمان خاطرنشان کرد: از روز اول نظر ما این بود که بهترین راه اعتمادسازی و شفاف‌سازی است و رسانه‌ها که مسئولیت اطلاع‌رسانی شفاف را دارند اگر به خوبی عمل کنند، مردم به شبکه‌های اجتماعی توجه نمی‌کنند.

مخفی‌کاری نمی‌کنیم

رزم‌حسینی با تاکید بر اینکه هیچ نگرانی و دغدغه‌ای برای ارائه آمار صحیح نداریم و مخفی‌کاری نمی‌کنیم، افزود: شفاف‌سازی، آموزش و پیشگیری باید مورد توجه قرار گیرد.

وی با بیان اینکه 30 هزار زائر به استان کرمان برمی‌گردند از مردم خواست تا زمان بهبود زائران بیمار به ملاقات آنها نروند و زائران نیز ولیمه ندهند تا موج آنفلوآنزا برطرف و از استان خارج شود.

استاندار کرمان اظهار داشت: هرچند در حالت زرد هستیم، اما هیچ دغدغه‌ای نداریم و فقط به علت توجه به شهروندان و ایجاد آرامش اقدام به تعطیلی مدارس و مهدکودک‌ها می‌کنیم.

به نظر می‌رسد تعطیلی مدارس تنها راهی برای ایجاد آرامش در بین خانواده‌هاست و همه باید به این نکته توجه داشته باشیم که امکان شیوع بیماری‌های مختلف در جامعه وجود دارد بنابراین هر یک از ما باید با رعایت نکات بهداشتی و بهداشت فردی برای حفظ سلامت خود و دیگران تلاش کنیم.

منبع: فارس
نظرات بینندگان