arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۲۵۰۴۳۳
تاریخ انتشار: ۳۵ : ۱۱ - ۱۲ بهمن ۱۳۹۴

پرداخت ۹۰ درصد مطالبات چایکاران

رئیس سازمان چای کشور با بیان اینکه سطح زیر کشت باغات چای کشور اقتصادی نیست، گفت: تاکنون 90 درصد از مطالبات چایکاران معادل 123 میلیارد تومان پرداخت شده است.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

رئیس سازمان چای کشور با بیان اینکه سطح زیر کشت باغات چای کشور اقتصادی نیست، گفت: تاکنون 90 درصد از مطالبات چایکاران معادل 123 میلیارد تومان پرداخت شده است.

محمد ولی روزبهان در گفت‌وگو با فارس گفت: از روز گذشته با تأمین اعتبار، پرداخت حدود 13 میلیارد تومان دیگر از مطالبات چایکاران آغاز شده و پرداخت این وجه مربوط به برداشت برگ سبز چای، چایکاران گیلان و مازندران در تابستان و مهرماه سال جاری است.

* 123 میلیارد تومان از مطالبات چایکاران پرداخت شد

وی با بیان اینکه امسال در مجموع 87 هزار تن برگ سبز چای از چایکاران بصورت خریداری شد، افزود: بهای چای خریداری شده از کشاورزان معادل 136.5 میلیارد تومان بود که با پرداخت 13 میلیارد تومان در هفته جاری کل پرداخت وجه چایکاران به 123 میلیارد تومان می‌رسد.

رئیس سازمان چای کشور تصریح کرد: تاکنون 90 درصد از مطالبات چایکاران پرداخت شده و امیدواریم تا هر چه زودتر باقی مطالبات آنها تأمین اعتبار و پرداخت شود.

روز بهان با اشاره به اینکه علیرغم مشکلات اقتصادی دولت در پرداخت مطالبات کشاورزان اهتمام جدی دارد، گفت: تاکنون 95 درصد چای استحصالی کارخانجات در سال جاری به فروش رسیده و این موضوع بیانگر این است که مصرف‌کنندگان تمایل بیشتری به مصرف چای تولیدی کشورمان پیدا کرده‌اند.

وی افزایش تولید برگ سبز چای و چای خشک را نتیجه استقبال مصرف‌کننده از چای تولیدی کشورمان عنوان کرد و افزود: این اتفاقات نشانه توجه به اقتصاد کشور و حمایت از تولید‌کنندگان داخلی در راستای منویات رهبری در موضوع اقتصاد مقاومتی است و از طرف دیگر هم بیانگر کیفیت خوب چای تولیدی کشورمان در سال جاری است.

روز‌بهان تصریح کرد: با اقدامات حمایتی دولت از تولید کنندگان چای از جمله افزایش قیمت تضمینی با میانگین 35 درصد در دو سال اخیر، انجام عملیات به‌زراعی، تغذیه گیاه، هرس باغات و تشکیل صندوق حمایت از توسعه صنعت چای کشور، اقداماتی است که باعث شده تا چایکاران با امید و نشاط بیشتری به باغات رها کرده  خود مراجعه کنند و همین طور کارخانجات تلاش  کردند تا محصول بهتری تولید کنند که نتیجه آن اقدامات مصرف چای تولیدی کشور است و همین طور و بازپرداخت قدر السهم کارخانجات با حدود 40 میلیارد تومان که به حساب کشاورزان واریز شد.

وی اظهار داشت: چای ایرانی تنها چای تولیدی دنیاست که در تولید آن سم استفاده نمی‌شود و همچنین در تولید چای خشک آن هم از هیچگونه عطر و رنگ مصنوعی استفاده‌ نمی‌شود و محصولی کاملا طبیعی تولید است.

رئیس سازمان چای کشور با اشاره به احیای 3 هزار هکتار از باغات چای رها شده در سال جاری، بیان داشت: کل باغات چای رها شده در سال‌های اخیر حدود 7 هزار هکتار بود که در حال حاضر تلاش داریم تا 4 هزار هکتار دیگر این باغات را به چرخه تولید برگردانیم.

وی بیان داشت: با احیای 3 هزار هکتار از باغات چای کشور حداقل برای حدود 3 هزار نفر اشتغال ایجاد شده و جلوی واردات 20 میلیون دلار چای خارجی گرفته شده است.

رئیس سازمان چای کشور به برنامه‌های سازمان چای که باید در برنامه ششم توسعه پیگیری شود، اشاره و تصریح کرد: سازمان در برنامه ششم به دنبال ارتقای بهره‌وری، افزایش راندمان چای تولیدی کشورمان و همچنین به فکر توسعه باغات است.

وی افزود: برای ارتقای بهره‌وری و افزایش راندمان، هرس و تجهیز باغات چای به سیستم‌های آبیاری تحت فشار را در اولویت اول قرار می‌دهیم.

رئیس سازمان چای کشور تصریح کرد: در حال حاضر 98 درصد باغات چای کشور دیم است و فقط حدود 2 درصد از باغات به شبکه آبیاری مجهز است در صورتیکه در سال‌های نه چندان دور حدود 20 درصد باغات چای مجهز به شبکه آبیاری تحت فشار بودند.

وی افزود: بنابراین با توجه به تأثیر کمی و کیفی آبیاری تحت فشار در تولید محصول چای بحث تجهیز باغات چای را به سیستم‌های نوین آبیاری را به صورت جدی دنبال خواهیم کرد.

روزبهان تصریح کرد: همچنین استفاده از ارقام و کلون‌های مناسب با اقلیم جزء اولویت‌های دیگر سازمان چای در تولید هر چه بهتر و بیشتر محصول چای در کشور است.

* تولید 20 درصد از چای مصرفی از تولید داخل

وی بیان داشت: در گذشته حدود 65 درصد از چای مصرفی کشور از چای داخلی تأمین می‌شد در حالی که در حال حاضر کمتر از 20 درصد چای کشور از تولیدات داخلی تأمین می‌شود.

روزبهان با بیان اینکه سالانه حدود 600 میلیون دلار چای به کشور وارد می‌شود، تصریح کرد: تولید چای به لحاظ افزایش اشتغال و کاهش بهره‌وری بسیار حائز اهمیت است ضمن اینکه در حال حاضر حدود 100 میلیون دلار از چای مصرفی کشور از تولیدات داخلی تأمین می‌شود.

وی بیان داشت: حدود 100 هزار نفر بصورت مستقیم و غیر مستقیم از تولید چای ارتزاق می‌کنند و حدود 25 هزار هکتار باغ چای و 150 کارخانه تولید چای در کشور وجود دارد.

وی با اشاره به اینکه عمده باغات چای در مناطقی واقع شده‌اند که مناسب کشت هیچ محصولی نیست، افزود: باغات چای دیم و عمدتا در ارتفاعات قرار دارد که اگر  در آن چای کشت نشود برای کشت محصول دیگری مناسب نیست و قطعا رها شدن این باغات و توجه نکردن به صنعت تولید چای ضربات سنگینی را به اقتصاد کشور وارد می‌کند.

* تولید 20 هزار تن چای در کشور

رئیس سازمان چای کشور تصریح کرد: ضریب تولید چای 22.5 درصد است و در سال جاری حدود 19 هزار و 600 تن جای خشک تولید شد.

وی افزود: در سال گذشته حدود 14 هزار و 600 تن تولید شد که البته یکی از دلایل افزایش محصول علاوه بر عملیات به‌زراعی، شرایط آب و هوایی مناسب‌تر و بارندگی نسبت خوب بود.

رئیس سازمان چای کشور بیان داشت: افزایش تولید چای نیازمند برنامه‌سازی، زمینه‌سازی و انتظار دارد و از کاشت قلمه در باغ و تا زمان بهره‌برداری اقتصادی از آن حدود 7 سال طول می‌کشد و برنامه ما در این سال‌ها افزایش ضریب مکانیزاسیون، توسعه شبکه آبیاری تحت فشار و برنامه‌ریزی برای افزایش بهره‌وری است.

* سطح باغات چای کشور اقتصادی نیست

روزبهان با اشاره به کاهش میانگین سطح زیر کشت هر باغدار در کشور به عنوان یک مشکل کلیدی و بنیادی، اظهار داشت: در حال حاضر میانگین سطح زیر کشت هر خانوار چایکار حدود 3500 متر است و با این سطح زمین نمی‌توان انتظار بهره‌وری اقتصادی مناسبی از باغ چای داشت.

وی بیان داشت: حدود 15 سال پیش میانگین باغات چای هر خانوار حدود 6 هزار متر بود که متاسفانه در سال‌های اخیر 45 درصد کاهش یافته است و از دلایل آن می‌توان به موضوع تقسیم ارث اشاره کرد.

روز‌بهان افزود: برای اقتصادی شدن باغات چای حداقل سطح هر باغ باید به 2 هکتار افزایش یابد.

رئیس سازمان چای کشور تصریح کرد: سالانه حدود 105 هزار تن چای در کشور مصرف می‌شود ضمن اینکه بخشی از چای تولیدی کشور هم صادر می‌شود.

وی افزود: چای تولید ایران بسیار با کیفیت است و با توجه به اینکه در چای تولیدی کشور هیچگونه سمی استفاده نمی‌شود برخی از کشورهای همسایه حتی مشتری چای درجه 2 و 3 ایران هستند.

نظرات بینندگان