arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۲۵۰۸۹۸
تاریخ انتشار: ۳۵ : ۱۰ - ۱۵ بهمن ۱۳۹۴
واکاوی یکی از مولفه های اقتدار آفرین و فراموش شده ادوار گذشته تاریخ ایران

تحقق منافع ملی در گرو «همدلی و همزبانی دولت و ملت»

تجربه هاي تاريخي در ايران نشان داده است يكي از ضعف هاي جدي در روابط دولت و ملت فقدان همدلي و همزباني، و همرایي بين دولت ها و ملت ايران در ادوار گوناگون تاريخي بوده و مهمترين دليل اين معضل نيز استقرار و استمرار حكومت هاي استبدادي بوده است.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : تجربه هاي تاريخي در ايران  نشان داده است يكي از ضعف هاي جدي در روابط دولت و ملت فقدان همدلي و همزباني، و همرایي بين دولت ها و ملت ايران در ادوار گوناگون تاريخي بوده و مهمترين دليل اين معضل نيز استقرار و استمرار حكومت هاي استبدادي بوده است.

به گزارش انتخاب اجتماعی، در تاريخ ايران و در بین دولت های مختلف قبل از انقلاب شکوهمند اسلامی، قدرت به مثابه فرصت و غنيمتي براي افزايش ثروت شخصي، خانوادگي، قومي، قبيله اي ، باندي يا فرصتي براي ترك تازي ها و نمايش قدرت خود با هزينه از سرمايه هاي ملي بوده است. از اين رو كمترين دغدغه اي كه داشتند مسئله اي به نام منافع ملي بوده است. دولت هاي استبدادي از آنجا كه به دنبال تامين منافع ملي نبودند براي بقا و استمرار حاكميت خود نيز نيازي به حمايت و پشتيباني ملي احساس نمي كردند. از اين رو، همين دولت هاي استبدادي زمينه ساز حضور و نفوذ سلطه استعماري خارجي بويژه شوروي و انگليس بودند براي مثال هفت پادشاه قاجاريعني؛ آقا محمد خان، فتحعلي شاه، محمد شاه، ناصرالدين شاه،محمد علي شاه، مظفرالدين شاه و احمد شاه تكيه گاه خود را نه مردم، بلكه قدرت هاي بزرگ استعماري يعني آن زمان روسيه و انگليس قرار داده و در تمشیت امور كشوريقبل از هر مصلحتي منافع دولت هاي چپاول گر را مد نظر قرار مي دادند.

پهلوي ها نيز كه همواره قاجار را به واسطه وابستگي به روسيه و انگليس شماتت مي كردند، به خاطر ماهيت استبدادي و سلطاني خود به سوي قدرت هاي جايگزين خارجي گرايش يافتند و همین روند را در پیش گرفته و آنچه خود داشت را از بیگانه تمنا می کردند.

با وقوع انقلاب اسلامي و استقرار نظام جمهوري اسلامي براي نخستين بار درتاريخ ايران شكاف بين «دولت و ملت» پرشد و در دوره های پرصلابت خود، از جمله 8 سال دفاع مقدس ثمرات خود را نشان داد و در عرصه هاي مختلف مقاومت و پايداري در برابر توطئه ها، دسيسه ها و دشمني ها كارآمدي خود را پيش روي ملت و دولت ايران قرار داد. آخرین نمونه بارز همدلی و همزبانی نیز مقاومت ملت بزرگ ایران و پیروزی دیپلماسی جمهوری اسلامی در برابر قدرتهای جهانی و حصول توافق برجام بود.

تجارب تاريخي نشان داده است رابطه همدلانه و همزبانانه بين دولت ها و ملت ها امر ثابت و غير قابلتغييري نيست و همواره در معرض خدشه و آسيب قرار دارد و بايد آن را تقويت كرد. در سالهاي پس از جنگ تحميلي نيز برخي سياست ها،‌ رخدادها و فرآيند ها موجب بروز شكافهايي در روابط دولت و ملت شده است. و در مقابل برخي سنت ها، آئين ها و نهادها در پر كردن اين شكاف هاايفاي نقش كرده است. اما اهداف بلند و چشم انداز ايران اسلامي بويژه در سال های پیش رو ايجاب مي كند عوامل خدشه به همدلي و همزبانيدولت و ملت در ايران كاهش يافته و عوامل تقويت كننده اين رابطه روزبروزبيشتر و عمیق تر شود. براي مثال؛ تقويت اقتصاد ملي در ايران نيازمند گذار كشور از اقتصاد دولتي ناكارآمد به سوي اقتصاد مردمي كارآمد است و اين مهم بيش از هرچيز نيازمند اجماع ملي درباره ضرورت اين گذار و نزديك شدن ذهن و زبان دولت و ملت در اين گذار استراتژيك است.

كشوري مثل ايران با اين گستردگي جغرافيايي، تنوع اقليمي،قومي، زباني، تاريخي و فرهنگي نمي تواند در همه مولفه ها و مسائل داراي وحدت كلمهو اجماع نظر باشد و اساسا اين مسئله غير از ناممكن بودن چندان مطلوب هم نيست اما وحدت كلمه و اجماع نظري كه صحبت از آن مي شود حول قول و پيرامون اهداف مشترك ملی است که یکی از زمینه های بروز و ظهور آن در اقتصاد ملی و تکیه بر داشته های سرزمینی و از قوه به فعل رساندن آن در عمل است. در سایه همین رویکرد می توان ضمن تثبیت و تقویت پایه های همدلی و همزبانی بین دولت و ملت ، اقتدار، صلابت و نفوذ گفتمانی در دنیا نیز بیش از گذشته فراهم کرد. 

در عرصه سیاسی نیز همچون 38 سال گذشته «انتخابات» به عنوان یکی از مهمترین عرصه های تجلی همدلی و همزبانی که در آن اراده مردمی و مردم سالاری دینی بروز می یابد و نقش کلیدی در آینده و سرنوشت کشور و جامعه دارد، متجلی می شود. درواقع انتخابات یکی از مهمترین عرصه ها برای نمایش و تجلی همدلی و همزبانی است که البته شرایط و لوازم خاص خود را دارد. بدون تردید بایسته ها و ضرورت های یک انتخابات سالم، قانونمند و باشکوه از جمله این لوازم است که باید به طور جدی مورد توجه قرار گیرد. چراکه توجه به این ضرورت ها باعث می شود تا مردم با امیدواری بیشتر و انگیزه بالا در صحنه حاضر شده و فضای انتخابات، تبلور همدلی و همزبانی مدنظر رهبر معظم انقلاب باشد.

 با توجه به در پیش بودن ۲ انتخابات مهم و حساس خبرگان رهبری و مجلس شورای اسلامی، این مهم باید بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد تا با حضور و مشارکت همگانی و نقش آفرینی آحاد جامعه شاهد انتخاباتی حماسی و باشکوه همراه با شور و نشاط سیاسی و اجتماعی در همه نقاط کشور باشیم. در سایه همدلی و همزبانی به راحتی می توان موانع و مشکلات را از میان برداشت و هزینه ها را کاهش داد. از این رو شعار محوری سال می تواند مبنای فعالان عرصه انتخابات باشد تا فضای سیاسی کشور مهیای حماسه سیاسی دیگری شود.

«همدلی و همزبانی دولت و ملت» دربرگزاری هر چه شکوهمندانه انتخابات 7 اسفند بستر پیشرفت همه جانبه داخلی و بین المللی را بیش از پیش فراهم و روند رشد اقتصادی پسابرجام را نیز شتاب می بخشد.

نظرات بینندگان