arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۲۶۶۹۷۸
تاریخ انتشار: ۲۶ : ۰۹ - ۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۵

بدهی های شهرداری تهران چقدر است؟

با توجه به خبرهایی که از سوی شورای شهر منتشر می شود، بعضی از اعضا از عدم تمکین شهرداری نسبت به مصوبات عمومی این سازمان اظهار ناراحتی دارند.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
با توجه به خبرهایی که از سوی شورای شهر منتشر می شود، بعضی از اعضا از عدم تمکین شهرداری نسبت به مصوبات عمومی این سازمان اظهار ناراحتی دارند.

به گزارش انتخاب،غلامعباس علیخانی نمایده دوره پنجم مجلس و شهردار سابق مناطق مختلف تهران در گفتگو با سایت خبری تحلیلی 9صبح، علت اصلی بدهی های اخیر شهرداری را 2قسمت کردن درآمد این سازمان به بخش های نقدی و غیرنقدی و همچنین افزایش سنگین سقف بودجه این نهاد بدون توجه به مشکلات شهر و شرایط بومی می داند.

وی با اشاره به نوع تعیین بودجه شهرداری گفت: در اواخر دهه 60 در یک تصمیم کلان کشوری مقرر شد، تا شهرداری ها بالاخص شهرداری تهران از منابع عمومی، پول نفت، درآمد و بودجه دولت تکیه ای نداشته باشند و مدیریت هایشان براساس خدمات و عوارضی که در شهر به شهروندان ارائه می کنند؛ تامین شود.

در سال 1368 درآمد شهرداری تهران به همراه کمک های مختصری که به این سازمان می شد، چیزی حدود 5میلیارد تومان در سال بود . اما بعد از به جریان افتادن این هدف گذاری های جدید مقرر شد شهرداری تهران به تدریج با ارائه خدمات و افزایش عوارض، منابع درآمدی خود را افزایش دهد و متناسب با آن توسعه عمران و خدمات رسانی را هم بهبود بخشد.

در نتیجه شهرداری تهران با استفاده از منابع داخلی و دریافت عوارض ساخت و ساز از مردم تهران به درآمدی حدود 250 میلیارد تومان دست یافت که آن را در توسعه جاده، مسائل خدماتی و فرهنگی و بدهی ها هزینه کرد.

اما این وضعیت با تغییرات مدیریت شهرداری به کلی دگرگون شد، به طوری که در میانه دهه 80 اقتصاد شهر تهران حداقل 8 یا 10 هزار میلیارد تومان درآمد داشت که علی رغم توصیه های کارشناسی برای تنظیم بودجه که در سال 1384 به شهرداری تهران مبنی بر توجه به ظرفیت اقتصاد کل کشور و مردم تهران شد، متاسفانه اهمیتی داده نشد.

عمده مشکلات از همین بی توجهی ها آغاز گشت و بودجه تهران به دوقسمت نقدی و غیرنقدی تقسیم شد. قسمت نقدی شامل عوارضی بود که از محل صدور پروانه، کسب و پیشه و خدمات دیگر انجام می گرفت و بخش غیرنقدی شامل پیش فروش اضافه تراکم، فروش املاک و ... اتفاق افتاد.

به تدریج که به دهه 90 نزدیک می شدیم این فشار مضاعف بر بودجه بدون توجه به اقتصاد تهران و همچنین نوشتن بودجه های درشت تشدید شد به گونه ای که در اوایل دهه 90 ظرفیت نقدی و غیرنقدی شهرداری تهران از 10هزار میلیارد تومان به بالای 20هزار میلیارد تومان تجاوز کرد.

دو قسمت کردن درآمد نقدی و غیرنقدی و همچنین افزایش سقف بودجه بدون توجه به مشکلات شهر و شرایط بومی موجب به وجود آمدن این بدهی های سنگین شد. به طور مثال وقتی شهرداری تهران درآمدی حدود 20 یا 25 هزار میلیارد تومانی دارد و میزان هزینه هایش را بر همین مبنا محاسبه کرده است وقتی در کشور مشکلی مانند تحریم، رکورد اقتصاد و نابسامانی بازار مسکن پیش می آید این درآمد ها تامین نمی شود و برای این سازمان مشکل ساز می شود.

در حال حاضر بدهی های شهرداری چیزی حدود 65هزار میلیارد تومان است که این امر از سوء مدیریت شهرداری در زمان بودجه نویسی ناشی می شود علاوه بر آن وقتی در سازمانی امکانات کنترلی، اصلاحی و نظارتی ضعیف شود و عدد بودجه افزایش یابد، طبیعتا ریخت و پاش و سوءاستفاده و مشکلات دیگر نیز اضافه می شود.

در شهرداری سیستم نظارتی کارآمد نبوده و نتوانسته نظارتی دقیق داشته باشد تا هزینه ها در جای خودش به کار گرفته شود. که نمونه های از این دست را می توان در پروژه های تکراری ازجمله آسفالت کردن خیابان ها، کندن جدول ها و.... مشاهده نمود.

علیخانی تعامل بین شهرداری و شورای شهر تهران را نامطلوب توصیف کرد و اظهار کرد: بخشی از این موضوع به نارسایی های قانونی ما و بخش دیگر به روحیات و خلق و خوی افراد برمی گردد.

وی ادامه داد : با توجه به خبرهایی که از سوی شورای شهر منتشر می شود، بعضی از اعضا از عدم تمکین شهرداری نسبت به مصوبات عمومی این سازمان اظهار ناراحتی دارند.

علیخانی به بحث های اخیر شورای شهر با شهرداری در رابطه به بودجه اشاره کرد و گفت: بودجه های نیمه کاره برای اصلاحیه و متمم به شورای شهر می رود و با توجه به اظهارنظرهایی که منتشر می شود اعضای شورای شهر معتقدند، هزینه ها، درآمد و منابعی که به شورای شهر ارجاع داده می شود مورد بررسی جامع و طی روال قانونی انجام نشده است.

به عنوان مثال در نیمه دوم سال هزینه ای انجام شده که بدون بررسی دقیق تایید می شود و شورای شهر را در مقابل عمل انجام شده قرار می دهد. این اصلاحیه ها خود عدد درشتی را نشان می دهد که شهرداری موظف است بودجه ای را که در اول سال تعیین می کند تا پایان سال به آن پایبند باشد و اگر متمم و اصلاحیه عدد قابل توجهی باشد نشان می دهد شورا در میان عمل انجام شده قرار گرفته است.

علیخانی در پایان گفت: امیدواریم با اجرایی شدن سیستم مدیریتی و اجرایی صحیح و کارآمد، شاهد مرتفع شدن مشکلات شهرداری و بهبود در کیفیت خدمات رسانی به شهروندان باشیم.

منبع: 9صبح
نظرات بینندگان