arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۲۷۲۸۰۲
تعداد نظرات: ۱۰ نظر
تاریخ انتشار: ۱۶ : ۱۲ - ۱۳ خرداد ۱۳۹۵
فارین افرز:

چگونه ایران و عربستان باید از جنگ دور نگه داشته شوند؟ / تهران و ریاض را راضی به مذاکره کنید

تصورش سخت است که انتظار داشته باشیم این دو کشور بتوانند باهم کنار بیایند. اما اگر می خواهند این منطقه روزی رنگ صلح و آرامش را به خود ببیند، باید راهی برای همزیستی پیدا کنند. حتی اگر نتوانند مسائل خود را کاملا باهم حل کنند، هنوز می توانند شدت خصومتشان را کاهش دهند. عملی کردن آن چالشی بزرگ خواهد بود، اما حالا زمانی است که دو طرف می توانند گام های لازم برای خارج کردن خاورمیانه از ورطه ی نابودی را بردارند.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
چگونه ایران و عربستان باید از جنگ دور نگه داشته شوند؟ / تهران و ریاض را راضی به مذاکره کنید

سرویس بین الملل «انتخاب»؛ فارین افرز نوشت: درگیری ها در خاورمیانه، چه در عراق باشد یا لبنان و سوریه و یمن، در یک چیز مشترکند: رقابت میان ایران و عربستان. این رقابت عرصه های نبرد تازه ای را رقم زده که پیشتر در صلحی نسبی به سر می بردند. 

به گزارش «انتخاب»، این نشریه در ادامه آورده است: برای همین تصورش سخت است که انتظار داشته باشیم این دو کشور بتوانند باهم کنار بیایند. اما اگر می خواهند این منطقه روزی رنگ صلح و آرامش را به خود ببیند، باید راهی برای همزیستی پیدا کنند. حتی اگر نتوانند مسائل خود را کاملا باهم حل کنند، هنوز می توانند شدت خصومتشان را کاهش دهند. عملی کردن آن چالشی بزرگ خواهد بود، اما حالا زمانی است که دو طرف می توانند گام های لازم برای خارج کردن خاورمیانه از ورطه ی نابودی را بردارند.

رئیس جمهور آمریکا، باراک اوباما یکی از کسانی است که اعتقاد دارد درگیری میان ایران  و عربستان سابقه ای چند هزارساله دارد. اما تاریخ چیز دیگری می گوید. هرچند این دو کشور دوره هایی از افرایش تنش را به ویژه پس از بمب گذاری برج های خوبار در ژوئن 1996 تجربه کرده اند، اما در سال های 1989 تا 2005 نسبت به هم رفتار مناسبی داشته اند.

در واقع آیت الله هاشمی رفسنجانی و رئیس دولت اصلاحات رویکرد نرم تری را پیشه کرده و تلاش کردند روابط بهتری با کشورهای عربی داشته باشند. این باعث شد ایران و عربستان روابط دیپلماتیکشان را از سر بگیرند و دیدارهای دوجانبه ای میان رهبران آن ها انجام شد. حتی در اوایل دولت احمدی نژاد هم ادب و احترام در روابط آن ها وجود داشت. اما بهار عربی 2011 ساختار قدرت سیاسی منطقه را تغییر داد. سقوط حکومت های دیکتاتوری قدیمی آشفتگی و بی نظمی در این کشورها را با خود به جا گذاشت. ایران و عربستان از این فرصت استفاده کردند در کشورهای تازه بی ثبات شده بیشترین نفوذ را داشته باشند، و جنگ های نیابتی در پی آن آغاز شد.

اوضاع به سادگی می توانست به سطح جنگی تمام عیار میان دو کشور منجر شود. برای نمونه، در آوریل 2015 یک هواپیمای ایرانی تلاش کرد محاصره اعمال شده از سوی عربستان بر یمن را با فرود در صنعا از بین ببرد. جنگنده های عربستانی شدیدا به هواپیمای ایرانی نزدیک شدند، و باند فرودگاه را نابود کردند. دو اف 15 سعودی چنان به هواپیمای ایرانی نزدیک شدند که خلبان ها می توانستند چهره هم را ببینند. اگر حادثه ای رخ می داد، رسانه های ایرانی می گفتند عربستان به عمد هواپیمای ایرانی را ساقط کرد. این چاره ای جز تلافی برای ایران باقی نمی گذاشت. چنین حوادثی نیاز به ارتباط گسترده تر و هوشمندانه تر میان دو کشور را بیشترمی کند. هرچه قدر هم گفتگو با هم برای ایران و عربستان دشوار باشد، باز هم این بهترین راه برای دو کشور برای اجتناب از جنگ است. 

سوای پیشگیری از جنگ، عربستان و ایران دلایل بسیاری برای کنار آمدن باهم دارند. در واقع آینده آن ها ارتباط جدایی ناپذیری باهم دارد. آن ها قوی ترین  کشورها در جهان اسلامند، و هر دو در شکل دادن مسیر آینده خاورمیانه نقش دارند. هیچ یک نمی تواند برتری کامل کسب کند – خواه ناخواه هر دو به هم برای رسیدن به اهدافشان نیاز دارند. علت آن را می توان در سطح بالای وابستگی متقابل این دو همسایه به ویژه در زمینه حفظ امنیت خلیج فارس و وابستگی اقتصادی کشورهای منطقه به یکدیگر یافت.

هر دوی این کشورها می گویند می خواهند از درگیری مستقیم پرهیز کنند، و ترجیح می دهند روابط همسایگی خوبی با یکدیگر داشته باشند. در ماه ژانویه جانشین ولیعهد و وزیر دفاع عربستان، محمد بن سلمان گفت، هر کسی بخواهد باعث جنگ مستقیم دو کشور شود عقل درست و حسابی ندارد. زیرا جنگ ایران و عربستان مقدمه ای برای فاجعه ای بزرگ برای منطقه می شود. 

وزیر خارجه ایران، محمد جواد ظریف خواستار تغییر روش برخورد دو کشور شد، و به برادران سعودی اطمینان داد ایران آماده گفتگو با عربستان است. ماه بعد وزیر خارجه عربستان، عادل الجبیر گفت، اگر ایران روش و سیاست های خود را تغییر دهد، چیزی نمی تواند مانع از گشودن صفحه ای تازه و ایجاد بهترین روابط میان دو همسایه بدون مداخله در امور یکدیگر باشد. با وجود بی اعتمادی عمیق میان دو کشور، گفتگوی مستقیم میان آن ها برای درک بهتر یکدیگر و آغاز کاهش بی اعتمادی ها لازم است. ریاض به دلیل نقش ایران در کشورهای عربی از انجام هرگونه گفتگو امتناع می کند. ایران خواستار انجام گفتگوها پیش از هر تغییری در سیاست های خود است. به اعتقاد ایران، این گفتگوها برای اطمینان از برطرف شدن دغدغه های امنیتی آن ها پیش از انجام هر تغییر راهبردی لازم است.

در این زمان، ورود کشور سومی برای میانجیگری بین این دو کشور می تواند کمک شایانی به حل این اختلافات کند. هر دو طرف در حال حاضر اسیر چرخه نابود کننده شدت یافتن درگیری هایی هستند، که هیچ راه حل نظامی را نمی توان برای آن ها متصور شد. اگر این دو کشور راهی برای مدیریت بحران حاضر بیابند، این می تواند اولین گام در مسیر پایان دادن به رقابتی پرهزینه باشد.

نویسنده: ابراهیم فریهات، عضو ارشد فورن پالسی در مرکز دوحه موسسه بروکینگز، و متخصص در زمینه حل بحران های بین المللی در دانشگاه جورج تاون

مترجم: محمد صفری


نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱۰
در انتظار بررسی: ۹
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۰۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
19
14
یه سوال
چرا هر موقع دولت اصلاح طلب سر کار میاد قیمت نفت یک سوم یا یک چهارم یا یک پنجم میشه ؟
خواهشا بررسی کنید و یک جواب منطقی به این سوال بدید .
و به تبع اون بودجه عمرانی و ... کشور هم به شدت کاهش پیدا میکنه و باعث عقب ماندگی مملکت میشه
لطفا ریشه یابی کنید
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۱۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
13
17
همون مذاکره با غرب امدیکا بس هفت پشتمونه

دیگه مذاکره با این بدوی های صحرا نشین بی خیال
علی سجده
|
Russian Federation
|
۱۳:۱۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
6
25
عربستان جرات جنگ مستقیم با ایران را ندارد.
کمال
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۳۱ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
1
17
رکود نسبی حاکم بر اقتصاد غرب و رقابت سنگین اقتصادی میان آنها با آغاز جنگی میان ایران و عربستان تا حدی تلطیف شده و رونق اقتصادی کشورهای تولید کننده سلاح با فروش سلاحهای تاریخ مصرف گذشته به این دوکشور و ریختن آنها بر سر مردم بیگناه شکل میگیرد
درواقع غرب برای سود بیشتر نیاز به چنین جنگی دارد
معمولا آنها با تشدید اختلاف و نشر مقالاتی از این قبیل به لحاظ روانی هم جامعه جهانی و هم مردم این دوکشور بزرگ و تاثیر گذار را آماده برای یک جنگ تمام عیار میکنند.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۱۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
2
13
جنگ ما با عربستان بشدت مورد علاقه روس هاست. پیش فرض آنها اینست که در صورت وقوع چنین جنگی بین دو تولید کننده اصلی نفت، قیمت آن افزایش قابل توجهی خواهد داشت و روسیه با توج به صادرات روزانه در حد ده میلین بشکه بدون هیچ هزینه در آمد هنگفتی به جیب خواهد زد.
ناشناس
|
Germany
|
۱۴:۲۱ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
9
4
مثل اینکه عربستان جنگ عراق و ایران رو یادش رفته. اون جوی که اون موقع بین ایرانی ها برای دفاع از میهن پاکمون وجود داشت هیچ وقت کمرنگ نمی شه. نسل به نسل این ژن ایران دوستی منتقل می شه و من که متولد 67 هستم برای دفاع از این خاک پاک اجدادمان حاضرم به ایران برگردم و جان فدا کنم.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۲۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
6
10
عربستان اصولاً عددي نيست كه ايران بخواد حتي به مذاكره با اون فكر بكنه .
سینا
|
Russian Federation
|
۱۴:۳۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
3
15
از جنگ بشدت بیزارم ولی اگه شد ما پای ناموس و مملکتمون می ایستیم تا آخر قطره خون. میخوام بدونم کی تو عربستان وای میسه
نرگس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۵:۰۶ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
0
10
اقای ناشناس ۱۴:۲۴ پس بفرمایید جنگ ... کدوم کشور از جنگ نفع دیده که ما دومیش باشیم . کسانیکه دم از جنگ میزنن ناخوداگاه به نفع اسراییل قدم بر میدارن . دوما خدای نکرده الان با سعودی جنگ بشه فکر میکنی چی میشه . مشخصه ویرانی و خونریزی و چیزیکه فکرش هم وحشتناکه ... عربستان با سو استفاده از وجود حرمین شریفین دیگر کشورهای مسلمان و عرب را تحریک خواهد کرد . البته بزرگان ما خیلی باهوش هستند و با تدبیر جلوی جنگ را خواهن گرفت . عربستان و ایران دو قدرت خاورمیانه هستند تو جنگ تو قدرت نتیجه خیلی وحشتناکتر از ان میشه که تصورش هم سخته . خدا سعودیها را هدایت کنه ان شاالله
ali
|
-
|
۱۵:۴۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۳
1
7
به نظرتون چرا میخوان این دو تا کشورو به جون هم بندازن؟واقعااا احمق های حاکم عربستان کی میخوان بفهمن که ما اصولا تهدید نیستیم براشون؟
ی پازل کم داره نقشه قدرت جهانی برا نا امنی خاورمیانه..
اونم عدم در گیری این دو قدرت منطقه ایه...
نظرات بینندگان