arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۴۱۱۵۳۸
تاریخ انتشار: ۱۳ : ۱۱ - ۱۱ خرداد ۱۳۹۷
«العربی الجدید» تحلیل کرد؛

ترکیه و محاصره آمریکایی علیه ایران؛ ضرر اقتصادی و فایده سیاسی؟

تحریمهای جدید آمریکا علیه ایران باعث متشنج شدن دوباره شرایط در منطقه شده است، بویژه بین دولتهای بزرگ منطقه، از جمله ترکیه که مشکلات آن با غرب و آمریکا پایان نیافته است و امروز مشکل تازه ای نیز به آنها افزوده است، مشکلی مربوط به رابطه آن با همسایه اش ایران.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

ترکیه و محاصره آمریکایی علیه ایران؛ ضرر اقتصادی و فایده سیاسی؟

جابر عمر در العربی الجدید نوشت: تحریمهای جدید آمریکا علیه ایران باعث متشنج شدن دوباره شرایط در منطقه شده است، بویژه بین دولتهای بزرگ منطقه، از جمله ترکیه که مشکلات آن با غرب و آمریکا پایان نیافته است و امروز مشکل تازه ای نیز به آنها افزوده است، مشکلی مربوط به رابطه آن با همسایه اش ایران. آنکارا نگران آن است که این مساله پیامدهای مالی و تجاری برای آن داشته باشد، اما از سوی دیگر به این وسیله، تمایل ترکیه برای مهار نفوذ روز افزون ایران در عراق و سوریه، محقق می شود.

به گزارش «انتخاب»، این رسانه عرب زبان ادامه داد: با وجود اختلافات سیاسی و بخصوص سیاستهای مذهبی ترکیه و ایران، آنکارا نیز از تحریمهای ایران آسیب می بیند که در طلیعه آن، تحریم شرکتهای هواپیمایی ترکیه به خاطر رابطه با شرکتهای ایرانی است.

در طول سالهای اخیر، هر گونه اضطرابی در دولتهای منطقه به صورت مستقیم بر دولتهای همسایه تاثیر گذار بوده است و ترکیه هم از آتش های برافروخته شده در عراق و سوریه در امان نماند. همچنانکه اعمال تحریمها علیه ایران بر بارهای اقتصادی آن می افزاید و چه بسا به مرحله تازه ای منتهی شود که طی آن موج مهاجرتها از ایران و افغانستان آغاز می شود.

موضع رسمی ترکیه در مورد تحریمها واضح و سریع بوده است که این مساله طی تماس تلفنی روحانی با اردوغان و تاکید رئیس جمهور ترکیه بر اهمیت توافق هسته ای و ضرورت ادامه آن مشخص شد. به عقیده کارشناسان، ترکیه و منطقه در آینده در ابعاد سیاسی، اقتصادی و اجتماعی متاثر می شود.

نویسنده و محقق ترکیه ای، جاهد طوز، که به مجامع سیاست گذاری ترکیه نزدیک است، در این باره می گوید: ترکیه مخالف تحریمهای آمریکا علیه ایران است؛ چرا که بدیهی است این تحریمها نه تنها بر ایران که بر تمام منطقه تاثیر می گذارد و برای حل این بحران باید مذاکرات سیاسی انجام شود.

وی افزود:ترکیه از این مذاکرات حمایت می کند همانطور که خواستار آن است تا تحریمهای مشابهی بر تمام دولتهایی که تجهیزات هسته ای دارند، اعمال شود، از جمله اسرائیل که بیشترین فعالیتهای هسته ای در منطقه را دارد و ترکیه عدم اعمال تحریمهایی مشابه برای صهیونیستها را به دور از عدالت می داند.

طوز در مورد تاثیرات منفی این تحریمها در تمام سطوح گفت: تحریمهای ایران از نظر تجاری بر تمام دولتهای همسایه آن اثر می گذارد و از نظر سیاسی بر عدم استقرار و آرامش در منطقه می افزاید. به این ترتیب ترکیه از خطرات این مساله در منطقه می افزاید. از این رو، ترکیه با اتحادیه اروپا همکاری می کند تا بحران تحریمها حل شود.

اما در مورد تاثیرات اقتصادی و سیاسی تحریمهای ایران، مصطفی اوزجان، تحلیلگر مسائل سیاسی ترکیه بر این عقیده است که شاید ترکیه از این تحریمها متضرر شود، اما از نظر سیاسی، آن را تایید می کند و علت این مساله سیاستهای ایران در منطقه است.

وی در گفتگو با العربی الجدید گفت:چند سال پیش زمانی که آمریکا ایران را تحریم کرد، ترکیه زیر بار این تحریمها نرفت و در آینده هم نخواهد رفت؛ چرا که ترکیه بخاطر مسائل تجاری از این تحریمها ضرر می کند. تباینها و اختلافاتی در سیاستهای خارجی دو کشور در خصوص سوریه و عراق وجود دارد و ترکیه نمی خواهد نفوذ ایران در منطقه افزایش یابد. به همین دلیل معتقدم ترکیه از نظر سیاسی از تحریمها ناراضی نیست، اما از جهت اقتصادی به دلیل در خطر بودن منافعش در رابطه با ایران محافظه کاریهایی دارد.

مترجم: مریم نصرالهی

نظرات بینندگان