arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۴۷۷۰۶۵
تاریخ انتشار: ۳۶ : ۱۷ - ۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۸
پاسخ فاطمه هاشمی به ابهامات:

یک نتیجه درست از گزاره‌های نادرست! / آیت الله هاشمی از همان روز نخست فرماندهی جنگ، به دنبال صلحی عزتمندانه بود

فاطمه هاشمی در یادداشتی برای «انتخاب» نوشت: در حالیکه سخنان من در همایش آیت الله هاشمی و دفاع مقدس، در پاسخ به اظهارات یکی از فرماندهان نظامی بود که نقش آیت الله هاشمی را در فرماندهی دفاع مقدس انکار کرده بود و بنده پاسخ دادم که اگر شما هاشمی را فرمانده جنگ نمی دانید، او فرمانده صلح است و در جنگ بدنبال صلح برای کشورش بود.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

یک نتیجه درست از گزاره‌های نادرست! / آیت الله هاشمی از همان روز نخست فرماندهی جنگ، به دنبال صلحی عزتمندانه بود

فاطمه هاشمی در یادداشتی برای «انتخاب»، نسبت به یادداشت یکی از نویسندگان تاریخ انقلاب در مورد نقش آیت الله هاشمی در مورود ورود نیروهای نظامی و امنیتی به اقتصاد و استفاده «ناقص» از اظهارات او، توضیحاتی ارائه کرده است.

متن کامل این یادداشت در زیر آمده است: یکی از نویسندگان وپژوهشگران تاریخ انقلاب، اخیرا در یاداشتهایی به موضوع نقش آیت الله هاشمی رفسنجانی در ورود نیروهای نظامی وامنیتی به اقتصاد پرداخته و از آنجا که در تازه ترین مطلب خود، جمله ای از بنده را بصورت ناقص نقل کرده اند، لازم دیدم که در این مورد توضیحاتی جهت اطلاع ایشان وافکار عمومی منتشر کنم.

ایشان، در پایان مطلب ، عبارتی را بعنوان نتیجه گیری درج کرده که می توان آن را "نتیجه درست از گزاره های نادرست" دانست.

وی نوشته است: "وقتی از بزرگیِ افراد سخن می‌گوییم به همان نسبت مسئولیت آن‌ها نیز بزرگ‌تر می‌شود و باید بیشتر نقد شوند. مي‌توان گفت در وضعیت امروز جامعه‌ی ما با تمام نقاط قوت و ضعفش، امام خمینی، آیت‌الله خامنه‌ای و آیت‌الله هاشمی رفسنجانی بیش از دیگران نقش داشته‌اند و هوادارانِ هر کدام نمی‌توانند نقاط قوت را به نام آن‌ها ثبت کنند اما مسئولیت نقاط ضعف را از دوش آن‌ها بردارند."

این عبارت درستی است که نه تنها در مورد این سه شخصیت بلکه در مورد هرانسان غیرمعصومی می توان بکار برد و موضع خانواده آیت الله هاشمی نیز هیچگاه بر نفی منتقدین و بستن مسیر انتقاد به ایشان نبوده است و برادرانم محسن ویاسر مکررا این موضوع را بخصوص در چندماه اخیر به صراحت بیان کرده اند.

اما مرز روشنی میان نقد کارشناسی و سازنده و مبتنی بر شواهد و قرائن تاریخی با تخریب و هجو وجود دارد، در نقد میزان منطق و دلیل و مستندات است و در تخریب قضاوت براساس احساسات یا مواضع سیاسی و اجتماعی فرد صورت می گیرد.

در همین یاداشت، با نقل ناقص جمله ای از بنده که آیت الله هاشمی فرمانده جنگ نبود، فرمانده صلح بود، نتیجه گرفتند که ما مسئولیت آقای هاشمی در ادامه جنگ را می خواهیم نادیده گرفته یا انکار کنیم.

در حالیکه سخنان من در همایش آیت الله هاشمی و دفاع مقدس، در پاسخ به اظهارات یکی از فرماندهان نظامی بود که نقش آیت الله هاشمی را در فرماندهی دفاع مقدس انکار کرده بود و بنده پاسخ دادم که اگر شما هاشمی را فرمانده جنگ نمی دانید، او فرمانده صلح است و در جنگ بدنبال صلح برای کشورش بود.

البته این موضوعی نیست که تنها من و در اینجا برای نخستین بار بیان کرده باشم، آیت الله هاشمی رفسنجانی، در همان نخستین جلسه ای که امام خمینی حکم فرماندهی جنگ را به ایشان در سال 1362 ابلاغ می کند و عازم جبهه می شوند با امام صراحتا طرح خود مبنی بر انجامی یک عملیات پیروزمندانه بزرگ و به صلح کشاندن عراق با استفاده از این اهرم را مطرح می کنند و سپس در جمع فرماندهان نیز این مساله را بعنوان استراتژی خود عنوان می کنند تا جایی که این راهبرد با شعار جنگ جنگ تا یک پیروزی در جبهه ها مشهور می شود.

بنابراین ایشان از همان روز نخست فرماندهی جنگ، بدنبال صلحی عزتمندانه برای کشور بود و سرانجام نیز صلح پایدار ، براساس قطعنامه 598 شورای امنیت که نتیجه دو عملیات بزرگ کربلای 5 و والفجر 8 که با پیروزی نسبی ایران همراه بود، بدست آمد.

اما نکته دیگری که این نویسنده، بعنوان یک فکت تاریخی، در مورد دخالت نیروهای نظامی و امنیتی در اقتصاد بیان می کنند، مساله تبادل نفت و کالا با عراق است که در خاطرات آیت الله هاشمی رفسنجانی در مواردی به آن اشاره شده است.

بعنوان یک دانش آموخته علوم سیاسی به نویسنده محترم عرض می کنم که برای شناخت همه ابعاد یک موضوع وقضاوت درباره آن باید به تحقیق پرداخت و خاطرات آیت الله هاشمی رفسنجانی که طبیعتا بصورت مختصر و مفید درج شده، تنها یک دریچه را به وقایعی که شاید در سایر مراجع در دسترس عموم مطرح نشوند، می گشاید.

و اتفاقا در همین متن کوتاهی که این نویسنده از خاطرات ایشان نقل کرده اند، این دریچه گشوده شده است: " علی فلاحیان وزیر اطلاعات آمد. از کشف تجارتِ وزارت اطلاعات با عراق با نفت و کالا و توقیف شدن کشتی‌هایشان ناراحت است و از سپاه و دفتر رهبری که مساله را دامن می‌زنند شکایت دارد. برای حل مشکل استمداد کرد. در دبیرخانه‌ی شورای امنیت ملی هم مطرح است. تذکراتی دادم بنا شد رسیدگی کنيم."

در متن مشخص است که این موضوع در شورایعالی امنیت ملی، یعنی مرجعی بالاتر و فراتر از دولت طرح و راهبری می شود و آیت الله هاشمی رفسنجانی نیز تذکراتی در این مورد داده اند و این دریچه می تواند مورد استفاده پژوهشگران جهت پرداختن به موضوع و انتشار یافته های خود باشد.

بار دیگر تکرار می کنم که خانواده آیت الله هاشمی رفسنجانی و دوستداران آنها از هرگونه نقد علمی، سازنده مبتنی بر دلایل ومستندات استقبال می کنند چرا که سخت معتقدند، هراندیشه ای که مصون از نقد و بررسی باشد، دچار جمود و کاستی و سطحی گرایی خواهد شد.

نظرات بینندگان