arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۵۱۰۲۴۱
تاریخ انتشار: ۰۴ : ۱۶ - ۱۱ آبان ۱۳۹۸
روزنامه گردی در «انتخاب»؛

موضع تند شوروی در برابر انقلاب ایران دو ماه پیش از پیروزی / روی کوچک ترین پشتیبانی ما حساب نکنید!

پراودا رهبران مذهبی ایران را متهم کرده بود که «برای رسیدن به هدف‌های ویژه خود توده‌های مردم را به قیام و شورش وادار کرده‌اند.» و اضافه کرده بود: «بی‌شک آیت‌الله خمینی در مبارزه جاری نمی‌تواند روی کوچک‌ترین پشتیبانی شوروی حساب کند.»
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

 موضع تند شوروی در برابر انقلاب ایران دو ماه پیش از پیروزی / روی کوچک ترین پشتبانی ما حساب نکنید!

 

سرویس تاریخ «انتخاب»: شنبه ۱۳ آبان ۵۷ و تنها دو ماه مانده به انقلاب ایران روزنامه اطلاعات در صفحه نخست خود تیتر زد: «پراوادا به رهبران مذهبی ایران حمله کرد» این روزنامه موضع سران کمونیست اتحاد جماهیر شوروی را نسبت به آن‌چه بحران ایران می‌خواند از خبرگزاری فرانسه مستقر در مسکو نقل می‌کرد. بنا به تحلیل این خبرگزاری، رهبران شوروی در برابر بحران ایران عکس‌العمل فوق‌العاده احتیاط‌آمیزی نشان می‌دادند و ظاهرا بیم داشتند که هرگونه تحولاتی در اوضاع ایران موازنه دیپلماتیک و استراتژیک را که حکومت ایران برقرار کرده بود به هم بزند.

بی‌شک آیت‌الله خمینی نمی‌تواند روی کوچک‌ترین پشتیبانی شوروی حساب کند

تحلیل‌گر خبرگزاری فرانسه در اثبات نظر خود به مقاله‌ای در پراودا، ارگان حزب کمونیست شوروی، اشاره کرد که در آن اهمیتی را که کرملین برای ثبات اوضاع ایران قائل بود، یادآور می‌شد. پراودا در این مقاله رهبران مذهبی ایران را متهم کرده بود که «برای رسیدن به هدف‌های ویژه خود توده‌های مردم را به قیام و شورش وادار کرده‌اند.» و اضافه کرده بود: «بی‌شک آیت‌الله خمینی در مبارزه جاری نمی‌تواند روی کوچک‌ترین پشتیبانی شوروی حساب کند.»

این تحلیل‌گر استدلال دیگری هم برای اثبات نظر خود مبنی بر عدم حمایت سران شوروی از انقلاب ایران داشت، و آن لحن پیامی بود که برژنف روز ۳۰ اکتبر [۸ آبان]برای شاهنشاه ایران فرستاد. به عقیده او این لحن گرم‌تر از پیامی بود که سال پیش از آن فرستاده بود. به عقیده نویسنده مسکو از آغاز بحران ایران چنین روشی را در پیش گرفته بود، هرچند پراودا نیز ضمن تایید فوریت اصلاحات اجتماعی ایران، رهبران جبهه ملی را با لحنی نسبتا مساعد به عنوان «بورژوا‌های اصلاح‌طلب» معرفی کرده بود.

در نهایت تحلیل‌گر فرانسوی موضع کرملین را نسبت به وقایع ایران چنین خلاصه کرد: «بهترین اصلاحات، اصلاحاتی است که به دست شاهنشاه انجام شود.» با این حال یادآور شد: «وسایل ارتباط جمعی شوروی با آن‌که گزارش‌های مربوط به بحران سیاسی ایران را به تفصیل انتشار می‌دهند از هرگونه حمله به حکومت ایران خودداری می‌کنند.»

نظرات بینندگان