arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۵۱۲۴۶۵
تاریخ انتشار: ۳۸ : ۰۰ - ۲۳ آبان ۱۳۹۸

خاطرات آیت‌الله هاشمی؛ ۲۲ آبان ۱۳۷۱ تا ۱۳۷۵: با آیت‏‌الله خامنه‌اى راجع به ضرورت ابقای مرجعيت در ايران و تأكيد روى قم، صحبت شد

شب میهمان آیت‏‌الله خامنه‌اى بودم. دربارة سفرم و حضور وسيع مردم در صحنه و راجع به مرجعيت و مسأله آيت‏الله سيستانى و ضرورت ابقای مرجعيت در ايران و تأكيد روى قم، صحبت شد؛ خود ايشان راضى نيست كه دربارة مرجعيت‌شان تبليغ شود. به آقاى[محمد] يزدى گفته‌اند كه تبليغ نكنند و از اظهارات اخیر آقاى [احمد] جنتى در نمازجمعه هم ناراضى هستند. دربارة سفر آينده ايشان و ساحل‏بندى خزر هم صحبت کردیم.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

 

خاطرات آیت‌الله هاشمی؛ ۲۱ آبان ۱۳۷۱ تا ۱۳۷۵: با آیت‏‌الله خامنه‌اى راجع به ضرورت ابقای مرجعيت در ايران و تأكيد روى قم، صحبت شدخاطرات مرحوم  آیت الله هاشمی رفسنجانی را از سال ۱۳۷۱ تا ۱۳۷۵، هر شب منتشر می‌کند. پیشتر، خاطرات «آیت الله» از سال ۵۸ تا ۷۱ در «انتخاب» منتشر شده بود


به گزارش «انتخاب»؛ متن خاطرات آیت الله هاشمی در روز ۲۲ آبان 1371 تا 1375 در زیر آمده است

 

 سال 1371

در خانه بودم. بيشتر وقت به استراحت و معاشرت با بستگان و مطالعه گزارش‌ها گذشت. گزارش وضع اموال، شركت‌ها و كارهاى بنياد شهيد، بيشترين وقت را برد. با محول شدن مسئوليت‌هاى بنياد به من، لازم بود كه از وضع آن اطلاعات بيشترى داشته باشم. مجموعه بزرگى است، ولى درآمد شركت‌هاي آن، بخش ناچيزى از مخارج آن را تأمين مى‌كند. قسمت اعظم هزينه‌هاي بنياد، با بودجه دولتى تأمين مى‌شود.

 

سال 1372

آقاى [جليل] بشارتى، [رييس دفتر مناطق محروم نهاد رياست جمهوري]، براى درخواست تأكيد من براى تقويت اعتبارات مناطق محروم در برنامه دوم آمد. آقاى [محسن] رفيق‌دوست، [رييس بنياد مستضعفان و جانبازان] آمد. عازم سفر به كشور برونئى است. راجع به بانك‌ها و تعهدات خارجى نظراتى داد.
خانم [كبري] خزعلى آمد و براى توجه بيشتر به شوراى زنان، اجازه استخدام نيروهاى محقق در شورا، اصلاح قانون مدنى در جهت اصلاح مواد مربوط به طلاق و حضانت اطفال و مديريت خانه در جهت دادن شخصيت بيشتر به خانم‌ها استمداد كرد. فكر نمى‌كردم دختر آقاى [ابوالقاسم] خزعلى، چنين افكارى داشته باشد.
آقاى [محمود] محمدى عراقى، [رييس سازمان تبليغات اسلامي] آمد. از عدم وجود امكانات لازم در سازمان تبليغات اسلامى، براى پياده كردن افكار و طرح‌هاى خود گلايه كرد و خواستار رسمى شدن پرسنل سازمان و يكپارچه شدن آن با دفتر تبليغات اسلامي قم و تخصيص اعتبارات بيشتر بود.
آقاى [قدرت الله] عليخانى، [رييس بازرسي نيروي انتظامي] آمد. راجع به نيروى انتظامى و در تقويت آقاى سيف‌اللهى و در مخالفت با [آقاي محمدرضا نقدي]، فرمانده حفاظت و اطلاعات و سازمان عقيدتى سياسى گفت. براى به كار گرفتن آقاى [عبدالله] نورى تأكيد داشت.
ظهر مهدى آمد. توضيحاتى دربارة طرح‌هاى وزارت نفت داشت. عصر در جلسه هيأت دولت، نيازهاى ارزى برنامه پنج‌ساله دوم بحث شد و ناتمام ماند. شب با تمام اعضاى هيدت دولت، ميهمان آيت‌الله خامنه‌اى بوديم. ضمن مذاكرات محفلى شام، ايشان چند جمله از نامه حضرت على(ع) به امام حسن (ع) در نهج‌البلاغه را خواندند و نصيحت كردند.

 

 سال 1373

ديشب با خستگى مفرط و سرماخوردگى خوابيدم. امروز هم كسل بودم و براى انجام كارهاى عقب‏مانده از سفر، با تأخير به دفترم رفتم. ملاقات نگذاشته بودند. تا ساعت ده‏ و نیم صبح، مقداري از كارها را انجام دادم. مصاحبه‌اى با صداوسيما دربارة نتايج سفرم داشتم.1 مهدى آمد؛ راجع به كارش صحبت شد.
عصر هیأت دولت جلسه داشت. مصوبه‌اى راجع به جزیره قشم داشتيم. شب میهمان آیت‏الله خامنه‌اى بودم. دربارة سفرم و حضور وسيع مردم در صحنه و راجع به مرجعيت و مسأله آيت‏الله سيستانى و ضرورت ابقای مرجعيت در ايران و تأكيد روى قم، صحبت شد؛ خود ايشان راضى نيست كه دربارة مرجعيت‌شان تبليغ شود. به آقاى[محمد] يزدى گفته‌اند كه تبليغ نكنند و از اظهارات اخیر آقاى [احمد] جنتى در نمازجمعه هم ناراضى هستند. دربارة سفر آينده ايشان و ساحل‏بندى خزر هم صحبت شد

 

 سال 1374

[آقای سیف‏الله رحمان]، وزير دارايي بنگلادش آمد. ریيس كميسيون مشترك است. نامه مشترك ریيس‏جمهور و نخست‏وزير را آورد و مقداري از اهميت آثار سفر من به بنگلادش تمجيد كرد. در مورد توسعه همكاري‌ها و اجراي موافقت‏نامه‌هاي سفر صحبت شد. به آقاي فروزش، [وزیر جهاد سازندگی] تأكيد كردم كه همكاري با كشور اسلامي بنگلادش را جدي بگيرد و اهتمام بورزد.
ستاد مبارزه با قاچاق [کالا و ارز] جلسه داشت. استماع گزارش‌‍‌ها و تصميم‌گيري‌ها براي كار انجام شد. وضع نسبت به گذشته بهتر شده است. عصر آقاي نوربخش، [رییس‏کل بانک مرکزی] آمد. در مورد مسایل پولي و ارزي و سياست خارجي و احتمال خطر آمريكا مذاكره شد. براي آمادگي سفر به كردستان، تا آخر شب كارهاي دفتر را انجام دادم و مقداري هم راجع به كردستان مطالعه كردم.
ساعت یازده شب خوابيدم. درگزارش‌ها، انفجار مقر گارد اقامت نظاميان آمريكا در رياض، پايتخت عربستان و كشته شدن شش نفر و مجروح شدن شصت نفر و نزاع شديد كنگره و دولت آمريكا بر سر بودجه و مشكلات داخلي اسرایيل پس از ترور رابين، مورد توجه است.

 

سال 1375

آقاى [برهان‏الدین] ربانى، ریيس‏جمهور نيم‏بند افغانستان آمد1. با جمعى از همراهان عازم ايتاليا هستند. با هواپيماى ما مي‌روند. سئوالات زيادى از وضع خودشان و طالبان و جنگ و آينده‌شان نمودم. هنوز مطمئن هستند كه با سقوط دولت خانم [بی‏نظیر] بوتو، پاكستان دست از حمايت طالبان بردارد. خيلى از كمك‌هاى ايران ممنون‏اند و به آينده اميدوار. از صحبت‌هايش، معلوم شد كه احتمال ملاقات با ظاهرشاه، [آخرین پادشاه افغانستان] در رُم را منتفى نمى‌داند.
مجمع تشخيص مصلحت نظام جلسه داشت. براساس مصوبه مجلس و لايحه دولت، با ايجاد شعبه بانك‌هاى خارجى در مناطق آزاد موافقت كرديم؛ شوراى نگهبان مخالفت كرده بود. عصر مصاحبه‌اى با صداوسيما، دربارة سفر به استان خوزستان نمودم2. شب شوراى عالى انقلاب فرهنگى، جلسه با چند مصوبه و بحث ناتمام در مورد نظام جديد آموزش متوسطه و كنكور داشت.

 

نظرات بینندگان