arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۵۲۴۲۴۳
تاریخ انتشار: ۰۰ : ۲۰ - ۲۶ دی ۱۳۹۸
اسناد ویکی لیکس در «انتخاب»؛ شماره ۱۲۱/

گزارشی از کمپ پناهندگان ایرانی در عراق، پس از حمله آمریکا به این کشور

دارت از شهر دوجیله الهندیه در حدود ۴۰ کیلومتری جنوب شرق شهر الکوت عراق در روز ۲۰ می‌بازدید کرد. این شهر، مجموعه‌ای از خانه‌های آجری است که در دهه ۱۹۸۰ ساخته شده و اکنون حدود ۴۵۰ خانواده ایرانی یا حدود ۲۵۰۰ پناهنده در کنار تعداد اندکی عراقی زندگی می‌کنند.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

«انتخاب» اسناد ویکی لیکس در رابطه با ایران را که متعلق به سال های ۱۹۷۲ تا ۲۰۰۹ است، را به صورت روزانه و به منظور آگاهی مخاطبان نسبت به تحولات و اتفاقات گذشته، منتشرمی کند

سرویس تاریخ «انتخاب»: سندی محرمانه از کویت به تاریخ  پنجشنبه ۸ خرداد ۱۳۸۲ با عنوان «گزارش دارت: پناهندگان ایرانی در عراق» منتشر شده است.

به گزارش «انتخاب»؛ متن این سند که ویکی لیکس آن را منتشر کرده، در زیر آمده است:

موضوع سند: گزارش دارت: پناهندگان ایرانی در عراق

پنجشنبه ۵:۰۹ دقیقه بیست و نه می ۲۰۰۳
طبقه بندی: غیرمحرمانه
از: کویت
به: نامشخص

خلاصه
۱. این گزارش دارت است. چند هزار پناهنده ایرانی مجبور به ترک خانه هایشان در عراق و برگشت به ایران شده اند... از زمانی که ائتلاف دولت سابق عراق را شکست داده است، نیرو‌های مسلح عراقی در جنوب این کشور پناهندگان را تهدید کرده و خانه‌ها و مزارع آن‌ها را اشغال کرده و به آن‌ها دستور داده اند از عراق خارج شوند. کمیسریای پناهندگان سازمان ملل با نمایندگان پناهندگان ایرانی و رهبران قبایل عراقی دیدار کرده، اما هیچ کاهش چشمگیری در تنش میان دو گروه دیده نمی‌شود. پایان خلاصه.
سابقه
۲. این گزارش دارت است. دارت از شهر دوجیله الهندیه در حدود ۴۰ کیلومتری جنوب شرق شهر الکوت عراق در روز ۲۰ می‌بازدید کرد. این شهر، مجموعه‌ای از خانه‌های آجری است که در دهه ۱۹۸۰ ساخته شده و اکنون حدود ۴۵۰ خانواده ایرانی یا حدود ۲۵۰۰ پناهنده در کنار تعداد اندکی عراقی زندگی می‌کنند. برخی از پناهندگان ایرانی می‌گویند نیرو‌های عراق آن‌ها را در جنگ ایران و عراق در دهه ۱۹۸۰ دستگیر و مجبور به آمدن به عراق کردند. برخی عراقی‌ها شکایت می‌کنند که حداقل چند ایرانی به دلیل دریافت زمین‌های بزرگ از رژیم سابق با خواست خود به عراق آمده اند. دیگر ایرانی‌های این مجموعه فرزندان پناهندگان اولیه هستند که در این منطقه مستقر شده بودند.
۳. دارت مسئله پناهندگان را با حدود ۶۰ شیخ و بزرگ خاندان مطرح کرده است. پناهندگان تایید کرده اند که مجموعا ۱۷۰۰۰ دونوم زمین از رژیم سابق دریافت کرده اند (دونوم برابر ۲۵۰۰ فوت مربع است) و سال‌ها روی آن کشاورزی کرده اند و محصولاتی مانند گندم، هندوانه، خیار و گوجه به دست آورده اند.
تحقیر توسط عراقی‌های محلی
۴. از زمان شکست رژیم سابق، پناهندگان می‌گویند گروه‌های عراقی با داشتن تسلیحات خودکار، نارنجک، کلت و ... به آن‌ها حمله و آن‌ها را چندین بار تهدید به ترک عراق کرده اند. یکی از کشاورزان می‌گوید به او گفته شده می‌تواند در هفته‌های آتی گندم بکارد، اما بعد از آن باید منطقه را ترک کند. یک کشاورز دیگر گزارش کرده که عراقی‌ها ۷۵ دنوم از زمین او را غصب کرده و دام‌های خودشان را در زمین‌های سبزی کاری او رها کرده اند. یک کشاورز دیگر هم می‌گوید هفت برادر ۳۵ دونوم از زمین‌های او را غصب کرده و خانواده هایشان را برای نشان دادن زمین به آنجا آورده اند.
۵. بخاطر همین تهدیدات، تقریبا ۵۰۰ ایرانی از خانه‌های خود در نزدیکی الکوت در اوایل آوریل فرار کرده و یک کمپ موقت را در گذرگاه مرزی شرهانی در مرز ایران و عراق ایجاد کرده و منتظر اجازه ایران برای ورود به کشور هستند. کمیسریای عالی پناهندگان سازمان ملل با این آوارگان در روز ۲۲ می‌شامل ۱۸۰ نفر در این کمپ مرزی صحبت کرده است که اولین گروهی هستند که در یک سال گذشته امکان بازگشت به ایران را پیدا کرده اند. صد‌ها پناهنده دیگر به دلیل اعلام مسئولان ایرانی مبنی بر عدم اجازه برای ورود دامها، نتوانستند وارد کشور شوند.
۶. کمیسریای عالی پناهندگان سازمان ملل در حال همکاری با دولت ایران برای سازماندهی بازگشت پناهندگانی است که کمی قبل از جنگ توسط دولت عراق متوقف شده بود. قبل از تعلیق این برنامه، کمیسریای سازمان ملل به بازگشت ۱۰۵۰ آواره ایران از عراق کمک کرده بود.
۷. آوارگان در دوجیله الهندیه اخیرا با نمایندگان کمیسریای سازمان ملل از بصره دیدار کرده و نگرانی‌های خود را درباره تحقیر‌های انجام شده توسط عراق ابراز کرده و می‌گویند نمایندگان سازمان ملل با رهبران قبایل هم دیدار کرده اند، اما هیچ کاهش قابل توجهی در تنش‌ها ایجاد نشده است.
۸. فضای تنش آلود شهر دوجیله الهندیه در دیدار دارت با نمایندگان ایرانی‌ها در حالی انجام شد که یک مرد عراقی در بیرون اتاق و با یک اسلحه خودکار AK-۴۷ حضور داشت و بعد داخل یک خودرو که منتظرش بود پرید و از آنجا فرار کرد و بعد از مدت کوتاهی صدا تیراندازی شنیده شد. جلسه به هم خورد و دو مرد ایرانی، که با نگرانی و آرام حرف می‌زدند به دارت گفتند که این شلیک نوعی هشدار است و بهتر است نمایندگان دارت از آنجا بروند و آن‌ها هم فورا همین کار را کردند.
۹. به گفته پناهندگان در دوجیله الهندیه، به دلیل انفجار یک موشک در ده روز پیش در یک کمپ آوارگان ایرانی در مرکز ایران و عراق در ۹۰ کیلومتری شمال شرق العماره، ده پناهنده کشته شده و هفت نفر مجروح شدند. حدودا ۵۰۰ پناهنده ایرانی در این کمپ زندگی می‌کنند که در منطقه‌ای بیابانی و در میان مین و تسلیحات کار نکرده باقیمانده از جنگ ایران و عراق گرفتار شده اند.
۱۰. دو مرد پناهنده در ۲۰ می‌در ملاقات حضور داشتند که هردوی آن‌ها کشاورز بوده و با سفر به بصره سه روز منتظر ملاقات دوباره با دارت ماندند تا برای پناهندگی در کشوری غیر از عراق و ایران به آن‌ها کمک شود.
۱۱. یکی از آن‌ها می‌گوید حلقه ازدواجش را فروخته تا ۵۰ هزار دینار عراقی برای برگشت به دوجیله الهندیه فراهم کند. او می‌گوید این مسئله کوچکی خواهد بود اگر او بتواند دارت را متقاعد کند تا خودش و خانواده‌های دیگر به یک کشور امن ثالث برده شوند تا کودکان شان بتوانند فارغ از سرکوبی که والدین تجربه کردند، رشد کنند.

تهدید توسط ماموران ایرانی
۱۲. یکی از به دارت آن‌ها می‌گوید بعد از شروع جنگ در روز ۲۰ مارس، دولت ایران پنج مامور را به این مجتمع فرستاده است. ... او می‌گوید این ماموران کمپ را ترک کرده و به ایران برگشته اند. اما او اضافه کرده است که برخی از پناهندگان در دوجیله الهندیه با مسئولان ایرانی ... همکاری می‌کنند. این مرد چندبار از دارت خواسته است تا هویتش مخفی بماند ...
۱۳. همین مرد می‌گوید که اکثریت پناهندگان این مجموعه اساسا مخالف ایده برگشت به ایران هستند، اما بعد از تهدیدات و تحقیر‌های عراق، نظرشان را تغییر داده اند.
۱۴. این پناهنده می‌گوید ۲۵ خانواده پناهنده ایرانی یا حدود ۱۵۰ نفر که در دوجیله و دیوانیه زندگی می‌کنند، با ایده برگشت ... مخالف هستند. ...
۱۵. او می‌گوید همسایگانش از او می‌خواهند تا نام سه فرزندش را قبل از برگشت به ایران تغییر دهد.... او می‌گوید حاضر به این کار نیست و در برابر بازگشت به ایران مقاومت خواهد کرد. ...
۱۶. پناهندگان ایرانی که مخالف بازگشت هستند، می‌گویند اگر قرار است به ایران برگردند، امیدوارند آمریکا بتواند در آماده کردن یک مکان امن برای آن‌ها که دور از تهدید و تحقیر کنونی در عراق باشد، به آن‌ها کمک کند.
جونز

* بخش هایی از متن این سند، در ترجمه حذف شده است.

نظرات بینندگان