arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۵۳۷۶۹۰
تعداد نظرات: ۱۶ نظر
تاریخ انتشار: ۱۷ : ۲۱ - ۰۲ فروردين ۱۳۹۹
فارین پالیسی:

بحران کرونا ویروس و فرصت دیپلماسی بین ایران و آمریکا

از سال 2018، هنگامی که دولت ترامپ از توافق هسته‌ای با ایران خارج شد، واشنگتن و تهران در یک دوره پرتنش قرار گرفته‌اند و مطالبات غیر واقعی آمریکا مانع از انعطاف نشان دادن ایران شده است. اگر دو طرف از موقعیت‌های به وجود آمده برای به کار گرفتن دیپلماسی بهره نبرند بدون شک تنش‌ها می‌تواند دوباره تکرار شده و رنگ و بوی جدی‌تری به خود بگیرند.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

بحران کرونا ویروس و فرصت دیپلماسی بین ایران و آمریکا

فارین پالیسی نوشت: اگر تصمیم گیران در ایران فکر می‌کردند که اوضاع نمی تواند از این بدتر شود، سخت در اشتباه بوده‌اند. اکنون ایران با سه بحران همزمان روبرو است: یکی وضعیت اضطراری بهداشت عمومی که ساعت به ساعت بدتر می‌شود، دوم تنش‌ها با آمریکا که در چند روز گذشته بار دیگر افزایش یافته و در نهایت اوضاع اقتصادی.

به گزارش سرویس بین الملل «انتخاب»؛ در ادامه این مطلب آمده است: به نظر می‌رسد هم ایران و هم آمریکا برای پرهیز از درگیری بیشتر اتفاق نظر دارند.با این حال طی چند هفته اخیر دوباره وقایع تازه‌ای از جمله حملات راکتی به سفارت آمریکا در منطقه سبز بغداد و پایگاه نیروهای آمریکایی تنش‌ها را بالا برده است. حملات موشکی 11 مارس به پایگاه آمریکایی التاجی منجر به کشته شدن سه عضو ائتلاف تحت رهبری آمریکا، از جمله دو آمریکایی و یک بریتانیایی شد.

مارك اسپر، وزیر دفاع آمریكا پس از این حمله گفت كه گروههای شبه نظامی شیعه مورد حمایت ایران مسئول انجام آن هستند. وزیر امور خارجه مایك پومپئو نیز هشدار داد كه افراد مسئول باید پاسخگو باشند. یک روز بعد، آمریکا علیه یک گروه شبه‌نظامی تحت حمایت ایران در عراق وارد عمل شد و تنها چند روز بعد پایگاه التاجی دوباره مورد هدف قرار گرفت.

این درحالیست که با شیوع دراماتیک کووید19 در ایران مواجه هستیم، کشوری که اکنون از لحاظ تعداد موارد ابتلا و کشته شده جایگاه سوم را در جهان دارد. دولت ایران گفته تحریم‌های آمریکای مانعی بر سر مبارزه با کرونا است.

در همین حال، تأثیر بیماری به سرعت در حال گسترش و سقوط قیمت نفت احتمالاً چالشهای بی سابقه‌ای را برای اقتصادی به وجود می‌آورد که قبلاً با سوء مدیریت دولتی و تحریم‌های آمریکا به مرز بحران رسیده است.

یکی از مقامات ایرانی 18 درصد افت تجارت را در نتیجه این همه گیری برآورد کرده است، این میزان برآورد تازه پیش از آن بود که عراق، شریک اصلی تجارت منطقه‌ای تهران مرزهای خودش را کامل با این کشور ببندد. با وجود آنکه ایران به دلیل تحریم‌های آمریکا قادر به فروش نفت چندانی نیست و تقریبا جز چین مشتری دیگری ندارد، اما به هر حال رسیدن قیمت نفت به زیر 30 دلار می‌تواند لطمات بسیاری به اقتصاد کشور وارد کند. ترکیبی از کاهش تجارت منطقه‌ای، کاهش درآمد نفتی باقی مانده و تأثیر کووید19 در تجارت داخلی می‌تواند فاجعه بار باشد.

اما این بدان معنا نیست که تهران در برابر فشار آمریکا تسلیم خواهد شد. در واقع، از ماه مه سال 2019، هنگامی که دولت ایران تصمیم گرفت تا در پاسخ به تحریم‌های آمریکا دست به کاهش تعهدات هسته‌ای‌اش همزمان با یک سری اقدامات منطقه‌ای بزند، برخی در ایران معتقدند که همچنان باید به این رویکرد ادامه دهند.

در حال حاضر کرونا می‌تواند فرصتی برای همکاری میان دو کشور به وجود بیاورد، اگرچه که اظهارات دو طرف نشان از عدم تصمیم برای چنین کاری می‌دهد. هم واشنگتن و هم تهران ایده‌هایی دارند که اگر به آنها عمل شود می‌تواند چرخه فعلی را بشکنند. پومپئو از دولت ایران خواسته  که ده‌ها نفر از محکومان امنیتی دو تابعیتی را به دلیل پیشگیری از ابتلا به کرونا از زندان آزاد کند.

در مقابل، ایران از صندوق بین المللی پول خواسته بودجه اضطراری و لیست قابل توجهی از تجهیزات اساسی اعم از دستکش و ماسک گرفته تا دستگاه های تنفس قابل حمل و اشعه تصویربرداری را در اختیار این کشور قرار دهد. اگر دولت ترامپ تصمیمی به برآورده کردن نیازهای ایران بگیرد و در صندوق بین‌المللی پول هم به نفع این کشور رای دهد، می‌تواند دامان خود را از این گفته که تحریم‌هایش غیر انسانی است مبرا کند.

منطقی ترین و بهترین تصمیم شاید در حال حاضر این باشد که دو طرف از خود انعطاف نشان دهند، یعنی تهران تصمیم به آزادکردن زندانیان دو تابعیتی بگیرد و در مقابل آمریکا نیز پول و اقلام مورد نیاز ایران را در اختیار این کشور بگذارد.

در مرحله دوم، دولت آمریكا می تواند موافقت كند كه صندوق بین المللی پول به ایران وام دهد و در سوی مقابل تهران نیز متحدان خود در عراق را از انجام حملات بیشتر علیه نیروهای آمریکایی باز دارد. این مرحله همچنین می تواند مقدمه‌ای برای تبادل بیشتر زندانیان بین دو طرف نظیر آنچه پیشتر اتفاق افتاد هم باشد، بدون شک چنین توافی یک معامله برد-برد برای دو طرف خواهد بود.  

از سال 2018، هنگامی که دولت ترامپ از توافق هسته‌ای با ایران خارج شد، واشنگتن و تهران در یک دوره پرتنش قرار گرفته‌اند و مطالبات غیر واقعی آمریکا مانع از انعطاف نشان دادن ایران شده است. اگر دو طرف از موقعیت‌های به وجود آمده برای به کار گرفتن دیپلماسی بهره نبرند بدون شک تنش‌ها می‌تواند دوباره تکرار شده و رنگ و بوی جدی‌تری به خود بگیرند.

نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱۶
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۱
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۱:۳۰ - ۱۳۹۹/۰۱/۰۲
30
19
با قاتل سردار ایرانی مذاکره کنند ! شما افسادطلبان چه پادوهای بی غیرتی هستید
صادق باتجربه
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۱:۵۷ - ۱۳۹۹/۰۱/۰۲
8
27
بهتراست این امور بزرگترها ومسعولین نظردهند واین فردیکه گفته مذاکره با قاتل سردار ایرانی باید به اوگفت بچه جان احساسی نشو تو برو درست را بخوان
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۲:۱۷ - ۱۳۹۹/۰۱/۰۲
16
16
آرزوی نابودی ایران و مذاکره دوباره با آمریکا رو شماها به گور میبرید
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۲:۲۱ - ۱۳۹۹/۰۱/۰۲
9
14
ننگ ابدی برای دولت مردان آمریکا خواهد ماند
مردم ایران هم خدایی بزرگ دارند بزرگتر از همه مستکبران
سید عباس تسبیحی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۲:۳۳ - ۱۳۹۹/۰۱/۰۲
3
5
والله من نمی دونم چرا ول کنید ، بابا والله حیف مجموعه انتخاب که درست انتخاب نمی کنه اخبار رو
ناشناس
|
Italy
|
۲۲:۴۰ - ۱۳۹۹/۰۱/۰۲
9
8
با وجود فرد فریبکار و بد طینتی مثل مایک پمپئو مذاکره با فرد احمقی بیسوادی مثل ترامپ فقط مسخره کردن خود است.
اما پرزیدنت روحانی فرد باهوشی است و زبان دیپلماسی را بخوبی میفهمد لذا با هوشمندی تمام توپ را به زمین آمریکا میندازد و هربار سمپاشی های آمریکا را که با تمام قوای موجود آمریکا در حال انجام است را خنثی می نماید..
آمریکا از تمام قوای شیطانی اش بر علیه ایران استفاده کرده است...
و روحانی با تدبیرش توانسته است تمام قوای آمریکا را خنثی نماید..
تنها امید آمریکا به مشتی وطن فروش در داخل و خارج کشور است...
بجرات میتوان گفت که روحانی جزو رئسای جمهوری است که بیشترین فشار و هجمه را در طول ریاست جمهوری اش از داخل و خارج از کشور تحمل مینماید...به وی ومعاونینش بایستی تبریک گفت..
jafar
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۳:۵۱ - ۱۳۹۹/۰۱/۰۲
8
5
انتخاب بی نامووس هنوز نفهمیدی روحانی هیچ کاره هست ... بازم عکس اینو میندازی ...
.....احمق
....میخوری دیگه .....کنی ...
شما انتخابیا همتون.....................آمریکایی دوست.
پاسخ ها
مهدی
| Iran, Islamic Republic of |
۰۷:۲۸ - ۱۳۹۹/۰۱/۰۳
سللم آقا جعفر من هم مثل تو قیافه این نژاد پرست آمریکایی ودقاتل شهید مظلوم سردار سلیمانی رو میبینم بالا میارم اما برادر توهین در سیاست جایی ندارد وباید خردورزی رو حاکم کرد با گاو وحشی نباید سرشاخ شد عقل میگه باید با پارچه قرمز مهارش کرد که اون هم تدبیر و سیاست رهبر فرزانه ما هست
ارمان
| Iran, Islamic Republic of |
۱۷:۲۴ - ۱۳۹۹/۰۱/۰۳
درود انتخاب عزیز.
نمیدونم زیر فشار این جماعت بی خرد چجوری داری خبر میزاری،حتما تهدیدتونم میکنن. میخوام به این اقا جعفر بگم که اگه همین یه ذره تلاشم انتخاب و دوتا سایت بقول شما لابد خاین و مواجب بگیر نکنن دیگه همین کورسو امید هم خاموش میشه.مشکل ما امثال شما بی ادب ها هستند که همه جا کارتون رو با فحش و زور پیش میبرین. ولی دوره شما هم میگذره.
دست بچه های انتخاب رو میبوسم و به تک تکتون خسته نباشید میگم.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۰:۰۶ - ۱۳۹۹/۰۱/۰۳
9
11
شما انتخاب، چرا اینقدر تبلیغ مذاکره می کنید؟
واقعا مذاکره در چنین شرایطی جز ذلت نیست و هیچ نتیجه ای ندارد.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۳:۴۲ - ۱۳۹۹/۰۱/۰۳
مواجبشان از آن سوی آب می آید
ناشناس
|
Italy
|
۰۱:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۱/۰۳
2
3
اگر ثابت شود کرونا ساخته امریکا

ترامپ بعد از هیتلر

یک جنایتکار جهانی است!
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۲:۰۴ - ۱۳۹۹/۰۱/۰۳
2
3
اگر ما قوی بشیم آمریکا هیچ غلطی نمی تواند بکند
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۵:۵۵ - ۱۳۹۹/۰۱/۰۳
2
4
آقای روحانی دست از لجاجت بردار و کشور را قرنطینه کن تا فاجعه انسانی رخ نداده و کشور مثل ایتالیا نشده
javad
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۳۰ - ۱۳۹۹/۰۱/۰۳
0
2
دولت انگلیسی محال است دست از مذاکره بردارد چون تربیت یافته خودشان هستند دولتی که حاظر نیست برای ملت خودش قدمی بردارد
محمد
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۵۲ - ۱۳۹۹/۰۱/۰۴
0
0
این تحلیل دیگران است نه انتخاب
گفته ایران و آمریکا برای پرهیز از تنش اتفاق نظر دارن
در حالی که همین چند روز تحریم های بیشتر از سوی آمریکا وضع شده، هر گونه کم شدن تحریم به خاطر بیماری به شدت تکذیب شده، ایران از دریافت وام برای نیازهای درمانی و هزینه کرد برای کنترل بیماری منع شده، ادعای کمک مالی برای فریب و تمسخر ایران کرده و واکنش عصبی دولت را برانگیخته
از اون طرف به پایگاههاش حمله شده و موضع گیری های سخت از سوی دولت و رهبری ایران برای اقدام های فریب کارانه اونها شده
بله اگر قصد بازی برد برد باشه، امکان حل همه این مسایل هست، ولی دولت ترامپ با پاره کردن برجام و گاهی در موضع گیری رسمی اعلام کرده به دنبال بازی برد باخته
به همین دلیل علی رغم فراهم شدن گفتگو در سازمان ملل، ترامپ زد زیرش
نظرات بینندگان