arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۵۸۱۲۴۵
تاریخ انتشار: ۴۶ : ۰۹ - ۰۳ آبان ۱۳۹۹

جدال کرونایی دولت و مخالفانش بر سر هزینه‌کرد بودجه میلیارد یورویی

روزنامه اینترنتی فراز نوشت: این روزها بحث بر سر نحوه هزینه کرد بودجه یک میلیارد یورویی صندوق توسعه ملی برای مقابله و مدیریت عوارض ناشی از شیوع ویروس کرونا در کشور از سوی دولت، به جدل تازه‌ای میان دو قوه مقننه و اجرایی تبدیل‌شده است.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

روزنامه اینترنتی فراز نوشت: این روزها بحث بر سر نحوه هزینه کرد بودجه یک میلیارد یورویی صندوق توسعه ملی برای مقابله و مدیریت عوارض ناشی از شیوع ویروس کرونا در کشور از سوی دولت، به جدل تازه‌ای میان دو قوه مقننه و اجرایی تبدیل‌شده است. تا پیش‌ازاین جدال‌های مرتبط با این بودجه بیشتر به درون دولت بازمی‌گشت و هر از چندی شاهد گلایه‌های وزیر بهداشت و معاونانش از بخش‌های اقتصادی دولت در رابطه با عدم تخصیص یا تخصیص ناکامل این بودجه بودیم اما با اختصاص ارقام بیشتری از این بودجه طی مهرماه، حال جدال از درون دولت به بیرون آن رسیده و این بار موضوع بر سر نحوه هزینه‌کرد آن است که از سوی جریان مخالف دولت در مجلس اصولگرا و رسانه‌های این جریان بیشتر نماد دارد.

در آخرین تحولات پیرامون این موضوع دیوان محاسبات کشور به نحوه هزینه کرد بودجه کرونایی ورود کرده است. موضوعی که نشان از جدی بودن مجلس تمام اصولگرای فعلی برای حساب کشی از دولت مستقر دارد. حساب کشی که مسئول آن دیوان محاسباتی است که ریاستش با مهرداد بذرپاش، جوان محبوب احمدی‌نژاد در دولت‌های نهم و دهم و مهره محبوب این روزهای جریان دیگری در اصولگرایان است، جریانی که هر کاری می‌کند تا نگذارد دولت در ماه‌های پایانی فعالیتش کوچک‌ترین آب خوشی از گلو پایین دهد و ابایی ندارد در این مسیر هر چیزی را بهانه کند، حتی بیماری که هر 4 دقیقه یکبار جان یک ایرانی را می‌ستاند.

پرده اول:

دولت دوازدهم که به سبب تحریم‌های یک‌سویه ایالات‌متحده آمریکا در شرایط عادی هم خرج و برجش باهم نمی‌خواند وقتی به بحرآن‌همه‌گیری بیماری کووید 19 رسید شرایط را بسیار سخت‌تر از هر زمان دیگر یافت.

9 فروردین‌ماه بود که رئیس دولت در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا از اختصاص 20 درصد از بودجه سال جاری، رقمی معادل 100 هزار میلیارد تومان برای مقابله و ریشه‌کن کردن این بیماری خبر داد. اما او و دولتش به‌خوبی می‌دانستند دامنه بحران بسیار وسیع‌تر از آن است که چنین بودجه‌ای کفاف دهد و ارقامی فراتر از این‌ها نیاز است، ارقامی که دیگر بودجه سالانه گنجایشش را نداشت و راهی جز آن باید پیدا می‌شد.

دولت روحانی در اولین اقدام برای دستیابی به منابع بیشتر جهت هزینه در این رابطه به سراغ دریافت وام از بانک جهانی رفت اما پس از تکاپوهای بی‌نتیجه برای دریافت این تسهیلات به سبب مخالفت‌های آمریکا، در هفتم فروردین‌ماه بود که رئیس‌جمهور طی درخواستی اضطراری از رهبری برای مقابله و مدیریت عوارض ناشی از شیوع ویروس کرونا در کشور، اجازه خواست تا دولت بتواند 1 میلیارد یورو از منابع صندوق توسعه ملی برداشت کند. درخواستی که پس از 11 روز با موافقت رهبری روبرو شد و امیدهایی را در دل دولتی‌ها به‌خصوص وزارت بهداشت و کادر درمان ایجاد کرد.

اما دیری نپایید که گلایه‌ها در رابطه با نحوه تخصیص یا به عبارتی عدم تخصیص به‌موقع و کامل این بودجه نه از بیرون دولت که از سوی وزیر بهداشت دولت روحانی شروع شد. گلایه‌هایی که از دوشنبه 15 اردیبهشت‌ماه شروع شد و در فواصل گوناگون تا همین هفته‌های اخیر به‌صورت پینگ‌پنگی میان او و رئیس سازمان برنامه‌وبودجه، رئیس‌کل بانک مرکزی و حتی شخص رئیس‌جمهور در این رابطه سخنانی ردوبدل شد.

پرده دوم:

حال پس از گذشت حدود 7 ماه از اجازه رهبری برای برداشت یک میلیارد یورو از صندوق توسعه ملی برای مقابله و مدیریت عوارض ناشی از شیوع ویروس کرونا در کشور و پرداخت چیزی در حدود کمتر از نیمی از این مبلغ به وزارت بهداشت، نزاع دیگری درگرفته اما این بار نه میان اعضای دولت که از سوی جریان سیاسی مخالف دولت در اصولگرایان و آن‌هم بر سر نحوه هزینه کرد بودجه اختصاص‌یافته.

ششم مهرماه بود که سیما سادات لاری سخنگوی وزارت بهداشت در جریان تشریح آخرین جزئیات پرداخت یک میلیارد یورو به وزارت بهداشت گفت: ۹۰۰ میلیارد تومان در قالب تکمیل طرح‌های عمرانی از طریق سازمان برنامه‌وبودجه به دانشگاه‌های علوم پزشکی مشمول ابلاغ و تخصیص پیداکرده است.

این سخنان اما به نظر آتش تهیه اصولگرایان عمدتاً مجلس نشین به دولت بود که چرا چنین مبلغی در عوض اختصاص به بخش‌هایی که مستقیماً در جریان مقابله با بیماری کووید 19 هستند به طرح‌های عمرانی برخی از دانشگاه‌های علوم پزشکی اختصاص‌یافته است. اما ماجرا تا همین‌جا پیش نرفت و این جریان سیاسی ذیل طرح چنین موضوعی نام دختر رئیس‌جمهور را نیز به میان کشیدند.

سیزدهم مهرماه بود که ۱۵۷ دفتر بسیج دانشجویی در نامه‌ای خطاب به معاون اول ریاست جمهوری خواستار بررسی چگونگی هزینه‌کرد مبلغ یک میلیارد یورویی که به‌منظور مقابله با کرونا به وزارت بهداشت اختصاص‌یافته، شدند. در پی این درخواست، بیستم مهرماه اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس‌جمهوری در نامه‌ای، رئیس سازمان برنامه‌وبودجه و رئیس‌کل بانک مرکزی را مأمور تهیه گزارشی دراین‌باره کرده و از آن‌ها خواسته تا محل هزینه‌کرد یک میلیارد یورو را به اطلاع عموم برساند.

نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز در همین روزها و به‌موازات در حال پیگیری موضوع بودند. در همین رابطه و در یک نمونه شانزدهم مهرماه حسینعلی شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت مجلس بابیان اینکه درباره عدم تخصیص اعتبارات لازم برای حوزه بهداشت و درمان از رئیس‌جمهور سؤالاتی پرسیده شده است به خبرگزاری اصولگرای دانشجو گفت: آقای روحانی به سؤالات پرسیده شده از جانب نمایندگان، پاسخ نداده است و هزینه‌کرد دانشگاه‌های علوم پزشکی از صندوق توسعه ملی بررسی خواهد شد. در ادامه این مسیر نیز گفته‌های کسان دیگری چون علیرضا نظری نماینده خمین در مجلس، محمدتقی نقدعلی نماینده خمینی‌شهر و احسان ارکانی نماینده نیشابور که در خبرگزاری‌های اصولگرای فارس، تسنیم و دیگر رسانه‌های این جریان بازتاب ویژه‌ای داشت و در آن جسته‌وگریخته نام دختر رئیس‌جمهور هم که در دانشگاه شهید بهشتی مشغول فعالیت است به میان آمده، در کنار گفته‌های بسیاری دیگر از بهارستان نشین نشان در ساختمان هرمی شکل پارلمان یا در بیرون از آن و در رسانه‌های نزدیک به اصولگرایان از جدیت مجلس مخالف‌خوان دولت در پروژه جدید داشت، پروژه‌ای که البته ادامه هم دارد.

اما در این میان دولت هم بدون واکنش نبود و به‌طور نمونه حدوداً یک هفته پس از درخواست بسیج دانشجویی از معاون اول رئیس‌جمهور در رابطه با شفاف‌سازی هزینه‌کرد منابع صندوق توسعه ملی برای مقابله با کرونا بود که اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس‌جمهور 20 مهرماه در نامه‌ای رئیس سازمان برنامه‌وبودجه و رئیس‌کل بانک مرکزی را مأمور تهیه گزارشی دراین‌باره کرد و از آن‌ها خواست تا محل هزینه‌کرد یک میلیارد یورو را به اطلاع عموم برساند.

این گفته‌های معاون اول رئیس‌جمهور اما آتش‌بار اصولگرایان به‌خصوص آتش‌بار رسانه‌ای آن‌ها را خاموش نکرد و دو روز بعد در 22 مهرماه خبرگزاری تسنیم که در مخالف خانی با دولت جزو رسانه‌های سرآمد است نامه‌ای از بسیج دانشجویی دانشگاه شهید بهشتی خطاب به رئیس دیوان محاسبات مجلس منتشر کرد که در این نامه این نهاد با اشاره به آن‌که «خبر تخصیص مبلغ 120 میلیارد تومانی از محل این اعتبارات به یک پروژه ساخت‌وساز در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی جامعه بهداشت و درمان را در شوک فروبرده است» از مهرداد بذرپاش که ریاست این نهاد حسابرسی را بر عهده دارد خواست «دستورات لازم را جهت شفاف‌سازی و پیگیری این موضوع» را صادر کند.

از سوی مقابل اما دولت هم گاه‌وبیگاه کماکان مشغول پاسخ به انتقادها بود در یک مورد 27 مهرماه محمود واعظی سخنگوی دولت به خبرگزاری دولتی ایرنا گفت: درپی موافقت مقام معظم رهبری و ابلاغ رئیس‌جمهوری، نحوه و محل مصرف، طبق چارچوبی که درخواست شده، انجام‌گرفته است. او همچنین تصریح کرد: نحوه و محل مصرف این منابع بر اساس سیاست هیئت‌امنای صندوق و طبق مقررات مصوب صورت می‌گیرد.

این توضیح‌های دولتی‌ها اما کارگر نیفتاد و درخواست بسیج دانشجویی و به‌موازات آن پارلمان نشینان از دیوان محاسبات برای ورود به موضوع چندان طولی نکشید که مورد موافقت رئیس این دیوان قرار گرفت و 29 مهرماه بود که مهرداد بذرپاش از ورود نهاد تحت مسئولیتش به نحوه هزینه‌کرد یک میلیارد یورو مقابله با کرونا خبر داد. او در حاشیه نشست کمیسیون برنامه‌وبودجه دراین‌ارتباط گفت: دولت گاهی مبالغ برداشت‌شده از صندوق توسعه ملی را صرف اقدامات دیگری می‌کند، مانند همان یک میلیارد یورویی که برای مقابله با کرونا برداشت شد

در چنین شرایطی همه منتظر ارائه گزارش دولت از نحوه هزینه کرد این بودجه بودند که اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس‌جمهور چهارشنبه 30 مهرماه در حاشیه نشست هیئت دولت گفت: این گزارش به‌زودی منتشر خواهد شد. حال در شرایط که گزارش دولتی‌ها منتشرنشده جریان سیاسی مقابل دولت در پروژه جدید خود در حال تاخت‌وتاز است و در آخرین مورد از مجموعه اقداماتش که به نظر بخشی از بار آن بر دوش بسیج دانشجویی دانشگاه شهید بهشتی است؛ اسناد ورود دیوان محاسبات به موضوع را رسانه‌ای کرده است. نامه‌ای که منتسب به دیوان محاسبات است و در رسانه‌های جریان اصولگرا منتشرشده، به گفته این جریان سیاسی تأیید تخصیص ۱۲۰ میلیارد تومان از اعتبارات صندوق توسعه ملی به احداث ساختمان جدید دانشکده فناوری‌های نوین پزشکی دانشگاه شهید بهشتی یا به تعبیر آنان دانشگاه دختر رئیس‌جمهور است. نامه‌ای که به گفته آنان ادعای دولتی‌ها در رد هزینه کرد از این منبع برای خرید ساختمان دانشکده فناوری‌های نوین دانشگاه مذکور را رد می‌کند.

با ادامه این نزاع جدید دو قوه و آتش‌بارهای رسانه‌ای آن‌ها به‌موازات افزایش روزافزون آمار مبتلایان و فوتی‌های ناشی از کووید 19 که بنا بر آخرین آمارهای رسمی طی 24 ساعت منتهی به ظهر روز جمعه 335 هم‌وطن را به کام مرگ کشانده است، به نظر می‌رسد تنها برداشت محتمل افکار عمومی که کادر خسته درمان نیز بخشی از آن است، این خواهد بود که مسئولانشان بیش از ارزش جان آن‌ها زدوخوردهای سیاسی را دارای ارزش می‌دانند.

نظرات بینندگان